icon

Prijímačky na strednú školu 2025: Aké sú nové pravidlá?

bleelka
18. jan 2025

Ahojte, chcela by som sa opýtať či je to pravda, že ak si dieťa podá prihlášku na talentový odbor, na ktorý ho potom aj príjmu, musí do týždňa potvrdiť nástup a ak potvrdí, že nastupuje, v Edupage sa mu zablokuje možnosť ísť vykonať prijímačky na netalentový odbor? V podstate majú teraz deviataci možnosť ísť na prijímačky nie na 4, ale na 2 školy. Je to tak? Ďakujem.

andrejka1974
4. apr 2025

@nynak budem musieť , ináč prečo mame odvolania posielať poštou keby sa to malo dať len cez Edupage ako oni všetko pošlú cez Edupage a my rodičia si mame spraviť voľno , aby sme si najprv ten papier vyzdvihli a potom im to čele poslali naspäť a čo taký čo bývajú km ďaleko

bleelka
autor
4. apr 2025

@rainee to ste ma potešili, že Hrobákova je lepšia voľba ako Dudova. Podľa čoho tak súdite?

ninan2
5. apr 2025

@bleelka Majú zlú skúsenosť s prijimačkami rovnako my, moja tiež povedala že tam nechce ísť ani keby ju náhodou zobrali. Nepríjemná učka atď. Vaša minulý rok v pohode s týmto?

ninan2
5. apr 2025

@bleelka No inak podľa INEKA má Hrobáková dlhodobo veľmi dobré výsledky študentov, Dudova iba odkedy tam má to biligválne, na ktoré sa reálne dostanú viacmenej len jednotkári. Ja som tie školy pre dcérku vytipovala ešte pred x rokmi, keďže tam chodí na ZŠ, a priebežne som to aj sledovala teda. Keby nebol na Dudovej nový riaditeľ čo "vymyslel" tú AJ, sú na tom dosť biedne stále, niektoré roky mali problém zaplniť 1 triedu, čo bol taky nízky záujem o ich školu. Hrobáková s tým problém nikdy nemala, má dlhú tradíciu a dobrú povesť od začiatku.
Len teda nikdy sme nerozmýšľali nad NJ triedou, dcérka je výborná v AJ, túto sme riešili prakticky iba od toho školského roka v rámci vyskúšania si prijímačiek v 8mičke.

bleelka
autor
5. apr 2025

@ninan2 minulý rok Dudova veľký šok aká ťažká matika bola. Ale to urobili zámerne, aby vyselektovali najlepších. Čo sa pedagógov týka, tak dozorujucu mala super a aj ostatných na DOD a s tými sa stretla, tak mala príjemný pocit. No a najmä teda topka zrekonštruované priestory.
Je super, že to dlhodobo sledujete. Ja mám 3 kolegyne čo študovali na Karvaša a všetko veľmi šikovné. Vtedy ešte nebol bilingval. Jedna odišla žiť na čas do UK, ďalšia má vyštudovanu VS medzinárodné vzťahy a diplomaciu a tretia má vystudovane dve VŠ, z toho jedna ekonomicka. Ja sa obávam, že matematika dcére z OA nebude stačiť na prijímačky na VŠ ekonomickú. Ale dáme doučovanie pred prijímačkami keby sa rozhodla ísť na VŠ. Ja som veľmi rada, že dcéra zmenila za ten rok názor na nemčinu a začala ju bavit. Ja som toho názoru, že táto generácia rastie s AJ prirodzene a vediet aktívne druhy cudzí jazyk je veľké plus. A hlavne v našich končinách sa NJ hodí a aj čo sledujem pracovný trh.

rainee
5. apr 2025

@bleelka poznam par deti co chodia na dudovu aj hrobakovu. Ja sama som kedysi chodila na hrobakovu bilingval...tak aj podla toho sudim. A dcera mi robila teraz prijimacky na dudovu.

nynak
5. apr 2025

@bleelka presne to isté si ja myslím pokiaľ ide o AJ. Majú to decka uplne prirodzene v krvi teraz, dcéra napr. , pozerá všetko v AJ, filmy, seriály. Tá nemčina je bonus, ja sama som "nemcinarka",len gympel a nie bilingválne, ale výborná učiteľka a mám tu nemčinu ja v krvi, na rozdiel od AJ🫣🙃aj preto sme dali Bilíkova NJ. A stále bez výsledkov 🥺

roxana280
5. apr 2025

@andrejka1974 da sa to cez elektronicku postu slovensko.sk, teda ak mate obciansky s cipom

bleelka
autor
5. apr 2025

@rainee a napriek tomu, že ste chodili na Hrobákovu a odporúčate, dcérku ste tam neskúšali? Či aj Dudovu, aj Hrobákovu? Teda Karvaša. Neviem ako je to zaužívané viac.

ninan2
5. apr 2025

@bleelka Hej presne s tou AJ. Užitočnejšie bude naučiť sa výborne ešte iný cudzí jazyk a NJ je v našich končinách dosť používaná. A otvára to aj nové možnosti štúdia na VŠ, ja som pôvodne myslela, žeby dcérka skúsila ísť potom do Brna na Masarykovu ale s C1 levelon NJ môže aj do Viedne teoreticky... A moja švagriná žije v Zurichu a sestra zas pracuje v Rakúsku:D Takže veľa možností je potom čo ďalej.

andrejka1974
5. apr 2025

@roxana280 ale nám na škole povedali , že u nich len poštou ale uvidíme my ešte výsledky nevieme ani z jednej školy tak v utorok to bude celý den čakania a dcéra sa to dozvie až po škole, pokiaľ im to triedny nepovie mobily nesmú mať počas vyučovania

rainee
5. apr 2025

@bleelka nie, moja chce ist viac na gympel.

A s tou matikou na OA mate pravdu, urcite bola slabsia vzhladom na neskorsie studium na VS.

bleelka
autor
5. apr 2025

@rainee na prijímačky Vám stačila matika z OA ci ste si museli doštudovať?

nynak
5. apr 2025

@andrejka1974 Andrejka, Tilgnerova dokonca ani nie poštou odvolanie, osobne treba doniesť do školy, čo je úplne že divné 🤷🏻ale tak si zoberiem dovolenku 😉nemáme tiež ešte výsledky.

roxana280
6. apr 2025

@andrejka1974 my sme technické lýceum adlerka, cez edupage nám poslali, že buď osobne si treba prísť po výsledky v pondelok, alebo to pošlú kto má slovensko.sk, tak uvidíme, ale asi každá škola inak, bordel ako na
SK.

nynak
6. apr 2025

@roxana280 a z Adlerova už máte výsledky? Tam je tiež strašný nával...

zuzanka.j
6. apr 2025

@andrejka1974 oni v Bernolákove nepovedali že tam musíme prísť osobne po papier 8.4. či dieťa prijali alebo nie. Ja tam isto nepôjdem osobne... Povedali , že tam má prísť čím skôr ten, čo chce dať odvolanie, pretože 9.4. to budú posielať poštou a zbytočne by sa to celé s tým odvolaním predĺžilo.

andrejka1974
6. apr 2025

@zuzanka.j povedali , pretože pokiaľ papier nemáme v ruke tak sa nedá dať odvolanie , a treba potvrdiť papier ak by bolo dieťa prijaté do piatku osobne v škole na sekretariáte a nedá sa to bez papiera, ktorý by sne mali v ruke tak som to pochopila ja , však uvidíme čo nápisu na stránke školy , v utorok

sbaj123
7. apr 2025

Dostali ste niekto dnes výsledky do Edupage?

renatka100
7. apr 2025

@sbaj123 my nic aj ja som uz na ihlach 🤨 oa dudova

sbaj123
7. apr 2025

Čakáme z Metodovej a Bilíkovej. Som myslela, že príde správa na Edupage ale vyzerá to tak, že sa dozvieme až zajtra ☹

renatka100
7. apr 2025

@sbaj123 aj ja si tak myslim, ked im to vyhodnocuju ext firmy tak asi az zajtra

andrejka1974
7. apr 2025

Stále čakám ani z jednej školy nemáme výsledky , dúfam že zajtra sa budeme tešiť všetci

rainee
7. apr 2025

@bleelka neviem aka je uroven matiky na OA teraz, ale pre mna bola vtedy nepostacujuca pre VS, bolo treba doucko. Ja som navyse matiku mala v nemcine.
No ked vidim aka tazka bola matika na prijimackach OA dudova, tak mozno sa to odvtedy uz dost zlepsilo.

ninan2
7. apr 2025

@rainee Na Hrobákovej bola matika v NJ? To sa dcérka "poteší " 🙂 Na Dudovej ňou podľa mňa len selektovali najlepších uchádzačov, oproti gymplu tam je úroveň určite oveľa nižšia.
My ešte čakáme na výsledky z Dudovej, asi až zajtra budú.

nynak
7. apr 2025

@sbaj123 tiež nič....Bilíkova a Tilgnerova...tak snáď bude zajtra dôvod na radosť...

roxana280
7. apr 2025

@nynak su 44 z 336, neprijaty pre nedostatok miesta, dokaslal slovencinu vraj bola divna, zvlastne otazky na ktore boli subjektovne odpovede, podla neho, matiku a talenkovky skoro plny pocet, osmaci matiku neporobili aj tak chcel ist na Halovu ako priorita.

roxana280
7. apr 2025

@nynak strašný nával 336 berú 20, sme 44.

slavka1307
7. apr 2025

@sbaj123 my ano.

slavka1307
7. apr 2025

Ja sa chcem opytat, ci niekto riesi nejaku peticiu na ministerstvo kvoli odobratiu moznosti vyskusat dalsie netalentove skoly, ak vas prijali na talentovú. Dakujem.