icon

Akú vegetu používate?

babajaga
10. mar 2016

Dievčatá,používate v kuchyni vegetu?Ak áno,akú....

0silvia0
11. mar 2016

@veve13 v sieti coop jednota ju nájdeš, ja ju kupujem práve tam 🙂

sardinka335
11. mar 2016

Boze moj! Bio inkvizícia v sukniach sa tu zišla....celu zimu ste niektore mali čerstve bylinky nie? Črepnik z nákupaku vypestovany niekte v skleniku ked uz priapdne vysušene v sačku ...to skor teraz ide sezona pazitky atd...
Mne sa to nechce robit doma na to som priliš leniva...kupim si v DMke, Solčanka je fajn, Podravka natur a ked si myslím ze treba pouzit, tak pouzijem.

0silvia0
11. mar 2016

@sardinka335 a čo si čakala, že bio inkvizícia prehliadne práve túto tému? 🙂 🙂 🙂

veve13
11. mar 2016

@0silvia0 dakujem 🙂 tak pozrem este v meste v jednote, lebo u nas v jednote mali naposledy asi pre dvoma rokmi. Aj vtedy som ja asi vykupila. A to nie sme mala dedinka, mame velky supermarket.

alaguema
11. mar 2016

@horana kvasnicový extrakt nie je glutamán. To majú pravdu. Ale kvasnicový extrakt obsahuje glutamán (ako to tam aj píšu) a to sa už na etikete finálneho výrobku nedočítaš a nevieš ani aké množstvo ho tam je. Konkrétne tento výrobca je asi poctivý, iný nemusí byť.

0silvia0
11. mar 2016

@veve13 tak im pekne povedz, nech doobjednajú 🙂 U nás to majú v jednote bežne...

zitaje
11. mar 2016

Ja uz vegetu nepouzivam, jeden cas som pouzivala kadejake tie "zdrave", ale uz nepouzivam ani tie. Najlepsia bola tzv. horalka, kupena v akomsi bioobchode, co bola susena a drvena zelenina, bez pridavnych latok (ani sol tam nebola). Take si planujem vyrobit toto leto. Inak som si zvykla pouzivat rozne koreniny, majoranku, saturejku, susene paradajky, petrzlen, kopor...

alaguema
11. mar 2016

@sardinka335 nemyslím, že by sa tu niekto choval ako inkvizítor. Prvý ironický a vyrývačný komentár, je práve ten tvoj, ale to vôbec nevadí 🙂 . Odpoveď na tvoju otázku: nemám po celý rok čerstvé byliny, používam sušené.
http://martinchudy.blog.sme.sk/c/325145/Glutama...

hradnapani
11. mar 2016

@sardinka335 trosku hystericka reakcia, nie? nevidim tu ziadne hadky, ani inkvizicne sposoby, normalna debata bez urazok na dve strany 😉

hradnapani
11. mar 2016

@horana ja len nerozumiem jednemu: v skle nie je (drahsia verzia), v sackoch je ( alebo pred casom tam ten kvasnicovy bol a ja som ich dlho povazovala za akesi nahradne balenie do skla, navyse som to nechtiac pouzivala aj pre celiatika).

anjelicek26
11. mar 2016

Normalne si spravte domacu. Jeden den roboty a vegety na pol roka... v podstate je to len zmes susenej zeleniny vhodnej do polievky...

http://prikrmy.sk/recepty/332-domaca-vegeta.html

bubinko1506
11. mar 2016

ja pouzivam obcas zdravitu, mala by byt bez glutamanu. ale to len raz za cas, ked mi chyba nejaka chut v jedle a viem, ze vegeta ju spolahlivo doplni 😀
kocky a este jedna otazka (prosim neukrizujte ma, ani mi neposlite kontrolu zo socialky 😀 ) - mozem obcas pouzit vegetu, aj ked som tehotna?

anjelicek26
11. mar 2016

@bubinko1506 ano mozes, ved to tvoje telo normalne filtruje, baby neblbnite fakt zo stresom s jedla v tehu 😀 😀

womankc
11. mar 2016

používam zriedkavo, ale ak tak robenú domácu sušenú od svokry , alebo som skúšala horalku a podravku natur, obe sa mi páčili

ja si myslím , že ak sa to používa s rozumom a neprehnane tak aj tá obyč sa dá vydržať

bubinko1506
11. mar 2016

@anjelicek26 neblbnem, len vsade citam, co by som nemala a podobne 😀 ale ak by som sa mala tym vsetkym riadit, tak asi za chvilu skoncim na infuzkach, lebo by som vobec nic nemohla jest 😀

anjelicek26
11. mar 2016

@bubinko1506 vsak presne to... uzivaj si tehu a nenechaj sa vystresovat nejakymi bludmi, co vsade citas...

erika161
11. mar 2016
Používateľ erika161 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od erika161.

@babajaga ja pouzivam len velmi malo ale tiez ked dam tak mam doma podravku 🙂

nyusika
11. mar 2016

@bubinko1506 ale v pripade vegety ani nejde tak o to, ci je zdrava - ci je nezdrava.

ale ze je to proste zbytocne, pretoze jedlo sa da v pohode dochutit aj bez nej.
a poznam ludi, co aj do zeleninovej polievky nasypu vegetu. cisto automaticky, zo zvyku.
tak toto mi vysvetlite, ze naco ?

bubinko1506
11. mar 2016

@anjelicek26 akurat pozeram na tvojom profile, ze 3 deti maju narodeniny v juni, to je dobra nahoda 😀 😀
nase dvojcata by sa mali narodit na muzove narodeniny 🙂

anjelicek26
11. mar 2016

@bubinko1506 o stvrtu sme sa snazili tak, aby rozhodne nebola junova 😀 Aj manzel je jun a teda kazdy tyzden narodeninove party robia z juna riadnu makacku v peceni a zdobeni 😀 😀 😀

bubinko1506
11. mar 2016

@nyusika do zeleninovej urcite nie - polievky sice varievam iba obcas, ani jeden z nas ich neoblubuje, ale ked uz ma byt zeleninova, tak tam dam strasne vela zeleniny, trochu byliniek, soli a to je vsetko. len obcas mi v niektorom jedle chyba chut, tak vtedy pouzijem trosku vegety.
moji rodicia su napriklad stara skola odchovana na vegete - aj do slepacej polievky so zeleninou si pri stole daju lyzicku vegety, co uz je prehnane

alaguema
11. mar 2016

@bubinko1506 prečo by si nemohla nič jesť? Všetky základné potraviny sú nič?

@nyusika linkla som vyššie článok, kde je to vysvetlené prečo, to robia. Tá chuť je návyková a prirodzená chuť zeleniny ľuďom zvyknutným na glutamán, nestačí. Potrebujú to sypať do všetkého 😎

ralficka
11. mar 2016
Používateľ ralficka je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od ralficka.

vegetu aj moja mama pouziva roky, sice nie casto ale pouziva a sme tu zivi a zdravi vsetci 🙂

bubinko1506
11. mar 2016

@alaguema myslela som z toho, co mam rada - niva a ostatne plesnove syry, proscuito, tuniak, atd. jasne, ze chlieb a zakladne veci mozem, len napriklad zelenina mi smrdi, tak ju nezjem, z ovocia len pomarance, chlieb prezijem, ale cestoviny a zemiaky su problem
ale napriklad z cokolady a zmrzliny mi nic nie je 😀

belasy_motylik
11. mar 2016

Vegetu ani iné dochucovadlá nepoužívame

horana
11. mar 2016

@alaguema Drozdovy extrakt obsahuje prirodzeny glutaman, nie ten umely. Cize neobstoji tvrdenie ze ho obsahuje (ten o ktorom sa tu bavime). Resp. potom ho uz obsahuje akakolvek strava co jes, uryvok z ceskeho fora na tuto temu:
"Například Zelený hrášek obsahuje 106mg Glutamátu/100g výrobku, Rajčata 246mg/100g a bujón z kvasničného extraktu 40mg/100g, houby taky cca 40mg/100g.
Pokud se podíváme na množství, tak co vám uškodí více? Cca 10g extraktu přidaného do velkého kilového bochníku chleba (1200g), nebo rajčatový salát k obědu (200g rajčat) a k večeři hrachová polévka/kaše?
V jednom plátku chleba tj. 50g přijmete 0,16mg glutamátu, zatímco v rajčatovém salátu 492mg.
A to se stále bavím pouze o tom přirozeně se vyskytujícím. Kvasničné extrakty nejsou to samé jako glutamát, jedná se pouze o sušené hydrolyzované kvasinky a tudíž o čistě přírodní produkt s minimálním zpracováním. "

"Hned v úvodu píši že nejsem přímo odborník, nejsem ani výrobce, ale diplomant na VŠCHT v Praze, který se zabývá už několik let svého studia snižováním obsahu soli v potravinách a v poslední době především kvasničnými extrakty...Čerstvé kvasinky obsahují cca 8% RNA, která se skládá z několika typů nukleotidů - GMP, AMP, CMP a UMP. Z čehož pouze Guanin(GMP) má chuťové vlastnosti zvýrazňovače. Z AMP= adenin vzniká konverzí IMP=inosin-5-monofosfát, který už má taktéž chuťové vlastnosti.
Tímto jsme se dobrali k tomu proč jsou kvasničné extrakty používány jako zvýrazňovače chuti. Ne kvůli glutamátu, ale kvůli I+G.
V úvodu píšete, že je glutamát schován pod sojový či kvasničný extrakt. Se sojovým souhlasím, ale s kvasničným ne 🙂
Jak jsem již zmiňoval, glutamát je všude jako přirozeně se vyskytující složka, jenže je rozdíl když je přítomný v kvasinkách přírodně a nebo když se čistým glutamátem dochucuje. "

luciferkax
11. mar 2016

ja som z marsu, používam obyčajnú akúkolvek vegetu, bud podravku, alebo z lidlu

nyusika
11. mar 2016

@alaguema ano, umami chut, vyvolava zavislost 🙂

mamanikka
11. mar 2016
Používateľ mamanikka je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od mamanikka.

@luciferkax tak sme dve lebo aj ja pouzivam hociaku :D

alaguema
11. mar 2016

@bubinko1506 jasné...chápem 😀
@horana no, asi sme sa nepochopili. Ja s tebou súhlasím, že kvasnicový extrakt nie je glutamán. Ani netrvdím, že glutamán je iba syntetický. Veď všetko je v tom článku, ktorý som linkla. Ten mám uložený odkedy vyšiel a verím mu.