Predať knihy alebo budovať domácu knižnicu?
Ahojte,
mám takú dilemu 😀 som vášnivý čitateľ kníh, knihy si kupujem a neviem či ich mám ďalej predávať alebo ich odkladať a tvoriť takú malú knižnicu. Knihy ktoré mám po otcovi nemájú už žiadnu hodnotu, preto premýšľam či tieto moje tiež iba potom niekto nehodí do pece a tým pádom by bolo logickejšie ich ďalej predať? Aký máte názor?
@anonym_autor knihy predavam cez Vinted. Predala som ich za velmi fajn ceny. Da sa aj cez martinus knihovratok, akurat treba ratat s tym, ze dostanes len zlomok z ceny. A za kredit si mozes nakupit nove knihy. (Oni vlastne ten knihovratok zalozili pre ludi - knihomoľov, ale nemaju priestor na skladovanie velkeho mnozstva knih). Tak sa zbytocne neviazu peniaze v knihach a otacaju sa na kupu novych.
poradim ti, existuje kniznica
Ja si nechávam len také o ktorých viem, že sa k nim ešte vrátim. Aktuálne je v tejto mojej zbierke 11 kníh. Všetko ostatné predávam ďalej.
naj knihy si nechavam ostatne posuvam dalej. Nechavam si najma vzdelavacie knihy a knihy s pridanou hodnotou pre zivot. Vymyslenych pribehov je vela, tie nepotrebujem mat v zbierke.
Ja chodim do knihobudky. U nas je super a pravidelne sa menia knihy. Knihy nekupujem, mam malo vlastnych knih, mozno 5ks. Co som aj mala, tak som posunula rodine, alebo do knihobudiek. Neplanujem si zalozit kniznicu a utierat z nej prach. Ak budem chciet citat este raz niektoru, tak su ju zozeniem. V dnesnej dobe to nie je problem. Deti maju viac knih, svoje oblubene rozpravkove a encyklopedie.
@anonym_autor ak ich uz nebudes druhy krat citat, tak predaj a za peniaze si kupuj stale nove knihy
Vytvaram si svoju kniznicu na „dochodok“, chcem mat svoju citaren …su v nej knihy, ku ktorym sa vratim alebo ich chcem mat, niektore maju uz vyssiu zberatelsku hodnotu a budu stupat - retro 1. vydania … Citacku mat nemozem … ked nahodou utopim knihu v bazene alebo vo vani , nevadi ususi sa, citacka nie
@anonym_autor vytvaram kniznicu pre moje deti a nasledne pre ich deti. Ai bohuzial vedie do pekla a co nebude v knihe, nebude pravda. Nepredavam, nevyhadzujem, neposielam dalej. Vzdy sa najde niekto, kto prsve knihu ktora uz pre teba zmysel bude raz potrebovat. Pravidelne chodim brat vyradene knihy z kniznice, ak sa mi nejak hodia. Ja som zamerana na herbare a okultno. Toho mam doma na tisice.
keďže ja som knihomil a vraciam sa ku knihám hoci aj kvôli jednému citátu - takže za mňa jednoznačne nechať, aj za rizika že po mojej smrti skončia v peci (obrazne)
ale ak ty sa ku knihám nevraciaš v takom rozsahu - kľudne ich predávaj ďalej a nechaj si hoci iba 11 ako tu bolo spomenuté ...
Vytvaram si svoju kniznicu na „dochodok“, chcem mat svoju citaren …su v nej knihy, ku ktorym sa vratim alebo ich chcem mat, niektore maju uz vyssiu zberatelsku hodnotu a budu stupat - retro 1. vydania … Citacku mat nemozem … ked nahodou utopim knihu v bazene alebo vo vani , nevadi ususi sa, citacka nie
@anonym_fc5fa0 a skús čítačkou podložiť nohu kývajúceho sa stola 😒
ano, to co zbieras, skonci bud v peci, alebo v antikvariate. Proste mat par oblubenych kuskov a dost. Pocitaj aj s tym, ze vekom oci budu slabnut a casom ta bude citanie unavovat, oci boliet od citania.
ano, to co zbieras, skonci bud v peci, alebo v antikvariate. Proste mat par oblubenych kuskov a dost. Pocitaj aj s tym, ze vekom oci budu slabnut a casom ta bude citanie unavovat, oci boliet od citania.
@anonym_0097fe mám vo svojej knižnici aj knihy po mojej babke - a že minule som čítala stála bitka, stála od rázusovej-martákovej ... a môj macik je klasika, ten keď sa niekam stratil, kúpila som "novú" v aktikvariáte 😒
@anonym_0097fe mám vo svojej knižnici aj knihy po mojej babke - a že minule som čítala stála bitka, stála od rázusovej-martákovej ... a môj macik je klasika, ten keď sa niekam stratil, kúpila som "novú" v aktikvariáte 😒
@biba_18 Vzdy plati, aj to mam takto, ty to mas zase takto... Obe situacie su spravne.
mám doma obrovskú knižnicu na celú stenu, začali sme to triediť, predávať o čo je záujem, časť išla do restorio.sk časť do knihovrátku, uvedomujem si, že ľudia už staré knihy nechcú čiže postupne pôjde väčšina kníh preč a ostanú len tie ozaj srdcu blízke, napr. ani detské knihy sa u našich detí a vnúčat neujali, každá generácia má tie svoje tituly
poradim ti, existuje kniznica
@anonym_21b3fd tvoja rada mi je na nič 🙂 v knižnici nemajú tituly ktorá je čítam
@anonym_fc5fa0 to som robila ja,ze na dôchodok,už v tom veku som a hádaj čo...teraz tie knihy postupne rozpredávam a rozdávam,nech po sebe tu nechám poriadok,lebo čítať ešte raz ich nebudem. Považujem svoj čas za vzacny,svoje oči tiež a čas tých kníh už prešiel,už v mojom živote boli. Co nechavam pre dalsie generacie su detske knihy,ked vidim co čitaju deti teraz tak tie starinky sú poklady.
mám doma obrovskú knižnicu na celú stenu, začali sme to triediť, predávať o čo je záujem, časť išla do restorio.sk časť do knihovrátku, uvedomujem si, že ľudia už staré knihy nechcú čiže postupne pôjde väčšina kníh preč a ostanú len tie ozaj srdcu blízke, napr. ani detské knihy sa u našich detí a vnúčat neujali, každá generácia má tie svoje tituly
@anonym_41d798 velka chyba sa zbavovat knih. V case AI ma kazda kniha velku hodnotu.... mozno pre Vas nie, ale kludne sa casom najde niekto, kto tie knihy vyvazi zlatom. Ja mam dve izby zapratane knihami a su to stale hodnotnejsie info ako z webu.
Minuly tyzden som drzala v rukach original Isaaca Newtona z roku 1760 a ma cenu 4 mil. €. Je ich na svete par kusov.
@anonym_0097fe mám 27 rokov, myslím že oči mi ešte nejaký ten rok slúžiť budú 😂
@anonym_autor ja darujem domkniznice ak sú v dobrom stave a ak v top a nechcem ďalej čítať tak aj Martinus má knihovratok. Darovanie je také že dáš čo sa paci tebe ale neviem či je ľahké sa vrátiť to druhého vkusu
@anonym_21b3fd tvoja rada mi je na nič 🙂 v knižnici nemajú tituly ktorá je čítam
@anonym_autor wow vo take čítaš čomsi nenašla v knižnici mi máme u nás súper knižnicu vždy tam nájdem takmer všetko a ak náhodou nie tak vo väčšom meste ďalej majú aj to.coml nemajumu.nas
..
@anonym_41d798 velka chyba sa zbavovat knih. V case AI ma kazda kniha velku hodnotu.... mozno pre Vas nie, ale kludne sa casom najde niekto, kto tie knihy vyvazi zlatom. Ja mam dve izby zapratane knihami a su to stale hodnotnejsie info ako z webu.
Minuly tyzden som drzala v rukach original Isaaca Newtona z roku 1760 a ma cenu 4 mil. €. Je ich na svete par kusov.
@maialeo dovoľujem si nesúhlasiť, človek zistí akú majú cenu keď to chce predať, áno niektoré tituly možno cenu mať budú ale väčšina žiaľ nie, navyše papier časom žltne, objavujú sa škvrny, často knižná pleseň čiže treba zvážiť aj to či máme miesto a vhodné podmienky na dlhoročné uschovanie
pre dvomi rokmi sme sa zbavovali kníh po otcovi a nikto to nechcel ani zadarmo, vtedy som si uvedomila, že toto nechcem urobiť svojim deťom, aby mali problémy čo s vecami po nás
keďže ja som knihomil a vraciam sa ku knihám hoci aj kvôli jednému citátu - takže za mňa jednoznačne nechať, aj za rizika že po mojej smrti skončia v peci (obrazne)
ale ak ty sa ku knihám nevraciaš v takom rozsahu - kľudne ich predávaj ďalej a nechaj si hoci iba 11 ako tu bolo spomenuté ...
@biba_18 moja babka malacelku zbierku nechali sme si dve preplnené poličky časť dali do antiku a časť vyhodili
My sme teraz vypratavali knižnicu po rodičoch a poviem ti, že to bola fuška...antikvariat vzal asi desať percent, niečo sme si nechali my...zvyšok sme darovali po častiach, niečo do búdky, niečo do zväzu záhradkárov ( odborné knihy)...zvyšok som darovala v miestnej skupine....bolo mi ľúto vyhodiť čo i len jednu knihu, ale nemá to hodnotu dnes...zabralo nám to týždne....
keďže u nás v meste je veľmi dobra knižnica, tak v postate kupujem iba knihy o ktorých som viac menej presvedčená, že si ich nechám. A čo urobí s nimi syn ? Asi vyhodí možno niečo predá. Ja budem rada keď naše budúce vnúčatá budú vôbec vedieť hovoriť po slovensky, keďže syn sa neplánuje vrátiť na Slovensko.
@anonym_autor to je skoda, ja mam clenske za 15€ vo vsetkych petrzalskych knizniciach, a v nich je snad vsetko 🙂
keďže u nás v meste je veľmi dobra knižnica, tak v postate kupujem iba knihy o ktorých som viac menej presvedčená, že si ich nechám. A čo urobí s nimi syn ? Asi vyhodí možno niečo predá. Ja budem rada keď naše budúce vnúčatá budú vôbec vedieť hovoriť po slovensky, keďže syn sa neplánuje vrátiť na Slovensko.
@sendy1977 ak s nimi ich otec bude hovorit po slovensky,tak vediet budú,ak synovi zaleži na tom,aby sa jeho deti dohovorili s rodinou,tak ich to naucí....u nas sa španielsky hovoriaci zať naučil veĺmi slušne slovensky kvôli mne
A teraz je kazda navsteva u nich o knihach ako darcekoch a knihy im citam aj cez videohovory
Knihy sú mojou vášňou, nedala by dom ich - tie, ktoré si zaobstarám ja. Radšej miesto na ďalšiu policu nájdem.
Ktoré nepotrebujem, nechcem, nebudem čítať, tie nosím do knihobúdok.
@anonym_autor to záleží na tebe. Ja milujem mať doma knižnicu, takže niektoré knihy si kupujem preto, že ich chcem mať. Ak si chcem niektoré len prečítať, idem do knižnice. Máme doma asi 200 knih.

@anonym_autor Také, čo viem, že budem čítať viackrát, resp. sa mi veľmi páčili, si nechávam, iné posúvam ďalej. Ale ja si už dopredu premyslím, či si knihu kúpim fyzicky alebo mi stačí e-kniha alebo kniha z mestskej knižnice.