icon

Éčka okolo nás

ani3012
24. jún 2012

viete čo kde všade máme všetko pridané? Ktoré éčka sú v pohode a ktoré už nie?
ja som sa začala zaujímať len nedávno,začalo to jogurtom, som zareagovala na komentár jednej mamičky,že len jeden jogurt neobsahuje modifikovaný škrob a tak som sa chcela presvedčiť...zaujalo ma to a pátrala som po ďalšom zložení ..... mm povedal,že mi z toho už začne šibať....dokonca som si stiahla aj do mobilu aplikáciu,kde je zoznam éčiek a ich stupeň škodlivosti...áno presne tak...ako debil som strávila v obchode 2 hodiny, čo som pozerala - študovala 😅 ...časom sa to spraví 😎 😉 ALE!
Viete čo je pridané napr.v ochutenej pramenitej vode ? Benzoan (benzoat) sodný...našla som len jednu minerálnu vodu,ktorá to neobsahuje-priznám sa ale,že neprehľadávala som v regáloch ale len tak čo mi prišlo na stôl pod ruky....je to E211 a napr. môže spôsobovať ADHD-proti ktorej tak bojujem ...
alebo kúpila som párky...detské a spišské ...tie detské boli škodlivejšie ako tie spišské!!!No kto by to povedal...
doma sa môj muž o tom odmieta baviť a ja rada by som si vymenila vaše postrehy

nechcem,aby sa tu začala rozoberať téma zdravé stravovanie,prípadne BIO ,prosím Vás, neútočte na seba, hovorte len o tých éčkach !
Ďakujem

tak píšte: Kde všade vás prekvapili?

Éčka okolo násÉčka okolo nás
ani3012
autor
25. jún 2012

@mandragora22 mne stačilo vidieť tie balíčky,čo dávajú na sviatky 😝

zuzana581
25. jún 2012

@estterka rozumiem, ja som sa pýtala preto, lebo v tomto zeleninovom bujone je kukuričný škrob. Ale nie modifikovaný.

dana3262
26. jún 2012

Je zvláštní, ze ja se právě v pořadu Jste to, co jite dozvedela, ze škrob v jogurtu nevadi. No a jestli je mofifikovanej nebo ne..ja nevím..tohle ted těžko soudit. Mozna za 20 let pochopíme, proč byla modifikace špatná, ted, co ja vím, o tom nikdo moc nic neví, ne? Spíš si myslím, ze to může zničit ty základní rostliny, ze to tu kytku nakonec nejak zahubí nebo poškodí tak, ze uz nebude moct plodit, ale ze by to bylo škodlivý jíst to nevím. Je to možný..
Milbu je dobry, taky jsem to kupovala, ted kupuju bio.
@majatob ty housky nebo rohlíky me taky moc zajimaj! Zkoušela jsem zatím 2 recepty a nic moc teda.. a vcera jsem dela tvarozaky ze spaldovy mouky. Těsto bylo strasny, ale nakonec po upečení nejdou tak tvrdý. Tak by treba ty rohlíky šly taky ze spaldovy, celozrnny nebo tak? My teda ted krátce kupujem chleba v bille. Ve složení nic blbyho snad neni, nic jsem nenašla a je zitno spaldovej a dost dobrej. No, ale stojí 50.. ale aspon hi celej sníme. To se driv snad nikdy nestalo.

majatob
26. jún 2012

@dana3262 chleba doporucuju zkusit domaci z kvasku 🙂 nejhorsi je na to udelat ten kvasek, ale jak se zadari, tak pak uz ho jen "krmis" a chutove neni vubec spatnej a cenove se vyplati a urcite se da cast nahradit i spaldovou nebo jinou moukou. U rohliku pouzivam psenicnou nebo psenici-zito, ale cast se da nahradit aj treba vlockama (davam spaldovy nebo ovesny), takze myslim, ze by nemel byt problem ani se spaldovou moukou, ale chce to vyzkouset, no 🙂 recept na rohliky je asi o stranu nebo dve driv 🙂

petaov
26. jún 2012

@ani3012 v té tvé tabulce je to éčko uvedeno jako látka působící nepříznivě, tak nechápu, že v ČR se smí přidávat do dětské zdravé výživy 😲

ani3012
autor
26. jún 2012

@petaov 😲 😲 😲 som teraz že skontrolujem,čo píšu iné web stránky a je to teda zvláštne....

http://www.bezkonzervantu.cz/ecka-v-potravinach... tu je ako neškodná prísada
https://sites.google.com/site/receptybeze/Home/... tu je pre istotu vynechaný úplne
neviem teda ☹

zigzag
26. jún 2012

ahojte, rozmyslam nad kupou domacej pekarne, ma niektora neaky typ ? dakujem

zigzag
26. jún 2012

@ani3012 heh, dakujem, nechcem kupovat pecivo v obchode, je to svinstvo,ze este aj do toho napchaju ecka, co si mozes doma urobit bez nich 😝 idem zistovat 😠

meleri
26. jún 2012

@majatob dekuji jsi skvela! jej ten odkaz znam to je ta sikovna pani co vsechno dela sama doma....se priznam ze se mi s tim kvaskem nechce drbat protoze jsem to jednou zkousela a nevyslo to. taky by asi stacily mozna housky poprve 🙂 jeste jednou dik!

lussy23
26. jún 2012

@adriana7 koľko stojí tá knižka Doba jedová?

lussy23
26. jún 2012

Ahojte. my tiež sledujeme éčka už dlhšiu dobu. Jogurty kupujeme výlučne biele, len sem tam nejaké ovocné, ale len také, kde nie je toľko škodlivín. kedysi sme s maminou veľa pili kapučínu, ale keď so mzistila, že obsahuje zlé látky, už ho nekupujeme. Pijeme kakao miesto neho.

adra22
26. jún 2012

http://www.cas.sk/clanok/154519/velky-serial-o-...
dobrý článok na ktorý som teraz natrafila 🙂

ani3012
autor
27. jún 2012

@adra22 jé! to je pekný článok 🙂 aj my by sme si tu tak mohli dať "naše" výrobky 🙂

ani3012
autor
27. jún 2012

zoznam povolených éčiek v ČR aktualizovaný február 2012

http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/vyziva...

adriana7
27. jún 2012

@lussy23 , mám ju od mariána z dary-zivota, tuším za 11 🙂

sarkar
27. jún 2012

Ahoj, ečka jsme s budoucím manželem začali sledovat asi před rokem a něco...teď už toho v obchodech nakupujeme minimum, právě kvůli éčkům. Zajímavé je, že třeba v německu se dají v klasickém supermarketu koupit jogurty úplně bez éček a to za normální cenu, nechápeme, proč tam to jde a u nás ne 😒 U nás mě nejvíc dostaly hotové tortilly, co se dají uplácat z vody a mouky, ale v těch vakuově balených je k tomu ještě asi 10 Éček 😠 A ještě to stojí 40,- Kč! Koupila je tchýně, ale už jsem jí řekla, ať to víckrát nekupuje.

berenika39
29. jún 2012

nevím,jestli to sem užněkdo nedal, ale tak osvěty není nikdy dost🙂
http://www.stream.cz/adost/684313-a-dost-riziko...

werunka21
2. júl 2012

Dnes jsem si koupila Kyselinu listovou od firmy Medpharma-obsahuje E-křemičitan hořečnatý-skóre nebezpečnosti:4
Jak tohle může být vhodné pro ženy, které chtějí otěhotnět, v těhotenství a při kojení????? ☹ ☹

estterka
2. júl 2012

@werunka21 tak isto ako kvapky na liecbu anemie u malych deti mozu obsahovat E nevhodne pre deti.. 🙄

lussy23
2. júl 2012

aj espumisan - vhodný pre tehotné a dojčiace ženy obsahuje nebzpečné éčka

berenika39
2. júl 2012

@werunka21 😉 😉 😉 čtyři příspěvky nad tebou jsem to dala...neva 😉 😉 😉 , lepší víckrát, než vůbec, je to fakt zajímavý...

werunka21
2. júl 2012

@berenika39 to je něco jiného 😉

berenika39
2. júl 2012

@werunka21 a joooo, je tam "v bio...", promiň, jdu se na to mrknout. omluva.

carodejnica
2. júl 2012

Doplňujúce info k "éčkam" - http://www.hoax.cz/hoax/ecka---prisady-do-potra... a hlavne k jednej staršej reťazovke...
Tá reťazová správa nie je celkom presná a pravdivá, napríklad medzi najviac nebezpečnými "éčkami" je uvedený E330, čo je kyselina citrónová... v tomto zozname http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek je ako zdraviu nezávadná...
Pozrite si aj diskusiu a doplňujúce info, takže nie všetky "éčka" patria do jedného vreca... hlavne nepodliehajte panike... 😎

ani3012
autor
3. júl 2012

@carodejnica suhlas ! ja som dala zmazat tu tabulku na zaciatku diskusie,lebo tiez tam boli zavadzajuce informacie.
na tej stranke emulgatory.cz su fak dobre informacie...na niektorych strankach su hoaxove spravy...niekto videl skopiroval,neoveril...tak ako ja tu tabulku

ani3012
autor
3. júl 2012

nejde tu o to,aby sa urobila panika....
ja sa chystam - ked sa ochladi,popozerat na kinder parky...moze to byt zaujimave
sestra dala malemu lizatko v tvare zmrzliny,ktore som ja deckam vyhodila,lebo farbivo bolo v 5 skupine skodlivosti
ona to svojmu nechala ale ked zacala nadavat,ze je jak sibnuty ( lietal a jacal) tak som jej len pripomenula lizatko...
nemusi inak kazdy na ecko reagovat rovnako,zalezi,aky je clovek citlivy...

miskakyska
3. júl 2012

No čo Vám poviem..s prepáčením za výraz,pokapeme ako muchy,lebo tie sajrajty sú vo všetkooom..moj starý je už zo mňa chorý skrz Ečiek..