Čo všetko si vyrábate doma?
Zaujímali by ma konkrétne nápady a recepty na potraviny alebo čokoľvek, čo si viete vyrobiť doma. A to nielen kvôli finančnej stránke, ale hlavne pre obsah rôznych umelín, ktorých je v potravinách čoraz viac. Aspoň ja mám pocit, že bez tých ečiek dnes už nič nerobia. Potešila by som sa nejakému receptu na tmavý chlebík z pekárne /overenému/. My sa snažíme polotovarom vyhýbať čo najviac.
@fiona8 nič zložité... rozpustím základ (zvykne sa používať čistá bravčová masť, ale ja som mala zvyšok toho kokosového oleja), nasypem do toho odhadom podľa množstva tuku okvetné lístky nechtíka natrhané za slnečného počasia, nechám speniť, odstavím. Nechám to deň - dva luhovať, potom zohrejem (pri bravčovej masti bude treba) a precedím. Hotovo. Recepty sa daju najst na nete, postup vacsinou rovnaky, len sa lisia mnozstvom kvetu a tiez pouzitim bud len lupienkov alebo niektore uvadzaju cele kvety aj so stonkami.
Použitie je široké, nechtík je skvelá bylinka na poranenia. Ja mám pre deti na ich bolacky, je to nasa "lieciva masticka", ked si ublizia, velmi to prezivaju a pofukanie a potretie liecivou mastickou hned boliestku utlmi. Ale aj pre nás, na nehojace sa ranky, zápaly okolo nechtov. Da sa pouzivat aj na krcove zily, prelezaniny, omrzliny, popaleniny. Tuto pozri kupovany, je tam aj popis, vyborna kozmetika, ale ked si mozem doma spravit a tiez v bio kvalite, preco nie? 😉 (inak, odtial mam ten kokosovy olej, teraz idem kupit aj bambucke maslo a zmiesam)
heh, tak link som zabudla pridat... http://www.saloos.sk/bio-karite/bio-karite-nech...
babule co robievate domacu zmrzku, aky pomer coho davate? ja som sa snazila urobit citronovu a dodrziavala som recept z casaku, ako nie je zla ale tej smotany je tam tolko citit ze mi trpne jazyk...ma niekto nejaky grif?
paradaa, dakujem pekne
babenky, prevarala som mlieko z automatu kupene vcera.. myslela som si ze je este ok, aj chut aj vona boli ok, ale nejak sa mi to cele zrazilo.. da sa to este nejak upotrebit? zda sa mi to skoda vyhodit a zatial som nic podobne doma neskusala.. vdaka.. 😉
teraz sušíme jablčka....hríby.......šípky... 😉 a čo vy?
@fiona8 reagujem neskoro ale predsa .. ja som tento rok zavarala hribiky vo velkom 😉 toto je len jedna z varok. na fotke su konkretne povabnice, povabnice fialove, rydziky, michalky, jesienky.
a dalsia vec. peceny caj. velmi dobra vec toto 😝 zasterilizuje sa do poharov, a nic z obchdu sa tomu nevyrovna.. a okrem mandariniek a citrona mam ovocie zo zahradky 😉
@fiona8 ja som to nerobila podla receptu.. vseeeeetko ovocie co mas tam mozes dat + citron. najkrat na kusky male, posypat skoricou, cukrom, pokvapkat rumum, klincek, badyan. a dala som piect na 180 . asi 50 minut. a do pohara a hore dnom otocit. potom uz len do pohara zaliat vriacou vodou a je to.
@mojbazarteodor kuk vyssie prispevok 😉

sirupy:
http://mirda22.atlasweb.cz/sirupy vyroba.htm