icon

Aké tradičné jedlá máte na Štedrý deň?

12. dec 2025

V kazdom kraji iny zvyk. Ja som zo Serede, mame oplatky a med, ovocie, potom hrachova polievka, potom kapustnica a ryba so zem.salatom. Ako pripitok sampanske 😊 podelte sa s vasimi.

Strana
z3
anonym_69f8c7
12. dec 2025

@anonym_autor okres Nové Zámky - rozkrojene jablko, oplátka s medom a cesnakom, kúsok orecha. Šošovicová polievka s hribami a potom losos, zemiakový šalát, deti rybie prsty a zemiaková kaša, nakoniec bobalky (pupaky) s makom, maslom, mliekom

ivik4
12. dec 2025

My na veceru len Lososa so zemiakovym salatom 💁🏻‍♀️. Kto chce,ponukne sa zakuskom , ked nie tak nie . Ak je jablko, muz ho rozkroji

anonym_e4c478
12. dec 2025

Okres Trebišov - oplátky s medom, bobaľky (opekance) s tvarohom/kyslou kapustou, kapustnica, ryba so zemiakovým šalátom

andrejka1974
12. dec 2025

@anonym_autor u nás oplátky s medom kapustnica alebo robia polievka ryba so šalátom buď filé alebo losos alebo prazma alebo kto chce rezeň a kto nie je hladný dá si len to na čo ma chuť

simsalabim
12. dec 2025

BA - prekrojit jablko (neje sa), chlieb s cesnakom, aby sme boli zdravi, oplatka s medom, aby sme mali zivot sladky, kapustnica, ryba/rezen a salat, kolace.

anonym_33279a
12. dec 2025

Oplatky s medom,dubakova omacka so zemiakmi,majonez. salat kapor,tuniak,treska. Deti vacsinou kuraci rezen hranolky. Nelubia salat ani rybu. Pripitok vermut deti vinea.

lindous
12. dec 2025

Oplatka s medom a orechami, kapustnica (pôst nedržíme, takže s klasická mäsová), rybu striedame, niekedy filé, niekedy kapor, ale už aj losos na prírodno bol, rezne a zemiakový šalát… keď sme boli na Vianoce spolu celá rodina, tak sme mávali aj šošovicovú na kyslo… tiež sme BA, šošovicu “priniesla” priženená rodina z juhu 😊

stellarstar
12. dec 2025

U nas grilované klobásky s kapustou a zemiakmi ( at )

anonym_f17921
12. dec 2025

My sme mix vychod - rusini a stredne slovensko, my mame jedla vela: oblatky med a strucik cesnaku k tomu, opekance s makom/ orechami, pirohy, kapustnica , zemiakova macanka a salat a ryba

zojazoja
12. dec 2025

Okres Trenčín: rozkrojenie jablcka, oplatka s medom alebo cesnakom. Rybacia polievka, hribova polievka smotanova, zemiakový majonézou salat a ryba. Vajčak, pálenka domáca.

anonym_5befd9
12. dec 2025

Košice - oplátky s medom, strúčik cesnaku, prekrojíme jablko, kapustnica s hríbami a klobáskou, ryba na prírodno so zemiakovým šalatom, ale máme aj bez majonézy. Kto zvládne, tak bobaľky s makom a mliekom. Alkohol nepijeme.

biba_18
12. dec 2025

košice: oblátky (toho roku neviem, dajako som sa pozabudla), kapustnica, ryba so šalátom. a ja druhé kolečko kapustnice 😂 koláče máme lebo svokra pečie. keď neupečie, tak kúpim v lidli perníky. a toho roku nezvyčajne krtkova torta bude - prekvapko pre syna - lebo keď mal narodky, mala som zlomenú nohu 😏
a ešte ráno panetonne bezlepkové, nič iné bezlepkové som znova kvôli nohe nezháňala…
alkohol kúpime nejaké čierne pivo večer k telke. neviem ešte aké, lebo bažant toho roku medového portera nevaril. keby varil, tak máme medového portera…

viestta
12. dec 2025

KE Rano co si kto vezme, na obed salat "na ochutnanie", vecera oblatky s medom, kapustica s hubami, klobasou a susenymi slivkami, salat a ryba (v poslednej dobe tuniak na prirodno), o polnoci bobalky s makom, ked je niekto hladny

a0
12. dec 2025

Oplatka s medom, kapustnica, kapor so šalátom. Po večeri si zvyčajne dám pohár vina alebo prosseca, koláče a korbáče.

ukgirls
12. dec 2025

kazdy kto ma rad- nemame nalinajkovane menu ako v inych rodinach ... skusala som klasika salat hribova omacka ale nepreslo to ... dcera to do ust neda a po pravde ja si spomynam ako nam to ako detom nutili lebo sak su vianoce- takze brat ma klasika slovenska ako som pisala.. dcera ma zemiaky rybu na stave a polievku cinsku kukuricnu .. ja vysmazana ryba salat a masova-slizova polievka a priatel si da opecene zemiaky a zrejem varena sunka alebo neake roast menu .. veci su to rychlo spravene niektore den dopredu takze problem s tym nieje ...

4stanka4
12. dec 2025

Okolie ZA.
My začíname prípitkom, potom manžel prekrojí jablko. Ak nezabudneme tak malej urobíme krizik na čelo medom. Potom nasledujú oblátky s medom, vývar s rezancami, bezmäsitá kapustnica so smotanou a hríbami. Potom nasledujú opekance s makom a medom, šalát s vyprážanou rybou. Teraz mávame väčšinou morské ryby, kedysi len kapra. Potom si každý môže dať ešte nejaký zákusok. Vyzerá ze to je toho veľa ale zo všetkých jedál si dáme len troska. Je to kombinácia zvykov z manželovej aj mojej rodiny.

osky
12. dec 2025

Nechce sa mi to znova pisat.kopirujem z inej temy,kde som pisala:

Na stedry den,kto chce,si da len male ranajky-napr.kolac alebo vianocku,kavu..
Ja az do vecere nejem.celkovo-postime sa,mäso v ziadnom pripade...
Max.tu kavu,caj

V menu mame hubovu a repovu polievku,
varievala som vsetko na stedry den,
ale teraz uz väcsinou toto robim den vopred,
aj Pupacky uz su upecene v mraziaku,
den vopred ich zarobim/s medom,mliekom a makom/
22.-23.12.zdobime stromcek a cely dom.skor nie.

Na stedry den ideme do kostola zobrat vecne svetlo,pustame koledy
Ja pripravujem zemiakovy trhanec a obalujem kapra/ten je aspon 12h namoceny v mlieku/

Prestriem stol,-pod obrus supiny z kapra a do kazdeho rohu najväcsia minca-cize 2-eurovka.
nachystame darceky pod stromcek...
Okolo 16.30-17 zacnem smazit kapra,ked je hotovo ,
medzi 17 a 18 hodinou zazvoni zvoncek a zideme sa k stolu-pri tom spievame bud narodil sa Kristus Pan alebo O du fröhliche/zijem v Rakusku,muz je Rakusan/

Ja idem k stolu so svätenou vodou a palenkou,po speve prednesiem vins:

Vinsujem vam tieto vyrocite sviatky,
narodenie Krista Pana aj sv.Stefana,
aby vam dal Pan Boh zdravia,
hojne Bozieho pozehnania
A po smrti sup do neba!
Gazdinam hojnost kureniec,huseniec aj kaciceniec,
gazdom hojne prasiec a dobytka...
/celkom si to nepamätam,tak improvizujem...lebo vinsoval vzdy moj otec,ale ten uz nie je schopny../
Dievcencom peknych mladencov,a mladencom pekne devy,
Amen

Potom pofrkam kuty miestnosti svätenou vodou aj palenkou.
Mam tento zvyk rmam rada,pripomina mi detstvo ,domov na Slovensku
a mojmu muzovi sa to tiez rata...narehoceme sa pri tom-lebo preklad je vzdy sranda 🤣😅

Potom si aj ja sadnem k stolu .
nalejeme si ,kto co chce.
Vinko,palenku,liker-najprv sa pomodlime,
potomsi strngneme a pripijeme.
Navzajom si zavinsujeme a pobozkame sa.
Prva je oblatka s medom-ako symbol Bozieho Tela.
Pupacky-vraj kolko gazdina zje,tolko bude tych kacat,husat a kuriatok...
Polievka repova,
potom kysla hribova/vtedy moj muz odchadza na cigaretku,lebo to mu smrdi😆🙃/
Na zaver kapor a zemiakovy trhanec-tradicia v Rakusku

No...kedze byvame uz hladni a moj muz nechape,
preco jeme "dezert" na zaciatku ,
tak posledne 2 roky zaciname polievkami,
kaprom a az potom si dame uz len symbolicky pupacky a oblatku..

Potom sedime a rozpravame sa,
lebo sme najedeni a nikomu sa nechce hned hybat..
Tak neskor otvarame darceky,popijame...
Niekedy si este zaspievame,niekedy uz cucime do telky,ja si väcspinou aj zdriemnem...
Chodievali sme aj na polnocnu
V poslednych rokoch uz zaspim
a nie som schopna sa vytrepat...
ale v plane to mam vzdy😅

anonym_ad2d7d
12. dec 2025

Na stedry den rano peciem bud stedrak alebo vianocku, tak na ranajky sa je to este teplucke. V ten den nejeme maso, takze na obed nieco bezmasite (vacsinou su to halusky s tvarohom omastene maslom), na veceru oplatky s medom a cesnakom (kazdy zje strucik cesnaku a kazdemu sa medom robi krizik na celo, aby bol zdravy), bobalky (deti makove nasladko, muz naslano s kyslou kapustou, ja ochutnam kusok z oboch), kapustnica a ryba so zemiakmi. Salat nerobim, mame bud varene zemiaky, kasu alebo opekane. Co sa tyka ryby, neznasame kapra, takze bud losos, pstruh, zubac, tilapia, stuka, jeseter...snazim sa to kazdy rok striedat. Kedysi som robila aj fazulovu polievku, ale jedla som ju len ja, tak uz nerobim. Potom, po veceri, si dame este nejaky kolacik alebo slane oriesky alebo ovocie. Nevarim vela, varim menej, nech sa nic nevyhodi, kedze je viac chodov.

katkaseiner
12. dec 2025

Okr Nove Zamky
Vysvetia sa iuby svatenou vodou, orechy sa hádžu do 4 kutov
Jeme oblatky s medom a cesnakom, orechy, jablka, pupačiky (volaju sa aj bobalky- rohliky namocene do osladeneho mlieka, posypane makom), kysla sosovicova polievka, zemiakovy salat a vyprazane rybie file

anonym_f5813f
12. dec 2025

@anonym_autor Okres Rožňava - Kurací vývar, kapustnica, vyprážané rezne so zemiakovým šalátom alebo zemiakovým pyré, kačacie stehná s lokšami, zákusky, medovníky, linecké

sevrin
12. dec 2025

Najprv frťan, obyčajne vaječný koňak, vždy domáci
Potom oplátky s medom, zvyčajne aj strúčik cesnaku.
Polievka kapustnica, ale kapusty je tam minimum, skoro žiadna, skôr kapustová voda, v tom zemiaky, klobáska a hríby.
Zemiakový šalát s majonézou, vyprážaný kapor. Normálny kapor, žiadne filé, či dokonca rybie prsty.
Pivo, kola, kto ako chce.
V posledných rokoch Vianoce robíme hlavne kvôli tým malým tvorom čo v našej mierne rozvetvenej rodine pribudli.

anonym_0dd091
12. dec 2025

Nitra: cely den post, o 5 vecera zacina pripitkom na prazdny zaludok, potom oblatka+med+cesnak, polievka (kapustnica + stedra), potom rezne a ryba (file + pre deti rybie prsty) so salatom/varenymi zemiakmi. Potom darceky, hra, deti spat a dospeli pozeraju sam doma 1&2 a dotlacia sa este studenym file len tak do rucicky. Uz sa neviem dockat ❤️❤️

ovaaa
12. dec 2025

Prievidza, pôst do večere. Máme rodinnú večeru cca 7 ľudí. Začiatok modlidba, spomienka na otca, príhovor, prípitok. Začíname oplátkami s medom, cesnakom, pupačky s makom, kapustnica, hríbovica, filé a kapor so šalátom, losos s opekanými zemiakmi a dresingom. Poď tanierom šupky z kapra pre šťastie a minca, aby sa nám darilo.Po večeri domáci koňačik, zákusky a rozbalenie darčekov..

euka210
12. dec 2025

@anonym_autor zemplin...post a bez masa...oblatky s medom, cesnakom. Otec rodiny urobi kazdemu medom krizik na celo. Mliecna (podbita) kapustova polievka s hubami. Zem.salat a ryba. Bobaľky s makom (tvarohom, kys.kapustou). A hurra na darceky, zakusky, ovocie, rozpravky a do cerkvi (kostola).

ivanakal
12. dec 2025

Pripitok, muz prekroji jablcko, cesnakom krizik na celo, oplatka s medom. Kedze oplatku s medom nemame moc radi, tak sme si vymysleli, ze jednu oplatku natrieme medom, zlepime a potom rozdelime na 4 casti a kazdy ma ten kusok 😊 hovorime, ze sme vlastne ako 1 telo 😄 Potom mliečna sosovicova polievka, ryba (losos) so salatom a zemiakmi, nakoniec varena klobaska. Sme evanjelici a klobasa u nas musela byt vzdy ☺️

anonym_533913
12. dec 2025

Novohrad, celý deň pôst, večer modlitba, muž znakom kríža nacne chlieb , potom cesnak, soľ, ďalej oblátky, jablko, iné ovocie. Kapustnica s hríbami. Šalát s rybou. Modlitba. Darčeky . Polnočna omša.

anonym_bcd9a2
13. dec 2025

@anonym_autor Okolie ZA. Tiež tak podobne. My začíname spoločnou modlitbou. A potom už klasicky Dáme si krížik medom na čelo. Z jedál máme hrach, bielu kapustnicu a zemiakový šalát s Aliašskou treskou file. To sme ako deti zbožňovali vždy. Potom si pozrieme darčeky a tešíme sa spoločne ako rodina.

rybkoava
13. dec 2025

Okolie CA. Spoločná modlitba, prípitok,
oplátka s medom, rozkrojenie jablká, každému kúsok, otvorenie orieška, tiež každému kúsok. To isté
s odrezaným krajcom chleba a cesnakom. Potom kapustnica s klobásou, šalát kapor, filé, losos.
A po večeri si dáme koláče a pod.

nevenka
13. dec 2025

U nasich - juh stredneho Slovenska, byvala na Stedry vecer hribovica - kysla riedka polievka s hribami, bez zemiakov, v tom sa varila klobasa a udene maso. Kedze otec bol z katolickej rodiny od Zvolena, jeden rodic z Detvy, druhy z Terchovej, mamina sa naucila casom, ked uz starki nezili, varit aj kapustnicu podla jeho chuti. Kyslu a pikantnu, len kapusta, hriby, a ziadne slivky atd, ani smotana. U mojich svokrovcov sa varievala kapustnica so smotanou. BB. Ja varim bez. Manzel si nestazuje. Potom na Silvestra a Novy rok robim tu hribovicu, nech pridem aj ja na chut tradicii. Alebo ked ideme k nasim, jem ju tam. U nas nebola vobec tradicou ryba, a kapor uz vobec. Nasi starki chovali prasata, takze boli tie klobasky a udene, k tomu salat, starky jedol s chlebom. My s manzelom sme si aj v bezne dni oblubili lososa a to sme zaviedli aj na Stedry den, deti ho maju tiez velmi radi, niekedy tuniaka. Nam kapor nechuti. Takze si spravime lososa. Deti uz vsetky zjedia kapustnicu, kym nie, tak sme varili aj vyvar a zemiakovu kasu. Nasa najmladsia 3 rocna zrube kapustnicu, aj stiplavu klobasu, salat, kysle uhorky 🫣. Aj krotit ju musim. Takze zemiaky tento rok budem varit len pre 5 rocneho 😅.

anonym_ccd827
13. dec 2025

@anonym_autor Trnava - oblatky s medom, biela kapustnica so slivkami, vyprážana ryba a šalát a vianočné pečivo (vanilkové rožky, linecké, košicky, medvedice labky…)

Strana
z3