Ktoré Acidko Rajo je najzdravšie a najmenej presladené?
Ahojte baby, ja som uplne zavisla na tom vanilkovom acidku od Raja, ale teraz som videla dake nove prichute s cereáliami. skusali ste to uz niektora? nie je to dako moc presladene? snazim sa troska zdravo stravovat tak ci to nie je len sama chemia a cukor. co si davate na desiatu v robote aby ste dako vydrzali do obeda?
Stručné zhrnutie
- Čisté (biele) acidko sa v diskusii považuje za najmenej presladené a najzdravšie riešenie; účastníci odporúčajú čítať zloženie a vyberať napríklad čisté 1% acidko.
- Ochutené príchute Rajo acidka obsahujú výrazne viac cukru; v diskusii bolo uvedené, že jahodové acidko môže mať až približne 50 g cukru a jedno 450 g balenie môže poskytnúť „cukor na dva dni“.
- Alternatívy odporúčané v diskusii zahŕňajú domáci kefír pripravený z kefírových zŕn, neochutený kefír značky Tami, a Hollandia Bifi drink ako menej sladkú komerčnú voľbu; odporúča sa dochucovať čisté acidko čerstvým ovocím alebo vanilkovým luskom.
Najčastejšie otázky
Q: Ktoré Acidko Rajo je najmenej presladené?
A: Najmenej presladené je podľa diskusie biele (čisté) acidko, pričom konkrétne používaným odkazom bolo „čisté 1%“.
Q: Koľko cukru obsahuje ochutené acidko a ako to zistiť?
A: V diskusii bolo uvedené, že jahodové acidko môže obsahovať približne 50 g cukru a jedno 450 g balenie môže pokryť príjem cukru na dva dni; odporúča sa prečítať výživové hodnoty na obale.
Q: Aké komerčné alternatívy sú menej sladké?
A: Uvádzané menej sladké varianty boli kefír značky Tami bez príchute a Hollandia Bifi drink, pričom Hollandia Bifi bola označená za „podstatne menej sladkú“ a dostupnú v niektorých obchodoch (napr. Metro v Čechách).
Q: Ako si vyrobiť domácí kefír namiesto ochuteného acidka?
A: Domáci kefír sa odporúča pripravovať z kefírových zŕn („kefírové tibetské huby“), postupy sú dostupné na webe (napr. odporučené vyhľadať „kefirko“ a stránky ako Kváskulienka) a výsledok sa môže dochucovať ovocím alebo krátkou druhou fermentáciou.
Q: Ako znížiť pocit presladenia pri obľúbenom ochutenom acidku?
A: Odporúčané postupy sú prejsť na čisté acidko a dochucovať si ho čerstvým ovocím, vanilkovým luskem alebo malým množstvom vlastného sladidla podľa chuti.
Závery z diskusie
Zhoda
- Čisté (biele) acidko je všeobecne považované za najzdravšiu a najmenej presladenú voľbu.
- Odporúča sa čítať zloženie a výživové údaje na obale pred kúpou ochutených výrobkov.
- Domáci kefír z kefírových zŕn a neochutený kefír sú uvedené ako zdravšie alternatívy k ochuteným acidkám.
Sporné názory
- Možnosť A: Niektorí tvrdia, že občasné ochutené acidko je prijateľné a „zas sa nikto netvarme, že nikto nezje ani štipku cukru“.
- Možnosť B: Iní považujú ochutené výrobky za „samú chémiu“ a radikálne odporúčajú prejsť na čisté alebo domáci kefír.
Otvorené otázky
- Koľko presne cukru obsahujú jednotlivé príchute Rajo Acidko podľa oficiálnych tabuľiek výživových hodnôt pre každý výrobok?
- Sú konzervačné látky a prídavné zložky v ochutených Rajo jogurtoch zdravotne problematické pri bežnej konzumácii (neexistoval v diskusii jednotný odborný záver)?
- Aký presný postup (doba fermentácie, pomery) je optimálny pre domáci kefír z kefírových zŕn pre dosiahnutie nižšieho obsahu cukru?
Spomenuté značky a firmy
Rajo,Tami,Hollandia,Bifi,Metro,Kváskulienka,Wikipedia
Spomenuté produkty a metódy
Acidko, Rajo vanilkové Acidko, Rajo jahodové Acidko, čisté 1% acidko, kefír z kefírových zŕn, kefírové tibetské huby, domáci kefír, Tami kefír, Hollandia Bifi drink, kalorické tabuľky, vanilkový lusk, proteín s malým množstvom sukralózy, ochutený cottage cheese
Miesta a osoby
Michalovce, Čechy
@anonym_2fa153 si v kostole?
@ivicatolic veď ty ani len netušiš, aké hlúposti píšeš
@ivicatolic veď ty ani len netušiš, aké hlúposti píšeš
@anonym_2fa153 o čom točíš ty ozaj netuším
@anonym_2fa153 o čom točíš ty ozaj netuším
@ivicatolic skús si prečítať, na čo som reagovala.
@anonym_autor presne kvoli tomu, ze mi pride presladene, som si zacala robit doma kefir. potrebujes na to kefirove zrna, co kupis a mlieko podla svojho vyberu.
hod si do google "kefirko", nie je to vobec tazke.
bud ho mozes pit po prvej fermentacii biele alebo dochutit a nechat fermentovat druhýkrát.
ja dochucujem bud trochou trstinoveho cukru alebo mixnutym bananom ci jahodami alebo lesnym ovocnym, pripadne kakaom a troskou cukru...
@ivicatolic skús si prečítať, na čo som reagovala.
@anonym_2fa153 a čo sa ti nepozdáva konkrétne? Odpovedaj celou vetou, buď tak láskavá
@ivicatolic mala si označené načo reagujem, ale asi nie si najostrejšia ceruzka v peračníku, tak ti to okoporujem:
čím viac ti to chutí, tým viac chémie....👉👉👉, za mňa Rajo 👎, nemám rada ich jogurty - umelé, už druhý rok !!!! čítajte dobre 😭😊😭 mám v chladničke od Raja cottage cheese ochutený, jeho obal sa ani nepohol!!!!, ešte počkám a potom to dám na rozbor...to bude šou 😭
Vsetko acidko jogurty tvatohy mlieka co su ochutene su plne cukru.
A su ich plne regaly. Musia toho plno vyhodit po zaruke.
@anonym_2fa153 to som videla , načo si odpovedala, len stále neviem, čo sa ti na tom nepozdáva.... Ty ceruzka, skontroluj si po sebe ....okoporujem..... " ťapa"
@ivicatolic to,že píšeš hlúposti.
Najzdravšie? Biele

@simsalabim veď áno, na množstve, ale toľko sladkého na jednu porciu...
@anonym_d55285 lyzicka dzemu na krajceku vianocky je “tolko sladkeho”?