Čo všetko si vyrábate doma?
Zaujímali by ma konkrétne nápady a recepty na potraviny alebo čokoľvek, čo si viete vyrobiť doma. A to nielen kvôli finančnej stránke, ale hlavne pre obsah rôznych umelín, ktorých je v potravinách čoraz viac. Aspoň ja mám pocit, že bez tých ečiek dnes už nič nerobia. Potešila by som sa nejakému receptu na tmavý chlebík z pekárne /overenému/. My sa snažíme polotovarom vyhýbať čo najviac.
juuj ja som vam taka napalena... tak naskreckovala som si flasky od vyzivy- ovko, ze budu dobre na zavaranie domacich vyziv ked bude z coho... uz je z coho a tie flasky su uplne naprd. porobila som jablckove vyzivky a tieto ovka vobec nechytaju vrchnaky, mam ich pokazene. mala som este par flasiek take ze hello tusim a tie su super. no tak teraz si mozem tapetovat izbu s flaskami od vyzivy... 😠
@droby 😀 😀 😀 sak ja som sa tiez tlacila s nimi kym som bola tehotna, potom sa mi zisli na mrazenie mlieka, to ano, vyuzila som ich riadne do mrazaku, nebolo kam davat jedlo pre nas, lebo maly mal 200litrov materskeho v mrazaku 😀 😀 😀 , ale ja som myslela ze cvaknu aj takto no a prd makovy. cvakala som ja zubami ked som ich otvarala skysnute... 😅 no ja velmi vacsie nechcem davat, nas maly nie je velky papkac, tak toto je taka davka ze akurat a aj dojedam vela po nom... ine flasky ma nenapadaju take male... no tie hnusne vyzivy z obchodu uz kvoli tomu veru kupovat nebudem..
tak ja sa chystám momentálne na výrobu bazového sirupu 😀
@mimave ja som občas kupovala Hamánek mäsové príkrmy. Sa mi zdá, že to je podobný princíp uzatvárania. A na jeseň som robila jablkovú výživu a zavárala do nich a v pohode vydržali. Dotiahla som, čo to dalo a potom na chvíľu ešte do pary. Nič sa neskazilo. Aj z horčice Snico takisto používam poháriky už roky.
Zienky tie co robite si doma zmrzku, ako ju robite? A do coho ju potom davate? Chcem to aj ja vyskusat, uz ma nebavia tie zafarbene eckove nanuky. 🙄
ahojte, no my sme mali voľakedy kravičku, robili sme všetko z mliečka, teraz máme kozu a už som skúšala aj jogurt, aj tvaroh, 😉 , je trochu iný ako z kravského mlieka ale v šiškách nebolo cítiť, 🙂
teraz so robila bazový sirup, všetci chválili,
poradte, čo teraz rastie a dá sa využiť?
a neviete náhodou ako sa robí syr bez syridla? vo farme robia s octom ale ako?
@ibajeho ja mam take nanukove formy z lidla, aj v IKEA mavaju, do toho davam.
No a hmota - ako kedy, napr.:
banan + kokosova mucka + kakao + trocha kokosoveho masla
banan + mrazene ovocie (lesne plody) + trocha medu
banan + jogurt + hocico
jahody + jogurt + med
No proste fantazii sa medze nekladu 🙂
@zitaje diky moc tak to teda skusim niekedy ked bude viac casu a snad sa podari. Velmi by som sa to chcela naucit a aj ine veci a furt tu nieco sledujem a obkukavam a snazim sa vytvarat. No nie vzdy sa podari a nie na vsetko si trufnem. Ale toto nevyzera zlozito, asi si zacnem vycitat ze co ma to nenapadlo skor 😀
http://varecha.pravda.sk/recepty/svieze-nanuky-...
http://freaky-girl.blog.cz/1105/recept-urob-si-...
zatial som neskusala 😉 vyzera to dobre
@ibajeho este davnejsie, ked som nemala tie formy na nanuky, sme mrazili tusim zvolenske smotanove jogurty. Jedlo sa to pomerne specificky, toci sa to v kelimku a tak 😀 , ale chutilo nam 😀 , hlavne ked sme mali v byte 35 C, vlasten sme jedli jogurt a sucasne to bola aj zmrzlina.
A potom sme robievali aj take zlepsovaky, ze sme do jogurtovych kelimkov davali zmrazit kadeco. Idealne boli take male tvarohove jogurtiky, ktore sa predavaju po 6ks, take uplne mini, a aj tak sme robili, ze sme do toho pichli drevenu palicku od kupovaneho nanuku. 😉
Domaca cokoladova zmrzlina:
1 slahacka
1 horka cokolada (100 g myslim je to balenie)
3 zltky
100 g prask. cukru
------
Odlejeme cca 50 ml smotany, dame ohriat a vmiesame do nej polovicu postruhanej cokolady, kym sa rozpusti.
Zltky uslahame s cukrom. Zmiesame s rozpustenou cokoladou.
Zvysok slahacky vyslahame dotuha.
Ked je cokoladovo-zltkova masa vychladnuta, zmiesame ju s vyslahanou slahackou a zvyskom postruhanej cokolady.
Vlozime do mraziaku. Po polhodine vyberieme, premiesame, opat dame mrazit. Znovu po hodine vyberieme a premiesame. Proste sa premiesa, ked sa zacnu tvorit ladove krystaliky. Ja som premiesala trikrat a zmrzka bola vyborna.
---
Zltky sa pridavaju do zmrzliny ako emulgator - zabranuju spojeniu (zhlukovaniu) tukovych castic z mlieka alebo smotany.
Cukor zas zabranuje tomu, aby sa zmrzlina premenila v lad (to najma u ovocnych dreni). Voda, v ktorej je rozpusteny cukor, mrzne pri teplote nizsej ako 0 °C a pretoze zmrzlina obsahuje cukor, vsetka voda v nej nezmrzne.
Teraz som citala, ze najlepsie je robit zmrzlinu zo 75% smotany a 25% mlieka. Nabuduce vyskusam cokoladu rozpustit v mlieku.
Pridavam este nevyskusany recept z knizky Zmrzilna rychle & chutne
Malinovo - jogurtova zmrzlina (namiesto malin sa mozu pouzit jahody)
340 g cerstvych alebo rozmrazenych malin
55 g prask. cukru
300 g nizkotucneho jogurtu malinoveho (jahodoveho)
115 g greckeho jogurtu
bez tuku
cerstva mata a maliny (jahody) na ozdobu
Maliny rozmixujeme, pretlacime sitom, vyberieme zrniecka, pridame cukor a premiesame.
Primiesame jogurty, prikryjeme a nechame 2 hodiny mrazit. Medzitiym dame do chladnicky vychladit velku prazdnu misu. Zmes premiestnime do prazdnej misy a vyslahame dohladka, cim rozbijeme vsetky ladove krystaliky. Vratime spat do povodnej nadoby a nechame zmrazit do tuheho stavu - asi 4 hodiny.
30 minut pred podavanim premiestnime do chladnicky, aby trochu povolila. Kopceky zmrzliny servirujeme ozdobene cerstvou matou a ovocim.
Sorbet z jahod a melonu
250 ml vody
2 lyzice prask. cukru
300 g vodoveho melonu bez jadierok
225 g jahod
Vodu s cukrom privedieme k varu. Potom nechame uplne vychladnut.
Melon s jahodami rozmixujeme. Zmiesame s ovocim a nechame v nerezovej mise zmrznut. Obcas premiesame, aby sorbet ziskal hladku a rovnomernu konzistenciu.
Podavame v elegantnych sklenych poharoch a tesne pred konzumaciou prelejeme kazdu porciu lyzicou sampanskeho.
😉
Zmrzlina tiramisu
30 g prask. cukru
3 lyzice silnej kavy
425 g vanilkoveho pudingu
225 g mascarpone
100 g kakaovych susienok amaretti nalamanych na male kusky
3 lyzice marsaly (sicilske biele vino)
Cukor dokladne rozmiesame v kave. Puding zmiesame s mascrapone a potom zlahka vmiesame kavu.
Zmes nalejeme do nadoby vhodnej k mrazeniu a nechame 1 hodinu mrazit. AKonahle sa zacnu vytvarat ladove krystaliky, zmes rozmiesame do hladka a nechame mrazit dalsich 30 minut.
Susienky pokvapkame vinom marsala, rychlo ich vmiesame do polorozmrznutej zmrzliny a vsetko nechame v mraznicke este 1 hodinu tuhnut.
Zmrzlinu podavame ozdobenu cokoladovymi hoblinami, ktore vytvorime pomocou skrabky na zemiaky.
Moka zmrzlina
4 zltky
115 ml prask. cukru
1 lyzica instantnej kavy
2 lyzice kavoveho likeru
100 g tmavej cokolady nasekaj na kusky
375 ml chladeneho kondenzovaneho mlieka
250 ml smotany na slahanie
Vo vodnom kupeli rozmiesavame prvych 5 prisad, dokym sa cokolada uplne nerozpusti. Nechame vychladnut.
Primiesame kondenzovane mlieko a slahacku. Premiestnime do zmzlinoveho stroja a nechame asi 40 minut miesat. (alebo pouzijeme sposob mraziak + obcasne premiesavanie)
Tmava cokoladova zmrzlina
(aha, tak tu je to s mliekom, nabuduce vyksusam)
300 ml plnotucneho mlieka
55 g hnedeho cukru
30 g preosiateho kakaoveho prasku
100 nalamanej cokolady
140 g slahacky
Mlieko s cukrom privedieme k varu, rychlo primiesame kakao a cokoladu. Odlozime zo sporaka a miesame, kym sa cokolada nerozpusti. Nechame 20 minut chladnut.
Uslahame slahacku, primiesame ju k teplej cokoladovej hmote a vsetko opatrne ale dokladne premiesame. Prelejeme do nadoby vhodnej na mrazenie, vlozime do mraznicky a nechame asi 4 hodiny tuhnut. Kazdu hodinu dokladne premiesame. Kopceky podavame ozdobene listkami maty.

@kvojtanikova Ano, ano, tie malinke flasticky su to.