icon

Známka 5 za zabudnutú pomôcku či domácu úlohu

peanutslm
13. okt 2021

Rada by som vedela váš názor a hlavne teda názor učiteľov....2.stupeň ZŠ, hneď v prvý týždeň dcéra poplietla úlohu z jedného predmetu, bola sa na začiatku hodiny ospravedlniť, nič platné, dostala 5. Teraz si zabudla list, s ktorým pracovali na hodine, dopredu sa ospravedlnila, čo bolo najskôr prijatá potom na podnet iného žiaka pani učiteľka zmenila názor, a zas 5. Pri nazbieraní troch "malých" 5 sa zapíše do hodnotenia jedna platná. Tak chcem vedieť či je toto bežná prax a či je to naozaj adekvátne...nepáči sa mi, že deti majú byť dokonalé, a ak urobia chybu, ktorá podľa mňa nie je zásadná, tak za to sú ohodnotené 5, ešte k tomu sa to ráta do priemeru, z akého dôvodu? Známka má odrážať vedomosti nie zabudnuté veci. Následne učiteľka ohodnotí žiaka pred rodičom ako nezodpovedného a toto urobí tiež pred ostatnými deťmi. V mojich očiach je to neprofesionálne, nepedagogické. Ďakujem za názory. Možno je moje "vnímanie" iné a mýlim sa ja.

missdiva
13. okt 2021

@peanutslm nechcem sa nikoho dotknut ale tiez mam pocit, ze vacsina uciteliek ma nejake komplexy.
Uz je pomaly vzacnost stretnut pedagoga, ktory ma rad deti a uci lebo ho bavi odovzdavat mladezi svoje vedomosti.
Naco si vynucovat autoritu takymto blbostami a vziat tak detom chut ucit sa? Tiez by ma to otravilo...

viestta
Odpoveď bola odstránená
akvi
13. okt 2021

@viestta ak rodič nezabezpečí vhodnú obuv, má ju zabezpečiť škola. Nikde v zákone nie je stanovené, že rodič je povinný zabezpečiť vhodnú obuv. To, že reálne ju zabezpecuje 90% rodičov, je ich dobrá vôľa. Keď sa pozrieš napríklad na stredné odborné školy, tie vyžadujú v niektorých odboroch na prax vhodný odev aj obuv a to zabezpečuje škola vo svojej réžii. Je to presne to isté.

ibrunova
13. okt 2021
viestta
Odpoveď bola odstránená
andrejka1974
13. okt 2021

Moj syn dnes v maturitnom rocniku doniesol rovno 5 ze nemal ulohu z matiky tak mu treba jeho problem

akvi
13. okt 2021

@viestta mylis sa.. Mam dieta na strednej odbornej skole a vsetko zabezpecila skola vo svojej rezii. Neplatili sme nic. Skola nemoze vyzadovat zakupenie cohokolvek, pretoze v zakone sa jasne pise, ze zakladne a stredne skolstvo je bezplatne.. To, ze niektore skoly vyzaduju zakupenie cohokolvek, to je ok, nesmu to vsak vynucovat. Kazde jedno dieta ma narok na bezplatnu skolu. Takze este raz, plati, co som uz povedala, zakupenie pomocok je na dobrej voli rodica.

nika23t
13. okt 2021

@peanutslm v škole deti neucia len vedomosti, ale tiež ich učia zodpovednosti a samostatnosti. A niekedy sú to jediné miesta, kde sa deťom práve toto dostane. Ak sa budeme sťažovať na učiteľky, lebo dajú "malú 5" za zabúdanie alebo nesplnenie si úlohy, som zvedavá, ako budeme bojovať za naše "zodpovedne" deti, keď sa nebudú vedieť uplatniť v žiadnom zamestnaní, lebo nebudú schopné niesť dôsledky za ich vlastnú nezodpovednosť. Učiteľka ma pravo hodnotit celú prípravu na vyučovanie, aj či má dieťa pomôcky alebo domáce úlohy. Potrebné je, aby sme to riešili s deťmi, a nie spolu s nimi nadávali na učiteľov. Aj keď priznávam, že sama ako mama niekedy mám zlosť na metódy zaužívané v školách, viem a vidím, že na moje deti to nemá negatívny vplyv. A to je hlavne.

akvi
13. okt 2021

@andrejka1974 rozdiel medzi maturantom a ziakom ZS je ten, ze maturant je tam dobrovolne, prijal dobrovolne podmienky danej skoly a ked sa mu nepaci, moze ist prec. Na rozdiel od dietata ZS, ktore je tam ci sa mu to paci, alebo nie, musi plnit povinnu dochadzku a nemoze sa dvihnut a ist prec.. Takze neporovnavajme neporovnatelne..

akvi
13. okt 2021

@nika23t mylis sa.. Ucitel nema pravo vynucovat ulohy v case mimo vyucovania. Zakon plati pre cas vyucovania, nie cas mimo neho. Takze ak ucitel zada ulohu, je cisto na dobrovolnosti dietata, ci ju spravi, alebo nie. To, ze je nieco ine zauzivane, to nic nemeni na tom, ze zakon plati a ak ja ako rodic nechcem, aby sa skola miesala do volneho casu mojho dietata, tak mam na to plne pravo. Tak isto ulohu nesmie hodnotit, v zakone je jasne napisane, co sa hodnoti a ako a domaca priprava tam nie je, pretoze skola nema co kecat do casu mimo skoly. O vychove k zodpovednosti by sme sa mohli bavit vtedy, ak by deti v skole boli dobrovolne. Lenze oni tam byt musia. A na to netreba zabudat. Cize kecy o priprave na zamestnaie su uplne scestne, pretoze v zamestnani je clovek dobrovolne, moze kedykolvek skoncit, co dieta v skole nemoze.

nika23t
13. okt 2021

@akvi ok, Ty máš svoj názor, ja mam svoj. Pre mňa je vzdelanie jednou z priorít, a ak sa moje deti majú doma učiť, nech sa učia. Rada im pomôžem, nasmerujem ich. Nemám pocit, že by v našej škole chceli od detí nejaké nezvladnutelne úlohy. A som rada, keď vidím, že aj vďaka prístupu učiteľov a ich požiadavkám sú moje deti zodpovedne a samostatné. A pre mňa je to príprava do budúcnosti, nerada by som mala doma v budúcnosti lenivých povalujucich sa dospelakov,ktori nebudú pracovať, lebo nemusia (nakoľko je to dobrovolne)...

ibrunova
13. okt 2021

@akvi o akom zákone konkrétne je tu reč?

akvi
13. okt 2021

@nika23t je uplne jedno, aky mas nazor ja, ci ty, ja pisem fakty, zakon, pravidla, ktore ma dodrziavat kazdy, aj skola. Je v uplnom poriadku, ak deti ulohy robia, ak sa doma ucia, ja nevravim, ze to tak nema byt. Ale skola to nemoze vyzadovat. Nemyslim si, ze donutenim dietata robit si DU, ci ucit sa len preto, ze skola povedala, dosiahnes to, ze dieta bude zodpovedne. Dosiahnes akurat to, ze dieta bude zlomene, frustrovane, nestastne a v strese. Ak sa dieta uci doma dobrovolne, s chutou, radostou, je to uplne ok.

akvi
13. okt 2021

@ibrunova o skolskom zakone 245/2008

slovakboy
13. okt 2021

@viestta Deti si zabúdajú veci lebo nemajú ešte vyvinuté to zapíš, skontroluj, urob. Čo ja som sa nazabúdal vecí. A furt len stres a vycitky z toho boli. No čo sa take hrozne stane keď nebude mat cvičky úlohu pero zošit knihu? Maximálne bude behať v papučiach alebo sedieť a necvičiť. V Škandinávii majú všetko v škole a od štátu.
@cocolino234 ale jasné, Bachar musí byt prísny aby ho väzni počúvali. Taká úloha, to je predsa dôležitá vec. Možno si chlapec ozaj vymyslel, že chcel ale nemohol. Lebo sa bál svojho ucitela svojho rodiča. No čo take hrozné sa stane keď zabudne úlohu? On sám sa potrestá. A možno ani nie. Mne sa tak veľmi vydýchlo na vysokej škole. Konečne som nič nemusel. Učiteľom bolo jedno či chodíme na prednášky či mame zošity. Tam je voľný systém. Len sa treba naučiť na skúšky. A ešte aj rodičia na mna netlačili. Lebo vedeli že to nie každý zvládne a život nestojí len na vysokej škole. Aj trojka je tam dobrá známka. To ma tak oslobodilo že konečne som sa chcel učiť rad som sa učil a mal som lepšie výsledky ako na všetkých školách pred tým. Skúšky bola dohoda ktorú so mnou škola mala. Take dohody sa dajú robiť aj s deťmi.

slovakboy
13. okt 2021

@akvi 👏

klip0
13. okt 2021

@luuckka prijala ospravedlnenie a utvorila si obraz že dcéra je slušná a vie sa ospravedlnit. Ale nefunguje to predsa tak, že zaco sa ospravedlnime to akoby sa nestalo. Keď v práci niečo nespravíme, tiež sa ospravedlnime ale nepomôže to, šéf nemavne rukou, že dobre moja ospravedlnila si sa tak nevadí. Keby na všetko stačí ospravedlnenie, tak dieťa nemusí spraviť nič, veď sa ospravedlnilo...

akvi
13. okt 2021

@klip0 v praci si dobrovolne, v skole nie, takze porovnavat to je uplne scestne..

slovakboy
13. okt 2021

@martul tak začne vysvetľovať geometriu na tabuľu a ti čo nebudú mať pomôcky budú pozerať a kreslit voľnou rukou. Po čase ich to prejde. Učiteľ nie je zodpovedný za ich domácu prípravu. On ich ma motivovať a učiť. Viem že to nie je ľahké a už vidím ako mi budú vyčítať učitelia čo majú pomiesanych Romov z osady s deťmi lekára. Ale aj to sa vraj dá. Nekritizujem učiteľov, kritizujem cely systém ktorý ich do toho tlačí a nedá im ani deťom priestor. Veľa deti, malo učiteľov, pomôcky žiadne atd atd.

marca12
13. okt 2021

@peanutslm ani mne by sa to nepacilo,no na druhej strane ako inak ziaka donutis byt zodpovednejsim. Z poznamky si nerobi nic,tak niektorych aspon 5 prinuti. Volakedy sme dostali doma aj za poznamku vyhubovane a dnes rodicia vysomravaju na ucitela,ak dostane dieta poznamku. Vzdy je na vine ucitel,dieta nie. Ako inak vychovame achopnych ludi do sveta,ked sa nevedia pripravovat,neplnia si ulohy. Vid tu na konovi kolko ponosov na chlapov ako len pri pc sedia,nic doma nepomozu. To chcete z deti take lemry lemrave vychovat?

bellovag
13. okt 2021

@viestta syn navštevuje školu 2 ročník, kde si do školy nosí iba desiatu a fľašu s vodou...všetky pomôcky majú v triede, každý tam má svoj zakladač a svoj šuflík a domov nenosí žiadne učebnice, zošity ani žiadne domáce úlohy. Škola zastáva názor, že škole je to isté pre deti čo pre rodičov zamestnanie...rodič keď príde zo zamestnania si nesadne doma na 2 hodiny opäť k práci, tak prečo by to malo robiť dieťa a sedieť doma pri domácich úlohách? Má mať čas na záľuby, krúžky a oddych...syn každé poobedie radšej venuje čas hre na akordeóne + futbalu a plávaniu🙂

slovakboy
13. okt 2021

@klip0 to je ten problém, že tento väzenský systém sa prenáša aj do prace neskôr. Výkon musí byť. Disciplína musí byť. A počúvať treba šéfa a nie prirodzene autority. Pritom ak je práca hrou a problémy sú výzvy pre zvedavcov, aj výkon a kvalita nakoniec idu hore. Pracujem pre radosť a nie pre šéfa. Pre pocit realizácie pocit užitočnosti. Ale u nás to nejde lebo my si hneď povieme že to nejde. Slovenskí šéfovia tak radi preberajú úlohu bacharov a janičiarov.

bellovag
13. okt 2021

@slovakboy presne ako píšeš a škandinávske školstvo, konkrétne fínsky model je v prvej trojke na svete ...u nás škola o ktorej píšem,konkrétne Felix je založená na finskom vzdelávacom modeli

slovakboy
13. okt 2021

@marca12 nesúhlasím s tým aby sa kydalo na učiteľa. Majú to veľmi ťažké a keď niečo vyžaduje nejdeme robiť hneď revolúciu. Ale prečo by mal učiteľ nútiť žiaka byť zodpovedným? Už to slovíčko donútiť, ktoré si použila by malo nám zasvietiť kontrolku.

ivangeline
13. okt 2021

Az za 3 male 5 je jedna velka,podla mna celkom spravodlive. ;)

marca12
13. okt 2021

@slovakboy ideme sa chytat za slovicka? Nemyslela som doslova nutenie. Tak zmenim slovo. Ako inak sa ziak ma naucit byt zodpovednym

andrejka1974
13. okt 2021

@akvi dobra kravina rozdiel je tu uz len zakladny moj syn dostal patku hned a nie po 3 upozorneniach a ze na druhom stupni na zakladnej dostane 3 male patky a potom velku je spravodlive mne ked dieta donesie 5 za jeho nedbalost je jeho problem a verte poucia sa, a je to spravodlive ako k tomu pridu ti co si vsetko nosia a aj pisu ulohy ti tie patky nemaju dnesnym detom casto chyba zodpovednost takto sa aspon naucia byt zodpovednejsi

spolocenskesatynela
13. okt 2021

@peanutslm učím na zš, 2 x upozorním poznamkou. A treti krát do žiackej (nie klasifikacneho) dam 5. A prečo? Pretože to dieta potom celu hodinu nema scim pracovať ked nema pomôcky. A aj keď zabudne úlohu tiež poznámka 2x a neskôr 5. Ved tie deti si musia plniť svoje povinnosti.

akvi
13. okt 2021

@spolocenskesatynela DU nie su povinnosti, je to dobrovoľná záležitosť, nakoľko prebieha mimo vyučovania. Takže akékoľvek hodnotenie uloh na doma nemá oporu v zákone a tym pádom to nemôže mať vplyv na výslednú známku z daného predmetu.

akvi
13. okt 2021

@andrejka1974 ešte raz a pomaly, maturant je tam dobrovoľne, dieťa v ZŠ nie. Ak ten rozdiel nevidíš, tak je zbytočné akékoľvek vysvetľovanie.