Vysvedčenie ôsmačky
Ahojte, moja dcéra je ôsmačka a doteraz mala samé jednotky, teraz jej hrozia možno aj dvojky...ja by som chcela, aby sa snažila mať stále jednotky, veď bude ich potrebovať, keď sa chce dostať na gymnázium, ona má však v tomto ročníku všetko na saláme, tvrdí mi, že ona to učivo vie, nemusí sa učiť, že veď dvojky, ktoré dostane za písomky, má preto, lebo sa pomýlila, alebo učitelia majú prísne hodnotenie, že dvojky sú veľmi dobré známky, iní spolužiaci majú na vysvedčení aj horšie známky, že ôsmy ročník je ťažší...lenže mne ide o to, že keď mohla mať doteraz jednotky a na konci osmičky už asi nebudú samé, tak sa zhoršila...tvrdí mi, že som na ňu prísna, pravdou je, že väčšina detí v jej veku má na vysvedčení aj dvojky a žiadny rodič z toho vedu nerobí, ešte sú deti aj pochválené...neviem, asi je chyba vo mne...ale na dcére vidím, že jej to je jedno, keď jej poviem, že budúci rok už sa bude treba chystať na monitor a na prijímačky, tak ju to netrápi...neviem, či ju nechať tak, veď dvojky sú super známky alebo na ňu tlačiť, aby sa neprestala snažiť...ďakujem za odpovede.
Co ste neskusili bilingvalne z 8 rocnika, ked sa dobre uci. My sme tiez mali same 1 do 7. rocnika a zrazu v 8. 2-3 dvojky na pol roku. Nejaky bod to strhne, ale nakoniec sme sa aj tak dostali. Ved moze vyborne spravit skusky. Zalezi aj na kolektive v skole, ale postupne na to pride vekom a vidi to aj na spoluziakoch ze chcu nieco dosiahnut. Teraz sme v 3. rocniku a ze chce ist potom studovat zahranicny manazment vo francuzstine. Ju nebavi ani biologia ani pravo nechce. Este mame cas 2 roky. A vsetci chcu ist studovat do zahranicia, aj nasa. Uvidime 😊
@eliska13 práveže podľa mňa sa neučí dosť...doteraz jej možno stačilo si to prečítať, ale v ôsmom ročníku a myslím, že aj v deviatom, už nestačí prečítať si učivo raz, ale poriadne sa ho naučiť...
@zuzana76 vieš koľkokrát som sa ja pripravovala tak neskoro a hlavne v tomto veku? a pritom som mala tiež čisté. Vyštudovala som a mám zodpovedný prístup k práci a ku všetkému. Čo treba spraviť, spravím. To, že dieťa v tomto veku niečo takéto spraví, to ešte nič neznamená. Ja neviem, ale niekedy s ami zdá že to niekedy preháňame s tou zodpovednosťou a kontrolou. Niekedy trošku volnosti nezaškodí. Človek sa pootm znova nakopne.
@salamistka daj na svoje pocity, samozrejme, ze sa treba uz aj ucit
a myslím, že keď bude chcieť doštudovať, bude sa musieť do toho poriadne pustiť, nemôže sa donekonečna spoliehať na šťastie alebo na to, že má dobrú hlavu...dá sa síce štúdium aj preflákať, ale to by som nechcela...ak bude mať dcéra dvojky na vysvedčení, bude to pravdepodobne aj kôli tomu, že sa nepriravuje riadne...takže dvojky u nej budú odrazom jej vedomostí
@salamistka pre mňa veru nie, pretože nie je škola ako škola, keď porovnávala dcéra písomky na ich ZŠ s písomkami na iných školách tak toho mali podstatne viac. Inde mali deti jednotky pomaly za 1/2 vedomostí ako mala dcéra. Takže ja to neberiem tak že známky sú odrazom vedomostí. Niekedy ani zďaleka.
@kvetinka75 mlada sa snazi sa len ospravedlnovat, preco sa netreba ucit, dvojka je este dobra znamka, tak jej to nevadi, moje dieta to nie je, ja len vidim, co sa deje, ziaci nemaju navyky ucit sa, vôbec nevedia co je to ucenie sa, viac sa ucia mali prvaci, druhaci, ako osmaci a deviataci
@salamistka hmm ja len tak dumam, ze ten kto sa chce dostat na gymnazium asi nebude dcera...😉 A teraz k tebe, mas nenaplnene ambicie a prenasas to na dieta. Dieta moze byt uspesne a dostat sa na gymnazium aj s dvojkami, moze byt uspesne aj na SŠ, aj sa odtial dostat na VŠ, byt uspesny aj len s maturitou atd. Tymto sposobom tlaku na dceru dosiahnes akurat opak, bude ju bavit utekat od teba, hladat partie kamaratov, uniky aby nemusela tvoje kecy pocuvat. Skor sa s nou dohodni, ze ok akceptujes, ze ucivo je tazsie, ale chces vidiet aktivitu z jej strany a ked uvidis, ze sa snazi, su dvojky ok. Ale max dvojky lebo si myslis, ze je sikovna, trojky akceptovane nebudu a dostane doucovanie z daneho predmetu namiesto zabavy, volneho casu.
@zuzana76 vidím to aj ja, ale vidím aj na dcére, že keď sa dlhodobejšie učí, pootm trošku poľaví, lebo už niekedy má toho dosť, strašné kvantá učiva. Ja zase nepotrebujem aby sa z toho zbláznila. Niekedy majú rodičia príliš vysoké očakávania a tlačia na deti len niekedy to tá psychika nezvládne. Možno má teraz také obdobie. Tak trošku poľavila, možno sa zase po čase nakopne. Ak nie, potom by som to riešila. Ja keď som na rodičovskom počúvala niektoré tie komentáre akože deti sa neučia, keď nepôjde na gympel čo z neho bude. A čo taký remeselník, len za to, že má nejakú ,,učňovku,, a baví ho to nemôže byť šikovný? Veľa ľudí okolo mňa je úplne zblbnutých iba známkami. nič iné ich nezaujíma iba učenie učenie, jednotky a jednotky a nedajbože aby dieťa nemalo titul pred menom a za menom lebo inak nie je plnohodnotný človek a nemôže byť šťastný.
Netvrdím, že im treba tolerovať lenivosť ale zase tiež nie je dobrý neustály tlak ktorý je na ne kladený.
@kvetinka75 tak na nas podla mna bol vyvijany ovela vacsi tlak, teraz je malo deti a vela skol, dnes nie je problem sa dostat na gymnázium, v mojej generacii a zrejme aj v tvojej sudiac podla nicku, nas bolo 7 tried v rocniku, vtedy naozaj bolo treba bojovat, aby sme sa dostali na vysnivanu skolu, ci uz vysnivanu nami, alebo nasimi rodicmi, dnes praveze nie je taky tlak na ziakov, na pravo napr beru bez prijímacích skusok, za mojej ery sa tam dostali len ti najlepsi z najlepsich
Dekan PraF UK a Vedenie PraF UK dňa 3.5.2017 na svojom zasadnutí rozhodli, že prijímacie skúšky do 1. ročníka bakalárskeho študijného programu právo, študijného odboru právo v dennej a v externej forme štúdia sa nebudú konať. kopirovane zo stranky UK
tak ake stresy maju dnesne deti, studenti, v podstae do 23 rokov maju vystarano, horsie to bude potom spraxou, ked budeme mat tisice pravnikov, ucitelov, sociálnych pracovnikov.....
@esther03 nemyslím, že mám nenaplnené ambície...na gymnázium chce ísť aj ona, ja s tým súhlasím, ide tam aj jej najlepšia kamarátka a spolužiačka zároveň...
@kvetinka75 môj muž je živnostník a má remeslo a je to inteligentný muž, nevidím v tom problém...
@zuzana76 to právo ako fakt???
Nikdy som sa neučila, celú zš aj gympel som prešla s tým, čo som sa naučila na hodine. Neučila som sa na prijimacky, neucila na maturitu. Po zrelej úvahe som si vybrala prácu pred vs (môj nick tiež vypovedá o tom, že za "mojich čias" nebolo nejako zvykom pracovať a študovať naraz - škoda). Učila som sa jedinykrat v živote (v nedeľu pred pondelnajsimi skúškami od 7 ráno do 7 večer), a to na vodičak. Mala som 35 a do autoškoly som chodila len na jazdy. A dala som na plný počet.
Takisto som nebola doma vedená k nejakej pomoci/povinnostiam, napriek tomu upracem, operiem, ozehlim, navarím aj upeciem.
Neverím, že som jediná...
@salamistka co je dolezitejsie, dobry vztah s dcerou alebo jednotky na vysvedceni? Uz ti dava na javo, ze toho ma plne zuby, ak este pridas, stiahne sa uplne, podla mna. Na tych jednotkach svet naozaj nestoji.
@salamistka ja som bola to dieta, ktoreho matka ocakavala same jednotky. Mne to neslo. Mozno na nu vedome netlacis, ale ak vie, ze to ocakavas - co je zrejme, tak je na nu vyvijany tlak.
Na nic mi to nebolo. Na zakladke som drela, ja sa ucim tazko. Zobrali ma na dve OA, jedna bez prijimaciek, ale sla som na tu druhu, lebo som to vzala tak, ze ma prisnejsie kriteria a chcem ist tam, kde neberu automaticky.
SS som sa zase pretrapila, lebo som videla ten vyraz v maminych ociach. Lebo som nosila aj dvojky. Keby sa dal vratit cas spat, vyuzijem ho inak ako na ucenie. Tolko ucitelov nechcelo ozajstne vedomosti, len biflovanie, alebo ta nemali radi a z principu ti tu jednotku nedali, aj keby to znamenalo, ze ta budu hodinu skusat, kym nepridu na to, co nevies....a kolki jednotku dali, lebo si ju spoluziacka proste vyrevala (realita na ss!)
Moj muz bol zs ss jednotkar, hlavicka na matematiku a fyziku, ja dom nad matikou len bezmocne plakavala.
A o nasich detoch sa aj tak zhodneme. Velka cast uciva je pre skutocny zivot nepouzitelna. Radsej budeme mat trojkara a namiesto dvojhodinoveho ucenia po skole, aby vytiahol dvojky, v nom budem rozvijat to, co ho bavi alebo v com je dobry...sport, knihy, vesmir, priroda, jazyky, umenie.
Je pre mna velmi dolezite, aby bolo moje dieta zodpovedne a vzdelane, ale vzdelane v oblastiach, co su pre zivot naozaj prinosne. A vzdelane tak, aby skolskemu ucivu rozumelo, nie tak, aby nosilo len super znamky.
Ked bude cas na VS, predsa ma sancu ist na prijimacky, ktore si moze oddriet, ak sa rozhodne, ze mu odbor za to stoji. Mam kamaratky, co presli z ekonomickeho smeru na vs zdravotnictvo. Dozreli, rozhodli sa a aj ked na ss neexcelovali, zamakali, vystudovali a nasli si vysnivanu pracu.
A ak sa nepodari prijimacky spravit na prvykrat, o rok ma dalsiu sancu.
Mimochodom, VS maju vystudovany moji SS spoluziaci stvorkari, co boli totalni flakaci 🙂
Akurat jedinu uchylku mam na gramatiku, kazdy by mal ovladat svoj rodny jazyk. 🙂
@lauricka mat urobene DU, napr naucit sa slovnu zasobu z CUJ a vediet ju pouzit, podla mna na gymnaziu neexist bez domáceho ucenia sa - pripravy na vyucovanie
hmmmcize ak ma dieta zacne vydierat, ze sa ucit nebude, lebo ma toho plne zuby, tak sa ucit nebude a hotovo? zvlastny pristup, ja viem, ze nátlakom to nejde, ale doba je velmi benevolentna
@salamistka ano,chyba je v tebe. Bud rada ze sa decko dobre uci a sem tam ma dvojku. Tymto "tlacenim"dosiahnes akurat to,ze sa ti vykasle na ucenie uplne. Ocen a pochval aj dvojku,svet sa nezruti
@salamistka @salamistka zamyslela si sa nad tým aké divné priority kladieš na dcéru? Fakt si myslíš že jednotky ju v živote niekam posunú?
kam?
na gympel?
a čo potom?
Jednotky nikdy nikomu nepriniesli dobrú prácu, dobrú plácu, dobrý život. 1tka je fakt len číslo na zdrape papiera.
úspešní, rozumní, obľúbení, bohatí sú práve naopak najčastejšie ľudia čo niekde na zš, strednej......nosili domov priemerné známky.
či prísna?
áno.
ale skôr by som povedala: bazírujúca na blbostiach.
Keby ste vedeli ako sa s takými lajdakmi, ktorí školy študovali s trojkami, stvorkami strašne ťažko robí. Keď si ešte urobia vysokú a začnú šéfovať tak lajdacky tak je to katastrofa. Takýto lajdaci si nevedia ani vytvoriť kvalitný pracovný tím, nič nikdy nemajú poriadne naštudované...
Toto je typická posadnutosť rodičov na Svk, všetci by mali mať samé jednotky, všetci vyštudovanú vysokú školu, drilovať nezmyselné poučky, naučiť sa slovnú zásobu z Aj, Nj najlepšie vopred. Kde zostala reálna príprava na život, na prácu? Že už školy upúšťajú od prijímacích skúšok? Konečne! Takto funguje už mnoho rokov mnoho vyspelých krajín a ľudia tam pokojne žijú, majú odborníkov, remeselníkov,...o nič horších ako my tu. Len u nás školstvo skostnatene trvá na svojom nefungujúcom systéme a šikovní študenti prchajú na stredné a vysoké školy do zahraničia.
A mnohí rodičia stále myslia, že jednotky a vysoká škola u nás zabezpečia ich deťom šťastný a spokojný život.
@abbey1 práve kvôli rodičom sa slovenské školstvo nepohne... Kvôli zdeformovaným názorom na vzdelávanie a deti.
Môj bratranec "súťažil" s mojou dcérou - robili si anglický test. Dcéra sa zdvihla a odišla do inej izby. Čo jediné napadlo dospelého? Že odišla, aby mohla podvádzať? Snažila som sa presvedčiť, že nie, ale aj keď sa s hotovým vrátila, tak sa ma pýtal: má to bez chyby? Nie, dosiahla o jeden bod menej ako on. 🙂Nepotrebuje vyhrať! Nepotrebuje vyhrať klamstvom. A až po tejto príhode som si spomenula, že ono to tak vážne funguje. Že väčšina detí by asi podvádzala...
Má zmysel dotlačiť deti k podvodu? Z dôvodu vidiny dobrej, príp. lepšej známky?
salamistka
A prečo si ju nedala na 8r. Gym? Ak je (bola) sikovna,mali ste to aspon
Skúsiť a ty by si možno našla pokoj v dusi a uz nenahanala známky a dcera by bola top žiakmi donutena zdravo superit (možno aj nie každopádne by o tie známky už az tak formálne nešlo)
Asi by si nemala na ňu tak tlačiť, podľa mňa má dobré známky. Teraz prichádza do takého tvrdohlavého veku takže by som to nebrala ako nejakú obrovskú tragédiu, že jej nevadí, že má na vysvedčení nejaké dvojku, lebo má celkom pravdu, oproti niektorým deťom má veľmi dobré známky. Skús trošku polaviť, teraz sa to už ani s tými monitorom a príjmačkami neberie tak vážne ako kedysi
A tak dostala sa do veku puberty, takze nie je sa co cudovat ze ju nic nebavi a ze sa odmieta aj ucit. Ked bude mat len dvojky, tak to este nie je nic strasne. Horsie by bolo, keby jej vychadzali o vela horsie znamky

@zuzana76 a berie niekto do uvahy aj to, ze ucivo je tazsie mozno nechape niektorym predmetom...ved mi nehovor, ze ak ma niekto cele roky jednotky nemoze sa stat, ze na druhom stupni ci na strednej sklzne aj k 3.
ona ako mama vie kolko sa dcera venuje skole, tak nech ju preskusava zaplati doucovanie, ale nechcela by som robit doma sceny za dvojky pred pubertackou.Ja neviem horsie napisala pisomku nieco jej nesadlo..ved ja vidim na synovych testoch, ze jednotka je pomaly iba za 100% test.