Čo všetko si vyrábate doma?
Zaujímali by ma konkrétne nápady a recepty na potraviny alebo čokoľvek, čo si viete vyrobiť doma. A to nielen kvôli finančnej stránke, ale hlavne pre obsah rôznych umelín, ktorých je v potravinách čoraz viac. Aspoň ja mám pocit, že bez tých ečiek dnes už nič nerobia. Potešila by som sa nejakému receptu na tmavý chlebík z pekárne /overenému/. My sa snažíme polotovarom vyhýbať čo najviac.
ja robievam smrekovy a borovicovy sirup akurat ide maj tak teraz je to vhodne robit,mlade ihlicie natrham a dam do flase a prekladam cukor, ihlicie a z kym niej e flasa plna a potom ju zavriem a nechm tri tyzdne na teplom mieste ja na okne -+ vytvori sa sirup a po troch tyzdnoch scedim a dam do tmavych flasiek a do spajze a v zime je to skvela medicinapre deti,ked maju zapal priedusiek
Z medvedieho cesnaku je dobry aj spenat, omacka na spagety. Ja si robim aj zmes medvedy cesnak suseny,chili papricka,vegeta,sladka paprika.
Tak ten prispevok ktomu likeru 1l 40% vodky, 1 kg trniek a 35g cukru. Postup umyte trnky dame do velkej flasky nalejeme vodku pridame cukor potom to nechame 6tyzdov luhujeme obcas premiesame.
@alenka600 mozno ze my tu bude oponovat vela ludi. Ale pupavovy med je onicom robievam ho aj ja robievam aj lipovy, matovy sipkovy ale v konecnom dosledku je to len cukor ktory sa karamelizuje staci to nechat dlhsie a vyrobite s toho lizatka ako dostat na jarmokoch. Vsetky maju skoro rovnaku chut skaramelizovaneho cukru.
@mikman Dakujem pekne. Som zvedava na tu chut. Sipkovy urobim urcite, lebo tie tu v okoli rastu. Ale je to tiez vlastne len o tej kope cukru v tom, ze? Ci tieto maju aj nejake ine vyzivove veci, alebo ine vitaminy? Ci len innu chut? (predpokladam, ze ten sipkovy asi bude o nieco zdravsi, lebo sipky su dost dobra a zdrava vec)
Ani jedem s tychto medov nema vitaminy ved to varis na bode varu okolo 1 hodiny. Ak chces daco vyzivne skus liker alebo dzem zo sipok.
1kg mrkva
1kg petrtrzlen (alebo mozes dat kludne aj zeler alebo pastrnak.A mozes kludne aj pomiesat,vsetko dokopy)
0,5kg cibula
1 vacsi kalerab
petrzlenova alebo zelerova vnat podla chuti
1kg sol
Vsetku zeleninu rozmixujeme a zmiesame so solou,prebytocnu vodu vylejeme,a zmes si mozeme naplnit do malych poharikov a uskladnit v chladnicke.Mozes ju kludne pouzivat do vsetkych polievok.Alebo dame ususit do truby.Na plech mozes dat papier na pecenie.Pocas susenia premiesavat,aby nam vegeta nezhorela.Mozeme susit aj pri 100 stupnoch,ale treba ju castejsie sledovat.Musi byt poriadne vysusena,aby nam nezplesnivela.Skladujeme bud v sklanenych poharoch,alebo v dobre uzavretej nadobe,nech Ti vegeta nenavlhne.Ozaj aby som nezabudla,zeleninu si mozes kludne dat podla svojej chuti.Takze mozes menit mnozstva podla chut
Ahojte,
super tema 🙂.
My robime domaci chlebik, jogurt, skusali sme sunku, ale des 😝. Chystam sa na musli, rada by som aj ten domaci kvasok, ale to este musim nastudovat 😉. A chcem aj zmrzku, len netusim, ci taku s kyslou smotanou a ovocim, alebo smotanu na slahanie s ovocim ... ale urcite skusim 😵
@adriana7 - mozem poprosit recept na musli aj ja? Dakujem
@weirdo ja robim takto
Musli:
Sacok vlociek vysypem na plech, dam hrozienka, orechy (kto ma ake rad), moze byt aj kokos, cokolada neskor, pred dopecenim, aby sa moc neroztiekla. Pokvapkame hojne medom a pecieme, resp.susime v rure. Raz za cas premiesame a znova pokvapkame medom. Zas susime, pomiesame, pokvapkame (spravia sa tie hrudky). To robime dokedy to nevyzera ako z obchodu 🙂
@luciferova - kujem moc 😵
ja doma robim chlebik.jogurty ,detske vyzivy ,dnes som robila nanuky a domace pecene musli.su vynikajuce mnam
Moj domaci jogurt detstva:
1 liter mlieka do polovychladnuteho sa prida 1 biely husty jogurt, 1 salko, 1 tatra mlieko. Necha sa stat na teplom mieste najmenej 3 hodiny. Malo by to zhustnut. Plnime do poharov a skladujeme v chladnickyy.
Salko sa mi nepaci, lebo mam sacharidovu dietu 😒, aj ked ho velmi oblubujem
@alenka600 Niekde som citala, ze robia jogurt tak, ze vyhreju ruru (len tam nesmie byt viac ako 50 st. myslim), ale dalsi v diskusii napisal, ze v tej rure to tiez rychlo vychladne a odrporucal len tie deky. Teplo vydavaju aj elektrospotrebice (len na mikrovlnku by som to nedavala). Ine ma nenapada... Snad uz len pod perinu 😅

@mikman jooj, to aj tento ma nadhernu farbu. Uz po par dnoch.