icon

Čo všetko si vyrábate doma?

lili777
16. apr 2012

Zaujímali by ma konkrétne nápady a recepty na potraviny alebo čokoľvek, čo si viete vyrobiť doma. A to nielen kvôli finančnej stránke, ale hlavne pre obsah rôznych umelín, ktorých je v potravinách čoraz viac. Aspoň ja mám pocit, že bez tých ečiek dnes už nič nerobia. Potešila by som sa nejakému receptu na tmavý chlebík z pekárne /overenému/. My sa snažíme polotovarom vyhýbať čo najviac.

nadhera
18. apr 2012

@adriana7 to asi musim nakupit vela soje,vsak 😀

lili777
autor
18. apr 2012

@nadhera tak toto zaujíma aj mňa, ako sa vyrába tofu??

nadhera
18. apr 2012

@lili777 isto sa soja dako vari a cedi a mixuje.... ved si pockajme na odskusany receptik 😀

nice202
18. apr 2012
nadhera
18. apr 2012

@nice202 nie je to zlozite 😉 asi skusim 🙂

nice202
18. apr 2012

@nadhera to som len tak namatkovo nasla. ked si das do googlu vyroba tofu, najde ti strasne vela odkazov. niektore su lahsie, niektore zlozitejsie

reanda
18. apr 2012

presny recept neviem, to je muzova domena 😀 , ale robi to tak nejak, ako je v tom recepte, co dala
@nice202 , akurat, ze vysledne tofu je omnoho lepsie, ako to z obchodu 🙂 , my ho nakrajame na kocky a nalozime do pohara s olejom a sojovkou , mnam 😵 a z okary sa daju robit aj fasirky, rozne natierky, napr. drozdova, aj do chleba sa da pridat, kto pecie domaci @adriana7

radusiq
18. apr 2012

@reanda jeej tiez sa tesim na recept na domace tofu, ak sa tvoj manzelik podeli 🙂

nadhera
18. apr 2012

@reanda peciem aj chlebik, a ked googlim okara,tak mam co studovat. Nikdy som sa s tym slovickom nestretla,ale cely zivot sa clovek uci.

luciferkax
18. apr 2012

@ichbinich mne to tak vyznelo, že jete iba mrazené :/ ja občas niečo zamrazáím,a le aby som mrazila mlieko, a ryžu, tie de mi to nejako nesedia :D :D a proti občasnému jedeniu "sáčkových" nemám nič, ja mám uchylku na wifonky, ale snažím sa krotiť, ináč by som ich jedla každý den :/

adriana7
18. apr 2012

@luba41 @nadhera - ja som tieto recepty z netu skúšala a mala som z toho len nervy, lebo keď mlieko začne vrieť, tak som nikdy nestíhala zberať, vždy mi to vykypelo, zaprplaný celý šporák, tak ja robím takto:
- 100 gr. sójových bôbov namočím večer do studenej vody (množstvo dvojnásobné, napučia dosť)
- ráno vodu zlejem a do hrnca dám variť sóju s 1 lt vody
- varím a varím, kým je sója mäkká
- nechám "prechladnúť" 😀
- odlejem dve tretiny vody a vo zvyšnej ponorným mixérom mixujem asi 3 minúty sóju ( má to potom konzistenciu kaše), dolejem vodu, zamiešam
- doteraz pohodička, posledná najotravnejšia časť - mlieko cedím cez husté sitko priamo do fľaše, čo si potom fúknem do chladničky, dám lyžicu dobrého oleja a ja dávam jeden vanilkový cukor (fruktóza s originál vanilkou - to kupujem v bioobchodíku, ale môže byť akékoľvek sladidlo)
- no a to, čo mi zostávalo (inak je toho dosť, určite za kelímok od jogurtu) - z toho urobím tú tresku...kde je ten receptík? 😀

mikman
18. apr 2012

Tak ak možem pridat prispevok. Žijem sam s 3rocnym syncekom. Ja mu robim sirupy. (klasika na pitie, proti kaslu, na priedusky.) a hlavne zbieram bylinky na čajiky malemu. Ved treba šetrit. Tak isto zmrzlinu, syr.

nadhera
18. apr 2012

@mikman ake bylinke zbieras a hlavne kde , ci pestujes? 😉

nadhera
18. apr 2012

@adriana7 ak by som dala soju varit do tlakoveho hrnca? Zajtra ide mm na velky nakup, uz dopisujem soju 😉 a budem skusat .

adriana7
18. apr 2012

@nadhera , juj, ja nemám a ani som nikdy nemala, lebo ani moja mama v tom nevarila, tak ma nemal kto naučiť...ale totinka mala a raz sme zberali slíže z plafóna 😀

nadhera
18. apr 2012

@adriana7 j nedam dopustit na tlakovy hrniec 😀 masko za 20minut hotove, polievka strukovinova 15-20min. Takze by sla aj soja. 😉 Aj mojej mamke vybuchol tlakac - socik hlinikovy,ale terajsie, to je uz nieco ine....

graceful9
18. apr 2012

ženy, kukám tému a myslela som, že aj iné veci vyrábané vami tu budú,,,recepty sú fajn, ale ak niečo iné ste vyrobili, mohli by ste sem hodiť námety aj foto 🙂 nejaké vecičky 😀

ianitka
18. apr 2012

jaka fajnova tema....

@fiona8 prosim Ta tu vegetu ako robis?

aduskatt
18. apr 2012

@adriana7 slize, to sa este da, ale zberala si uz z kuchyne spenatovy privarok?🙂))

mikman
19. apr 2012

@nadhera tak sirupy robim so sipok, s maty, s bazy, s lipy na kasel, z materinej dusky na priedusky, s pupavy. To iste aj na caj.plus mysi chvost, trezalka atd. Poslednu dobu aj medvedy cesnak malemu chuti neni agresivny ako domaci. Ale z mierou.

mimi21mimi
19. apr 2012

@mikman Sirupy ti kolko vydrzia, ked su hotove? Niekde zaciatkom diskusie sme sa bavili, ze vacsinou to treba rychlo skonzumovat.

svetielkoand
19. apr 2012

Pekna tema, konecne po dlhej dobe na MK 🙂 ja zatial robim len jogurty, chlieb, peciva, plus zavaram, mrazim - vsetko, co sa mi podari dopestovat.

mikman
19. apr 2012

Tak neviem ako ostatnym ale ked su hotove tak ich sterilizujem a vydrzia dlho aj do dalsej sezony ked sa otvoria tak udrzujem ich v chladnicke a potom vydrzia max tyzden.

ichbinich
19. apr 2012

Nemam vyskusane, ale da sa vyrobit takyto cistic na vsetko 😉 (niekde vpredu niekto pisal, ze si pridava ocot do Jari/Prilu, toto je podobne)

Tato zmes je dobra do striekacej flase (napr. od cistica na okna):
1 l vody
1 davka Jari/Prilu
1-2 lyzice kyseliny citronovej alebo octu (mnozstvo upravit podla tvrdosti vody)

Ja by som dala do cistica do kupelne viac kyseliny citronovej, na odstranenie vodneho kamena. A do verzie do kuchyne mozno viacej Jari, na lepsie odmastenie. Este mam dost kupenych cisticov, ale znie to dobre.

nadhera
19. apr 2012

@mikman byvas na dedine? kde chodis na "zber"? v okoli si mozem natrhat maximalne polne kvety do vazy 😀 vsak to aj robim.

nadhera
19. apr 2012

@ichbinich ja som pisala , ze davam do jari ocot. celkove ocot dost vyuzivam na cistenie v domacnosti. 😉

abriela
19. apr 2012

Cistit na umyvadla vane: sol+ocot - ale ocot smrdi 😒 .
Cistis na dlazdicky, ktore sa potom pekne lesknu, ale aj vane, umyvadla (nezaspinia sa potom tak rychlo) - staci hubka na riad a obycajne mydlo na pranie.

abriela
19. apr 2012

@nadhera ja zbieram na lukach, v okoli rieky alebo idem na dedinu a trham bylinky okolo lesa.
Lipy byvaju na cintorínoch 😀

mimi21mimi
19. apr 2012

@abriela Ked tym octom umyvas, necitit to v byte dlho? :-/ Ja som to skusala, ale moc mi to nevonalo... prach utieram len vodou + silica.

abriela
19. apr 2012

@mimi21mimi ked som to robila u nasich a ked tam idem tak slale im vydrhnem kupelnu octom, vadi im to. Smrdi to mozno 30 minut, potom ten pach vymizne. Inak ked nasypes sol, pokvapkas na to ocot, vidis ako prebieha reakcie - je to hlavne na stare necistoty, na vodny kamen. Baterie su potom ako nove.
Silica - to kde kupujes???