Akú vegetu používate?
Dievčatá,používate v kuchyni vegetu?Ak áno,akú....
Boze moj! Bio inkvizícia v sukniach sa tu zišla....celu zimu ste niektore mali čerstve bylinky nie? Črepnik z nákupaku vypestovany niekte v skleniku ked uz priapdne vysušene v sačku ...to skor teraz ide sezona pazitky atd...
Mne sa to nechce robit doma na to som priliš leniva...kupim si v DMke, Solčanka je fajn, Podravka natur a ked si myslím ze treba pouzit, tak pouzijem.
@sardinka335 a čo si čakala, že bio inkvizícia prehliadne práve túto tému? 🙂 🙂 🙂
Ja uz vegetu nepouzivam, jeden cas som pouzivala kadejake tie "zdrave", ale uz nepouzivam ani tie. Najlepsia bola tzv. horalka, kupena v akomsi bioobchode, co bola susena a drvena zelenina, bez pridavnych latok (ani sol tam nebola). Take si planujem vyrobit toto leto. Inak som si zvykla pouzivat rozne koreniny, majoranku, saturejku, susene paradajky, petrzlen, kopor...
@sardinka335 nemyslím, že by sa tu niekto choval ako inkvizítor. Prvý ironický a vyrývačný komentár, je práve ten tvoj, ale to vôbec nevadí 🙂 . Odpoveď na tvoju otázku: nemám po celý rok čerstvé byliny, používam sušené.
http://martinchudy.blog.sme.sk/c/325145/Glutama...
@sardinka335 trosku hystericka reakcia, nie? nevidim tu ziadne hadky, ani inkvizicne sposoby, normalna debata bez urazok na dve strany 😉
@horana ja len nerozumiem jednemu: v skle nie je (drahsia verzia), v sackoch je ( alebo pred casom tam ten kvasnicovy bol a ja som ich dlho povazovala za akesi nahradne balenie do skla, navyse som to nechtiac pouzivala aj pre celiatika).
Normalne si spravte domacu. Jeden den roboty a vegety na pol roka... v podstate je to len zmes susenej zeleniny vhodnej do polievky...
ja pouzivam obcas zdravitu, mala by byt bez glutamanu. ale to len raz za cas, ked mi chyba nejaka chut v jedle a viem, ze vegeta ju spolahlivo doplni 😀
kocky a este jedna otazka (prosim neukrizujte ma, ani mi neposlite kontrolu zo socialky 😀 ) - mozem obcas pouzit vegetu, aj ked som tehotna?
@bubinko1506 ano mozes, ved to tvoje telo normalne filtruje, baby neblbnite fakt zo stresom s jedla v tehu 😀 😀
používam zriedkavo, ale ak tak robenú domácu sušenú od svokry , alebo som skúšala horalku a podravku natur, obe sa mi páčili
ja si myslím , že ak sa to používa s rozumom a neprehnane tak aj tá obyč sa dá vydržať
@anjelicek26 neblbnem, len vsade citam, co by som nemala a podobne 😀 ale ak by som sa mala tym vsetkym riadit, tak asi za chvilu skoncim na infuzkach, lebo by som vobec nic nemohla jest 😀
@bubinko1506 vsak presne to... uzivaj si tehu a nenechaj sa vystresovat nejakymi bludmi, co vsade citas...
@babajaga ja pouzivam len velmi malo ale tiez ked dam tak mam doma podravku 🙂
@bubinko1506 ale v pripade vegety ani nejde tak o to, ci je zdrava - ci je nezdrava.
ale ze je to proste zbytocne, pretoze jedlo sa da v pohode dochutit aj bez nej.
a poznam ludi, co aj do zeleninovej polievky nasypu vegetu. cisto automaticky, zo zvyku.
tak toto mi vysvetlite, ze naco ?
@anjelicek26 akurat pozeram na tvojom profile, ze 3 deti maju narodeniny v juni, to je dobra nahoda 😀 😀
nase dvojcata by sa mali narodit na muzove narodeniny 🙂
@bubinko1506 o stvrtu sme sa snazili tak, aby rozhodne nebola junova 😀 Aj manzel je jun a teda kazdy tyzden narodeninove party robia z juna riadnu makacku v peceni a zdobeni 😀 😀 😀
@nyusika do zeleninovej urcite nie - polievky sice varievam iba obcas, ani jeden z nas ich neoblubuje, ale ked uz ma byt zeleninova, tak tam dam strasne vela zeleniny, trochu byliniek, soli a to je vsetko. len obcas mi v niektorom jedle chyba chut, tak vtedy pouzijem trosku vegety.
moji rodicia su napriklad stara skola odchovana na vegete - aj do slepacej polievky so zeleninou si pri stole daju lyzicku vegety, co uz je prehnane
@bubinko1506 prečo by si nemohla nič jesť? Všetky základné potraviny sú nič?
@nyusika linkla som vyššie článok, kde je to vysvetlené prečo, to robia. Tá chuť je návyková a prirodzená chuť zeleniny ľuďom zvyknutným na glutamán, nestačí. Potrebujú to sypať do všetkého 😎
vegetu aj moja mama pouziva roky, sice nie casto ale pouziva a sme tu zivi a zdravi vsetci 🙂
@alaguema myslela som z toho, co mam rada - niva a ostatne plesnove syry, proscuito, tuniak, atd. jasne, ze chlieb a zakladne veci mozem, len napriklad zelenina mi smrdi, tak ju nezjem, z ovocia len pomarance, chlieb prezijem, ale cestoviny a zemiaky su problem
ale napriklad z cokolady a zmrzliny mi nic nie je 😀
Vegetu ani iné dochucovadlá nepoužívame
@alaguema Drozdovy extrakt obsahuje prirodzeny glutaman, nie ten umely. Cize neobstoji tvrdenie ze ho obsahuje (ten o ktorom sa tu bavime). Resp. potom ho uz obsahuje akakolvek strava co jes, uryvok z ceskeho fora na tuto temu:
"Například Zelený hrášek obsahuje 106mg Glutamátu/100g výrobku, Rajčata 246mg/100g a bujón z kvasničného extraktu 40mg/100g, houby taky cca 40mg/100g.
Pokud se podíváme na množství, tak co vám uškodí více? Cca 10g extraktu přidaného do velkého kilového bochníku chleba (1200g), nebo rajčatový salát k obědu (200g rajčat) a k večeři hrachová polévka/kaše?
V jednom plátku chleba tj. 50g přijmete 0,16mg glutamátu, zatímco v rajčatovém salátu 492mg.
A to se stále bavím pouze o tom přirozeně se vyskytujícím. Kvasničné extrakty nejsou to samé jako glutamát, jedná se pouze o sušené hydrolyzované kvasinky a tudíž o čistě přírodní produkt s minimálním zpracováním. "
"Hned v úvodu píši že nejsem přímo odborník, nejsem ani výrobce, ale diplomant na VŠCHT v Praze, který se zabývá už několik let svého studia snižováním obsahu soli v potravinách a v poslední době především kvasničnými extrakty...Čerstvé kvasinky obsahují cca 8% RNA, která se skládá z několika typů nukleotidů - GMP, AMP, CMP a UMP. Z čehož pouze Guanin(GMP) má chuťové vlastnosti zvýrazňovače. Z AMP= adenin vzniká konverzí IMP=inosin-5-monofosfát, který už má taktéž chuťové vlastnosti.
Tímto jsme se dobrali k tomu proč jsou kvasničné extrakty používány jako zvýrazňovače chuti. Ne kvůli glutamátu, ale kvůli I+G.
V úvodu píšete, že je glutamát schován pod sojový či kvasničný extrakt. Se sojovým souhlasím, ale s kvasničným ne 🙂
Jak jsem již zmiňoval, glutamát je všude jako přirozeně se vyskytující složka, jenže je rozdíl když je přítomný v kvasinkách přírodně a nebo když se čistým glutamátem dochucuje. "
ja som z marsu, používam obyčajnú akúkolvek vegetu, bud podravku, alebo z lidlu
@luciferkax tak sme dve lebo aj ja pouzivam hociaku :D
@bubinko1506 jasné...chápem 😀
@horana no, asi sme sa nepochopili. Ja s tebou súhlasím, že kvasnicový extrakt nie je glutamán. Ani netrvdím, že glutamán je iba syntetický. Veď všetko je v tom článku, ktorý som linkla. Ten mám uložený odkedy vyšiel a verím mu.

@veve13 v sieti coop jednota ju nájdeš, ja ju kupujem práve tam 🙂