Čo všetko si vyrábate doma?
Zaujímali by ma konkrétne nápady a recepty na potraviny alebo čokoľvek, čo si viete vyrobiť doma. A to nielen kvôli finančnej stránke, ale hlavne pre obsah rôznych umelín, ktorých je v potravinách čoraz viac. Aspoň ja mám pocit, že bez tých ečiek dnes už nič nerobia. Potešila by som sa nejakému receptu na tmavý chlebík z pekárne /overenému/. My sa snažíme polotovarom vyhýbať čo najviac.
dievcata a ako si robite jogurty? mozte dat nejaky receptik? teda ak tu uz nie je... bohuzial nemam kedy citat vsetko...ja s manzelom sa snazime tiez vela zeleninky a ovocia mat zo zahrady, konecne sme v dome a nie v byte. pozerala som ze aj nejaky sliz na pranie pisete, no mam co dohanat..
@alenka600 ahoj prosim ta ten levandulovy olej je do kupela,ci?? ako ho robis?
kocky, tak ja sa teda tiez pridam, ja si robim doma domaci kravsky syr z mlieka s druzstva, chovam sliepky, mam domace vajicka, pudingy robim doma , tiez kompoty a dzemy a samozrejme vyzivu..inak tie jogurty a maslo by zaujimalo aj mna blizsie, prebehla som par prispevkov, ale tiez nemam moc casu na citanie vsetkeho 🙂 🙂 🙂
@ichbinich fuj, mrazenú ryžu by som nejedla..a už vôbc nie s mliekom... občas síce zamrazím napr. vývar, ked sa nezje a je "chutný", ale variť do predu "kopec" a potom mraziť.. bleeeeeeeeee.. a ešte malému dieťaťu?
@lululka555 levandulove kvietky das do zavaraninoveho pohara, zalejes ich olivovym olejom tak aby boli zakryte,zavries, nechas tak dva tyzdne, pretrepes sem tam a mas krasny telovy olej.
Ja mam levandule vela, takze som nedavala cele tie kvetinkove stopky, ale vytahovala som naozaj iba kvetinky.
olivovy olej je najlepsie kupit v lekarni, lebo ten je bez vone (ale ja som naposledy robila s kuchynskym 🙂
Ma sa to nechat len dva tyzdne, ale zabudla som na to a mala som to dlhsie (vidis aky som ja expert? 🙂 Mne osobne vyhovuje takato konzistencia, niekto ma radsej telove mlieko. Teraz ked sa v noci budim na kojenie, tak citim ako sa postupne pocas noci ta vona uvolnuje a je to supe!
@skeblicka77 pudingy myslis ten pudingovy prasok? to sa ako robi?
@adriana7 ano ked si kupis samotne, musis tam mat napisane toto, ale v potravinach sa pouziva skratka s E na zaciatku 😉
@adriana7 c viatmin je E 300 😉 http://schudnut-ako.meu.zoznam.sk/e-cka-stabili... tu je delenie ecok-ecka mozu byt aj dobre,ale vacsinou su zdravie viac ci menej skodlive.
@adriana7 😕 ze v soli je este nieco pridane co ma svoje E cislo? 😕 ak ma nejaka latka svoje ecko tak je to dana latka, teda napr cisty vitamin C je E 300
@kaja73 co sa tyka skodlivosti latok oznacenych E-a 3 ci 4 cifernym cislom: ono to je tak, ze vsetko je otazka davky...napr. vieme ze sol je zdraviu prospesna v spravnom mnozstve...ale ked by si naraz zjedla kilo soli zomries...
@luciferova nie, myslim, ze im varim doma puding a nekupujem ten v teglikoch z obchodu..
@31majka12 a vsetky jogurty okrem bielych obsahuju skrob, kukuricnu mucku. Ide o to, ze vieme co jeme. Roky som nejedla kupenu klobasu, mlete maso si nikde nedam. Kupeny dzem, kompot, okrem ananasu - nepoznam. Nedavno som prvykrat jedla kupenu pecen. Trvalo to 2 roky, kym som sa k tomu kroku odhodlala, aj ked ju mam velmi rada. Proste domace je domace 😀 . Aj ked domace mlieko mi dlhe roky nechutilo a domace rezance dodnes nejem.
Recept na JOGURT mam asi trosku iný ako tu dala MAJKA, kde ide len jogurt a mlieko. Napisem ho vsak az zajtra, pretoze carovna zosit s receptami je u nasich.
Robili sme doma, ci u nasich aj JABLCNY OCOT - aj ked neuchytil sa, lebo ten pre koho bol robeny ho nepil, a nikde sme ho nepouzivali.
@pink_lady to je jasne 😉 ,ale niektore ecka su priamo toxicke,alebo rakovinotvorne aj v malych davkach,ked sa prijmaju pravidelne.Muz si stiahol taky program do mobilu-zoznam vsetych ecok a k nim je znacka-ci je zdraviu prospesny,neutralny,alebo karcinogenny a teda tych karcinogench je tam takmer polovica. 😲
@kaja73 , viem, nedávno som dočítala knihu víme co jíme, ja som len zrejme nepochopila, myslela som, že v c vit je ešte nejaká prídavná látka, ktorá je "nebezpečným éčkom"
...inak aj guaramová guma je v podstate neškodná, vyrába sa z kukurice, ale vidíš, čo narobila nadmerná konzumácia kukurice z kravami v usa? 😀...majú v žalúdku extrémne vysoké hodnoty e-coli...a ja to tak beriem, že čo nie je nejak testované (lebo veď jedna dávka ťa nezabije), tak to pravidelne nepapám (a teda ani podozrivé éčka) - a na niektoré som aj alergická 😒
...ale aby som nebola celkom o.t., ja si doma e- coli nevyrábam 😀
@skeblicka77 jaj 🙂 tak to aj ja 🙂 reku ten prasok vyrabas.. 😀
@kaja73 kto je vyrobca toho programu a ako sa vola? celkom ma to zaujima 😉 vies...ono aj tie latky co s tym kyslikom zo vzduchu dychame su toxicke, rakovinotvorne ..napr aj z PVC podlahy co su bezne v miestnostiach, sa uvolnuje chlor ktory je karcinogenny? a to je vedecky dokazane dlho, kto v miestnosti s takou podlahoui travi roky (napr ju maju doma) ma zvysene riziko rakoviny...
@pink_lady ja to program pre mobilne telefony s operacnym systemom android market-ja to uplne ani nechapem-tam si mozes potom stiahnut hry,alebo aj taketo programy-to nie je na nete.
A je mi jasne co vsetko je okolo nas,ale to co je v mojich silach z tych negativ obmadzit tak obmadzim 😉
@kaja73 no, len som chcela vediet, ze kto ten program vyrobil, ci je certifikovany alebo ako mnozstvo inych programov co sa da stiahnut z "marketu" 😉 lebo tych programov, zarucene pravdivych je 😉
@adriana7 jasne ze tato tema je o tom co si vyrabate doma, ale v uvodnom prispevku sa pise: "vo vsetkom su tie ecka" ---- 😉 treba si trosku pozret potravinovy kodex SR a mozno o tyhch eckach bude clovek viac mat relevantnych informacii... 😉 NaCl, teda sol, nema svoje E cislo, ... 😉 ale radi sa medzi aditiva ...a co sa tyka vitaminu C, t.j. pridavnej latky - ecka - E300...aj ten kto ho laduje do seba v mega mnozstvach aj ten si moze uskodit, pretoze davnop sa vie, ze neplati, ze nadbytocny sa "vycika".... 😉 co sa tyka tem o vyrobe doma, tych je tu habadej, staci pouzit vyhladavac....howgh... 😉
Porad premyslim, co si vyrabim sama doma... 😎
1. testoviny
2. susene rajcata
3. limoncino - to je alkohol z citronu nebo mandarinek
jo a obcas i problemy ☹

no ja este len pokukujem, co by som mohla vo vacsom zacat pre nase potreby vyrabat...
ale isto mi nerobia problem kysnute kolace, pizza... baileys a cokoladovy liker... bazovy med a malinovka (taka pripravena na okamzite pitie)
chystam sa na sliz na pranie, len som sa stale nedostala ku kupe vedra, vsetko ostatne doma uz davno mam 😅 😀
a teraz som si zasadila bylinky, hadam vyjdu a vydrzia mi... nie som velmi prakticka pri pestovani kvetov a rastlin, ale tak snazim sa (zabudam polievat 😝); a cakam, kym bude mat babka vypestovane planty rajcin a paprik, nieco by som si skusila na nas balkon dat aj ja... uz len pre tu radost, ze daco mam svoje... 🙂