Čo všetko si vyrábate doma?
Zaujímali by ma konkrétne nápady a recepty na potraviny alebo čokoľvek, čo si viete vyrobiť doma. A to nielen kvôli finančnej stránke, ale hlavne pre obsah rôznych umelín, ktorých je v potravinách čoraz viac. Aspoň ja mám pocit, že bez tých ečiek dnes už nič nerobia. Potešila by som sa nejakému receptu na tmavý chlebík z pekárne /overenému/. My sa snažíme polotovarom vyhýbať čo najviac.
tak recept na tofu od mojho muza :
jeden sacok soje (co je tusim 450g) zaleje v miske vodou a necha do druheho dna napucat - vody treba vela, lebo soja sa zvacsi.. potom sa to moze preplachnut, ale on to vraj mixuje v tej vode, co to pucalo - takze vsetko sa to rozmixuje (ponornym mixerom), na mnozstve vody vraj az tak nezalezi, ze cim je to redsie, tym je mensia sanca, ze by sa to pri vareni pripalilo.. potom sa to prevari, scedi - on to cedi cez plienku.. vznikne okara (plna misisko) a sojove mlieko.. mlieko sa znova prevari, vraj staci zohriat, tvori sa na nom pena, ale nie moc a ani to nekypi.. no a potom sa do toho naleje siridlo - 3dcl vody s dvoma lyzicami kyseliny citronovej alebo octu.. mlieko sa zrazi, takze potom sa to znova precedi cez plienku, dobre vyzmyka a este necha v tej plienke zatazene najlepsie do druheho dna
a treska z okary - okara, na jemno nakrajana cibula, nastruhana mrkva a majoneza, suroviny davam od oka, takze presne mnozstva neviem a tiez to este dochutim trocha soli, mlete cierne korenie, mozno trosku cukru, octu, da sa tam dat aj biely jogurt, aby to nebolo moc majonezove, kto chce dietnejsie 🙂
@nadhera inak, dúfam, že to ešte patrí do témy, tu je ten recept na falošnú tresku 😉
1 cibuľa, 1 surová mrkva, 2 kyslé uhorky, 1 polievk. lyžica obyč. horčice, 1 polievk. lyžica vegety, 1 smotana (al. majonéza, al. majolka?..) a 1 tvaroh (to je tá "treska"🙂...) a 2-3 vajíčka uvarené natvrdo - cibuľu pokrájať nadrobno, mrkvu, uhorky a vajcia postrúhať najemno a všetko spolu vymiešať...ja tam ešte šupnem trocha toho nálevu z uhoriek a vždy sa mi podarí niečo pridať - napr. dám tri mrkvy...alebo štyri uhorky... a tak...
@abriela Ja si to objednavam v lekarni, lebo v tych obchodikoch s cajmi maju len riedene - oleje.
Vyjde do okolo 2,50 euro. Dnes som si akurat objednala levandulu. Pouzivam to niekedy aj do prania, podla toho z akeho mydla robim sliz.
@ivett1:
Inak bazovy sirup mozes pridat do kazdeho sumiveho vina... tzv. ladykiller 😉 😀 Zase z plodov som raz pila dobry liker 😝
@mikman: Ano, ten tip poznam. Ale ja sa nedostanem tolko do lesa, tak preto ho mam na balkone 😉 A zase, kolko hubarov sa otravi, aj ked huby celkom dobre poznaju? Ja osobne by som si trufla asi iba na kuriatka 😀 A pod Tatrami sa ti samozrejme dobre bylinky zbieraju, to sa mas 🙂
No po vsetkych tych skandaloch s potravinami nacim nam je vyhrnut rukavy a dorobit si co najviac sami (aj chlapov ratam) Teraz mi manzel poslal toto: http://udalosti.noviny.sk/z-domova/19-04-2012/d.... Zavarane uhorky a kvasenu kapustu zvladneme 🙂
@ichbinich to co pises ako robis sirup - ja tak robim bazovu vodu na studeno. 5l vody sa prevari, prida sa cukor, na kruzky narezany citron, 3 kvety bazy - stoji to asi 2 dni. Potom sa to zleje do flias, a da do chladnicky. Je z toho bazova voda.
Sirup robime inak, ale recept naspamat neviem.
Tak som sa preluskala celou diskusiou, podnetne a zaujimave veci som sa tu docitala.
Ja mam recept na super trnkovy liker. Ten je sice aktualny az na neskoru jesen, ale ak by bol zaujem, napisem. 🙂
Ozaj, ak odstranujete supku z jablk a hrusiek a je pekna, nevyhadzujte, dajte na radiator ususit a potom do cajika.
@abriela:
My tomu hovorime sirup, lebo to riedime 😉
Tie sirupy z obchodu su katastrofalne sladke, a 1:7 riedit, ako pisu, to nemozme, to sa neda pit. To ten cukor este furt krystalizuje aj z usi 😉 My si este aj tu nasu "vodu" riedime 😀
Ale inak pijeme iba vodu z tocky, aj syn. Aj ked si kupime ovocne stavy, tak ich riedime tak asi tretina dzusu a 2 tretiny vody.
Este ma napadlo, robila som aj muesli tycinky. Ale kedze neboli jednotlivo zabalene, ako tie kupovane, mali sme strasne lepkave ruky 😀 Ale chutili fajn a daju sa super obmienat, co ma kto rad a prave v chladnicke a v polici 😉
Cestoviny sme robili tiez, ale vzdy iba na priamu konzumaciu, nic sme nesusili.
@adriana7 ja mam zaujem! 😉
ahojte ja som sa dnes pokusala o domaci tvaroh z kysleho mlieka. Chcela som ,aby bol hrudkovity a je skor jemny.Neviete poradit kde som urobila chybu? mala som dlhsie zohrievat,ci? dakujem 🙂
@lululka555 presne tak, maly si ho nechat viac ohriat. Z akeho mlieka si ho robila???
@abriela robila som z plnotucneho mlieka...zohrievala som asi 20 minut,len som nevedela kedy to mam uz vypnut.a potom ked som to zliala,sa mi to zdalo moc jemne...dala som ho do chladnicky,uvidim,aky bude zajtra 🙂 takze,nabuduce budem dlhsie varit 🙂
@adriana7 tak recept na sipkovy sirup. 1kg dozretych sipok nie prezretych teda mäkkych,10-12g kys. Citronovej, 2l vody, 1 1/2kg cukru. Postup: popucene sipky zalejeme 1l vody .Povarime 10 minut. Precedíme a stavu zmiesame s dalsim litrom vody pridame cukor, kyselinu citronovu povarime dalšich 10 minut za tepla davame do flias a sterilizujeme suchym dustom.
Sipkovy liker mam dva recepty 1: 500g cukru,1kg sipok,1l 40% palenky (vodka) postup sipky rozdrtime,zmiesame s cukrom a palenkou nechame 15dni luhovat. Potom precedime. 2: 500g cukru,1l sipok, 3lpalenky 40% postup rovnaky
@mikman Mam recept, kde sa to luhuje 10 dni. (A pridaj aj ten svoj) Vsak kukaj:
TRNKOVY LIKER
1 kg ocistenych a umytych trniek, skorica, klinceky - podla chuti, 1/2 kavovej lyzicky muskatoveho oriesku. 1 liter vodky alebo razovice, sirup z 500 g cukru v 1/2 litri vody.
Odkvapkane trnky rucne rozmliazdit, vybrat asi 5 kôstok, ktore aj rozbijeme. Masu dam do flase so sirokym hrdlom, zalejeme alkoholom, pridame koreniny a dobre uzavrieme. Vyluhujeme 10 dni. Potom precedime cez platno, pridame cukrovy roztok, dobre premiesame a nechame asi den ustat. Nakoniec prelejeme do vhodnych flias. A este aby som nezabudla - trnky sa oberaju az ked prejdu mrazom, inak nebudu sladke, ale trpke!
Je fantasticky!
my vyrabame vlastny chlebik, jogurty, keksiky, a "maso" z obilia.

Mne ocot tiez strasne smrdi, radsej pouzivam kyselinu citronovu. V Metre tu stoji kilo tolko, co v obchode 250g... Tak kupujeme vo velkom 😀
Este robievame niekedy bazovy sirup - z kvetov. Mame popri cyklochodniku nedaleko strasne mnozstva bazy, tak si pouzbierame a robime. Skusali sme ho robit na studeno, ale dala sa don plesen, tak uz ho robime iba nahoruco. Mnozstva neviem naspamat, ale uvarime cukor s vodou a trochou kyseliny citronovej, pridame pokrajane citrony, my sme prihodili aj vanilku. Este do horucej zmesi pridame cele bazove okvetie, nechame stat prikryte do druheho dna. Na druhy den scedime, zohrejeme a horuce plnime do flias. Vydrzi v pivnici urcite rok. Az na vynimky, ked sa 1-2 flasky pokazia, ale to asi neboli dostatocne vystrerilizovane.
Raz sme robili aj ceresnovy sirup. Povodne sme chceli robit iba lekvar, ale pustili tolko stavy, ze sme tu stavu jednoducho odobrali a dali do flias a zo zvysku sme spravili lekvar.
Inak, ceresnovy lekvar sa da "pimpnut" cokoladou: do este horuceho lekvaru pridame cokoladu, najlepsie intenzivnu horku. Toho roku chceme skusit ceresnovo-marcipanovy lekvar 😝
@mikman: Mnam, medvedi cesnak je super. Len si treba davat pozor, a nie pozbierat konvalinky. To sa uz tak lahko nerozchodi 😉 Preto mam radsej kupenu rastlinku z obchodu 😅