icon

Varíte deťom len ich obľúbené jedlá?

13. sep 2025

Ahojte, dnes som opäť ako každý deň varila, je sobota tak dcérka obeduje doma a nie v škôlke. Snažím sa variť rozmanito a pestro, dnes som varila podľa toho čo má manžel rád (ostatné dni v týždni mám jedálniček a podla neho varím všetkým). Predškoláčka to ofrflala a povedala, že jej mám navariť špagety. Ona by totiž každý deň jedla len špagety..a tiež nie hocijaké, ale s mletým mäsom. Tak som sa zamyslela... Čo je správne? No nenavarila som jej keď nezjedla obed, nechcem ju v tomto smere rozmaznávať, ale tak celkovo do budúcna..
Vy varíte len tie jedlá čo majú vaše deti aktuálne najradšej (napr. Stále točíte 5 tých istých jedál) alebo vôbec na to neberiete ohľad a musí jesť to, čo jedia všetci? Ďakujem

Strana
z3
barka1
13. sep 2025

Bohuzial, vymakla som, nevařila som to, co deti nejedia. Takže ano, bolo obdobie, ked som cez víkendy točila 5-6 druhov. Naštastie ako rastu, tým su menej vyberavi.

ivinkapink
13. sep 2025

Ja tiez varim len to co zjedia....keby som varila inak, naco? Nezjedli by to a este by som to vyhadzovala....verim ze je to obdobie..

katkaseiner
13. sep 2025

Obcas uvarim to co jedia a po polievke uz nic nechcu, takze som si to tak rozdelila...raz varim co chcu, druhykrat čo chceme my s muzom (muz zje vsetko len niektore veci nepreferuje...ale zje)

13uzivatelka11
13. sep 2025

Snažím sa variť jedla, ktoré viem že zje.. takže ano, väčšinou sú to tie isté jedla dookola, ale obeduje v škôlke.. a keď je doma dlhšie, nám s mužom niekedy uvarím niečo čo máme radi my a synovi len opečiem dáke mäso, keďže my mäso nejdeme. Ale zase synovi by tiež nechutilo jesť jedno jedlo viacej dní, alebo nejako často

1ryba
Odpoveď bola odstránená
autor
13. sep 2025

Ďakujem všetkým za komentár, budem o tom viac premýšľať 🙂

autor
13. sep 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba ono to nikdy nie je naschvál, že viem, že to nezje a naschvál to navarím.. Lebo niekedy zje, niekedy nie.. Je to ako lotéria :D ja osobne rada skúšam nové recepty a vždy mám nádej, možno jej to bude chutiť?..tak som sa zamyslela, či má vôbec zmysel takto skúšať alebo variť na istotu iba pár jedál (alebo jedno-dve, lebo niekedy jej nechutí ani to, čo predtým chutilo..)

lenka.25
13. sep 2025

Veľakrát varím dve jedla . Dcéra športuje a je pre mna dôležité , aby jedla varené jedlo . Muž síce zje všetko , ale asi by nebol nadšený , keby dookola jedol to iste , ako moje dieťa . Je to len obdobie . Ale áno , deťom sa v tomto prispôsobujem

anonym_25c728
13. sep 2025

Rodičia väčšinou varili na tom čo sme sa dohodli, také jedlá čo vyslovene som odmietala ako je pečeň to prestali variť. Neviem nikdy nerobili že 3 chody lebo každý ma niečo iné rád. To ani ja v budúcnosti by som nerobila zbytočne. Ale zase kebyže mi varia stále dookola tie iste jedlá, neviem asi by som nič neochutnala. Veľa krát ma donútili ochutnať a potom čuduj sa svetu mi to chutilo. Je to na tebe ako to zvážiš. Mne vždy hovorili ochutnaj a potom povedz. Keď už vyslovene že sa nedá s dieťaťom pohnúť však keď ma rada špagety dá sa uvarené mäso zamraziť a špagety uvariš hneď. A vy zjete čo máte radi s ona tiež.

anonym_25c728
13. sep 2025

Bratranec do 4 rokoch odmietal jesť čokoľvek iné jak tie kupované z fľašky jedlá. Prišiel k babke na obed a nanútila mu prívarok a ešte si aj dupľu pýtal. Len nevesta bola lenivá mu variť a skúšať. Ono ako vravíš je to lotéria asi každý sme boli vyberaví tiež nevarím čo mi nechutí a muž ma smolu.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
mane01
13. sep 2025

@anonym_autor nemam jedno dieta, takze nie, nevarim len podla toho, co deti lubia. Chute mojich sa dost vylucuju, co jeden miluje, druhy neznasa, takze by sa to ani nedalo. Mam zoznam jedal, ktore varim, obcas nieco nove vyskusam, niekedy vari muz. Moje deti sa naucili, ze je jedno jedlo pre vsetkych, ked boli mensi, mohli si dat po zjedenom jedle dezert, ak nezjedli, nevadi, ale nebol dezert. Casom si zvykli zjest aj to, co nemaju radi. Nenaberam im ja, naberu si sami a co si naberu, to musia zjest. Jedlo nevyhadzujeme. Ked boli mensi casto som im hovorila, ze treba skusat nove chute. Celkom si to osvojili a radi vyskusaju aj nieco uplne nove a exoticke. Muz ma syna z prveho manzelstva. Chlapec polovicu jedal, co som varila nezjedol. Je to tak doteraz, lebo muz to akceptoval, vzdy mu dal nieco ine a chlapec, hoci je uz velky tak je doteraz. Ked nechce moje jedlo, vypyta si toast a zvysok dotlači cipsami. Som rada, ze som od mojich deti ocakavala, ze si nebudu v jedle preberat.

vilma7
13. sep 2025

Varim tak aby sme sa najedli všetci. Deti mi steak.jest nebudú, niekedy sa varí pre manžela extra, nie pre deti.

anonym_3c043e
13. sep 2025

@anonym_autor za nasich cias sa nikto deti nepytal, co chcu jest - tu je navarene, jedz alebo nechaj tak, v horsom pripade proste jedz. Nenavidela som to. Varilo sa podla toho, co chcel otec. On ako dospely mal pravo si vybrat, ja som sa musela prisposobit a 90% z tych jedal som neznasala. Nastastie v urcitom bode ma aspon mama prestala nutit jest, tak som povyberala napr len zemiaky a salat. Ale aby som jej nekrivdila, ked bol otec pracovne prec, tak uvarila aj specialne pre mna co som mala rada. A samozrejme boli aj jedla, ktore sme mali radi vsetci. Toto je jedna z veci, v ktorych nechcem byt ako moja mama, takze sa snazim varit tak, aby sa v prvom rade najedlo dieta. Nevarim sice vzdy vyslovene na zelanie, ale ani ho nebudem nutit to, co vyslovene neznasa. A niekedy varim aj dve jedla, jedno nam a jedno dietatu extra.

bagerka
13. sep 2025

@anonym_autor zostavujeme jedlanicek na celý týžden spolu, každý povie nápad a uvarí sa podľa toho. Ale nevarím. Vsetci zjedia. Mozno trochu malý ofrfle ale zje. Alebo ked niekto nemá rád hríby/ špargľu dá druhému a tak.

anonym_403cad
13. sep 2025

Varím pestro, a v živote som jedlo nevyhodili za to že to dieťa ofrflalo, ale dala do chladničky.na ďalši den. Ak boli hladné mohli jesť chlieb vyčkať do večera....Variť dookola pár jedál....nieeeee

biba_18
13. sep 2025

varila som čo malo dieťa rado a aj teraz keď už býva sám a príde k nám na obed tak sa pýtam jeho, čo si dá… mala som zoznam jedál ktoré zjedol a z toho si vyberal…
a keď varím iba nám s mužom tiež sa ho spýtam či má chuť na to čo plánujem robiť… alebo mu dám na výber - mala hovädzie, chceš ho tak alebo tak?
tiež mám svoje chute - a keď si môžem vybrať tak si vyberiem - tak prečo by to nemohlo aj dieťa???

tykat
13. sep 2025

@anonym_autor ano varim to co chcu deti a manzel a ja. Mame spolocne oblubene jedla, ak niekto nie je doma varim.to co ten jeden nema rad ale ostatni zjedia. A tiez varim viac variant, napr.rezen a vyprazany karfiol. Fasirky masove a zeleninove. Restovanu pecen a kuracie sote. Spagety omacka bolonska aj smotanova.
Nevidim.zmysel varit nieco co niekto z tych co budu obedovat nezje. Ja milujem lečo, zbytok rodiny ho nezje. Varim ho len ked som na obed sama.

anonym_e0bbbb
13. sep 2025

Mám puberiačku a 14 mesačné. Staršia zje takmer všetko, okrem pečienky. Drobcovi malo čo chutí. Snažím sa variť, tak aby všetkým chutilo. To čo menšia nemôže alebo viem, že nezje. Tak jej uvarím zvlášť a takisto, aj pri staršej. Momentálne by jedla pizzu, aj 5 x za týždeň. No tak, keď ma ňu chuť, urobím cesto a väčšinou na večeru máme pizzu. Ide má síce poraziť, lebo aj menšej chytí viac pizza ako chleba s domácou nátierkou. Ale tak, je v nej kopu domácich surovín. 😅Hlavne, že sú spokojné.🙈

kavasmliekom
13. sep 2025

@anonym_autor zaujímavé na tom je, že v škôlke nepovie, že ona chce špagety...😄
Ale áno, varím to, čo chcú. Niekedy k tomu uvarím aj to, načo mám chuť ja a paradox, zjedia moje a čo chceli, musím jesť ja 🫣😄

reanda
13. sep 2025

varim tak, aby nam chutilo vsetkym.. kedze synovi v poslednej dobe prestalo vela jedal chutit a tiez by jedol len pizzu a spagety, tak ked mu nechuti, co navarim, tak si spravi pizzu (mrazenu) alebo spagety (s omackou z pohara) .. ludia uz zivot spravili dost neznesitelnym, aby som k tomu este pridavala, ze sa smie jest len to, co je navarene, aj ked to niekomu nechuti, aby musel dojest, co si nalozil, aj ked uz nevladze, alebo aby si nemohol dat dezert, ked nezjedol, co mu nechutilo 😝

oceanahory
13. sep 2025

@anonym_autor Sice mam doma naozaj dobreho jedaka, takze sa nemozem stazovat, ale velmi casto mu jedlo prisposobujem podla preferencii s ingredienciami, ktore davam do nasho jedla, napr. pre nas som dnes varila thajsku polievku, viem, ze by ju nezjedol, ale boli ryzove rezance, tak som mu vybrala kuracie maso, orestovala na cibulke spolu so sampinonmi (ktore som davala rovnako do polievky), spravila rychlu omacku z mlieka, supla na nu ryzove rezance a hotovo. Minimalna robota na zvys, mna neobtazuje spravit nejaku rychlovku mimo nasho jedalnicka s podobnymi surovinami.

anonym_e0bbbb
13. sep 2025
@kavasmliekom

Ale áno, varím to, čo chcú. Niekedy k tomu uvarím aj to, načo mám chuť ja a paradox, zjedia moje a čo chceli, musím jesť ja 🫣😄

@kavasmliekom tak moje dieťa raz v škôlke povedalo, že jeho mama také nevarí, tak ona to jesť nebude. Tak zjedla len polievku a mäso, ale cuketového prívarku sa nechytila. Mala vtedy 4 roky.😅

janickacrazy
13. sep 2025
@kavasmliekom

@kavasmliekom možno aj povie, ale tam to nikoho nezaujíma

pe_mi
13. sep 2025

@anonym_autor ahoj,my varíme všetko a aj to,čo nemajú radi (minimum jedál to je)
Zjedia to,nemajú na výber

kavasmliekom
13. sep 2025
@pe_mi

@anonym_autor ahoj,my varíme všetko a aj to,čo nemajú radi (minimum jedál to je)
Zjedia to,nemajú na výber

@pe_mi čiže ich nútia jest? Alebo nechcú, tak si dajú chlieb, jogurt atď?

kavasmliekom
13. sep 2025
@anonym_e0bbbb

@kavasmliekom tak moje dieťa raz v škôlke povedalo, že jeho mama také nevarí, tak ona to jesť nebude. Tak zjedla len polievku a mäso, ale cuketového prívarku sa nechytila. Mala vtedy 4 roky.😅

@anonym_e0bbbb aj moje deti povedia, že niečo nechcú, ale nenutila ich to jest. Maju dohodu, že ochutnaju, a vy jedia to, čo im chutí.

pe_mi
13. sep 2025
@kavasmliekom

@pe_mi čiže ich nútia jest? Alebo nechcú, tak si dajú chlieb, jogurt atď?

@kavasmliekom zjedia ,čo navarime

nikolka232
13. sep 2025

Akurát dnes som nad tým rozmýšľala. Dcéra má specialne stravovanie (kvôli alergiám) a varím jej dookola pár jedál, snažím sa uvariť aj niečo “iné”, ale to potom nezje a ja som z toho zbytočne frustrovaná a unavená.
Nám s mužom varím zvlášť.

4stanka4
13. sep 2025

Ja mam 5 ročnú a ona je úplne skvelá čo sa týka jedla. Sama mi povie co by chcela- ma rada jedla typu sviečková na smotane, guláš, halušky atď naozaj také sýte jedla. Palacinkami sa jej nezavdacim zje ledva jednu aj to suchu. Tak sama už povie co by bolo fajn uvariť a zas keď skúsim niečo nové ak zje vychvali do nebies, ak nechuti tak povie ze to už variť nemusim

Strana
z3