icon

Okuliare: Oplatí sa investovať do drahých skiel?

31. mar 2026

Dobrý deň,

chcem sa spýtať, idem spraviť okuliare ( mínusky 0,5). Otazka v jednej známej optike ( ktorú každý pozná a je v každom meste) stojí pár skiel 138 eur, a v lokálných optikách od 40-60 eur za pár. Obe vraj obsahuju antireflexné vrstvy, atď.

Je to obrovský rozdiel v cene. Oplatí sa priplatiť, alebo je to len marketing / značka ?

Strana
z2
anonym_510047
31. mar 2026

Za mňa sa oplatí, najmä ak pracuješ pri PC.

isis234
31. mar 2026

Pri tých lacnejších , za 60€, spýtaj sa, či môžeš pracovať i pri PC. Oni niečo vkladajú so skla. Preto sú drahšie. Je to výhodnejšie.

simca06022011
31. mar 2026

za mna neoplati, akurat mam 3tyzden okuliare, kde ma skla stali okolo 300eur/ks.. vyhodene peniaze. Predtym som chodila do malych optik, s filtrom som mala skla do max 100vky aj s pracou a vsetkym. NIkdy som s nimi problem nemala

anonym_04a672
31. mar 2026

Ide aj o značku a má opodststnenie, aj o to, čo si na tie skla dáš naniesť, aké vrstvy.
Bežné dpt pri tých minuskach,čo máš ťa plast+tvrdenie+ jednoduchý antireflex vyjdú do 30r pár , čím viac úprav si dáš naniesť,či speci tvrdenie,viacnásobným antireflex,UV filter, tým vyššia suma,akonáhle je úprava pred modrým svetlom,tak do 60e jedno.Potom sú značkové, tie by som zvážila pri vyššej dpt, tam je fakt rozdiel v zobrazovaní a doplatila by som si aj stencenie. Vždy máš na výber 🤷

ariannazara
31. mar 2026

Robim v optike pri takych dioptriach ti stacia obycajne skla ;)

lubka2510
31. mar 2026
@ariannazara

@ariannazara prosim ta a okuliare na ochranu pred modrym.svetlom sa bezne predavaju aj pre ludi co.nepotrebuju dioptrie ci??

ariannazara
31. mar 2026
@lubka2510

@ariannazara prosim ta a okuliare na ochranu pred modrym.svetlom sa bezne predavaju aj pre ludi co.nepotrebuju dioptrie ci??

@lubka2510 ano aj bez dioptrii sa predavaju, iba na ochranu oci ;)

anonym_06cd89
31. mar 2026
@simca06022011

za mna neoplati, akurat mam 3tyzden okuliare, kde ma skla stali okolo 300eur/ks.. vyhodene peniaze. Predtym som chodila do malych optik, s filtrom som mala skla do max 100vky aj s pracou a vsetkym. NIkdy som s nimi problem nemala

@simca06022011
Niektorym ako mne sa oplati robim za compom mam 1.75 multifokal

anonym_8d9eb6
31. mar 2026

@anonym_autor pri polke dioptrie ti stacia aj lacne.
My ostatni co mame dive kombinacie chorob a potrieb davame tie drahsie, lebo sa nam oplati kvalitnejsia praca.

biba_18
31. mar 2026

bože, ja som myslela že bude debata o multifokaloch s vysšími dioptriami do oboch strán a nejakým cylindrom a tu sa bavíme o nejakých polkach? 😏 stačia ti tie lacnejšie…

lizatko1009
31. mar 2026

hlavne sa pýtaj aku maju znacku skiel, nie podla ceny a skus si nieco o tom prečítať.

anonym_06cd89
1. apr 2026
@biba_18

bože, ja som myslela že bude debata o multifokaloch s vysšími dioptriami do oboch strán a nejakým cylindrom a tu sa bavíme o nejakých polkach? 😏 stačia ti tie lacnejšie…

@biba_18
Na 0.5 su perfektne 5€ z Temu

ajush5
1. apr 2026

@anonym_autor pokiaľ ide o obyčajne skla len s filtrom v oboch prípadoch, tie drahšie nebudú pravdepodobne ine, lepšie . My sme vybavovali špeciálne skla Stellest pre syna. V Bratislave nám povedali, že par stojí 320€, keďže sme zo stredného Slovenska aby sme po ne nemuseli cestovať, sme ich objednali v lokálnej optike u nás doma (ten istý výrobca, ten istý typ) nás stal 240€ a za 20€ sme dokúpili aj náhradný druhý par, čiže nás dva pary stali 260€. Ceny sa nelíšia primárne v lepšej kvalite, ale závisia skôr od lokality a od toho, či ide o značkovú predajňu.

gabkap2
1. apr 2026

@anonym_autor
Dobrý deň . Pri takýchto dioptriach na diaľku postačia štandardne okuliarove šošovky . Nie je tam čo pokaziť pri výbere . Cenu šošovky v tomto prípade dvíhajú len jej zuslachtenia, teda povrchové úpravy . A či ide o vyššiu triedu alebo lowCost triedu . Obidvoje poslúžia . Ceny v sieťach majú nastavené kvôli zisku , nie že ponúkajú niečo lepšie 🙂

miro2808
1. apr 2026

Ja naozaj niekedy nerozumiem, ľudia sú ochotní investovať tisíce do oblečenia, módnych doplnkov a podobne. Ale do okuliarov sa strachujú zainvestovať. Nič v zlom. Každopádne tu ide na čo dioptrie -0,5 chceme používať. Keď je to občasné nosenie kino a tv. Stačia základné sklá aj bez antireflexnej úpravy. Tie vyjdú aj na 57 eur. Pokiaľ chceme okuliare na šoférovanie a celodenné nosenie fajn je mať lepšiu antireflexnú úpravu kvôli zrkadleniu a spätných odleskov. Tie vyjdú na cca 129 eur. A pokiaľ budú aj k počítaču, na odstránenie modrofialového žiarenia z PC alebo umelého osvetlenia, a zníženie únavy oči, tam potom je na mieste aj modrý filter. Cena cca 149 eúr. Vždy ide o to čo potrebujeme a nie čo chceme. Predsa ani v lodičkách na túry nechodíte. Síce môžete ale ono to potom bude riadne bolieť. 🙂 Určite neodporúčam si okuliare kupovať z Temu a iných lacných sieti. Vidieť ano budete, ale sa decentrujete, až si časom môžete spôsobiť prizmu. Dával by som si pozor. A nešetril na svojom zraku. To radšej treba šetriť na kabelke Gucci, MK, a iné slávne značky. 🙂

anonym_f576f8
1. apr 2026

@anonym_autor ja si myslím, že v každej optike ti vedia objednať také skla, ale chceš. Či chceš s modrým filtrom, odľahčene atd. Ak sú rovnaké skla aj tak o toľko drahšie v jednej optike ako v inej, tak je to zrejme len marža tej optiky. Ale neviem si predstaviť taký veľký rozdiel v cene… možno v rámoch, ale skla? My mame okuliare 3 z rodiny a dávame ich robiť väčšinou v lokálnej optike, ale už sme skúšali aj iné optiky, také tie známejšie. Cenový rozdiel nebol nejaký výrazný…

dena883
1. apr 2026

Za mňa ano veľmi vidím u syna rozdiel predtým mával dosť červené oči teraz vôbec

terezka1947
1. apr 2026

Až toľko dodávateľov skiel nie je....väčšie siete nemôžu mať a ani nemajú to isté sklo oveľa drahšie ako malá optika...marža nepustí. Lenže sú rôzne lacné privátne značky skiel, ktoré sa tvária, že sú kvalitné a na nich sa nabalí cena najlepšie 🤷
Mnohé malé optiky máji lacné rámy, ide však o to, aký materiál. Aj siete majú lacné značky, tiež ide o materiál.
Ja sa vždy divím, ako si každý dá záležať na značke rámu a skla, kt.su najdôležitejšie...tie chce skoro zdarma.
Multifokal detto. To nie je pravda,že je pri ňom jedno aký si človek kúpi. Od kvality závisí pohodlie videnia....je teda riadny rozdiel kúpiť si skla za 200e pár a za 600e pár. Druhá vec je....vedieť, čo treba chcieť. Dôležitý je kvalitný základ skla, tie všetky vrstvy sú len doplnok,bonus a nie vždy sú nutné všetky.
Skrátka....choďte, pýtajte sa...nechajte si vysvetliť. Veď ste zákazníci....nemusíte kúpiť v prvej optike🤷

oskvarka
1. apr 2026

@anonym_autor ak nejdeš byť len doma na MD a nemáš doma deti alá postrach Denis tak určite áno. Hlavne ak pracuješ pri Pc.

oskvarka
1. apr 2026
@terezka1947

Až toľko dodávateľov skiel nie je....väčšie siete nemôžu mať a ani nemajú to isté sklo oveľa drahšie ako malá optika...marža nepustí. Lenže sú rôzne lacné privátne značky skiel, ktoré sa tvária, že sú kvalitné a na nich sa nabalí cena najlepšie 🤷
Mnohé malé optiky máji lacné rámy, ide však o to, aký materiál. Aj siete majú lacné značky, tiež ide o materiál.
Ja sa vždy divím, ako si každý dá záležať na značke rámu a skla, kt.su najdôležitejšie...tie chce skoro zdarma.
Multifokal detto. To nie je pravda,že je pri ňom jedno aký si človek kúpi. Od kvality závisí pohodlie videnia....je teda riadny rozdiel kúpiť si skla za 200e pár a za 600e pár. Druhá vec je....vedieť, čo treba chcieť. Dôležitý je kvalitný základ skla, tie všetky vrstvy sú len doplnok,bonus a nie vždy sú nutné všetky.
Skrátka....choďte, pýtajte sa...nechajte si vysvetliť. Veď ste zákazníci....nemusíte kúpiť v prvej optike🤷

@terezka1947 presne ram ti má samozrejme veľkostne sedieť a určite je fan ak je so zdravotne nezavadneho plastu čo ale predpokladám že snáď je. ale inak nieje taký dôležitý ako tie sklá

yanni
1. apr 2026

Zalezi na co Tie Okuliare potrebujes. Polka asi nemas na nose cely den.

terezka1947
1. apr 2026
@oskvarka

@terezka1947 presne ram ti má samozrejme veľkostne sedieť a určite je fan ak je so zdravotne nezavadneho plastu čo ale predpokladám že snáď je. ale inak nieje taký dôležitý ako tie sklá

@oskvarka ...úplne súhlasím. Akurát, že niektoré menej známe značky kvalitou slušne konkurujú super značkám. Druhá vec....sú optické značky a módne značky a to je tiež dosť veľký rozdiel. Je rozdiel kúpiť napr. Ray Ban a kúpiť neviem aký módnu značku. Lebo nemusí vždy ísť o kvalitu, materiálu....platia za módnu značku 😉

yanni
1. apr 2026
@terezka1947

@oskvarka ...úplne súhlasím. Akurát, že niektoré menej známe značky kvalitou slušne konkurujú super značkám. Druhá vec....sú optické značky a módne značky a to je tiež dosť veľký rozdiel. Je rozdiel kúpiť napr. Ray Ban a kúpiť neviem aký módnu značku. Lebo nemusí vždy ísť o kvalitu, materiálu....platia za módnu značku 😉

@terezka1947 ram je jedno akej znacky, dolezite su skla.

autor
1. apr 2026
@miro2808

Ja naozaj niekedy nerozumiem, ľudia sú ochotní investovať tisíce do oblečenia, módnych doplnkov a podobne. Ale do okuliarov sa strachujú zainvestovať. Nič v zlom. Každopádne tu ide na čo dioptrie -0,5 chceme používať. Keď je to občasné nosenie kino a tv. Stačia základné sklá aj bez antireflexnej úpravy. Tie vyjdú aj na 57 eur. Pokiaľ chceme okuliare na šoférovanie a celodenné nosenie fajn je mať lepšiu antireflexnú úpravu kvôli zrkadleniu a spätných odleskov. Tie vyjdú na cca 129 eur. A pokiaľ budú aj k počítaču, na odstránenie modrofialového žiarenia z PC alebo umelého osvetlenia, a zníženie únavy oči, tam potom je na mieste aj modrý filter. Cena cca 149 eúr. Vždy ide o to čo potrebujeme a nie čo chceme. Predsa ani v lodičkách na túry nechodíte. Síce môžete ale ono to potom bude riadne bolieť. 🙂 Určite neodporúčam si okuliare kupovať z Temu a iných lacných sieti. Vidieť ano budete, ale sa decentrujete, až si časom môžete spôsobiť prizmu. Dával by som si pozor. A nešetril na svojom zraku. To radšej treba šetriť na kabelke Gucci, MK, a iné slávne značky. 🙂

@miro2808 značkový olek do divadla za 2000 eur, ked sa da kupiť v rovnakej kvalite za 300 eur. Rozdiel je v značke. A preto je otázka na skla - ci je to len o značke, alebo v čom je rozdiel.
Ide o okuliare na šoferovanie v noci.

autor
1. apr 2026
@terezka1947

@terezka1947 Pytal som sa, pani v predani, tak povedala, že tie naše su kvalitnejšie - ale v čom, som sa nedozvedel. Ale oba su skla, s antireflexnou upravou.

autor
1. apr 2026
@yanni

Zalezi na co Tie Okuliare potrebujes. Polka asi nemas na nose cely den.

@yanni len na šoferovanie

autor
1. apr 2026
@ariannazara

@ariannazara V čom je potom rozdiel, že tie skla stoja 2x tolko ? Ide o obycajne skla s antireflexnou upravou.

ariannazara
1. apr 2026
@anonym_autor

@ariannazara V čom je potom rozdiel, že tie skla stoja 2x tolko ? Ide o obycajne skla s antireflexnou upravou.

@anonym_autor Drahšie sklá majú význam hlavne pri vyšších dioptriách alebo špeciálnych potrebách (napr. stenčenie, astigmatizmus, multifokálne sklá). Pri -0,5 je rozdiel videnia minimálny, takže si zbytočne priplácaš za niečo, čo reálne nevyužiješ.Jasné, ak chce niekto napríklad filter na počítač alebo antireflex kvôli komfortu, to je iná vec – ale kvôli samotnej dioptrii to nutné nie je.
Takze kludne ti na zaciatok postacia lacnejsie skla ;)

ariannazara
1. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor teraz citam ze chces na soferovanie tak by si si mohla dat drivecare to je taky odlesk skiel do oranzova su vyslovenie na soferovanie.
znižujú oslnenie od svetiel áut
zlepšujú kontrast (lepšie vidíš značky)
hlavne v noci sú príjemnejšie pre oči.

miro2808
2. apr 2026
@anonym_autor

@miro2808 značkový olek do divadla za 2000 eur, ked sa da kupiť v rovnakej kvalite za 300 eur. Rozdiel je v značke. A preto je otázka na skla - ci je to len o značke, alebo v čom je rozdiel.
Ide o okuliare na šoferovanie v noci.

@anonym_autor na šoférovanie v noci stačia skla za 79 eur a mozno by stalo za zváženie si prihodiť i žltý filter sklá tzv Nightview od Hoye. Žltá zmení kontrast farieb a zvyšuje hĺbku. Tzn, že nočné šoférovanie je jasnejšie. Samozrejme dôležitou súčasťou je aj rám. Ked si kúpite napríklad Pradu, Versace alebo Dolce Gabana tá cena bude vyššia. Pri nižších cenách ramov zas treba počítať lacné materiály, lacné spojivo. Výdrž nižšia. Dôležitá poznámka je aj starostlivosť o okuliare. Nedávať si jednou rukou dole, nenosiť ich na hlave.

Strana
z2