Ako sa naučiť variť polievky?
Ahojte ako sa naučím variť také tie pravé dobre polievky? Nemám nikoho kto by mi to ukázal.. či len skúšať ?
@anonym_autor to uz su skusene zeny ktore vedia varit preto ta nechapu. Ja mam problem nieco uvarit pre mna je to jadrova fyzika. Ja sa skusam nejak ucit varit podla chatgpt a youtube ale je to fakt narocne... mozno si zaplatim nejaky kurz neviem.
@anonym_fab90f ale trt makovy. Ja som prve jedla varila v 12rokoch ako napr kuracie maso s omackou a nikto mi nic neukazoval a vtedy neboli ani ziadne videonavody na internete. Proste som skusala. Ja viem, ze niekomu to ide lahsie, niekomu tazsie Ale autorka je snad dospela zena a nemala by ocakavat, ze ju niekto bude vodit za rucicku.
@anonym_2a37e2 vam tu pekne hrabe niektorým... som zvedava či si ste take hrdinky všetky aj v reale ako pod anonymom
@anonym_autor vieme hlavne navarit polievku 🤣
@anonym_fab90f a doma, kde si bývala si si neodpozerala od rodičov nič? Mne je zasa zvláštne, že niekto nevie vôbec variť. Mne sa chytali deti do varenia už od cca ich 15-tich rokov a vedia si navariť, čo potrebujú, už sú dávno dospelí.
@anonym_79c01a nemali sme dobre vztahy
@anonym_fab90f a doma, kde si bývala si si neodpozerala od rodičov nič? Mne je zasa zvláštne, že niekto nevie vôbec variť. Mne sa chytali deti do varenia už od cca ich 15-tich rokov a vedia si navariť, čo potrebujú, už sú dávno dospelí.
@anonym_79c01a napriklad ja varím úplne inak ako mama.
@anonym_79c01a napriklad ja varím úplne inak ako mama.
@sisska96 aj ja, ale o tom nebol môj príspevok, ale o tom, že ako človek nevie absolútne variť ani základné jedlá, a polievka je základné jedlo. Aj keď niekomu nechutí varenie z detstva, tak si ho vie prispôsobiť, ale vie ako na to. Ja neznášam napríklad smotanu do polievok a prívarkov, ako dávala moja mama, tak som ju nahradila plnotučným mliekom. Ale aspoň som si od nej odpozerala postupy, veď sme bývali v jednej domácnosti.
Kritizovať len preto, že nevie variť? Čo vám už šibe? Má isto iné danosti v ktorých by vás strčila do vrecka.
Autorka zožeň si knihu pre začiatočníkov a skúšaj. Ja tiež nerada varím polievky ale s receptom sa to dá a dochutím podľa seba. Na tej poslednej sa ti čo nepodarilo?
Každá z nás sa učila variť len systémom pokus-omyl. Je jedno, či ti to niekto ukáže, pozrieš video alebo prečítaš recept, keď to robíš ty sám, tak je to iné. Takže, len skúšať a sama zistiť, čo ti funguje a čo nie.
@sisska96 aj ja, ale o tom nebol môj príspevok, ale o tom, že ako človek nevie absolútne variť ani základné jedlá, a polievka je základné jedlo. Aj keď niekomu nechutí varenie z detstva, tak si ho vie prispôsobiť, ale vie ako na to. Ja neznášam napríklad smotanu do polievok a prívarkov, ako dávala moja mama, tak som ju nahradila plnotučným mliekom. Ale aspoň som si od nej odpozerala postupy, veď sme bývali v jednej domácnosti.
@anonym_79c01a ja som tiež vôbec nesledovala ako varí. Neviem čo ja na tom zvláštne
@anonym_79c01a ja som tiež vôbec nesledovala ako varí. Neviem čo ja na tom zvláštne
@sisska96 ani ja som vyslovene nesledovala každý mamin krok, ale keď sa motáš v kuchyni, tak podvedome to vidíš aj keď nechceš. Ani som sa neučila variť, že idem sa učiť variť, to vôbec, moja mama varila všetko spamäti a keď som sa jej aj niečo spýtala, koľko čoho kam ide, povedala mi, že od oka a bola som vybavená.
A keď som bola väčšia a niečo som chcela jesť a nebolo, tak som skúšala sama. Ale ako vidím, niekto asi iba príde ku stolu, nič si nevšíma, neočistí mrkvu ani zemiaky ani očkom nepozrie na sporák a potom sa zbadá vo veku 25 rokov, že pomooc neviem variť. No dobre, dnes som už čítala všetko, beriem na vedomie.
zaklad je naucit sa zaprazku
olej hladka muka cervena paprika oprazit rozmiesat trochu vody a mas cervenu polievku mozes pouzit do sosovice, zeleninovej (mrkva hrasok karfiol co mas doma) fazula taka ta velka
potom biela polievka. to mas muka hladka rozrtepat poriadne so smotanou na varenie (plus mozes pridat kusok masla obaleneho v hladkej muke na zjemnenie
tiez do sosovice fazule takej tej mensej atd
a potom mas vyvar
zacni zeleninovy daj tam cibulu aj so supkou mrkvu kalerab vsetko v celku petrzlen po uvareni vyber pokrajaj a a cestovinu uvar zvlast
@anonym_6796f1 varím bez zápražky a zatrepky, alebo ako sa to vola
@anonym_autor nekupuj si knihy mám ich plný šuflík a aj tak používam videá, YouTube....pozrieš si video a skúšas veľa z nás sa tak učilo variť.Dnes nie je problém nájsť video aké chces.Moja mama stále varila, ale nikdy štýlom pod ukážem ti to...a ani ma to vtedy nezaujímalo 😉učila som sa sama...aj dnes, keď mám skoro 50 sú polievky, ktoré som nikdy nevarila, alebo mi nechutia aj, keď idem podľa videa stane sa ...veď napis čo chces vedieť polievky sú naozaj jednoduché a každý má aj tak svoj recept jednu rovnakú ti spravia 2 ľudia inak
@anonym_6796f1 varím bez zápražky a zatrepky, alebo ako sa to vola
@anonym_1c6ca1 ja tiež neznášam zápražku v polievke, robím uplne inak.
Ja som sa tiež v kuchyni nemotala a ani ma to nebavilo... Raz mama chcela, že nech sa idem učiť variť, lebo susedové dievky už varia, pečú...atď. Vtedy som mame povedala, že čítať viem a mám nejaké chuťové kanáliky... No a tak bolo. Keď bolo treba tak som sa naučila. A na polievke zeleninovej nemáš fakt čo pokaziť.
Ja som sa aj motala po kuchyni, aj som s mamou varila, ale nepamatam si to.. nepamatam si postupy a ingrediencie ani jedal, ktore som uz 100x varila a u mna take ze "od oka" a "dopln co ti tam chyba" neexistuje 😁 mne mama pekne napisala recepty a idem si podla toho 🙂 ale neviem co sa da pokazit, ked ides presne podla receptu
@anonym_79c01a nie ja na tom nič zvláštne veľa detí ide na internát, potom VS a od nízkeho veku už nie sú doma.A veľa žien nemá trpezlivosť učiť deti variť a dnes aj mladí varia inak🙂
@anonym_79c01a nie ja na tom nič zvláštne veľa detí ide na internát, potom VS a od nízkeho veku už nie sú doma.A veľa žien nemá trpezlivosť učiť deti variť a dnes aj mladí varia inak🙂
@luccija ja nepisem o systematickom uceni sa varit. U nas doma to tiez takto nefungovalo. Ja pisem o fungovani doma, ja som tiez bola v 14tich na internate a nikto ma neucil varit. Ale osupali sme zemiaky, uz ako 10-12 rocne zeleninu, a nezakryvala som si oci, ked to mama hadzala do hrnca. Ja nedokazem pochopit, ako niekto nedokaze uvarit polievku podla receptu, ktory si vyhlada na webe. Ved viem ako sa cisti, kraja zelenina, ci ani to doma nevideli ako vyzera mrkva?
olej hladka muka cervena paprika oprazit rozmiesat trochu vody a mas cervenu polievku mozes pouzit do sosovice, zeleninovej (mrkva hrasok karfiol co mas doma) fazula taka ta velka
potom biela polievka. to mas muka hladka rozrtepat poriadne so smotanou na varenie (plus mozes pridat kusok masla obaleneho v hladkej muke na zjemnenie
a potom mas vyvar
zacni zeleninovy daj tam cibulu aj so supkou mrkvu kalerab vsetko v celku petrzlen po uvareni vyber pokrajaj a a cestovinu uvar zvlast
@anonym_6796f1 ja nikdy nikde nerobím zápražky.
ale ti tu naložili frustrované ženy. čo ženy, ale sliepky, len ďobať si prišli.
akokeby každá začala variť hneď odrazu a všetko čo si zmysleli.
skúšaj podľa receptov, videí a hlavne chutnaj aby si vychutila podľa seba. lebo darmo ti niekto napíše že do mliečnej polievky dáva aj cukor aj ocot, keď tebe taká nechutí, ani mne nie, ja dávam iba kyslú smotanu, ani nie šľahačkovú.
@luccija ja nepisem o systematickom uceni sa varit. U nas doma to tiez takto nefungovalo. Ja pisem o fungovani doma, ja som tiez bola v 14tich na internate a nikto ma neucil varit. Ale osupali sme zemiaky, uz ako 10-12 rocne zeleninu, a nezakryvala som si oci, ked to mama hadzala do hrnca. Ja nedokazem pochopit, ako niekto nedokaze uvarit polievku podla receptu, ktory si vyhlada na webe. Ved viem ako sa cisti, kraja zelenina, ci ani to doma nevideli ako vyzera mrkva?
@anonym_79c01a si dobrá a šikovná to potrebuješ počuť?😉tak to nevie, ale má snahu.Ja varím 90% polievok také, ktoré moja mama nikdy nevarila.Mam rada paradajkovú z pečenej zeleniny, krémové, strukovinove ona robila max vývar, zeleninovú, cesnaková krémovú, fazulovu a tu aj tak so zápražkou.Ale, keď ti to je divné čuduj sa.
Ja zase neviem piecť urobím 4 koláče a koniec
Js neviem podľa muky a vajec odhadnut na aký veľký plech to bude, keď to tam nie je napísané, takže niekedy spravím koláč a má 2 cm🤣lebo mal byť na malý pekáč.A kysnuté cesto som robila 2x je to zdĺhavé, niekedy dlho trvá, kým vykysne už aj nevykyslo😂 nebaví ma to.A hlavne, keď vidím koľko cukru, oleja, šľahačky tam ide zatvaram oci
@anonym_79c01 Nevychvaľuj sa toľko.
Základ je mať kvalitné suroviny a dobrú kuchársku knihu keď nevieš variť. Aby tam boli aj presne popísané aj maličkosti a už len skúšať.
@anonym_79c01a si dobrá a šikovná to potrebuješ počuť?😉tak to nevie, ale má snahu.Ja varím 90% polievok také, ktoré moja mama nikdy nevarila.Mam rada paradajkovú z pečenej zeleniny, krémové, strukovinove ona robila max vývar, zeleninovú, cesnaková krémovú, fazulovu a tu aj tak so zápražkou.Ale, keď ti to je divné čuduj sa.
Ja zase neviem piecť urobím 4 koláče a koniec
Js neviem podľa muky a vajec odhadnut na aký veľký plech to bude, keď to tam nie je napísané, takže niekedy spravím koláč a má 2 cm🤣lebo mal byť na malý pekáč.A kysnuté cesto som robila 2x je to zdĺhavé, niekedy dlho trvá, kým vykysne už aj nevykyslo😂 nebaví ma to.A hlavne, keď vidím koľko cukru, oleja, šľahačky tam ide zatvaram oci
@luccija nepotrebujem pocut ze som dobra a sikovna, ale asi som, lebo viem super piect, a ide mi aj kysnute cesto🤪
@anonym_79c01 Nevychvaľuj sa toľko.
@sisska96 tu neslo o vychvalovanie, ale o vysvetlenie ako sme my doma fungovali, ze trocha mame pomozem a vidim ako sa to robi. Ale ked toto beries ako vychvalovanie, tak ok, ja s tym nic neurobim.
@anonym_79c01a preboha.....
@sisska96 no oooo, preboha, zmysel pre humor asi u teba 0,000... neber to tu tak vazne, sa este kvoli blbym polievkam tu clovek pohada🤦♀️
Ja hlavne dávam vegetu do každej polievky, a je mi jedno kto si čo o tom myslí 😉
a potom mas vyvar
@anonym_6796f1 fuj že zápražka
@anonym_autor ja som kúpila dcére túto knihu... https://www.kucharkaprodceru.cz/
Ja síce varím dobre, ale neznášam, keď sa mi niekto v kuchyni motá. Byť som sebelepší kuchár, tak som na hovno učiteľ a viem to. Táto knižka je super. Vrelo odporúčam.
@anonym_autor pokojne mi napíš do súkromnej správy. Tu je to úplný vegetovo-bujónovo-solčankový výkvet, ktorý vývar varí tak, že všetko jebne do hrnca a zaleje vodou🤦♀️

@anonym_79c01 dakujem za tvoje nevyziadane rady. ja nepouzivam Solcanku ani ine vegety a pod.
@anonym_6796f1 nie je za čo, rado sa stalo😘