icon

Kvalita potravín v hypermarketoch

zeleny_cajik
28. apr 2012

Dnes som bola po dlhej dobe v hypermarkete. Inak nakupujem najradšej v malých obchodoch, na trhu, prípadne v Rakúsku. Ale z času na čas sa vyskytne potreba urobiť veľký nákup a tak sme skončili v hypermarkete. No bolo mi to treba, ako som sa vytočila. Paradajky ako polystyrén, bez farby, chuti a zápachu, bio cukina s krásnou vrstvou bielozeleného plyšu, každá tretia mandarinka hnilá, jablká detto, zelenina ako pre prasatá, plesnivá, zvädnutá. Cesnak z Číny, v lepšom prípade zo Španielska. Hlavne, že lacné.

Naozaj sme na tom tak zle, že nám táto ponuka stačí? Uprednostňujete pri kúpe potravín cenu či kvalitu? Zaujíma vás pôvod potravín? Kde nakupujete?

Kvalita potravín v hypermarketoch
Strana
z4
tetapetra
30. apr 2012

najsmutnejsie na tom vsetko je to, ze by ste sa cudovali, ake kvalitne potraviny my mame. Ale.... vacsina z nich ide von zo Slovenska. Nasi chovatelia chovaju kravy, ovce a vsetko ide prec a nam tu posielaju zvery z inych krajin. To iste je aj s ovocim a zeleninou.

sisaha
30. apr 2012

@ikke zase som sa rozculila po precitane toho linku. Je vidiet, ze kazdy si doma chrani to svoje. SK naopak, dovazat braky a nekvalitu hlavne, ze niekto sa rychlo nabalí... 😠

filipal
1. máj 2012

môzem to potvrdit z vlastnej skusenosti. my chodime kuracinu kupovat do Rakuska, neda sa porovnat! jedine teraz zacali aj u nas ponukat tkz. kralovske kurca, to je chovane v prirodzenych podmienkach a to je aj citit na chuti.
Rakusania vôbec, farmarcia po starom. kravy sa pasu cele dni na krasnych pasienkoch, zvierata drzia v dobrych podmienkach.
aj na Slovensku existuje jedna farma dojciacich krav (lebo inac sa teliatka kravam odoberaju a su krmene nahrazkami mlieka). tieto teliatka ale idu vsetky na vyvoz.
naozaj nie je jedno, co jeme.
zial, hlavne na severe sa kupuje hlavne z Polska, co sa podla mna po case odrazi na zdravi ludi.

dada1212
1. máj 2012

@filipal ja by som tiež rada išla kupovať do rakúska, bohužial nie každý to má na skok.

filipal
1. máj 2012

@dada1212 ved to! my to mame naozaj blizko.
ale take iste kvalitne potraviny, by sme mali mat aj na Slovensku. podla mna je potrebny aj tlak spotrebitelov. smutne je, ze casto su zakaznici so vsetkym spokojni. kupuju zvädnutu zeleninu, nahnite ovocie za vysoke sumy a vôbec sa neohradia.

dada1212
1. máj 2012

@filipal no to máte perfektné, lebo tam je kvalitnejšie všetko, nielen potraviny ale aj drogéria a podobne. a čo som čítala na iných diskusiách, tak niečo tam je trocha lacnejšie, niečo trocha drahšie, takže človek dá celkovo za nákup ako tu a pritom má oveľa kvalitnejší tovar 🙂
a na Slovensku, ja fakt neviem, ale napríklad to, že sa šaláty robia z pokazených surovín, na pultoch je mäso, salámy po záruke, to všetci vedia, len nikto to nerieši.
otázka je že prečo, ale asi si to vedia tie reťazce zariadiť aby mali pokoj, korupcia je vo všetkých oblastiach veľká.
keby ich pravidelne kontrolovali a udeľovali veľké pokuty tak pochybujem, že by to neprestali robiť.

medovka14
1. máj 2012

Ja by som sa chcela spytat bab z bratislavy, kam chodievate na ovocie a zeleninu v rakusku? Viete odporučiť nejaký trh, alebo do sparu?

kvetinka211
1. máj 2012

@dada1212 ja to mam do rakuska na skok, ale nemam auto, takze som povacsine tiez odkazana na sk retazce :(

Mam pocit, ze sa to tu s potravinami takto zopsulo po tom, co prisiel lidl na trh .. hlavne tie prve roky stlacili kvalitu velmi dolu a nalakali velke masy ludi na nizke ceny ... ostatne rezazce potom tiez velmi nemuseli riesit kvalitu a ceny si postupne zvysovali. Teraz sa lidl snazi opravit si image u ludi ktori si mozu dovolit zvazovat aj kvalitu a nielen cenu, do reklamy dali pomaly tolko ako orange a o2, niekolkonasobne viac nez ostatne retazce. Co sa tyka kvality, neviem, mozno sa uz zlepsili, ale tie vyrobky ktore ku mne posledne roky zabludili boli teda dost bieda - teda mala som tu cest hlavne s bonbonierami a jednym podivnym tavenym syrom ktory chutil ako vsetko ine len nie syr.

Je to tu fakt zle, znamy zo zapadneho nemecka ktore teda rozhodne neni lacne zije par rokov v BA a hovori ze s potravinami je to bieda, mäso chodi kupovat do nemecka alebo rakuska, zelenina ovocie desne a podla neho su tu potraviny drahe!!!

Jedine co pomoze podla mna su uvedomeli spotrebitelia, ktori povedia ze sa im nieco nepaci, ja vypisujem pravidelne na e-maily retazcov ked sa mi nieco nepaci ... vacsinou aj odpovedaju, takze piste aj vy ... samozrejme nie tak, aby z toho mala zle konkretna predavacka/veduca ak je v tom nevinne, lebo tito ludia su tiez obetou tychto retazcov, dennodene ich zdieraju ...

maminuska
1. máj 2012

@kvetinka211 ja neviem , ja tri roky odoberám český časopis Test, a tam práve výrobky z lidlu sa umiestnuju na popredných pozíciach v kvalite.

masinka
1. máj 2012

@kvetinka211 suhlasim s @maminuska , ked sa robili v Nemecku testy na kadejake chemikalie co sa nachadzaju (a nemali by sa) v ovoci a zelenine, tak vysli najlepsie Lidl a Billa.
My byvame tak, ze to mam na skok do Hypertesca, Carrefouru, Lidla, Billy aj Kauflandu .... zial ziaden trh s babickami s domacou produkciou na dosah nemame.... aj ked na druhej strane, ked si predstavim ako to hnoja napr. domacim hnojivom z vlastnej latriny, tak mi to zase az tak luto nie je.... v tych retazcoch je aspon nadej, ze im to SOIka skontroluje.... alebo som privelky optimista ?
takze v ramci prechadzky nakupime raz v jednom retazci, raz v druhom.... a mame uz odskusane konkretne potraviny ktore v kazdom kupujeme... napr. ako tu uz niekto spominal, v Lidli maju najlepsie parky, natierkove maslo, Mozzatrellu.....ale su tam aj veci, ktore tam zasadne nekupujeme.
Ked ti Lidl zacal, mal velku cast tovaru dovazaneho z Polska, teraz vela veci nahradil nasimi a ceskymi vyrobkami.

dada1212
1. máj 2012

k lidlu asi toľko že majú aj kvalitný tovar, napríklad šunky z Nemecka z vysokým podielom mäsa, takisto majú dobré tie drahšie párky, tvrdé syry tiež ujdú a ovocie a zelenina je tiež nadpriemerná oproti napríklad takému tescu alebo kauflandu.
okolo zeleniny necítiť taký zápach hnitia ako napríklad v kauflande a takisto veľmi oceňujem že napríklad pomaranče majú aj na šťavu, predávajú ich pod takým označením a lacnejšie. pritom v takom tescu nemajú problém predávať aj oveľa nekvalitnejšie pomaranče ako prvú triedu. tie čo sú v lidli na šťavu by boli v tescu označené ako extra prvá trieda.
a sladkostí, čokolády, veľa je poľských, nekvalitných, ale už sa dajú nájsť aj kvalitnejšie. a takisto aj tie výrobky z rôznych týždňov zahraničných kuchýň sú kvalitné a za dobrú cenu.
ak nejaký reťazec v tomto čase zvyšuje kvalitu, tak mám práve pocit že lidl, nakoľko tých poľských výrobkov už ubúda a pribúda veľa výrobkov z nemecka a aj z česka a slovenska.

filipal
1. máj 2012

@maminuska
@masinka
@dada1212
aj mne sa zda morcacia a kuracia sunka z Lidlu kvalitnejsia ako vsetky dostupne. este aj v Tescu sunka pre deti ma podiel mäsa 83 % morcacia. aj zelenina byva zvycajne cerstva. musim uznat, ze kvalita Lidlu sa zlepsila oproti zaciatkom. ale samozrejme, len niektore vyrobky. maju napriklad velmi maly sortiment cukru, muky.
ja kupujem napriklad spaldovu, celozrnnu a nerafinovany hnedy cukor a ten v Lidli nekupim.

@medovka14 ja chodim do Hainburgu do Sparu a do Penny Marketu. kupujem rukolu, listove salaty, mlade cukiny, avokado, mango, ananas. to hlavne v zime. v lete idem radsej u nas na trhovisko a kupujem sezonne ovocie a zeleninu. viem, ze vo Viedni je trh, ale to je uz naozaj daleko.

andreah25
2. máj 2012

@zuzkanka117 Ahoj, ak môžeš pošli mi teda kontakt na toho pána (môžeš do IP), čo chodí predávať do TT. Mám rozhodené teraz viaceré siete, tak ak sa nepodaria, skúsim sa obrátiť na neho. Ďakujem vééééééééééééľmi 😀

jolly84
2. máj 2012

ahojte. naozaj si myslite, ze za hranicami sa predavaju len kvalitne potraviny, a u nas len odpad? zahranicie nemam este overene, ale kedze som z BA skusim to Rakusko. baby, poradte, kam ist nakupit podla vasich osobnych skusenosti?

masinka
2. máj 2012

@jolly84 ahoj, tak by som to nezovseobecnovala, aj tu sa najdu kvalitne vyrobky, rovnako ako aj v cudzine nakupis smejdy 🙂 my chodime obcas na nakupy do Hainburgu, je tam Lidl, Hofer, Billa, Spar, Penny , Kik, Bipa, DM....
v rakuskom Lidli su mrazene vyrobky (ryby, hranolky, zelenina, nanuky), takisto aj niektore syry, 100 % dzusy, musli.... casto az o 1/4 lacnejsie ako u nas, tak na tie tam chodime a aj benzin je tam stale lacnejsi ako u nas...

jolly84
2. máj 2012

@masinka praveze chcem vyskusat, preto sa pytam. a viem tam normalne platit kreditkou mastercard? urcite chcem skusit ich jogurty tolko ospevovane, lebo tie milujem a celkovo mliecne vyrobky. chcem aj kuk co stoja plienky, predsa ich nebudem kupovat tu, ak budu drahsie)))). pojdem asi skusit Spar a Penny, uvidime, snad nebudem sklamana)))) a dakujem za radu))))

minewka
2. máj 2012

Inak..keď vás tu tak čítam..ja v poslednej dobe preferujem Billu...v Ke otvorili novú pobočku v Auparku a zatiaľ som celkom spokojná s kvalitou. (aj keĎ je to taká mini pobočka a nedá sa tam kúpiť všetko)...

cicimon
2. máj 2012

@jolly84 skus pozret www - www.bipa.at , www, hofer.at a pod... spar je trochu drahsi, ale v hoferi a dokonca aj bille sa da dobre nakupit a du hned vedla seba... penny je trochu od ruky
a jogurty maju hlavne ine druhy ako u nas, napr rebarborovy, mnam

jolly84
2. máj 2012

@cicimon velmi pekne dakujem, skusim pozriet a ten jogurt skusim tiez. co ty tam tak pravidelne nakupujes? chcela by som nieco overene, teda ak neotravujem 😉

lilitela
2. máj 2012

@diiid Mozem sa opytat ze odkial mas tuto info? Lebo do predajni sa dostava mäso z bitunku, t.z. odkrvene, vyvrhnute, rozpolene, a pristup k cerstvej krvi urcite nemaju.

cicimon
2. máj 2012

@jolly84 no nechodime nejako casto, ale ked, tak sa oplatia cestoviny, torteliny maju tak min o 1/3 lacnejsie ako tu,dzusy sa tiez oplatia, zelenina asi skor podla akcie, jogurty sa tiez celkom oplati a vajcia pred velkou nocou boli tiez o 1/3 lacnejsie ako tu 🙂 a tie gulicky do polievky, olej ... mne sa maso a syry vidia drahe a drogeriu tam tiez nekupujem a UM nam netrebalo - a velku vacsinu nakupime v hofferi a fakt sa oplati
a ked este natankujes tak ten rozdiel pocitis 🙂

jolly84
2. máj 2012

@cicimon hej hej ved uvidim co sa mi bude pozdavat dakujem a s tym benzinom celkom pozitivna info 🙂

viescojes
18. sep 2012

O kvalite potravín už dávno žiadne ilúzie nemáme. A v reťazcoch už tobôž nie, pretože oni nestravujú a nekŕmia národ, nezáleží im na tom, či jete kvalitne alebo nejaké brikety... Hlavne, že čísla so ziskom stále stúpajú. Pozrite si článok o reťazcoch na našej stránke. Iba my, spotrebitelia, dokážeme docieliť, aby nám ponúkali na pultoch naozajstné jedlo.

mamadana2
14. jún 2014
Používateľ mamadana2 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od mamadana2.

No my najcastejsie nakupujeme v Bille a zeleninu v kaufladne, nemame velmi moznost ist nakupovat do rakuska. Ale uz mam svoje overene potraviny a znacky, ktorych sa drzim, napr. jogurty kupujem len ovcie v sklenenych poharoch, mlieko och slovenskych mliekarni, cestoviny, ryby v konzervach a paradajkovy pretlak a paradajky lupane, krajane a pasirovane kupujem znacku Podravka, ktora ma velmi kvalitne vyrobky, kupujem ich od nich aj strukoviny. Ostatne vyrobky ako mäso a syry kupujem vyhradne od slovenských výrobcov.

martinka123a
28. máj 2015

Ahojte, ja som chodila nakupovat do lidlu. Zda sa mi ale, ze od zaciatku roka sa kvalita zhorsila. Potraviny, ktore som pred tym kupovala v Lidli, chutia uplne inak a su s kvalitou o dost horsie. Napr. sunka, salama, syr, sladkosti a nieco z tematickych krajin. Naposledy sme vyskusali sladkosti z Grecka. Bohuzial chutili hrozne a nakoniec som ich musela vyhodit, bolo nam z toho zle. V poslednej dobe sa to stavalo uz dost casto.
Pred mesiacom som vyskusala aj rakuske sunky a salamy Alpengut, nakolko ich v Rakusku obcas kupujem. Nechutili ale uplne ako z Rakuska. Overila som si zlozenie ci maju tie iste sunky a salamy z Rakuska naozaj take iste zlozenie ako zo slovenskeho Lidl. Samozrejme obsah bol uplne iny v Rakusku ako u nas. Do lidla uz moc nechodim aj napriek tomu, ze to bol jediny obchod, kde sa dalo este nieco kvalitne z potravin vybrat. Budem rada ak napisete tiez svoje postrehy z Lidla.

Strana
z4