icon

Čo všetko si vyrábate doma?

lili777
16. apr 2012

Zaujímali by ma konkrétne nápady a recepty na potraviny alebo čokoľvek, čo si viete vyrobiť doma. A to nielen kvôli finančnej stránke, ale hlavne pre obsah rôznych umelín, ktorých je v potravinách čoraz viac. Aspoň ja mám pocit, že bez tých ečiek dnes už nič nerobia. Potešila by som sa nejakému receptu na tmavý chlebík z pekárne /overenému/. My sa snažíme polotovarom vyhýbať čo najviac.

riana12
17. apr 2012

no ja este len pokukujem, co by som mohla vo vacsom zacat pre nase potreby vyrabat...
ale isto mi nerobia problem kysnute kolace, pizza... baileys a cokoladovy liker... bazovy med a malinovka (taka pripravena na okamzite pitie)
chystam sa na sliz na pranie, len som sa stale nedostala ku kupe vedra, vsetko ostatne doma uz davno mam 😅 😀
a teraz som si zasadila bylinky, hadam vyjdu a vydrzia mi... nie som velmi prakticka pri pestovani kvetov a rastlin, ale tak snazim sa (zabudam polievat 😝); a cakam, kym bude mat babka vypestovane planty rajcin a paprik, nieco by som si skusila na nas balkon dat aj ja... uz len pre tu radost, ze daco mam svoje... 🙂

abriela
17. apr 2012

@31majka12 dakujem Majka, za pripomenutie vyroby jogurtu. Kedysi sme ho doma robievali. Vratim sa k tomu, kedze denne ranajkujem jogurty.

31majka12
17. apr 2012

@abriela a usetria sa peniazky.

mimave
17. apr 2012

dievcata a ako si robite jogurty? mozte dat nejaky receptik? teda ak tu uz nie je... bohuzial nemam kedy citat vsetko...ja s manzelom sa snazime tiez vela zeleninky a ovocia mat zo zahrady, konecne sme v dome a nie v byte. pozerala som ze aj nejaky sliz na pranie pisete, no mam co dohanat..

lululka555
17. apr 2012

@alenka600 ahoj prosim ta ten levandulovy olej je do kupela,ci?? ako ho robis?

pink_lady
17. apr 2012

tusim tu uploadujem svoju diplomovku o Eckach 🙄 bez eciek by sme ...boli v pr...a propo presne ako pise
@ichbinich aj vitamin C ma svoje E cislo...

skeblicka77
17. apr 2012

kocky, tak ja sa teda tiez pridam, ja si robim doma domaci kravsky syr z mlieka s druzstva, chovam sliepky, mam domace vajicka, pudingy robim doma , tiez kompoty a dzemy a samozrejme vyzivu..inak tie jogurty a maslo by zaujimalo aj mna blizsie, prebehla som par prispevkov, ale tiez nemam moc casu na citanie vsetkeho 🙂 🙂 🙂

luciferkax
17. apr 2012

@ichbinich fuj, mrazenú ryžu by som nejedla..a už vôbc nie s mliekom... občas síce zamrazím napr. vývar, ked sa nezje a je "chutný", ale variť do predu "kopec" a potom mraziť.. bleeeeeeeeee.. a ešte malému dieťaťu?

alenka600
17. apr 2012

@lululka555 levandulove kvietky das do zavaraninoveho pohara, zalejes ich olivovym olejom tak aby boli zakryte,zavries, nechas tak dva tyzdne, pretrepes sem tam a mas krasny telovy olej.
Ja mam levandule vela, takze som nedavala cele tie kvetinkove stopky, ale vytahovala som naozaj iba kvetinky.
olivovy olej je najlepsie kupit v lekarni, lebo ten je bez vone (ale ja som naposledy robila s kuchynskym 🙂
Ma sa to nechat len dva tyzdne, ale zabudla som na to a mala som to dlhsie (vidis aky som ja expert? 🙂 Mne osobne vyhovuje takato konzistencia, niekto ma radsej telove mlieko. Teraz ked sa v noci budim na kojenie, tak citim ako sa postupne pocas noci ta vona uvolnuje a je to supe!

stardust
17. apr 2012

@pink_lady bolo by fajn rozsirit obzory...hlavne co sa tyka podivnych papierov z francuzskych nemocnic 🙂

adriana7
17. apr 2012

@pink_lady , ty máš čo za c vitamín, ja tam mám zloženie, že čisá kyselina scorbová...z dmky za 2 éčka 😉

luciferova
17. apr 2012

@skeblicka77 pudingy myslis ten pudingovy prasok? to sa ako robi?

pink_lady
17. apr 2012

@adriana7 Vitamin C = kyselina askorbova = E300

luciferova
17. apr 2012

@adriana7 ano ked si kupis samotne, musis tam mat napisane toto, ale v potravinach sa pouziva skratka s E na zaciatku 😉

adriana7
17. apr 2012

@pink_lady , ja viem, že aj kuchnská soľ má aj éčkové označenie, ale ja som si myslela, že okrem toho tam máš ako prídavnú látku dajaké "nežiaduce" éčko?

kaja73
17. apr 2012

@adriana7 c viatmin je E 300 😉 http://schudnut-ako.meu.zoznam.sk/e-cka-stabili... tu je delenie ecok-ecka mozu byt aj dobre,ale vacsinou su zdravie viac ci menej skodlive.

pink_lady
17. apr 2012

@adriana7 😕 ze v soli je este nieco pridane co ma svoje E cislo? 😕 ak ma nejaka latka svoje ecko tak je to dana latka, teda napr cisty vitamin C je E 300
@kaja73 co sa tyka skodlivosti latok oznacenych E-a 3 ci 4 cifernym cislom: ono to je tak, ze vsetko je otazka davky...napr. vieme ze sol je zdraviu prospesna v spravnom mnozstve...ale ked by si naraz zjedla kilo soli zomries...

skeblicka77
17. apr 2012

@luciferova nie, myslim, ze im varim doma puding a nekupujem ten v teglikoch z obchodu..

abriela
17. apr 2012

@31majka12 a vsetky jogurty okrem bielych obsahuju skrob, kukuricnu mucku. Ide o to, ze vieme co jeme. Roky som nejedla kupenu klobasu, mlete maso si nikde nedam. Kupeny dzem, kompot, okrem ananasu - nepoznam. Nedavno som prvykrat jedla kupenu pecen. Trvalo to 2 roky, kym som sa k tomu kroku odhodlala, aj ked ju mam velmi rada. Proste domace je domace 😀 . Aj ked domace mlieko mi dlhe roky nechutilo a domace rezance dodnes nejem.
Recept na JOGURT mam asi trosku iný ako tu dala MAJKA, kde ide len jogurt a mlieko. Napisem ho vsak az zajtra, pretoze carovna zosit s receptami je u nasich.
Robili sme doma, ci u nasich aj JABLCNY OCOT - aj ked neuchytil sa, lebo ten pre koho bol robeny ho nepil, a nikde sme ho nepouzivali.

kaja73
17. apr 2012

@pink_lady to je jasne 😉 ,ale niektore ecka su priamo toxicke,alebo rakovinotvorne aj v malych davkach,ked sa prijmaju pravidelne.Muz si stiahol taky program do mobilu-zoznam vsetych ecok a k nim je znacka-ci je zdraviu prospesny,neutralny,alebo karcinogenny a teda tych karcinogench je tam takmer polovica. 😲

adriana7
17. apr 2012

@kaja73 , viem, nedávno som dočítala knihu víme co jíme, ja som len zrejme nepochopila, myslela som, že v c vit je ešte nejaká prídavná látka, ktorá je "nebezpečným éčkom"
...inak aj guaramová guma je v podstate neškodná, vyrába sa z kukurice, ale vidíš, čo narobila nadmerná konzumácia kukurice z kravami v usa? 😀...majú v žalúdku extrémne vysoké hodnoty e-coli...a ja to tak beriem, že čo nie je nejak testované (lebo veď jedna dávka ťa nezabije), tak to pravidelne nepapám (a teda ani podozrivé éčka) - a na niektoré som aj alergická 😒
...ale aby som nebola celkom o.t., ja si doma e- coli nevyrábam 😀

luciferova
17. apr 2012

@skeblicka77 jaj 🙂 tak to aj ja 🙂 reku ten prasok vyrabas.. 😀

pink_lady
17. apr 2012

@kaja73 kto je vyrobca toho programu a ako sa vola? celkom ma to zaujima 😉 vies...ono aj tie latky co s tym kyslikom zo vzduchu dychame su toxicke, rakovinotvorne ..napr aj z PVC podlahy co su bezne v miestnostiach, sa uvolnuje chlor ktory je karcinogenny? a to je vedecky dokazane dlho, kto v miestnosti s takou podlahoui travi roky (napr ju maju doma) ma zvysene riziko rakoviny...

kaja73
17. apr 2012

@pink_lady ja to program pre mobilne telefony s operacnym systemom android market-ja to uplne ani nechapem-tam si mozes potom stiahnut hry,alebo aj taketo programy-to nie je na nete.
A je mi jasne co vsetko je okolo nas,ale to co je v mojich silach z tych negativ obmadzit tak obmadzim 😉

adriana7
17. apr 2012

@pink_lady , nie že v soli je ešte niečo, ale že samotné soli sú éčkami

adriana7
17. apr 2012

@pink_lady ...a ešte som chcela, že "táto relácia" 😀 sa volá, čo si vyrábate doma 😉

nadhera
17. apr 2012

@abriela jablcny ocot riedeny pila moja segra, ked mala fazu chudnutia 😀 aj jej to pomohlo,ale ona je zavislacka na cokolade, tak to by musela pit snad kazdy den litre 😉

abriela
18. apr 2012

@nadhera presne na to si ho robila mama 😀 . Som zavisla na cokolane, nemam problem zjest za vecer 300g, ale chudnut mi veru netreba, skor + 4 kg potrebujem 😉

pink_lady
18. apr 2012

@kaja73 no, len som chcela vediet, ze kto ten program vyrobil, ci je certifikovany alebo ako mnozstvo inych programov co sa da stiahnut z "marketu" 😉 lebo tych programov, zarucene pravdivych je 😉
@adriana7 jasne ze tato tema je o tom co si vyrabate doma, ale v uvodnom prispevku sa pise: "vo vsetkom su tie ecka" ---- 😉 treba si trosku pozret potravinovy kodex SR a mozno o tyhch eckach bude clovek viac mat relevantnych informacii... 😉 NaCl, teda sol, nema svoje E cislo, ... 😉 ale radi sa medzi aditiva ...a co sa tyka vitaminu C, t.j. pridavnej latky - ecka - E300...aj ten kto ho laduje do seba v mega mnozstvach aj ten si moze uskodit, pretoze davnop sa vie, ze neplati, ze nadbytocny sa "vycika".... 😉 co sa tyka tem o vyrobe doma, tych je tu habadej, staci pouzit vyhladavac....howgh... 😉

irriss
18. apr 2012

Porad premyslim, co si vyrabim sama doma... 😎
1. testoviny
2. susene rajcata
3. limoncino - to je alkohol z citronu nebo mandarinek

jo a obcas i problemy ☹