Čo všetko si vyrábate doma?
Zaujímali by ma konkrétne nápady a recepty na potraviny alebo čokoľvek, čo si viete vyrobiť doma. A to nielen kvôli finančnej stránke, ale hlavne pre obsah rôznych umelín, ktorých je v potravinách čoraz viac. Aspoň ja mám pocit, že bez tých ečiek dnes už nič nerobia. Potešila by som sa nejakému receptu na tmavý chlebík z pekárne /overenému/. My sa snažíme polotovarom vyhýbať čo najviac.
@irriss:
ARANCINI!!! neprovokuj!!! Ale mali ich dokonca na vianocnych trhoch v Milane minuly rok, tak sme sa za 15€ najedli vsetci traja a nevysolili sme to za jednu polosuchu pizzu (priamo v centre Milana).
Este som ich nerobila, nevysmazam moc rada. Je to smrad a bordel. Ale mame dokonca origos taliansku kucharsku knihu. Maly ich zboznoval, a na Sicilii ich maju na kazdom rohu...
Este dobre, ze obed sa mi uz ohrieva, inak by som asi uz odhryzla z obzarovky 😝 😉
PS: Kde mozem darovat tie kila? Takych 10 urcite ozeliem 😀
@ichbinich
😀 😀 😀
..nepokladejte, jste v poradi...musis do rady k darovani..predemnou uz je kdosi..a ja jich mam 40 k darovani, mozna i zaplatim 😝
Jinak aranciny se "nesmazi" - oni jen vrou v omastku, tudiz se nenasyti olejem.. 😉
Kdyz je smazis, musis tak, ze jsou ve varicim omastku az "po hlavu" 😉
a hlavne nez je tam strcis, musis koule vyvalet ve strouhance..
a bordel okolo?
nastesti ja mam jedno z dvojcatek co strasne rada zameta... 😀
dalsi rada obaluje a nejstarsi plni..
ja vydavam rozkazy v duchu "vyuky"a dobrych vkladu jednou do manzelstvi..klidneho a napapaneho..
@irriss Caltanissetta...volal sa Marco...(ako inak🙂...) ale nebol to "typický" Talian...(bol dosť vysoký a dosť bledý na Taliana😀) ....a... bol to len kamoš...nepreskočila tá povestná "iskra" 😀 😀 😀
a teraz rýchlo k tým paradajkám, lebo mi vymažú príspevok...
takže, dužinu nechať...ale s tým sušením neviem...možno v sušičke na ovocie by to bolo asi najlepšie...alebo v teplovzdušnej rúre...musím to vyskúšať
@ivett1
no k tomu suseni nechci radit..ja to nezkousela jinak, nez prirodne... 😉
No a pozor, ja mam taky pomerne vysokeho muze...bily sice neni, ale jeho maminka ano a sestra nemuze na slunicko!! je uuplne bila a zcervena i v chladku 😒 tezky to zivot pro devce sicilske.. ☹
Jinak bila pokozka u Siciliana vetsinou znamena olivova plet..je skoro do zelena.. 😉
no a nesmime zapominat na to, ze prave Sicilii projel kde kdo a kde kdo i zanechal "seminko"...a tolik blondacku s vlaskama jako prstynky jsem nevidela nikde jinde nez prave na Sicilii..
paradox, ale je to prave pozustatek "davnych boju o uzemi"
@kaja73 pozri ja nebudem nikoho presviedcat 😉 som len napisala svoj nazor a omietky zo svojich vedomosti, pretoze som s tym roky pracovala na celkom zaujimavych projektoch a vysli z toho pekne vystupy 😉 ono kazdy veri tomu co chce, co si najde, roky "pokusov s eckami a studia" ma oniecom presvedcili resp mi dali nejake poznatky...ale tema ECKA su fakt na dlhu diskusiu 😉
skusali ste do JAR , PUR pridat ocot? Nevyrabam sice cistiace prostriedky,ale trosku sa usetri na prirode a aj dake €. Momentalne mam vo flasi uz viac octu ako puru 😀 😀 😀 cisti super.
@irriss a ten tvoj sa volá Marco?...a inak vyzeral presne ako si opísala-vysoký (186-190cm), pleť trošku olivový odtieň, ale mal pehy a vlasy mal také bledo hnedé semtam trošku hrdzavý nádych, ale kurečavé a oči mal nejaké svetlé (len už neviem či zelené, alebo modré...niečo medzi tým 🙂 )
prírodne by som to tiež mohla skúsiť, ale to skôr u svokrovcov...alebo u našich v lete, keď budú tie správne povetersnostné podmienky...teda, dúfam, že možno budú...
@ivett1
nevola sa Marco...a neni tak vysoky...a je veeeeeeeelmi snedy..a to az tak, ze kdyz jdeme v Praze v metru nebo po Smichove (to je plus minus cikanska ctvrt) 😉 tak se nemusim bat..protoze si cikani mysli, ze je "JEJICH"..a dokonce se i zdravi navzajem..klidne bych mohla mit kabelku otevrenou a nic se mi nestane..Cerny bodyguard 😉
@irriss , ešte jedna otázočka, okrem toho, že skúsim zohnať túto odrodu, čo sušíš ty, tak ja som zasadila tento rok odrodu san marzano, v záhradkárstve mi tvrdili, že je origoš na sušenie (ale to mi tvrdila klasická slovenská predavačka, ktorá vraj nikdy nesušila ani slivky, takatak)...poznáš tú odrodu, môžem skúsiť sušiť?
...no a potom...klasická soľ zrejme tie rajčiny urobí ešte blatovejšími, že?
...a po uzavretí do nádoby s olejom to držíš v chladničke, komore, voľne?
...mm má korene predkov zo sýrie, a tiež blonďák modrooký, jak reklama na čistokrvného nemca 😀
@adriana7
odruda San Marzano je odruda podlouhe podoby..vetsinou se sklizi a konzumuje jako polozelena...je tvrda...spis na zeleninove salaty..jinak se da i san Marzano nechat uzrat hodne..ale ja to nezkousela..ani jsem nikdy nevidela susene rajcata ze san Marzana..schvalne se zeptam i ja.. 😉
ale je to vyhledavana odruda...a velmi dobra.. 🙂
K te soli, spis jde o to, ze jemna sul se vpije a vsakne..kdezto hruba sul, desinfikuje a zaroven vysusuje..aspon tak mi to vysvetlila tchyne, kdyz jsem mela stejnou otazku jako Ty.. 😉
tak jsem se diky Tobe priucila..i ze San Marzano lze delat susene rajcata..ale pisou pouzit na suseni hodne zrale 😉
http://www.pappa-reale.net/blog/2009/09/16/pomo...
@nadhera ...šalát...(dopĺňam postupne...a hádam to dovečera aj napíšem...tú jednu vetu...lebo mi blbne PC...alebo už blbnem ja?...zamŕza...a prestáva ma to baviť...čakať 5 minút ...a napísať dve slová a zasa...aspoň vidíš...koľko času ti venujem... 😀 a čo ma to stálo úsilia napísať toto celé 😀 😀 😀 ...)

@ivett1
nestras!!!..daaaavnoooooooooooooo??? a nebyl to ten muj? ten uz byl totiz daaaaaaaaavnoooo "mlady" 😀 😀 😔 😔 😔 😉
a odkud?