icon

Slovenská večera

zuna89
22. júl 2014

čafte baby, chcela by som sa poradiť. Sťahujem sa za manželom do Nemecka a chcela by som tam pozvať jeho kolegov - priateľov na večeru, aby sme sa zoznámili aj osobne nielen cez fb 🙂 . Chcela by som im pripraviť na večeru niečo typicky slovenské. Oni sú z Francúzska, Ruska, Nemecka a Talianska (25-30rokov) a každý z nich už je zvedavý na SVK kuchyňu. Tak rozmýšľam čo pripraviť. Zatiaľ som vymyslela samozrejme bryndzové halušky alebo pirohy (prikláňam sa skôr k tým pirohom, pretože predsa len vyzerajú na pohľad vábnejšie) a krupicovú kašu 🙂 Ale rozmýšľam čo je ešte také slovenské, lebo predsa len, bryndza je dosť svojská aj chuťou aj vôňou, tak to budú skôr asi len ochutnávať. A niektoré veci tam zrejme nezoženiem, tak aby som vedela dopredu nakúpiť ešte tu na SVK. Beriem kus slaniny, bryndzu, krupicu (manžel to v regáloch nenašiel, ale možno to tam poznajú) a doma mi navrhli, aj žinčicu (to ja nemusím, ale bryndzu milujem) a samozrejme slivovicu. Ale čo vám napadne ako prvé, keď sa povie slovenské jedlo? Vďaka za každý nápad 😉 😉 😉

Strana
z3
dendy1
22. júl 2014

Teraz v júli bola naša teta žijúca v Kanade s partiou kanaďanov ( aj rôznych prisťahovalcoch) vo Vysokých Tatrách a strašne im chutilo všetko aj halušky, pirohy a pod. Neboj sa tých halušiek. Bryndzou si zamraz aby bola čerstvá a kvalitnú slaninku a....Už mám chuť si dať 😀 🙂

skaredekacatko
23. júl 2014

@mravvcek môj ocino bol zo spiša a robieval nám tu kašu na večeru a u nich sa to volá že fučka, lebo to tak bublá fučí. Ja by som spravila niečo s parenou knedlou . a ako dezert sladké pyrohy alebo buchty

serpentino
23. júl 2014

V Taliansku som bola niekolko rokov a viem,ze neznasaju bryndzu a podobne veci..ja by som upiekla dobru chrumkavu kacku a k tomu knedlu,zelicko a aj lokse...a to budes vidiet,ze si oblizu prsty

mravvcek
23. júl 2014

@skaredekacatko u nas sa ta kasa vola kulasa 😉

ynett
23. júl 2014

súhlasím so @serpentino, jednoznačne pečenú kačku s domácou knedľou a lokšami a samozrejme kapustou🙂

ynett
23. júl 2014

ja by som k tomu ešte pridala kačaciu pečen, ale tú výkrmnú mňam🙂
@serpentino

betunka39
23. júl 2014

určite im navar vianočnu kapustnicu s hribmi a klobaskou, alebo aj holuby/pnene kapustne listy/, mojej sesternice manžel je Francuz a aj náš šef a tí to doslova zbožnuju a tiež naše nakladane kysle uhorky a klobasku.

serpentino
23. júl 2014

Alebo navar dobry,trocha pikantny gulas...su to predsa chlapi,ktoremu by nechutil dobry gulas...ale na tej krupicovej kasy som sa s chuti zasmiala..ako keby mali prist aj ich male deticky,o.k...ale dospelym chlapom ???ani len na ochutnavku by som nedala...kacka a este ta pecienka,no mnam..ku kacke by som hodila aj kusok nejakeho peceneho masa,popripade,ze by niekomu nechutila kacka,tak ma na vyber

hatapkagb
23. júl 2014

@mravvcek ja som tiez od spisa ale nikdy sme to nerobili,dakujem mnam normalne sa mi zbiehaju slinky 😀

cobhan
23. júl 2014

ja by som asi zacala nejakou bagetou a salatom, ako jednohubky, zalezi odo toho, co vies urobit...treska, parizsky, pripadne nejaka pomazanka - rybacia, vajickova, bryndzova alebo priniest nejake uz hotove veci korbaciky, ostiepok alebo parenicu, encian, ovci syr. Ako hlavny chod zrejme pecene maso, idealne kacku s kapustou a knedlou a na zaver kremes. V chudobnejsej verzii kremes nahradit pecenymi buchtami, bublaninou alebo pernikom, pripadne strudlou a ako hlavny chod mozno nieco ako gemerske gule, gule plnene masom a slaninou. Kazdopadne nic, v com by sa museli moc babrat.

evadek
23. júl 2014

@zuna89 krupičnu kašu poznaju aj v Rakusku..ako Griess ....robila som ju tam deckam..takze viem🙂..
Myslim si,ze je znama aj v inych statoch...
Rezen nie je slovenske ale typicke rakuske jedlo....wiener schnitzel...

Ja by som spravila asi kapustnicu...a makove alebo orechove sulance....

zuna89
autor
5. sep 2014

@mravvcek
@maartinkaa
@babajaga
@alexmianina
@angelheart
@miskap2111
@aliza
@mawka
@ukulela
@lucysl
@katkakovac
@vege1
@zuzanockamt
@lenka268
@medovka14
@nikawero12
@simca06022011
@hatapkagb
@ikke
@l3yla
@ervenka
@dina14
@ada12345
@erickatt
@stellamaris
@henikav
@mirtill
@henikav
@salomuska
@sisaha
@evadek
@cobhan
@hatapkagb
@betunka39
@ynett
@dendy1
@skaredekacatko
@serpentino

babule, takže už máme po večeri, ďakujem Vám moc za nápady, vydarila sa výborne ;) urobila som to formou švédskeho stola, čiže na stole boli misky a taniere s jedlom a každý si na ochutnanie zobral koľko chcel a čo chcel =)
nakoniec som spravila: bryndzové halušky, bryndzové pirohy, strapačky, kapustnicu, zemiakové placky, kuracie soté s cestovinou, granadír, bryndzovú, vajíčkovú a takú jemnú cesnakovú pomazánku, šúlance s makom, kysnutý koláč s domácim zaváraným ovocím (marhule, hrušky, ríbezle a čerešne) a drobeničkou, bábovku a piškótovú tortu z kyslej smotany a zaváraných marhúľ (tá mala najväčší úspech), klasické jednohubky na rožkoch (tie som zamrazené doniesla zo SVK) s domácou klobáskou, a pre tých čo by im nechutilo sme urobili cestovinový šalát a klasické chlebíčky. A nakoniec som spravila už počas večera aj tú krupičnú kašu so slovenským grankom a škoricovým cukrom a tej sa tiež nevedeli dojesť - musela som ešte dorábať 🙂 🙂 🙂 brala som slovenskú kašu a vraj chutí lepšie ako tá nemecká 🙂
prišlo 10 ľudí (Nemci, Rusi, Talliani, Francúzi, Arméni) a bryndzové veci mali úspech u 7 z nich (ani slovákom všetkým nechutí), krupicu som nakoniec robila kvôli talianom, lebo vraj to nepoznajú, ale ochutnali všetci a nakoniec to malo veľký úspech, dokonca sa ma jedna holka pýtala či jej nemôžeme doniesť slovenskú krupicu keď pôjdeme domov 🙂 kapustnica a strapačky boli také rozpačité, niekomu chutilo, niekomu nie, kysnutého koláča sa zjedli 2 plechy , šúlance poznali všetci, len nie s makom, ale oni na to dávajú strúhanku zo sladkého pečiva, a placky sa pojedli tiež. Soté s cestovinou skončilo asi na poslednom mieste, toho mi ostalo najviac a kofolka ich tiež nejak neohúrila. Slovenské vína a medovina ani neohúrili ani nesklamali 🙂 Manžel mi volal dnes z práce, že všetci sa boli poďakovať, že jedlá máme super, aj keď trošku ťažké a už sa pár pýtalo či sa môžu znova pozvať na pirohy 🙂 🙂 🙂 Ja som bola spokojná, jedla ostalo máličko, všetci sa bavili.
A prekvapil ma jeden zvyk. Od Nemcov som dostala ako privítanie v krajine chlebík a balíček soli. Že tak sa u nich víta 😀 😀 😀 Sranda, že?

ervenka
5. sep 2014

@zuna89 pekny prehlad. Z prveho vykladu si vyberam chlebicky, vsetko z kysnuteho cesta a samozrejme kasu. Dakujem. Slintam ako bernardin. 😀 Som rada,ze sa vecera vydarila a bola vseobecna spokojnost.

ada12345
Autor odpoveď zmazal
l3yla
5. sep 2014

@zuna89 paráda 🙂 obdivujem ťa ,že si toľko toho nachystala a teším sa že jedlá mali úspech 🙂

mirtill
6. sep 2014

To ťa obdivujem,si super kuchárka s hviezdičkou,ja som stará,ale by ma toľko rózných jedál nenapadlo.
Toto asi v živote nezabudnú,u nás gazdinke nosia kvety a sladké,dostala si aspoň niečo,okrem toho chleba a soľi?

zuna89
autor
6. sep 2014

@mirtill
@ervenka
@ada12345
@l3yla

ďakujem za pochvalu 😀 😀 😀 samozrejme, podostávali sme aj drobnosti do bytu aj pre malého 🙂 len ten chlieb a soľ ma prekvapil, keď tak sa víta na SVK a oni, že tak sa víta v DE 🙂

Strana
z3