Ahojte, píšem anonymne, som tu veľa rokov a sama by som neverila, že takéto budem raz písať. Chcem počuť, čítať názor iných rodičov. Mám syna, ktorý bude mať v decembri 18, našiel si slečnu cez internet, ktorá má 16(toto mi nevadí, rovnaký rozdiel mám aj ja s mužom). Ona býva cca 200 km ďaleko, najskôr volali, písali. Potom tam on občas išiel na otočku cez víkend a zlom nastal teraz cez prázdniny, išiel tam s tým, že v meste prespí na ubytovni, o 1-2 dni je späť. No ale jej mama ho prehovorila, že veď môže spať u nich a ona dcére nedovolí chodiť za ním na ubytovňu, tak takto je tam už druhý týždeň. Ja som nesúhlasila s tým, aby u nich spal, podľa mňa majú na takéto prespavacky čas - hlavne ona 16 ročná, no jej matke to neprekáža, ona ich vraj kontroluje. Prišli aj sem, aj keď teda ja som s tým nebola ok, no manžel ma presvedčil, že keď neprinesie túto, tak donesie inú. Tak tu teda prespala, no po dvoch nociach sa zobrala a odišla, vraj sa necíti zdravotne dobre, ale ani mu, ani bu. Žiadny pozdrav, proste odišla domov, ok, syn ju išiel vyprevadit a vlastne tam zostal. Teraz neviem, či ja som ta divná(staromódna alebo neviem ako to pomenovať) , že sa mi nepáči, keď prespavava u cudzích a hlavne u (s) 16 ročnou pubertackou, lebo podľa jej rodičov je to ok a oni jej zakazovať nebudú, lebo sa s nimi rozprávali a podla nej budú zodpovední - a rozumní. Ja som fakt nešťastná z toho, ako mu vysvetliť, že idú nato príliš rýchlo a že proste to nie je v poriadku a vôbec sa to nehodí.
Môj má 17 o dva mesiace a uff,toto ma čaká? hádam nie...je to skoro na prespávačky,súhlasím s tebou....len jej mama je bars "moderná" priviesť mi 16r dcéra chalana do detskej izby,tak letia obaja...chce to rozhovor s mladým pánom,čo by robil,ak by dievča otehotnelo....a hlavne spávať s takou,ktorú dobre pozná a zaľúbi sa,nielen pudy počúvať...tu niet priestor na okolky,treba mu trochu otvoriť oči,my sme sa s našim rozprávali napr. aj na tému....že existuju aj dievčatá mrchy a pokaziť si takou život ozaj za to nestojí...škoda,že ste si neposadili oboch mladých ty aj manžel do obývačky a neporozprávali ste sa o tom ako si to oni predstavujú...podla mna to pojde do stratena,príde škola,nebudu za sebou behať 200km,ked je poruke dosť mladých v ich meste...len teda,aby to zostalo bez následkov
Ja by som s tym tiez nebola uplne ok. Ale je to tym, ze su od seba daleko. Keby sa stretavaju denne niekde von, tak ti to pride v pohode. Ale povedzme si narovinu… co by tam vonku robili? No presne to iste, ako ked su spolu u vas alebo u nich doma…
Ak vies, ze tvoj syn je zodpovedny, tak je hadam vsetko v poriadku.
Je naivne si mysliet, ze mladistvi v tomto veku spolu nespavaju…
tak ho uz nepustaj ani ty nikde na prespavacky,ani ubytovne ani dievcata.Podla mna je to tiez priskoro ale taka si bude syn troska viacej naruzivy a smely,miektori chlapci v jeho veku na take ani nepomyslia.Myslim si ze to je aj o vyzretosti.Mozno tuto mu zakazete a onedlho bude prespavat inde.
Na to ale treb asi raznejsie kroky,neviem tazko povedat ako nu to vysvetlit alebo zakazat.
máme v rodine. Len slečna mala cca 14 r.? Našla si tiež priateľa. On 17 r. Vzd. medzi nimi cca 50 km. Ju matka normálne pustila aj na niekoľko dní k nim. Dokonca boli pri mori na dovolenke a mladý s nimi...My sme to doma vôbec nechápali, dokonca ani moji svokrovci. Že načo je tak mladej slečne frajer.
Odvtedy prešlo pár rokov , slečna maturuje, fešák pracuje a stále sa stretávajú....
@autorka a ako dlho sú spolu? ak dva mesiace, tak chápem, že je to skoro a nevieš či im môžete veriť. Ja som v 16 bola s priateľom už skoro dva roky, on mal v mojich 16tich 18 rokov a býval skoro 100km odomňa. Prespávať som u neho začala v 16 (neviem čo je na tom neprijateľné ) a ver mi, že ak by chceli sex, tak ho majú aj bez toho, aby niekedy spali v jednej posteli.
♀️
♀️
Ale ak sú spolu už dlhšiu dobu, tak je podľa mňa tvoja reakcia úplne prehnaná, dievča má 16 rokov a nie 14, pokiaľ jej mama verí, tak ja nevidím problém. Ak má to dievča zlú minulosť alebo sa už ukázalo, že sa nevie na svoj vek správať dostatočne zodpovedne, v tom prípade túto reakciu chápem. Ale ak je to úplne normálne dievča, tak čo im chceš prosím ťa zakazovať? sex mať môžu, tvoj syn má 18 a nemusí prísť domov už vôbec ak by nechcel, mama jej verí dostatočne a vôbec nejde o to či je moderná alebo nie ale vie ako vychovala svoju dcéru, akože kde je problém? ja chápem, že nejaký ten materinský pud vo vás vyvoláva pochybnosti a neveríte vlastným deťom, že nie sú sprosté ale toto je trošku prehnané. My sme dnes stále spolu, už spolu aj bývame a stále sme zodpovednejší a zodpovednejší.
ahojko zdielam tvoj nazor. mam deti v tomto veku a ako matka sa vzdy o nich bojim a aj budem s tym nic nenarobime. vsetko je to len o tom ako sme ich vychovali a ci si budu uvedomovat zodpovednost za seba a druheho. mne sa velmi pacil koment dcery (s mladsou riesim vakcinu HPV) ze ona ju nepotrebuje, ona bude zit len s jednym chlapom... krasne bola som na nu hrda ked to povedala. drzim ti palceky. nezakazuj skor viac vyvsetluj o zodpovednosti popr. skus nadhodit temu co by robili keby ostala tehotna... ci si to vie predsavit...
@lasoli prepáč ale riadne ma rozosmialo, že má 18 ročnému chlapovi zakazovať prespávačky či dievčatá by som sa ti usmiala do tváre. A to, že v JEHO veku chlapci takéto veci neriešia.. buď nemáš syna alebo ho absolútne nepoznáš.
V ich veku je toto správanie úplne prirodzené a ich zodpovednosť k týmto veciam už vyplýva len z toho, čo ste ich naučili.
PREBOHA ja som si vôbec nevšimla, že ešte nemá 18, takže to s tým, že mu nič nemôže zakazovať neber do úvahy.. môže.
Nová doba, tiež som sa s tým stretla v rodine vzdialenejšej kde tiež chlapec 18rocny a 15rocna s rodičia dovolili prespávať jej u frajera (na začiatku radšej klamali rodičom chlapca o veku dievčaťa)
@cocolino234 neprijatelne na sexe v 16 je to,že je vždy možné tehotenstvo a toto potom musí riešiť celá rodina nielen mladí rodičia,že maju mladí fyzické predpoklady v 16 neznamená,že sú aj psychicky zrelí a schopní reagovať.A môžu byť neviem akí zodpovední,jednoducho nemaju ešte na to,aby sa postavili na vlastné nohy a ak,tak s velkou pomocou a obetou ich rodičov.To nie je o tom neveriť vlastným deťom,je to o tom predvídať a vyhnúť sa komplikaciám.Ja som od 16 nesexovala,moje dcéry tiež nie a nič nám neušlo.Toto je zodpovednoť-začať,až ked sú na to podmienky.
@janinah no my sme toto synovi vysvetlili, že vzťah nie je len o sexe, tiež dobre vie, aké môžu prísť následky, rozprávala som sa o tom aj s jej mamou, že proste mne to nepríde v poriadku. No odpoveď bola, sú zaľúbení ze radšej nech ich ma pod kontrolou, ako ona ma utekať za ním sem . Tiež myslím, že to skončí.
@lasoli určite ho nebudem držať doma, je to skoro dospelý chlap, ale nepríde mi úplne ok aby spával u 16 ročnej a preto som chcela počuť iný názor, ako je ten môj
@cocolino234 no u nás padla taka reč, že oslavujú 3 mesiace, čiže fakt krátko
@petricka22 ale ja nie som hlúpa, tiež som mala 16-17 , čiže je mi jasné, že sa spolu nemodlia.
A fakt som potrebovala počuť iný názor, ja mu to dievča nezakazujem a ani nebudem, len sa mi zdá, že idú nato prirýchlo.
No chlapec má 18, tam už ťažko budeš niečo také zakazovať. Áno, môžeš povedať, že u vás nie, ale docielite jedine to, že bude on tam.
Ak si syna dobre vychovala, musíš dúfať, že si vyberie dobrú partnerku. Skôr by som sa snažila normálne si so synom dohovoriť rozumné pravidlá. Čiže ako často môže prísť mladá k vám, či on byť u nich tak, aby nezanedbaval svoje štúdium a pracovné povinnosti.
My sme s manželom spolu v podstate od rovnakého veku, a veru i prespávačky boli. Otehotnela som až plánovane po svadbe.
Moja mama bola veľmi konzervatívna, mnohé veci horšie preglgla, ale našli sme kompromis a som jej za to vďačná. Svojej dcére som tiež dala dostatok voľnosti a nesklamala.
Držím päste.
@janinah ja nehovorím, že sú všetci rovnako vyspelí. Sú ľudia, ktorí sú trošku pozadu a áno, pri týchto musí rodič pomocou zákazov dbať na to, aby sa predchádzalo komplikáciam a potom sú tu tí vyspelejší, ktorých stačí naučiť ako sa k veciam stavať zodpovedne, ako sa správne chrániť a deti sa naučia aj samé vyhýbať komplikáciam, lebo si sú vedomí následkov. Ja aj priateľ sme brali do úvahy, že ochrana nie je 100% ale obaja sme mali brigádu a vedeli sme, že možnú interupciu by som podstúpila a MY, nie rodičia sme na to peniaze mali vždy - chyby sa dejú, je dôležité byť pripravený, aby to za nás nemuseli riešiť rodičia. Ja práve naopak o fyzickej vyspelosti absolútne nehovorím. Tu nevieme akí vyspelí ľudia sa stretli a len preto, že jedna strana to nevie, tak mi príde hlúpe im niečo zakazovať, aby sa predišlo údajným komplikáciam, ktorým sa dá predísť a ja som dôkazom, za 6 rokov vzťahu a neskôr mladistvého sexu som nemusela ani raz riešiť niečo takéto. A netvrdím, že každý musí byť ako my, to samozrejme nie, ja tvrdím, že treba prihliadať na VŠETKY okolnosti a nie len na to, že dievča má 16 rokov.
Akoze mne by to viac vadilo, keby som mamou tej dcery, ako mamou tvojho syna
Kazdopadne, deti treba na to pripravovat, sexualna vychova by nemala byt doma tabu, aby sa potom nestavalo, ze deti maju deti…
@autorka 3 mesiace vzťahu a z toho 2 týždne bol u nej? a to jej mama bude každého 3 mesačného frajera nechávať prespávať u nich doma? s týmto prístupom tiež nesúhlasím a od syna by som určite žiadala viac. Čo si o tom myslí on?
@cocolino234 aha...takže mať peniaze na interupciu a vybavané ,tak smelo do sexovańia v 16? tak už radšej nepíšem nič....len si myslím svoje....
@janinah tomu sa hovorí zadné vrátka, ktoré by si mala mať celý život a nie len v sexe. Bohužial to, že si to zobrala takto jednoducho a prvoplánovo už nie je moja chyba. Ja som nikde nepovedala, že stačia peniaze a smelo do sexovania. Ale ak som tak dospelá, že viem mať sex, tak som aj tak dospelá, že budem znášať a riešiť následky a ak nemám prostriedky na to, aby som následky prijala, tak sex mať nebudem. Jednoduchšie to pre teba už bohužiaľ nevysvetlím aj keď myslím, že je to potrebné. Netreba si z texu brať len to, čo sa ti páči ale aj zapojiť 🧠.
@cocolino234 mal by prísť dnes domov, tak dnes by som ss s nim chcela o tom rozprávať v kľude. Preto aj táto diskusia, aby som videla aj iný názor ako je ten môj (náš s mužom)
@petricka22 len keď ja som taka blbá, že podľa mňa to nie je OK a následky by mali niesť obidvaja
@cocolino234 ak niekto potrebuje sex od 16 s vedomím,že prípadnu " komplikáciu "jednoducho zabije,tak je milion krát lepšia voľba s tým sexovaním počkať,to zas vysvetľujem ja tebe ,ale zjavne márne
Tak, lepšie keď spia ,, u rodičoch ,, ako kade tade po ubytovniach a chatach. Dievča odišlo po dvoch dnoch od vas, lebo jej už možno chybalo pohodlie, možno dostala kramy .. nerieš , nečakaj od 16 ročnej aby sa spravala ako dospela. Bola by si rada keby syn kadetade chodil a nevedela si kde a s kym je? Jednoducho mu len vysvetli opatrenia pred nezelanym tehotenstvom a nechaj ich .
Apropo, možno je dievča slušne a počka chvilu so sexom.Nie každa je hrrrr
@janinah to je zase o pohľade na interupciu, chcela som to dodať ale zúfalo som dúfala, že to nebude potrebné. Takže ak by som s interupciou ja osobne nesúhlasila, tak by som sex nemala, keďže interupcia ale ani materstvo nepríchadzalo do úvahy, takže by som nebola schopná znášať následky a preto by bol sex vylúčený až kým by som nebola zabezpečená na to mať dieťa (dúfam aj ty si prvý sex mala až keď si mala vlastné bývanie a stály príjem už keď šíriš tento názor, keďže je možné, že by si otehotnela rovnako ako to 16 ročné dievča). Lenže ja proti intrrupcii nie som, som v tomto sebecká a pri interupcii mi ide o seba a nie o dieťa, takže by som ju bez problému podstúpila a preto pre mňa sex prichádzal do úvahy.
Ja som mala 17, keď som si našla frajera (19) a, chválabohu, rodičia mi dovolili prespať u neho, aj jemu u nás. Aspon boli spokojni,že som doma resp. u nich, že nebehame dakde po iných bytoch. Boli sme rozumní a zodpovedni, on mal robotu, ja som sa učila na jednotky. Otehotnela som plánovane v 27 a sme spolu uz 18 rokov.
Takže dúfam,že aj Tvoj syn bude rozumný a našiel si správne dievča. Držím palce!
@monkasponka to je v poriadku, že odišla domov. Ale odísť ako teľa bez pozdravu, to áno . A že počkajú so sexom, tomu ani sama neveríš
Vzhľadom k vzdialenosti je podľa mňa ok aj v tomto veku prespať jednu noc u jedných či druhých rodičov, predsa len nemajú možnosť vídať sa denne ako keby boli z jedného mesta. Ale dva týždne?? Za gule by som ho domov dotiahla a nech si uvedomí, že jeho život v tej druhej domácnosti niečo stojí - strava, voda, energie, strata súkromia jej rodičov, takže ak tam chce dlhodobo kempovať, nech si na to zarobí a prispieva. A takisto by som chcela počuť jeho plán čo v prípade, že slečna otehotnie (iste, toto by zvládli aj za 5min niekde v parku pod stromom, nemusia spolu stráviť dva týždne), lebo také veci sa stávajú aj cez antikoncepciu. Proste ak chce vážny vzťah, tak musí mať aj zodpovednosť.
A kľudne by som sa skontaktovala aj s rodičmi mladej dámy a povedala im, ako to vidím ja a hľadala kompromis.
@cocolino234 píšeš: Ale ak som tak dospelá, že viem mať sex, tak som aj tak dospelá, že budem znášať a riešiť následky a ak nemám prostriedky na to, aby som následky prijala, tak sex mať nebudem.
Nie, to co popisujes, nie je dospelosť. Dospelost je prijať fakt, ze každým sexom môže vzniknúť novy život a ten by mal dospely clovek chrániť a nie vytasit peňaženku, dať ho zabiť a hurá ide sa ďalej. Smutné, egoizmus a kultúru smrti žijeme...
@skumavka a čítať vieme? už som raz povedala, že to je každého subjektívny pohľad na interupciu a k tomu som sa ja už vyjadrila. Neviem prečo máš potrebu mi to pchať pod nos, či si myslíš, že týmto zmeníš svet? Ja v prvom rade chránim svoj život aj keď podstúpiť interupciu je zdravotné riziko a preto robím všetko preto, aby som nikdy nemusela ale robím to kvôli sebe a to je môj prístup k interupcii aj keď je sebecký a egoistický.
Ty si vlastne povedala, že každý kto podstúpi interupciu kvôli neplánovanému tehotenstvu nie je dostatočne dospelý, takže ak ma tu chceš presviedčať o vraždách, tak si nájdi inú diskusiu, mňa to absolútne nezaujíma.
Myslím, že je tu dosť diskusií o interupciách, kde sa môžeš angažovať.
@sissy27 no ja som sa rozprávala na začiatku s jej matkou, proste že sa mi to nepáči a nezdá vhodné, aj to že strava niečo stojí a odpoveď bola, kde sa naje xy ľudí, naje sa aj on , hovorím jej, ale to nie je 15 ročne dievča, on je skoro dospelý - fyzicky vyzerá aj staršie. A zarába si, len silno pochybujem, že to minul tam na stravu, lebo jeho výpis z účtu (ako rodič máme jeho účet v apke ako poducet) hovorí niečo iné.
@anita1978 nebránim priateľke ako takej, možno to bude dobre dievča, v podstate nebola ani šanca ju spoznať, lebo bola zatvorená v izbe. Len z môjho pohľadu idú prirýchlo a aj to, syn mal prísť včera, on sa ani neozval, že nepríde, až keď som večer písala ja, že kde je. Celkovo sa mi nepáči celá táto situácia. Tento rok končí ucnovku a bojím sa, že kvôli nej bude robiť blbosti a nedokončí ju. On si zarobiť dokáže, ale ta škola mu v budúcnosti bude chýbať určite ️
Podla mna reagujes
skoda, ze ta manzel nepodporil. To ma mrzi