Varenie na viac dní: Je to praktické?
Čo si myslíte o varení na viac dni nemyslím na dva, ale viac.Casto vidím na IG, alebo aj tu, že ľudia v jeden deň navaria dezert, polievku, hlavne jedlo, ďalšie jedlo nabalickuju buď hodia do mrazáku, alebo chladničky a len to vyťahujú.Ja si vôbec neviem predstaviť ako chutia cestoviny, alebo minútky, alebo dusená zelenina ďalší a nasledovný deň.Aj s koláčom mám problém na druhý deň.Velmi by mi to šetrilo čas, ale mám predsudky?
Nemyslím jedlo typu mäso na šťave, plnená paprika to zjem aj druh deň.
Pride mi to nechutne, zbytocne sa tam zvysuje histamin a tu pol hodinku na nieco rychle navarit si najdem vzdy alebo prinajhorsom objednam. Varim stale tolko davok kolko sa zje, nemam problem uvarit len jednu porciu pre seba.
Všetko z vymenovaného sa dá zjesť aj po pár dňoch. Sú to skôr predsudky alebo rozmaznanosť (môj ex bol taký, nezniesol jesť to isté 2 dni po sebe). Ja väčšinu jedál nemám problém jesť pár dní, aj keď sú jedlá, ktoré sú najlepšie čerstvé. Ale, nie som otrokom kuchyne, nemám toľko času a ani financií, aby som každý deň niečo nové vyvárala.
By ma porazilo variť každý deň. Nikdy v živote by som to nerobila
Kolac zamrazis,.... Naporcujes maso (kuracie prsia,..), nakorenis, posolis,... urobis akurat na veceru, rozdelis do plastovych nadob. To na druhy den len do chladnicky (osolene vydrzi aj na druhy den dlho), to na neskor mrazak. Uz len vyberies, opecies, udusis, co len chces, mas cerstvo upecene, len urobis prilohu. Zabalis do tortilly, zelenina, za 20min navarene a cerstve. Proste si raz za cas predpripravit do formy polotovarov, vyberat a rychlo pripravit.
@anonym_autor do mraznicky sa varia len take jedla, ktore mrazenim nestracaju na kvalite a konzistencii. Samozrejme minutku nauvaris vopred, ale je kopa dalsich jedal, ktore mozes odlozit aj do chladnicky aj do mraznicky. Chce to len system.
Potom su jedla, ktore sa nedaju navarit v par porciach, napriklad fazulova polievka. Bezne uvarim velky hrniec a rozdelim do mraznicky, potom len vytahujem. Alebo uvarim cely sacok fazule, z casti spravim polievku hned, zvysok odlozim do mraznicky, ked nestiham, mam polievku alebo privarok spravene raz dva, ledo najvacsi zdrziavac, teda fazula je uz uvarena. To iste plnena kapusta, polovicka hrnca sa zje za dva dni, zvysok sa odlozi do mraznicky na horsie casy.
Cestoviny do mraznicky nevarim, vsak samotne su uvarene za par minut, ale bolonsku omacku na nich mozem vytiahnut z mraznicky
@anonym_autor ak varím na 2 dni, tak sú to jedlá s omáčkou a cestoviny vždy čerstvé. Ale nič uvarené nemrazím, za mňa fuj. A ani nejem jedlo na 3.deň, lebo mám príliš citlivý jazyk na chute a už tam cítim kadečo 🤣 môj muž ale zje aj na tretí deň a tvrdí, že je to jedlo ok.
Ja varim obedy vacsinou na 2 dni. Nam chvalabohu jedlo z chladnicky chuti, chuti nam dokonca viacej, ako vacsina stravy z donasky. Problem je v tom, ze cenovo dostupne menucka mi nechutia a take, ktore by mi chutili su predrazene a uprimne, nemam zaujem platit denne 12-13€ za menucko 🥴. To radsej tie peniaze vyuzijeme rozumnejsie, samozrejme kazdy podla preferencii. Ak mi to cas dovoli samozrejme pripravujem jedlo cerstve.
Varim každý deň, raz za čas sa stane že neodhadnem a mám viac. Zjeme na druhy deň. Ale nie som na hlavu navariť nie dobre že na celý týždeň. Máme radi čerstvo navarené
Uplne bezne varim na 2-3 dni. Jasne ze nie vsetko sa da, ale vacsina jedal chuti uplne rovnako. Naozaj nemam cas kazdy den stat v kuchyni a zial nie som milionar ze by som nam pravidelne objednavala jedlo z restauracie.
Variť ma už nebaví, ale ani cestoviny by som nejedla na druhý deň.Vzdy uvarím čerstvé detto ryžu, zemiaky.Ja som minule videla ako upiekli cukinove placky a zamrazili ich neviem si predstaviť ako to chutí po rozmrazeni.Na jedlo som náročná ja spravím z mäsa minútku a ani večer mi už nechutí.Niekto zje rezeň, alebo kura na druhý deň, alebo vyprážaný karfiol my nie.A celkovo neuznávam navariť a nabalickovat a vyťahovať.Iba občas spravím viac bolognskej omáčky a zamrazim.Maso na šťave, alebo polievky sú asi jediné čo zjem 2 dni.Kazdemu ako vyhovuje
Môže to byť fajn, pre dvoj - trojčlenné rodiny. Nás je 5 a aby som odložila na dva ďalšie dni, alebo aj len na ďalší pre všetkých, tak by som už ozaj vo vandloch a válovoch musela variť.
Všetko z vymenovaného sa dá zjesť aj po pár dňoch. Sú to skôr predsudky alebo rozmaznanosť (môj ex bol taký, nezniesol jesť to isté 2 dni po sebe). Ja väčšinu jedál nemám problém jesť pár dní, aj keď sú jedlá, ktoré sú najlepšie čerstvé. Ale, nie som otrokom kuchyne, nemám toľko času a ani financií, aby som každý deň niečo nové vyvárala.
@anonym_a10753 ked tu citam niektore nazory, tak prichadzam k zaveru, ze sa fakt nemame az tak zle...lebo to fuj, tam fuj...🤨
@anonym_autor tak na 3 dni Max. Cestoviny len čerstvé a ryža na 3 deň určite nie
ja varím na 2 dni. do mrazničky nedávam. nejako som nenašla jedlo (okrem pirohov, ktoré mrazím neuvarené), čo by som namrazila a chutilo mi rozmrazené… možno kapustnica by bola ok…
@anonym_autor ak varím na 2 dni, tak sú to jedlá s omáčkou a cestoviny vždy čerstvé. Ale nič uvarené nemrazím, za mňa fuj. A ani nejem jedlo na 3.deň, lebo mám príliš citlivý jazyk na chute a už tam cítim kadečo 🤣 môj muž ale zje aj na tretí deň a tvrdí, že je to jedlo ok.
@anonym_40e343
Ked je to fuj tak stracaj za sporakom kazdy den ja medzi tym zarabam peniaze
@anonym_a10753 ked tu citam niektore nazory, tak prichadzam k zaveru, ze sa fakt nemame az tak zle...lebo to fuj, tam fuj...🤨
@anonym_97f82a ja pracujem na smeny, a 12-tky, (denné, nočné), takže ani by som nemala možnosť variť každý deň, ani by ma to nebavilo a ako samoživiteľke by mi to nevychádzalo.
Inak by ma zaujímalo, či tu nik nevarí také jedlá ako nákyp, lasagne atď., ktoré keď spravím na plechu pre 2-3 ľudí, určite sa to nezjde za 1 deň.
To varíš každý deň keď nevieš ako chutí jedlo nasledujúci deň? No mne by sa teda nechcelo. Bežne varím na 2-3 dni.
@anonym_40e343
@anonym_59b8f8 pre mňa zdravé čerstvé jedlo je najvyšší strop luxusu, kedy máš toľko času a peňazí, že sa nemusíš naháňať za ďalšími 🙂. Keď si to už vytiahla.
@anonym_40e343
@anonym_59b8f8 No ved presne, ze ako sa da vlastne varit cerstve kazdy den? 🤷 Ja som to zvladala, ako matka doma na rodicovskej, varenie ma bavi, takze mna to neobtazovalo, ale navratom do prace, si to jednoducho neviem predstavit a to ja pracujem prevazne z HO, takze casto nieco cerstve aj zbucham pocas obednej prestavky. No ale ked idem na office, tak si kludne jedlo nachystam aj na dva dni dopredu, aby som to vsetko casovo stihala...lebo vsak okrem prace a sporaku, chcem cas travit aj s rodinou, priatelmi, doma sa poriadok sam tiez nespravi, mam konicky, chodim cvicit....
Takze "cerstve varenie" kazdy bozi den si moze naozaj dovolit nepracujuci clovek doma v domacnosti alebo ak niekto vari naozaj kazdy den cerstve jedlo napr. na veceru, tak to z roboty uteka hned za sporak, aby mal na veceru uz hotove teple jedlo pre celu rodinu. Ja to inak obcas robim tiez, kedze ako som aj pisala, mna to varenie bavi, je to pre mna aj konicek, relax...ale nemozem si to dovolit kazdy bozi den a ak by ma to nebavilo, tak by som sa na to urcite uplne vyprdla 😁.
varim vacsie mnozstva a vzdy dam par porcii do mraznivky. aktualne tam mam segedin, kuracie sote, chilli con carne, hovadzie na hriboch a par porcii vyvaru (mensie/vacsie - davam aj pod maso, alebo do omacky). mrazim aj pecivo a buchty na pare, resp dukatove buchticky a knedle. Prilojhy - ryza/cestoviny/zemiaky robim cerstve. nemrazim rezne ani pecene maso. ale vzdy mam v supliku namrazene, ked nema cas varit/potrebujem rychlo na veceru, len vyberiem a je.
@anonym_autor praktické áno zdravé nie. Slováci varia do veľkých hrncov ťažké jedlá na viac dní, potom sa nečudujme, že je na SK toľko rakoviny hrubého čreva a časté problémy s trávením... pritom sa dá uvariť jedlo do 30 minút počas týždňa. Ako národ máme veľmi zlé stravovacie návyky...
Kolac zamrazis,.... Naporcujes maso (kuracie prsia,..), nakorenis, posolis,... urobis akurat na veceru, rozdelis do plastovych nadob. To na druhy den len do chladnicky (osolene vydrzi aj na druhy den dlho), to na neskor mrazak. Uz len vyberies, opecies, udusis, co len chces, mas cerstvo upecene, len urobis prilohu. Zabalis do tortilly, zelenina, za 20min navarene a cerstve. Proste si raz za cas predpripravit do formy polotovarov, vyberat a rychlo pripravit.
@anonym_8450d6 Tak to ano,ale ona mysli ludi,ktori varene jedlo nakrabickuju na 4-5 dni.
@anonym_autor praktické áno zdravé nie. Slováci varia do veľkých hrncov ťažké jedlá na viac dní, potom sa nečudujme, že je na SK toľko rakoviny hrubého čreva a časté problémy s trávením... pritom sa dá uvariť jedlo do 30 minút počas týždňa. Ako národ máme veľmi zlé stravovacie návyky...
@anonym_c3e612 Velke percento rakoviny hrubeho creva sposobuje u nasho naroda obrovska konzumacia spracovaneho masa na dennej baze...takze to urcite nebude kvoli tomu, ze jes zeleninovu polievku dva dni z chladnicky 🥴.
@anonym_c3e612 Velke percento rakoviny hrubeho creva sposobuje u nasho naroda obrovska konzumacia spracovaneho masa na dennej baze...takze to urcite nebude kvoli tomu, ze jes zeleninovu polievku dva dni z chladnicky 🥴.
@oceanahory prečítaj si môj príspevok ešte raz, aby si ho pochopila, píšem o "ťažkých jedlách" Btw aj v zeleninovej polievke sa tvorí histamín.. a vysoké hladiny histamínu v tele podporujú chronické zápaly...
@anonym_c3e612 práve to rýchlo pripravené jedlo je oveľa menej zdravé, ako niečo klasicky uvarené, udusené... Ja osobne ťažké jedlá rada nemám, také nevarím, dokonca niekedy spravím aj to "rýchle", ale urcite to zdravšie nie je
Ja fungujem na krabičkách, muž funguje na krabičkách. Vždy spravím krabičky na 2-3 dni, šetrí to čas, peniaze a chutí to za mňa úplne rovnako. Jediné jedlo ktoré mi nechutí zohriate sú bryndzové halušky. Dieťaťu verím čerstvé rýchlovky. Tiež je to ale skôr preto že ona zje iba určité veci.
@anonym_c3e612 práve to rýchlo pripravené jedlo je oveľa menej zdravé, ako niečo klasicky uvarené, udusené... Ja osobne ťažké jedlá rada nemám, také nevarím, dokonca niekedy spravím aj to "rýchle", ale urcite to zdravšie nie je
@anonym_a10753 jedlo pripravené z čerstvých potravín je menej zdravé? To si kde prosím ťa vyčítala, či len tak píšeš bludy z brucha?
@anonym_a10753 nie nie je... cim menej sa jedlo vari tym je zdravsie... vid azijska kuchyna
@anonym_a10753 jedlo pripravené z čerstvých potravín je menej zdravé? To si kde prosím ťa vyčítala, či len tak píšeš bludy z brucha?
@anonym_e2e075 ázijskú kuchyňu neobľubujem..
Nepíšem o čerstvosti, ale o spracovaní potravy. Varenie, dusenie je zdravšie ako grilovanie, vyprážanie, opekanie
@anonym_c3e612

@anonym_autor spytaj sa @oceanahory ako to chuti, ona tusim robi krabicky