icon

Čo všetko si vyrábate doma?

lili777
16. apr 2012

Zaujímali by ma konkrétne nápady a recepty na potraviny alebo čokoľvek, čo si viete vyrobiť doma. A to nielen kvôli finančnej stránke, ale hlavne pre obsah rôznych umelín, ktorých je v potravinách čoraz viac. Aspoň ja mám pocit, že bez tých ečiek dnes už nič nerobia. Potešila by som sa nejakému receptu na tmavý chlebík z pekárne /overenému/. My sa snažíme polotovarom vyhýbať čo najviac.

luciferova
16. apr 2012

@31majka12 aaj ja davam do poharov. Takze v tom to nebude...

mimi21mimi
17. apr 2012

@31majka12 Dakujem a to mliecko nechas len tak vonku v byte... nie v chladnicke kysnut hej?

ichbinich
17. apr 2012

@luciferova:
No, sice pri tom pomahani narobi bordel, to hej. Ale uz vie slusne pridavat lyzicou muku, cukor, atd, ked mu poviem. Teda ja mixujem a hovorim mu, daj mi cukor, a o mi ho tam nasype. Niekedy ho to prejde po 3 lyzickach a potom uz chce iba olizovat, minule si strcil lyzicu muky do ust, a potom to vyplul, tak som mala co utierat... 😉 A potom chodi cupiet pred ruru a pozerat, ako sa pecie a vravi mnam-mnam 😀
Alebo zvlast na mufiny mu to dam zmiesat. On rad sype z jednej misky do druhej, tak mu nachystam suroviny do misiek a on si to presype do velkej, premiesa a pracujeme 🙂 Minule uz aj celkom dobre triafal cesto do formiciek. Musim ho nechat mi "pomahat", lebo ked je bez dozoru a ja si myslim, ako pekne sa hra, tak si namaluje cestu na gauc pre svoje auticka a podobne 😠 (esteze ten gauc je z Ikea a opratelny...)

A pizzu si samozrejme robime sami doma. Mame kamen do rury, ktory dame rozohriat a nasa rura ide do 300°C, tak to funguje super, skoror ako v Taliansku. Na tom kameni pecieme aj chleba. Teraz v sobotu budeme mat navstevu a syrove fondue, tak si zase upecieme k tomu chlieb 😝 Uz sa tesim.

31majka12
17. apr 2012

@mimi21mimi ak chcem aby mi rychlo vykyslo...lebo potrebujem tvaroh alebo to maslo spravit,pripadne robim aj kolac z kysleho mliecka,tak ho necham na teplom...a inac ho davam do pivnice na studene,alebo v byte som zvykla davat na balkon

31majka12
17. apr 2012

@luciferova a kde skladujes to mliecko?

luciferova
17. apr 2012

K otazke: doma si robime chlieb z kvasku, pizzu, tvaroh, pribinacika, kysle mliekosusene ovocie, dzem, sirup, ovocne mrazene drene, zmrzlinu, kvas na destilaty (palime v palenici), caje atd. Mozno mi este nieco napadne a dopisem.

Samozrejme varim denne a obas aj upeciem, kebx bolo komu tak aj castejsie 😀

janka_pn
17. apr 2012

ja si robim susene ovocie, sem tam chlieb, dzem, mrazim ovocie, bylinky, dren, zavaram zeleninu, pasteku, sem tam liker, no a kolace a podobne.... ostatne nerobim, lebo som s malou sama a nemal by to velmi kto jest.

lubina
17. apr 2012

doma obcas peciem chlebik, dcerky to maju radi. Moj otec dopestuje zeleninku v zahrade, tak mame vlastnu mrkvu, karelabiky, redkovku, hrasok, jahody, salat, uhorky, paradajky, paprika,prsto taka zahradna klasika, no nic vo vlelkom len tak aurat na nasu vlastnu spotrebu. Deti to tiez bavi v lete vecer s nim polievat a hlavne rozlievat 😀 . A okrem zahrady si s detmi obcas cosi upecieme, hlavne kvoli tej zabave, oni miesaju, ozdobuju........s jedenim toho co urobime je to uz horsie lebo ani jedna dcerka nama rada sladke vo forme kolacika, tak to potom zasa davame mojmu staremu otcovi, ten sladke rad 😀 .

luciferova
17. apr 2012

@31majka12 normalne na kuchynskej linke 🙂

luciferova
17. apr 2012

A este robime pesto 🙂

31majka12
17. apr 2012

@luciferova tak skus tak ako som pisala spravit z 3 L mlieka...

luciferova
17. apr 2012

@31majka12 no skusim, len vies co, ja mam len jednu litrovu sklenenu flasu, plastove vobec, neviem, do coho to vezmem 😅 ale treba mi vodu do ostrekovacov, tam je taka fajna bandaska 😀 😀 (zartujem 😀)

mimi21mimi
17. apr 2012

@luciferova Sirupy robis take tie, ktore sa daju s vodou zrobit potom? Ako ich robis?

luciferova
17. apr 2012

@mimi21mimi ano take, robim bazovy sirup z bazovych kvetov. Recept zakazdym iny, aky najdem na nete 😀

mimi21mimi
17. apr 2012

@luciferova Zrovna bazovy by mi doma otec a mm nevypili a mala pije len vodu... tak n ejaky ovocny si musim najst.... aj take si skusala? 🙂

luciferova
17. apr 2012

@mimi21mimi take robi mamina z cerstveho ovocia, ale nemaju dlhu trvanlivost. Odstavi/prepasiruje napr. Jahody, zo zvysku spravi dzem. Prida cukor, citron a je. Len v tych teplach to fakt dlho nevydrzi...

mimi21mimi
17. apr 2012

@luciferova Tak to si budu chlapi kupovat sirupy aj nadalej capovane v obchode 😀

luciferova
17. apr 2012

@mimi21mimi skus kuknut dake recepty, mozno daco existuje 😉 alebo tie sirupy v lete v mensich mnozstvach zamrazit 😉

kikatko
17. apr 2012

ja nič,len doma varím -ale skoro všetko dostávam- babky a prababky sa z oboch strán doma nudia a tak robia lekváre, zaváraju , pečú 2 krát v týždni, jedna je vášnivá zahradkárka- takže aj zeleninu mame domácu. ak už nie je, máme tu velkopestovatela a chodím k nemu.super kvalita- nepouživa chemiu a cena je tiež dobrá.syry a pod. si chodím kupovat do Zázrivej. mäso a spol. chodim brat k malopredajcovi a raz ročne sa skladáme na prasa- pride cele, zabité a už sa len spracuje.
často cestuje a sme v zahraničí- tam kupujem na trhoch a ochutnávame všetko čo pride pod ruku

janka_pn
17. apr 2012

@mimi21mimi moja babka dlhee roky robievala sirup z cervenych a ciernych ribezli (spolu) bol vyyyybornyyyyyy a aj dlho vydrzal. neviem recept, ale asi aj dost zalezi z akeho ovocia chces robit. jahody su haklive. aj kompot sa casto kazi.... 😉

mimi21mimi
17. apr 2012

@luciferova Vykašlem sa na to, ako pozerám tie recepty na nete 😀 pôjdem skúsiť radšej to maslo, len sa mi musí chcieť najskôr do automatu po mlieko ísť.

@janka_pn Teraz ako to čítam mi napadlo, že aj moja babka čosi také robievala.... musím sa popýtať.

31majka12
17. apr 2012

@luciferova neviem odkial si,ci z dediny alebo z mesta ,ale na trhoch zvyknu predavat kysle uhorky v 3L flasach.
A ta bandaska od vody do ostrekovacov ..ked ju poriadne vyumyvas.... 😀

evka4
17. apr 2012

@luciferova ja chcem len reagovat k tej vyrobe masla... podla mna strasne zalezi od toho, ake mas mlieko, ak nemas priamo od kravicky, ale z automatu, tak si myslim, ze nie v kazdom je to mlieko rovnako tucne...a menej tucne mlieko = menej smotany.

luciferova
17. apr 2012

@evka4 mam z automatu mlieko,
@31majka12 ty mas odkial?

luciferova
17. apr 2012

@janka_pn
@mimi21mimi ten jahodovy sirup bol len priklad, mamina ma zahradu, robi z rozneho ovocia, aj taky ako pisete, ribezlovy, je to s tou trvanlivostou to iste 😉

mimi21mimi
17. apr 2012

@luciferova Ja som bola v tom, ze tie sirupy vydrzia dlho.... u nas sa to zas tak rychlo nepije, takze zaisto sa to nevyplati robit.

nadhera
17. apr 2012

@luciferova niekedy som robila dokonca aj pupavovy med,ale teraz mam svagra co staca vceli med 😉 Nanuky v lete u nas ficia /z mrazeneho ovocia / a mysicky maju radi vafle ,takze robim....medove. 😀

31majka12
17. apr 2012

@evka4 tak z automatu je to iste ako od kravy...

kaja73
17. apr 2012

@31majka12 no neviem ci je to to iste-smotana tam uz nie ja a po nadojeni tam je.Ta sa odobera.
A tiež je rozdiel, ci to mlieko dala krava co je chovana s atb a hormonmi-aby davala vela mlieka,alebo ci je to domaca,ktora da ozaj len to co sama , bez hormonalnej podpory dokaze vyprodukovat.
Ale ak mlieko, tak ked nie je pristup k domacej kravke,tak toto je druha najlepsia moznost.

31majka12
17. apr 2012

@kaja73 pokial ja viem tak po nadojeni nemas hned mliecko...az po odstati.
A to je to iste ako ked kupis z automatu.
Tu co kupujeme z automatu mliecko...tak neni z druzstva ale od gazdu z dvora.
No jemu sa viac oplati predavat cez automat ako na priamy predaj
chovali sme doma kravy a a kozy..tak nejake vedomosti mi ostali