icon

Je bezpečné jesť 5 dní staré jedlo?

15. jún 2026

Ahojte, myslite, že môžem zjesť 5 dni staré jedlo? Zapekané zemiaky so syrom a zeleninou, navarila som toho veľa, potom sme boli 2 dni preč, a nedokázali sme to všetko zjesť.

Strana
z2
luccija
15. jún 2026
@anonym_d34306

Nikdy v živote.Zemiaky mi už na druhý deň prihrievané nechutia. Zemiakový vian.šalát mi najviac chutí čerstvý, zjem ešte na druhý deň max. Vlastne žiadne jedlo po 2 dňoch u nás už nejeme , lebo nebudem riskovať bolesti brucha a hnačky.

@anonym_d34306 ani mne.Radšej uvarím čerstvé.

abbey1
15. jún 2026

5 dní je veľmi veľa. Zemiaky tak max 2 dni. To musí byť nechutné, slizké.

tatiana288
15. jún 2026

5 dňové jedlo by som nejedla a zemiaky už vôbec nie.

anonym_abae0d
15. jún 2026

@anonym_autor voľným okom nevidíš tie zvieratká, pliesne, histamín... ako sa množia v tom jedle, potom ďalšie 3-4 dni to bude ďalej plesnivieť a kvasiť v črevách, kým to prejde tráviacim traktom, fuj čistý humus.

anonym_ee2bfd
15. jún 2026

@anonym_autor ja max do 48h

anonym_bb2146
15. jún 2026

U nas sa dojeda max. tych 5 dni s tym, ze sa to musi dobre prehriat. Ale uz od pohladu a vone musim vidiet a citit, ci je to ok. Aj tak to vacsinou tak neskor jedava muz, ma dobry zaludok. Ale povedat na 3 dnove jedlo "fuj" je podla mna uz cez ciaru, nema sa tomu co v chladnicke stat. 3-4 dni je u nas normalne. Nikdy nikomu z toho nic nebolo. Niekedy je problem navarit tak, aby bolo akurat alebo len na max. 2 dni. Tak najlepsie mat doma asi sliepky, lebo inak neverim tym slovam, ze "u nas sa jedlo nevyhadzuje", to kazdy tak presne vie, kolko sa coho kedy zje? No ja neviem teda....🤨. Ale keby som vedela, ze idem prec, ja by som to smarila do mraznicky a potom by som sa rozhodla, co s tym.
Ked mam pochybnosti, tak vyhodim. Co uz. Radsej, ako by mi malo byt zle.
Ja som varila v piatok vyvar, isli sme v sobotu prec, vratili sa vcera vecer, jedli sme ho aj dnes a budeme aj zajtra, len rezance som robila osobitne dnes.

anonym_19db4d
15. jún 2026

5 dni je uz dost, ale pokial v tom netancuje plesen ani cervy, co predpokladam ze nie, ked sa pytas, ci to mozes zjest alebo nie ( na pohlad to zrejme vyzera ok a aj vona je zrejme v poriadku) a bolo to v chladnicke tak uplne v pohode to mozes zjest. To, ze niekto nezje viac dni po sebe nejake jedlo, neznamena, ze to jedlo sa uz neda jest a ze by ti to sposobilo nejaku ujmu na zdravi.

rk123
15. jún 2026

akoze moze sa tu vsetkym zdat ze ked to nesmrdi tak tomu jedlu nic nie je. ale po istom case (48, max 72h) sa zacnu sirit bakterie atd, ktore nevidiet ani necitit, ale su tam.
takze ak ti nevadi ze zjes nieco taketo, kludne do toho 😀

maca1984
15. jún 2026

Na jedlo sa sice nemá hovoriť fuj, ale fuj. Toto by letelo do koša rýchlosťou blesku.

anonym_5145e6
15. jún 2026
@abbey1

5 dní je veľmi veľa. Zemiaky tak max 2 dni. To musí byť nechutné, slizké.

@abbey1 a smradľavé. Zemiaky určite 🤢

iwesska
15. jún 2026

Zemiaky po 5 dnoch musia byt priserne.😬

anonym_abae0d
15. jún 2026
@maca1984

Na jedlo sa sice nemá hovoriť fuj, ale fuj. Toto by letelo do koša rýchlosťou blesku.

@maca1948 použila som slovo fuj, lebo 5dňová vára u mňa nie je jedlo, ani domácim zvieratám by som to nedala ako pomyje.

lasona
15. jún 2026

Určite nie. Jem max na druhy den. O výživovej hodnote jedla tiez pomlcim.

sisska96
15. jún 2026
@anonym_d34306

Nikdy v živote.Zemiaky mi už na druhý deň prihrievané nechutia. Zemiakový vian.šalát mi najviac chutí čerstvý, zjem ešte na druhý deň max. Vlastne žiadne jedlo po 2 dňoch u nás už nejeme , lebo nebudem riskovať bolesti brucha a hnačky.

@anonym_d34306 no práveže zemiakový šalat musí stáť aspoň deň aby sa chute spojili

ivicatolic
15. jún 2026

@anonym_autor výživová hodnota jedla je 2hod. po uvarení....🤣🤣🤣

eeffka
15. jún 2026

Ludia su vselijaki, moj muz zje ja by som bola na are.

oskvarka
16. jún 2026

Tak závisí od veľa faktorov tých 5 dní. Nejaký polotovar čo má napísanú záruku do neviem kedy by ste v pohode zjedli lebo tam je to magické číslo. Tiež je rozdiel ak to jedlo mala v pekači pol dňa a potom to bachla večer do chladničky alebo hneď teplé vedela že sa nezje tak dala do uzatvaratelnej nádoby a rýchlo chladila a odvtedy bolo v chladničke viac menej bez prístupu vzduchu bude veľký rozdiel...ja varím viac a jeme aj viac dní ale vždy za horúca naložíme do zavaraninovycbnflias (polievky) alebo do sklenených doz z vrchnákom tesniacim a schladim dám do chladnicky. 5 dní nie je katastrofa ale je to dosť... A naozaj existujú baktérie ktoré nevidno a ani ich nie je cítiť.

oskvarka
16. jún 2026

Toto ti napíše AI takže nie len pocit ale aj nejaké fakty (samozrejme nedá sa tomu 100 percent veriť ale úplne z cesty to nebude :Úprimne, radšej by som to neriskoval(a), aj keď vyzerajú úplne v poriadku a nesmrdia.
​Pri varenom jedle a obzvlášť pri zemiakoch platí v chladničke bezpečný limit 3 až maximálne 4 dni.
​Prečo je 5 dní už riskantných, aj keď jedlo prejde "čuchovým testom"?
​Neviditeľné baktérie: Baktérie, ktoré spôsobujú otravu jedlom (napríklad Bacillus cereus, ktorému sa na zemiakoch a ryži mimoriadne darí), často nezanechávajú žiadny zápach, divnú chuť ani viditeľnú pleseň. Jedlo môže chutiť skvele, no napriek tomu vám z neho môže byť zle.
​Zemiaky sú citlivé: Uvarené zemiaky držia vlhkosť a sú málo kyslé, čo je ideálna živná pôda pre mikróby po tom, čo prekročia spomínané 4 dni v chladničke.
​Čo zvážiť, ak na tom naozaj trváte?
​Ak sa predsa len rozhodnete jedlo zjesť, uistite sa, že:
​Chladnička naozaj dobre chladí (ideálne pod 4 °C).
​Zemiaky poriadne, ale naozaj dôkladne prehrejete (tak, aby z nich stúpala horúca para, nielen na vlažnú teplotu). Teplo síce zničí baktérie, ale nemusí zničiť toxíny, ktoré tam už stihli vyprodukovať, preto je to stále lotéria.
​Zhrnutie: Ak máte pochybnosti, alebo ak by ste to chceli dať jesť deťom či niekomu s citlivejším žalúdkom, bez váhania to vyhoďte. Nestojí to za pokazený žalúdok a prebdenú noc.

rusalkablack
16. jún 2026

Vyhoď to do koša a nabudúce, keď uvaríš viac, daj si do misiek zamraziť.

simulienka2207
16. jún 2026

u nas max 3 dni

muchotrafka298
16. jún 2026

Ja by som to nejedla, ale u mojho ex sa bezne varilo tak, ze iba 2 x tyzdenne a jedli to potom kludne 3-4 dni. Nikdy im nic nebolo, lebo boli na to nauceni. Varene jedlo sa jedlo u nich vyhradne iba na obed a este sa aj pirohy po 3-4 dnoch jedli upecene na panvici.

marca12
16. jún 2026

Ani by ma nenapadlo jest 5 dnove jedlo. Som setrna a jedlo si vazim,ale mne by tak stare jedlo ani dole krkom neslo.

anonym_fd7e73
16. jún 2026

Ak dobre viem tak zeleninove jedlá sa kazia rýchlejšie.Ja varím max na tri dni ak sa nezje bohužiaľ vyhodim lebo môj muž by zjedol aj týždňové kdežto ja som raz riskla štvordňové jedlo a takú hnačku som dostala až mi bolo zle.Viem že je to ľúto niekomu vyhodiť ale zdravie za to riskovať sa neoplatí

Strana
z2