icon

Štýl obliekania - začínajúca puberta

14. apr 2023

Vôbec sa mi nepáči, ako sa moja dcéra začala obliekať, vždy bolo také dievčatko, usmievavé, ružové, copíky, vrkoče, je pravda, že sukne, šaty nenosila nikdy, ale vždy bola oblečená ako dievča.
Odkedy začala puberta, tvrdí, že je to jej štýl, že ju nikto nepresvedčí na niečo iné.
Príklad, čierne rifle, voľné, biele tričko skoro po kolená, na to tmavú mikinu tiež dlhú a širokú, tie botasky s vysokým členkom. Ale úplne inej farby. Vlasy do tváre, aj keď sa učeše, naschvál sa postrápatí.
Začínam sa hanbiť za vlastnú dcéru. Nedá si povedať, že je to aj moja vizitka, ako chodí oblečená, či do školy, či do spoločnosti. Nemám možnosť vidieť ako chodia oblečené dievčatá v jej veku, ale čo vidím vonku, tak práveže sa mi to nezdá.
Kúpila som jej pekné rifle, aj trošku potrhané, nech sa necíti ako 5 ročná, pekné svetre, mikiny jej veľkosti, nech to vyzerá na nej ako na človeku a vôbec to nechce. Tak isto len všetko čierne.
Prosím, ukážte mi ako chodia vaše dievčatá, nemusíte posielať tváre, viem, že aj ja píšem anonymne, ale zaujíma ma to a aj jej nech trošku ukážem, že sa môže obliekať aj krajšie a aj tak moderne a v štýle, ako chodia dnešné dievčatá.

lenkakravcova
14. apr 2023

No náhodou ta Panna Mária, ktorá je všade v kostoloch je bližšie tej širokej mikine, než opnutym rifliam a tričku. 😀
Aj do kostola je vhodnejšie keď sa oblečie nevyzyvavo. Radšej ako píšeš, podľa teba ako bezdomovec. Ak to ma ale pekne čisté - je to lepšie možno než to co chceš ty aby tam nosila. 🙂

saxana000
14. apr 2023

Ak chodi cista a oblecena primerane pocasiu vobec neries.teraz je taka blba moda vsetko ako vrece dlhe siroke a neforemne..ja ked vidim dnes fotky z mojich pubertalnych cias sama sebe sa cudujem vtedy som to tak citila..prejdu 2-3 roky a zase sa jej styl zmeni

autor
14. apr 2023

@lenkakravcova čisté áno, ale pekne ani náhodou 😃

autor
14. apr 2023

S tými ružovými satičkami a copikmi som to myslela obrazne. Nespravím z nej Barbie, ani batoľa. Viem, že dospieva, že sa mení, že má svoj štýl. Tiež nenosím ružové veci len preto, že som žena.
Len proste keď sme niekam šli a mala som toľko rokov čo ona, tak sme sa obliekli kultivovane. Ešte minulý rok na začiatku roka chcela šaty a balerínky. Tento rok už išla v rifliach, košeli. Nič som jej nepovedala, lebo vidím že by bola iná. Ale bola ešte v rámci normy a slušnosti. Toto čo vidím posledné mesiace, je des. Ale ok, už viem, že nie je jediná.
A hoci ju v tom nebudem podporovať, ale ani riešiť. Len ten kostol...buď nech nejde vôbec, alebo oblečená ako človek 🫢

rozovykon
14. apr 2023

to prejde len vydržať 12 ročná neter chodí celá v čiernom a mikina čím väčšia tým lepšie a samozrejme čierna 🙂, vlasy to ani nehovorím....aj ja sa pamätám, že som vzdorovala, mama ma tiež navliekala do sukienok a blúzok a neviem čoho a ja som natruc chodila cely týždeň v tom istom 😀

memma
14. apr 2023

Moja tiež tak chodila, o 3 mesiace bude mať 14 a už začala pridávať trocha farieb do oblečenia. Myslím sivú, vojenskú zelenú... Tricka s napísala, s manželom sme zhrozený.A najnovšie si vybrala nove botasky za 230 eur. Co ti poviem, strašný cirkus ona iné nechce, ani nevyskusa. Ja som momentálne nezamestnaná, našťastie nemali jej cislo

maxalla
14. apr 2023

Kedy, ked nie v puberte,ma clovek moznost vyblaznit sa na obliekani? Ja by som ju nechala, nech sa aspon v tomto rozhoduje sama za seba. Ak by mne v tom obdobi chcela matka prikazovat, co a ako si mam obliekat, ako malemu decku, tak by velmi nepochodila, orezliekla by som sa v skole do ineho.

yellow28
14. apr 2023

To je len obdobie...prejde ju to...mám to odzite😉

mikadooo
14. apr 2023

Áno, aj moja sa tak podobne oblieka, čím voľnejšie, tým lepšie. Nehanbím sa za ňu, vidím kopec takých teenageriek chodiť ako "vo vreci". Dokonca idem s ňou na nákup a nechám ju skúšať. Na názor sa ma už nepýta 🤭🤭🤭. Tiež nikdy nebola dievčenský typ, ona dokonca ani tie copíky nezniesla, silonky mala na sebe naposledy keď mala asi 3 roky a potom cca hodinu na prvom svätom prijímaní 😄. No, každopádne, nehanbím sa za ňu. Kým nechodí s holým zadkom / krížami / prsami von, tak som s tým ok. Možno aj to príde o pár rokov 🙈. Ale asi ani potom jej nebudem dohovárať. Kedy má blbnúť, keď nie v puberte... (No, tie kríže, alebo prsia von v januári budem určite dohovárať, kvôli zdraviu.😄). Ale toto jej aktuálne obliekanie mi príde ešte celkom nevinné "blbnutie".

nice202
14. apr 2023

Moja sa oblieka presne tak isto, nič si z toho nerob. To prejde. Aj my sme nosili kadečo čudné.

kepassa
14. apr 2023

Moja starsia dcéra ma uz rokmi vycvicila 😆 tetaz mladsia 11 r zacala to iste. Prosto puberta. Ja nepoznam nikoho kto by nerebeloval v tom veku a oblecko je jedna z foriem kde je to take realne a pripustne...oci do tvare, crop top na to oversize mikina po ujovi z tretieho kolena. Oversize tricka tiez minimalne o dve c.vacsie. velke riflove nohavice co vyzeraju akokeby mali po starsom bratovi podedene... Ta starsia dostala novu bundu vies co vytiahla? Na chate nasla u babky staru bundu po mne ja som bola v jej veku L ona je XS 😜😂 ale takym ma nevytoci. Zbytocne sa budes nervovat. Musime si tym prejst. Ja som v obliekani kvôli postave nemohla vymysliet teplu vodu ale ja som si tiez robila take debilne ucesy do tvare...pastelové fialovkove ruze, modre tiene...na krku tie obojky....akoze dnes by som tak vonku ani s kosom nevysla. Hruza,des....😜

gabika0825
15. apr 2023

Ona z toho vyrastie. My sme mali tiež inú módu keď sme mali 15, ona sa teraz v tom veku hľadá a sama skúša v čom sa cíti dobre a čo sa jej páči. O mesiac sa jej určite bude páčiť zas niečo iné. Zbytocne vyhadzujes peniaze, ona to nosiť aj tak nebude. Možno časom sa jej to začne páčiť ale neboj ona z toho vyrastie a bud rada že sa neoblieka iba do nejakej podprsenky a mini sukne plus dotoho sietkovane pančuchy, už aj take som videla na malých dievčatách, raj pre uchylakov.. ale hlavne že to je trendy. Takze pokial nosí “chlapcensky” štýl tak ešte dobre, príde jej prvý priatel a zmení sa uvidis. 😉 bude sa chcieť páčiť a bude nosiť zas iné veci. Čiže zbytocne ju nepresviedčaj na nosenie veci čo si jej kúpila radšej jej ich odlož niekam, a uz nič nekupuj

terry658
15. apr 2023

Tak mňa tu baby asi ukameňujú ale ja keď som mala 12 tak som nosila to, čo mi mama kúpila. Nič iné som v skrini nemala. Ak sa nevie obliecť aspoň do kostola ako kompromis, tak by som jej povedala, že ešte stále jej môžem tie handry vyhodiť do koša a nakúpiť šaty ako pre dievčatko. Prosto nejaké hranice musia byť. Ak chce nech tak chodí vo voľnom čase ale na verejnosť a do školy bude chodiť pekne oblečená.

gurags
15. apr 2023

Je to len obdobie, mala to tak aj moja mladšia sestra, teraz má 13 a nosí crop topy a nohavice na telo 😉

autor
15. apr 2023

@terry658 tak vidíš, dnes už nemáme nárok určovať deťom hranice, ani ich viesť. Lebo im berieme ich priestor. Som toho istého názoru, čo ty, ale asi ma presvedčili, že ju mám nechať tak. Šak čo že trošku úcty by mohla mať aspoň čo sa kostola týka, ale "Boh ju chápe"...ja som tiež do školy, či kostola nemohla ísť jak sedlacka. Mama nám do kostola sila sukne, kostými, boli sme pekné, upravené. Do školy to isté. My sme ani rifle nemohli mať.

pikachu999
15. apr 2023

Akože sorry ale to akože nemá právo sa obliekať ako sa chce alebo čo? Pokiaľ nechodí hola tak nech chodí v čom chce..je to proste dnešná móda tejto mládeže

autor
15. apr 2023

@pikachu999 akože sory, ale áno, ešte stále som ja tá, ktorá sa má starať.

pikachu999
15. apr 2023

Hej lenže nepomôžeš si aj tak bude nosiť čo bude chcieť ona ;)

bessie12
15. apr 2023

velmi to prezivas a navyse aj zbytocne. Kazdy ma svoj styl obliekania, ktory sa v priebehu dospievania ci rokov meni.

marca12
15. apr 2023

Toto je trosku smutny nazor. Do kostola si chodime vypocut kazen a dolezite je,ze tam vobec ide a nie v com ide. Sama vidis,ze s nou nepohnes. Je to jej momentalny styl,tak jej ho neber. O oar rokov sa bude smiat na tom ako chodila oblecena.

asocial
15. apr 2023

stale si nenapisala, kolko ma rokov. lebo taka 12 rocna alebo 11 rocna nema mat co nalakovane nechty do skoly. Ja som tiez bola v puberte, no napriklad prvykrat som si spiralu dala az asi v 17ich. Vlasy - prvy melir asi v 35?:D, teraz mam trosku po 40ke, ale moja generacia si urcite spomenie na kurta cobaina. A tu modu, co sme nosili my. Derave rifle, rozgajdana flanelka, najlepsie tatova🙂) ALe vsetko je predsa lepsie ako mrkvacova a joggingova moda z 80 rokov.... prejde to.

simca06022011
15. apr 2023

Porovnávať to so sebou a rokmi dávnych je zbytočné. Budeš dcéru posielať v kostýmoch, sukniach a bluzockach? Asi nie, veď by bola hneď na smiech. Urobte kompromisy, nájdite 1-2 slušne outfity ktoré si dá k lekárovi, do.kostola = kvôli teba a zvyšok v rámci normy, a podla veku. Zbytočne riešiť co sme my mohli/nemohli.

simca06022011
15. apr 2023

@asocial jasne a rifle sme trhali ziletkou, a najlepšie tesne pod zadkom.. dnes sú ešte fajn s tými kolenami:D síce cobaina som veľmi už nechytila ale tu módu áno a potom zo dňa na deň boli aj kroptopy a zvonov nohavice.. neviem.preco to zrazu niekoho prekvapuje :D móda sa stále.opakuje 🙂)
A inak čo sa týka slávnostných dní, žiadne rifle a gajdy jej nedovolím. Ani do školy. Odtiaľ potiaľ.

vivuska666
15. apr 2023

@aaadkaaa presneeeee……ked vidim tie velke bruska nadzgate do malinkych krataskov, crop top pre o polovicu chudsie dievca. Vsetko trci a kypi. Vtedy som vdacna ze mam chalanov 🙂

autor
15. apr 2023

@marca12 tiež pôjdeš do kostola v teplákoch čo si kopala záhradu? Či v zástere? Asi nie. Oblečieš sa, neviem z akého dôvodu ty. Ale ja preto, že sa to patrí, že si chcem uctiť miesto kde vojdem, kde prijmem eucharistiu a modlím sa.
Aj na svadbu necháš dcéru ísť v rifliach a mikine, lebo sa hľadá?? No ja by som si urobila o tebe názor keby si prišla na moju oslavu takto. Trošku slušnosti nezaškodí.

autor
15. apr 2023

@simca06022011 ja nepíšem o sukniach a šatách. Píšem, že stačí normálne rifle, normálnu bundu, kde nič odniekiaľ nebude trčať. Aj do kostola už chodia v rifliach, v teniskách. Ale slušne. Neviem, asi sa nechápeme. Dnes išla von s kamoškou, zobrala maskacove rifle čo riť má skoro na kolenách a fialovú mikinu tiež po kolená. Ok. Išla von na ihrisko. No do školy jej toto veru nedovolím sa tak dogabať. O kostole už nepíšem radšej nič. Už som sa vyjadrila.

aaadkaaa
15. apr 2023

@vivuska666 mna to vzdy udivovalo v praci (ZS), ked som videla tie dievcata dohabane ako keby sli na "nocnu" a zo vsadial im trcal tuk... sebareflexia ziadna. Ja tiez nemam miery modelky, ale snazim sa primerane tomu obliekat a aj v puberte som sa snazila, proste nebudem nosit holy pupok, ked ten pupok nevyzera reprezentativne😅

simca06022011
15. apr 2023

Len chytas za slovíčka..

zaba21
15. apr 2023

Chcem ťa len "potešiť " , že ešte aj horšie by to mohlo byť 😎 ja pracujem vedľa umeleckej strednej školy a niektoré holky sa teda vedia poriadne dogabať..hlavne rôznofarebné vlasy tam letia a občas som videla dokonca decká, ktoré mali pripnuté veľké špicaté uši. Tomu akosi nerozumiem vôbec.
Moje deti sú už dospelé, ale kvôli obliekaniu sme kupodivu nemali nejaké konflikty. Dcéra bola absolútne športový typ - tenisky, rifle, mikiny...ale zostala pri normálnych primeraných veľkostiach a dokonca aj iné farby ako čiernu mala v obľube. Vrcholom revolty boli u nej nie práve vydarené dredy, malé tetovanie a piercing. Vadili mi zrovna tie dredy...z môjho pohľadu nehygienické. A strašne si zničila naozaj krásne vlasy. Syn bol v porovnaní s dcérou čistá konzerva...rifle, tenisky, jednofarebné tričká, mikiny zvyčajne bez nápisov, nenápadné farby. Už som sa minule aj zamýšľala nad tým, či by som s nimi bojovala, ak by chodili takí dogabaní, ako niektoré spomínate..

marca12
15. apr 2023

Doba sa zmenila. Uz nechodime do kostola v kostymoch. Chod sa pozriet do mesta ako tam ludia chodia. Nevravim,ze ist otrhany. Bohuzial je taka doba,ze ludia si uz nezakladaju az tak na obleceni. Dohodni sa s dcerou,nech si da nieco menej vytahane,ale zakazat jej chodit do kostola,lebo sa za nu hanbis? To riesia len tetky niekde v Hornej Dolnej. Moderne zeny uz neriesia vyzor pubertakov. Ziadna mama sa nesmie hanbit za oblecenie deti,pokial nechodi oblecena ako stripterka.