Akú rybu je najvhodnejšie dať dieťatku?
Ktora rybka je taka najcistejsia ??
@littlebaby hlavne nie pangasius,,to je bordel a podla moznosti ani ziadne tie mrazene akoze ryby...
myslim ze pstruh a podobne ryby co ziju unas su v pohode
@zuzikkaa pangasiusa by som ani nedala tiez som myslela na pstruha alebo mozno na file z tresky
sladkovodnú
@littlebaby ziadne file,,to je len akoze ryba- vlastne zlisovany odpad
fakt mas lepsie si kupit nejaku sladkovodnu rybu
do 1 roka žiadnu a keď už, tak naše slovenské sladkovodné rybky 😉 file je bordel zvyškový, radšej čerstvá celá ryba starostlivo vykostená 😉
ja davam lososa asi od 9 mesiaca, kupim bud cerstvy alebo mrazeny steak, myslim, ze je to kvalitna ryba
pardon, len sa spýtam, prečo pangasius nie? síce ho nekupujem, nikomu doma nechutí, len ma zaujal ten jednoznačný odpor k nemu...
@littlebaby tiez by som zacala bud pstruhom, stukou alebo lososom, ale losos je trocha tuhsi pre male dieta. ale to je asi vec nazoru. a este zubac je uzasny.
@elephant tak pangasia nekupujeme ani my.. kedysi sme kupi mrazenych .z 900g balika po "odzmykani" vody ostalo 400 g maska. a to tiez nic moc.. ked sa tepelne spracoval ostala z neho len nechutna kasa.. no nic moc..
tiez som za nejaku sladkovodnu rybu, napr zubac.. mnam... mne minuly rok strasne zachutil losos.. ale doma si ho neviem urobit tak dobre a tak restika to istila 😅
@elephant asi kvoli tomuto
http://www.naturcity.sk/sk/zaujimave/strava_a_p...
ale zasa najdes aj kopec takychto sprav 🙂
http://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/1...
nas drobec lubi tuniaka - domacu natierku z tuniaka.
Inak prave spominaneho pangasiusa ci ako sa to sklonuje ma rad tiezz 🙂
losos, tuniak
@yvetulka dik za tip.. no vyssie som pisala ze ho nerobievam ze u nas to isti restauracia... 😅 ale nakolko losos na cinsky sposob , polievka a 2 cd vina nas vyjdu na 25 eur jedneho.. tak je nacase s tym prestat a skusit ho aj doma urobit.. ibaze nechem kupovat tie mrazene staeky ale cerstve.. minuly tyzdne som nasla vedla nasho mesta rybnik s lososmi tak asi tam kupime a vyskusam ho doma urobit...
ale tak ako opisujes cesnak oliv olej a bylinky, robim ine ryby, ako morske stuky alebo makrely alebo zraloka..+ citron dam do toho
ozaj masko zo zraloka je tiez vhodne pre male deto oklo 1 roka? 😕
tuniak vraj nie je vhodny, ani pre deti a ani pre tehotne, samozrejme raz za cas nezaskodi, ale vraj jeho maso obsahuje viac ortuti, samozrejme raz za cas nezaskodi, ale ja som ho detom este nedavala
Neoficiálne merania potvrdili, že v niektorých oblastiach výlovu je obsah ortuti vyšší ako odporúčané hodnoty. Najmä pri výlove väčších a starších jedincov. Taktiež spôsob spracovania vplýva na obsah ortuti – v čerstvých filetách je paradoxne viac ortuti ako v konzervovanom mäse. Pri hodnotení nevhodnosti tuniaka z hľadiska obsahu ortuti je nevyhnutné prihliadať aj na obsah selénu, pretože selén eliminuje škodlivé účinky ortuti na ľudský organizmus. Merania v okolí Havaja preukázali, že väčšina vylovených rýb (vrátane tuniaka) má v sebe vyšší podiel selénu ako ortuti. S opatrnosťou by však tuniaka mali jesť ženy, ktoré chcú otehotnieť, tehotné ženy a malé deti.
citujem stranku
http://www.sportujeme.sk/fitness/tuniak
Ryby v strave detí, tehotných a dojčiacich mamičiek
Deťom sa ryby sa môžu deťom zaradiť do stravy po 1. roku. Najskôr sa dieťaťu pripravujú tepelne upravené ryby a až neskôr konzervované. Pred podávaním pokrm veľmi starostlivo skontrolujeme, či v ňom nie sú kosti. Aj dieťa by malo konzumovať pokrmy z rýb 1 až 2 krát do týždňa.
Ak sa v rodine vyskytuje alergia, odporúča sa zaradenie rýb až po 2. roku. Pri riziku alergie by dieťa najskôr malo dostávať sladkovodné ryby, pretože morské ryby sú silnejším alergénom.
V období tehotenstva a dojčenia je najlepšie sa vyhýbať sa aj tomu najmenšiemu riziku, príjem rýb 1-2krát do týždňa je však bezpečný.
Pre deti, tehotné a dojčiace mamičky sú vhodné sladkovodné ryby a tie druhy morských rýb, v ktorých je iba nízky obsah škodlivých látok. Naopak, vôbec sa nemajú konzumovať ryby s vysokým obsahom škodlivých látok (mečúň, žralok a makrela kráľovská). Odporúča sa navyše obmedziť aj príjem lososa, haringa a tuniaka najviac na jednu porciu do týždňa. Toto sa vzťahuje na mrazeného tuniaka, tuniak v konzerve je bezpečný.
Ryby spracované na prírodný spôsob sú ľahšie stráviteľné než vypražené v trojobale. Hotové rybie prsty nie sú príliš vhodné, pretože sú často pripravené s použitím stužených tukov, ktoré neprosievajú zdraviu detí ani dospelých.
zo zraloka sa moj muz strasne vyhadzal, takze detom nedavam.
ahojte, ja som davala malemu ochutnat cca v 1. roku kapra, uuplne som ho rozdrobila, ten mu chutil,
nedavno som vyskusala lososa, ten mu neviem preco nesmakoval 😖
pangasa som nedavala, ten sa mi zda akoby mastnejsi a ine morske ryby a potvory skusat este nechcem
losos - jednoznacne..da sa posypat korenim na ryby, kôprom a zaliat slahackou a zapiect.. (ja sice kupujem tie maggi fix na lososa)
my papame len morske ryby a teda nikdy mi nenapadlo sa zamyslat nad nejakymi skodlivymi latkami co su v nich 😕 😕 jasne ze teraz v tehu sa vyhybam surovym vyrobkom ako ikry atd. ale teda ryby som este nespecifikovala, ktore by som mohla a nemohla v tehu 😕

určite nie pangasia 🤐 🤐 🤐 nič nepokazíš slovenskou sladkovodnou rybou (pstruh, kapor), lekári odporúčajú až od 1 roka.