icon

Ako dlho vydržia pečené zákusky pred Vianocami?

sisska96
16. dec 2024

Zo zvedavosti, tí ktorí si upečú krémové zákusky a nepečené koláče vyše týždeň pred Vianocami, ako bude chutiť cez sviatky? To sa nepokazí? Takéto koláče robím deň/2 pred Vianocami, však tam je maslo, mlieko, alebo varený krém

Strana
z2
ukulela
16. dec 2024

@sisska96 tak neviem, vacsina zien tu pise, ze plnkove plni neskor. ale upiect medove platy skor je OK.
tiez by som nejedla tyzdnovy plnkac, ja vlastne plnkace ani nerobim 🙂 ale suche, linecke a podobne nemam problem piect dopredu. a aj marlenka vydrzi dlho (plnka maslo + karamelove salko)
robim minipavlovky, tie den pred stedrym, tartaletky - kosicky som piekla teraz a slanym karamelom, resp kremom z bielej sokolady naplnim cez vikend. a moj srdcovy tvarohovy zakusok s orechovym cestom a snehom na vrchu robim na stedry den.

gribka1
16. dec 2024

Rozmýšľam, aké veľké ste rodiny, že toto množstvo dokážete skonzumovať. Nás je málinko, upečiem max z 1 kg múky pre predstavu😂

nevenka
16. dec 2024

@abbey1 medove platy by si preco nerobila aj skor, ci akoze myslis uz hotove naplnene rezy? Lebo mne aj tyzden tie medove platy stoja a plnim to asi 2 dni pred Vianocami. A jeme ich este aj na Silvestra, to je tyzden po Vianociach a naozaj im nikdy nic nie je. Ak by malo vela ostat, dam do mrazaku.
Mna by ale zaujimalo, ako je to s cerstvostou u tych "krabiciek", co si objednavaju ludia. Toho by som sa bala viac, ako toho, ze mi medovy rez stoji tyzden.

sisska96
autor
16. dec 2024

@nevenka Ja som ešte nikdy neobjednala také krabice :D muž je strašne háklivý, raz dva sedí na WC potom :D Ja som tiež haklivá na krémové, hneď mám nevolnosti ak už nie je celkom ok

nevenka
16. dec 2024

@gribka1 nas je 6, 4 deti a nesieme aj na tanecnu na party, potom k svokrovcom a nasim na ochutnavku, ked ideme na navstevu, pohostime navstevy. Len medovniky robim z kila muky. Chlieb a 2 vianocky, zaviny, to som uz upustila, nezvladam. Spravim viac sucheho, ako masloveho a naplnim postupne. Plnku si aj zamrazim, robim zltkove varene kremy s pravym maslom, to je vyborne aj po rozmrazeni.

nevenka
16. dec 2024

@sisska96 no ja si radsej doma spravim, viem, z coho a kedy a ako je to skladovane.

gribka1
16. dec 2024

@nevenka Obdivujem ťa, a vlastne všetky, ktoré toto zvládajú.

nevenka
16. dec 2024

@paradajkova ale tak suche je v pohode, ale tie kremove v krabickach, tak to by som asi nechcela ani ja. Ja som hakliva napriklad na medovniky zdobene bielkovou polevou, toho sa bojim. Pri peceni, kde je surove vajce, tak s tym cestom robim opatrne a ruky x krat umyvam. Ale nebojim sa zjest tyzden stary medovy rez alebo kosicek, domaci, ked viem, ze som dodrzala hygienu a skladujem to dobre.

nevenka
16. dec 2024

@gribka1 dakujem, ale to Ta musi aj bavit a ptom ten pocit, vidiet, ked to detom chuti, ...aj muz sa vypasol, lebo jeho mama vzdy len take suche jednoduche kolace a tieto kremove, tak to robievam ja najradsej, ale fakt nie az tak vela, poznam ine ujetosti. Ale tak 2-3 s plnkou na Vianoce robim - medove, kosicky s cokoladovou plnkou a visnami, oriesky, to je z jedneho cesta, len ine formicky a najnovsie laskonky, nic viac. A potom suche.

anos18
16. dec 2024

@viestta akým krémom prosím plníš medové pláty?

abbey1
16. dec 2024

@paradajkova Moja maminka vypekala vo veľkom. Ale vopred sa piekli vždy len suché koláčiky ako medovníky, labky, linecké a tak. Ostatné sa robilo čerstvé.
Neviem, no. Sme zvyknutí čerstvé jest. Ja koláče, krémy, Ani pečivo nikdy nemrazim.

paradajkova
16. dec 2024

@abbey1 asi zalezi aj co znamena “vo velkom” . Lebo ja si z detstva pamatam, ze s kremom bolo ozaj 15 druhov kolacov. Cize to sa muselo zacat plnit postupne 5,4,3,2 a 1 den pred vianocami. Posledny den pred vianocami sa robila bananova rolada napriklad, alebo ak bol kolac so slahackou ci tvarohom. Ale kosicky orechove a linecke s maslovou plnkou sa plnili skorej. Akoze 10 dni pred vianocami to nie, to sa neplnilo, ale necely tyzden pred, to uz ano.

viestta
16. dec 2024

@anos18
4 dl mlieka
1 vanilkovy puding (najlepsi je ten Dr Oetker s pravou vanilkou, ale posluszi aj Zlaty klas)
1 salko
250 g masla
trochu rumu alebo par kvapiek rumovej aromy
Uvarim puding, zaslaham salko a rum, ked je skoro vychladnuty zaslaham zmaknute maslo. Maslo najlepsie vybrat z chladnicky par hodin dopredu aby bolo naozaj makke, potom sa urcite nezrazi

betulinka1
16. dec 2024

@marca12 inak presne ako moja babka. Ona to tyzden pred Vianocami schováva a potom na Silvestra nam bali , ked ju prideme pozriet. Fuj. Rovno to leti do kosa.

anos18
17. dec 2024

@viestta a Salko dávaš obyčajne alebo karamelové?

zuzinabila
17. dec 2024

@sisska96 zavisi od toho co pod pojmom kremove myslis🙂medovy kremes robim rano na stedry den alebo den predtym,urcite by neprezil,pretoze cesto rychlo nasiakne slahackou a je mokre

brrunetkaa
17. dec 2024

Keďže aj varíme denne aby bolo vždy čerstvé, tak ani do 2 týždňových koláčov by som sa nepustila 😀 Nejedavam ich ani na návštevách. A už vôbec nie, keď po sviatkoch v januári nosia kadejaké kolace zo sviatkov. Pečiem 23tieho.

viestta
17. dec 2024

@anos18 u nas obycajne, ale mozes dat aj karamelove

sisska96
autor
17. dec 2024

@zuzinabila noooo hocijaky vareny alebo miešaný krém do košíkov, šuhajdy, nepecené guľky s maslom, mliekom

sisska96
autor
17. dec 2024

@brrunetkaa akurát hovorili v rádiu že aké nebezpečné je objednať tie koláče, krabice zo sociálnej siete, lebo niektoré môžu byť už na sviatky pokazené

h2
17. dec 2024

Ja ani suché nepečiem dopredu, nie to ešte krémové. Ešte som nepiekla nič, chystám sa najskôr v sobotu. Krémové v pondelok.

anos18
17. dec 2024

@viestta ďakujem ti 😊

iwesska
17. dec 2024

@dskjhfdlkdjhl Ale ano, uz sa chvalia fotkami po FB aj tu ,kolko maju popecene. Tiez sa cudujem,ze orechy uz naplnene,kosicky,gulky,parizske rozky, osie hniezda...

dskjhfdlkdjhl
17. dec 2024

@iwesska no, to je zaujimave. Neviem si to celkom dobre predstavit, lebo nieco suche uz upecene mam, ale vsetko budem plnit az tesne pred. Tak, ale ja to nedavam na FB, tak ma nic netlaci😀

sisska96
autor
17. dec 2024

@iwesska
@dskjhfdlkdjhl keď toto vidím normálne sa bojím hocikde ponúknuť , lebo bohvie odkedy je už hotové 😅 a potom by som sedela na WC medzi sviatkami

Strana
z2