icon

Éčka okolo nás

ani3012
24. jún 2012

viete čo kde všade máme všetko pridané? Ktoré éčka sú v pohode a ktoré už nie?
ja som sa začala zaujímať len nedávno,začalo to jogurtom, som zareagovala na komentár jednej mamičky,že len jeden jogurt neobsahuje modifikovaný škrob a tak som sa chcela presvedčiť...zaujalo ma to a pátrala som po ďalšom zložení ..... mm povedal,že mi z toho už začne šibať....dokonca som si stiahla aj do mobilu aplikáciu,kde je zoznam éčiek a ich stupeň škodlivosti...áno presne tak...ako debil som strávila v obchode 2 hodiny, čo som pozerala - študovala 😅 ...časom sa to spraví 😎 😉 ALE!
Viete čo je pridané napr.v ochutenej pramenitej vode ? Benzoan (benzoat) sodný...našla som len jednu minerálnu vodu,ktorá to neobsahuje-priznám sa ale,že neprehľadávala som v regáloch ale len tak čo mi prišlo na stôl pod ruky....je to E211 a napr. môže spôsobovať ADHD-proti ktorej tak bojujem ...
alebo kúpila som párky...detské a spišské ...tie detské boli škodlivejšie ako tie spišské!!!No kto by to povedal...
doma sa môj muž o tom odmieta baviť a ja rada by som si vymenila vaše postrehy

nechcem,aby sa tu začala rozoberať téma zdravé stravovanie,prípadne BIO ,prosím Vás, neútočte na seba, hovorte len o tých éčkach !
Ďakujem

tak píšte: Kde všade vás prekvapili?

Éčka okolo násÉčka okolo nás
bbn
25. jún 2012

A co třeba jídelny ve školkách a školách? Používají jen kvalitní potraviny bez éček a nepřidávají např. podravku? Jak to budete řešit až budou děti chodit do školky nebo školy? Já totiž třeba nevěřím tomu, že by do školních jídelen nekupovaly kvůli šetření např. kuřecí maso a sýry z polska. Obyč stříkanou zeleninu, ovoce,.....

zuzulienaba
25. jún 2012

@ani3012 Hroznove lizatka je najlepsie kupovat v lekarni 🙂 Ja tiez pozorne citam, z coho sa vyrobok sklada a proti eckam uz bojujem dlhe roky. Da sa povedat, ze kupujem uz len potraviny, ktore skodlive ecka neobsahuju. Nic u nas doma so skodlivym eckom nenajdete. Muz tiez proti tomu bojoval dlho, tukal si na celo a teraz je este vacsi bojovnik ako ja, a upozornuje na to aj svoju mamu, teda svokrusu.
Ecka su naozaj vsade. A co ma najviac v poslednom case prekvapilo, tak uz aj v chlebe a pecive. Vo vsetkych sunkach, salamach a parkoch je E250-dusitan sodny, ktory je toxicky a vyrazne skodlivy pre zdravie cloveka. Je aj vo vsetkych detskych sunkach. Nuz, vsetky firmy chcu len co najviac zarobit, tak nevyrabaju z prirodzenych surovin, tie su drahsie, ale z umelin. Je im jedno, ze je to zdraviu skodlive. A potom sa cudujeme, kolko je chorych ludi a vynaraju sa stale horsie choroby a postihnutia.

ani3012
autor
25. jún 2012

@zuzulienaba veď ja som ich kúpila v lekárni 😉
ale už som bola v DM a kúpila som tam tie druhé lízatka,vyzerajú dobre 😉

pretože viem,že sa tým éčkam nevyhneme (veď nežijem na planéte MARS),chcem ich minimalizovať aspoň z mojej strany (pretože nežijem na planéte MARS, môžem to ovplyvniť ) 😉
ak by si mala dieťa s ADHD alebo ekzémom,autizmom....skúšala by si všetko možné aj nemožné aby si mu pomohla vrátane eliminácie tých éčiek

@pulsatilka @bbn baby,evidentne ste si neprečítali úvodný príspevok:
úryvok: ......nechcem,aby sa tu začala rozoberať téma zdravé stravovanie,prípadne BIO ,prosím Vás, neútočte na seba, hovorte len o tých éčkach !
Ďakujem
tak píšte: Kde všade vás prekvapili?

takže ešte raz: @pulsatilka @bbn
evidentne vás éčka neprekvapili,neriešite ich - založte si novú tému zodpovedajúcu k vašim príspevkom 😉
Pekný deň kočky! 🙂

ani3012
autor
25. jún 2012

@zuzulienaba ale ak je pridaný k tomu dusitanu aj c-vitamín( E300 - Kyselina L-askorbová) tak sa tie škodlivé účinky aspoň znižujú ....

heln
25. jún 2012

ahoj, nečítala som diskusiu pre do mnou, ale tiež si myslím, že Éčkam treba venovať pozornosť, niektoré nie sú nebezpečné a sú v celku prirodzené, ako napríklad kyselina askorbová.....
ale veľa je vyrobených syntetických a ich účinky nie sú overené, totiž, pred pár rokmi zistili v nemecku že éčka pridané v cukríkoch haribo spôsobili deťom rakovinu (toto si nevymýšľam, je to fakt), tie už boli nahradené, tiež preto boli stiahnuté pepies bacon, lebo prekračovali limity.....
vplyv éčok na deti s ADHD je dokázaný pokiaľ viem,
tiež sa mi nepáči napríklad glutaman sodný, prečo nemôžu urobiť vegetu alebo bujón bez toho a najviac ma zaráža a rozčuľuje, že niektoré výrobky propagujú že sú bez glutamanu, ale obsahujú (teraz skomolím) dijonidan draselný a ešte iný teraz si nepamätám, ktoré majú ešte horšie účinky ako glutaman....

bbn
25. jún 2012

@ani3012 Tak to není ale pravda! Ečka mě překvapují dnes a denně a neustále, při každém nákupu je řeším! Proto se taky ptám, jak je eliminovat i jinde než doma. Přece právě ve školkách a školách budou bohužel při vaření používat potraviny s éčky. Nebo ne? Jak to budeš řešit právě ty, matka dítěte s ekzémem?

heln
25. jún 2012

už som si to dočítala, a niekedy ma "kultúra" na MK zaráža, pretože akoby sa tu vždy našli ľudia na dvoch póloch, tých, ktorým sú éčka ukradnuté a ťukajú si po čele a tí, čo sú extrémne eko-bio, žiaľ aj v obchodoch s bio potravinami som našla výrobky s éčkami.... prečo nehľadať zlatú striedmu strednú cestu? to, že v škôlke či škole varia kto vie ako, tak preto sa na to vykašľať a džgať do nich éčka? veľa z éčiek je takých že sa v organizme kumulujú a nevyplavujú, prečo nemožno redukovať éčka tam, kde sa dá? napríklad sladkosti, áno, aj ja som bola na nich odchovaná, ale na čo sú? sú sladké a plné éčok.... tiež nechápem túto MK "kultúru", že sa mamičky hneď navážajú do druhých, že radšej sa budú s deťmi hrať ako čítať pol dňa zloženie v obchode......

zuzana581
25. jún 2012

@heln ten zeleninový bujon z dm o ktorom som písala neobsahuje nič škodlivé.
@ani3012 kúpila si ho?
@estterka modifikovaný škrob a ryžová múka v slnečnicových jadierkach a to ako?

estterka
25. jún 2012

@zuzana581 predpokladam ze je to zmiesane so solou na nich. mna toto zlozenie dost prekvapilo a nasla som to takmer v kazdych.

zuzanockamt
25. jún 2012

@heln vegeta bez glutamanu a aditiv existuje 🙂 ... schvalne som si isla do kuchyne precitat zlozenie, ci sa nemylim

adra22
25. jún 2012

jej super téma je akurát som vo fáze študovania a hladania 🙂 idem vás teda hneď prečítať
@ani3012 super téma 🙂

adra22
25. jún 2012

@zuzana581 dík za tip na ten bujón musím nabehnuť do DM ja vegetu nemôžem práve kvoli glutamanu( som bezlepkáčka) a toto som nevedela musím kuknúť zloženie.

zuzana76
25. jún 2012

@gumimaci presne, ja som sa minule tiez rozculovala,ze kazdy jahodovy kompot obsahuje E 124 😠

ani3012
autor
25. jún 2012

@bbn ja sa ti veľmi ospravedlňujem, som si pomýlila nicky, môj príspevok o 18:03 patril pre @mandragora22 , @pulsatilka

zuzana76
25. jún 2012

sledujem a kupujem vyrobky, kde nie su, daju sa kupit aj take, nekupujem nic zlozene, napr ziadne natierky,salaty, radsej vsetko pripravim doma

sladkosti nekupujem, obcas nieco v DM, enjake keksiky, ci tycinky

vegetu pouzivam taku zelenu Vitana Natur, mala by byt bez glutamanu, cisto len susena mleta zelenina a morska sol

ani3012
autor
25. jún 2012

@bbn inak malý ekzém nemá,on má ADHD a ako som si všimla,tú ochutenú minerálku čo som mu cpala do školy, obsahuje benzoan sodný,ktorý tiež spôsobuje ADHD 😝 teraz som kúpila Mattoni a tá je ok...

@zuzana581 no než sa ja v tom vyznám 😀 kúpila som,aj lízanky-troška sú kyselkavé ale deckám chutili 🙂

ani3012
autor
25. jún 2012

a našla som ďalší jogurt bez škrobu...ako veľké prekvapenie pre mňa kvôli cene...
http://www.danone.sk/sk/nase-vyrobky/nase-znack...

majatob
25. jún 2012

@ani3012 akorat bacha na Dobrou mamu s lesnim ovocem a jahodovou, obsahuje E120 nevhodne pro deti 😉

ani3012
autor
25. jún 2012

@majatob som pozerala vanilku a banán 😅

majatob
25. jún 2012

@ani3012 ty jsou myslim ok, neobsahujou karmin nebo jak se to jmenuje (proste to cerveny barvivo)

diviska
25. jún 2012

@bbn Nezlob se, ale to že se jednou dostanou do styku s éčky a že né vždy budou jíst zdravě přece neznamená, že se na to vyprdnu a i já jí budu cpát sajrajty - o kterých vím, že o sajrajti jsou... samozřejmě nejsem vševědoucí a spousty škodlivin mi unikne, ale co vím, že je špatné tak to prostě nekupuji...

dejka77
25. jún 2012

@frick Na tom, co si napisala je nieco pravdy. Ak by sa vyrabali len zdrave veci, bolo by malo chorob, tym padom by to nebol biznis pre farmaceuticke spolocnosti. A ide predsa o prachy, koho zaujima ci ty z toho budes mat nejake zdravotne nasledky? Oni dobre vedia preco robia to, co robia.
@ani3012 A ked uz je rec o eckach, tak napisem nazor jedneho fitness trenera a odbornika na zdravu stravu: Ak sa chces stravovat zdravo, tak 80% tvojej stravy by mali tvorit zdrave veci (napr.maso, ovocie, zelenina, ziadne polotovary), 20% mozu byt veci menej vhodne, ale ked uz kupujes nieco menej zdrave tak si vyberaj aspon take veci, ktore maju malo ingrediencii (idealne 4-5). Myslim, ze je to celkom rozumny nazor. Naozaj sa daju najst potraviny len so zopar ingredienciami, len treba hladat a clovek potom nema take zle svedomie ked si nieco take kupi.

nibiru
25. jún 2012

na spektrume chodi program viete čo jete? odporučam ja som mala dost na novom zelande je ich vatcina zakazanych hlavne jedno umele sladidlo aspartan tušim sa volal je to sladidlo ktore sposobuje x ochoreni od poruch spravania,hyperaktivity atd... dokonca tam testovali deti ich chovanie po prirodnej štave a sladenej limonade zo sladidlami hlavne tam spominali ten aspartan bol tam chlapec s cukrovkou ktory mal po sladidlach zle hodnoty ked ich vysadil a vsetky dia vyrobky mal ukazkove testy cukrovka mu nerobila problem v eu sa bežne pridavaju do napojou bohuzial testy sa robia ohladne škodlivosti každe E zvlašt v tej relacii poukazovali na to že nikto neskumal e v kombinaciach v kope a + ako sa spravaju v žaludočnej kyseline jeden vedec robil pokusy a polovica testovanych vzoriek vyšla a karcinogenne pri reakciach sa uvolnovali dalsie karcinogenne latky v malych množstvach ale predsa takže aspon videt prečo je taky celosvetovy narast rakoviny ono upravili označenie E takze niekde nieje napisane E... ale len hovorovy nazov pokial to nemaš naštudovane omg...ja som robila pre materskou v obchode v udeninych ani 1 jediny vyrobok nebol bez E najhorsie boli špekačky,hydinove parky,točena salama.

zuzana76
25. jún 2012

@ani3012 ja radsej nekupujem ochutene jogurty, len cisto biely, nasmu chuti taky a to kupujem od Tami Nitra, alebo zvolensky

nibiru
25. jún 2012

@zuzana76 ja som minule nasla v tesku prašok na zavaraniny proti plesnam tak som to zobrala nakolko sme zavarali a uz sa mi stalo že par nevyšlo a pozeram doma čiste E 124 takže nic dlaa som to susede kedze ovocie domace bez postrekou nepokazim to Ečkami.

ani3012
autor
25. jún 2012

@dejka77 ja som strašne zvedavá,ako to bude vplývať na správanie Patrika,ak éčka,čo škodia nervovej sústave maximálne odstránim ...dnes sme boli na zmrzline 😅 asi nie moc dobré ,že? 😀

a ak by mal niekto záujem stiahnuť aplikáciu do mobilu o éčkach (ak má Android a Iphone)
https://play.google.com/store/apps/details?id=c...
http://itunes.apple.com/us/app/nutriatlas/id455...

dejka77
25. jún 2012

@ani3012 A uz si ich eliminovala? Vidis nejaky rozdiel? Priznam sa v eckach nemam prehlad, kolko ich je v takej zmrzline?

zuzana76
25. jún 2012

ked nakupujem ja, tak mam zvacsa v kosiku samu zeleninu, ovocie, zemiaky, ryzu, cestoviny, obcas maso, vajcia, pecivo - bohuzial zatial som sa nedala na pecenie doma, ale hadam raz, dalej nejake mliecne vyrobky - biele jogurty, kyslu smotanu, bryndzu

moj muz si kupuje aj nejake masove vyrobky salamy, parky, pastety - ved chlap, co uz s nim

ja nekupujem ani ziadne ochutene vody, raz za cas napr kofolu, pivo, ci vino cervene, ale v tehu som ficala na coca cole, teraz pijeme zvacsa cistu vodu, ci vodu s citronom, drobci ryzove, obcas sojove mlieko, zriedka kravske

ani3012
autor
25. jún 2012

@dejka77 asi hodne myslím 😀
ja som sa o to začala zaujímať cca 2 týždne dozadu?
(určite by som vedela presne odkedy som sa začala zaujímať,keby že tá dotyčná,čo dala komentár za ten škrob - nie som si istá,či to nebola @benne, napísala,kedy to bolo 🙂 )
takže rozdiel zatiaľ nevidím a postupne dochádzam aj na iné potraviny,ktoré nie sú pre deti vhodné....

frick
25. jún 2012

@dejka77 ďakujem .viem že to znie divne ale prosto čítam a zaujímam sa aj o iné veci a viem o čom rozprávam ale to je jedno téma je o éčkach.