icon

Zdravo, chutne, pestro a finančne nenáročne

simusiq2
8. máj 2016

Čaute, žienky ! Pred pár týždňami (cca 3-4) sme sa s manželom a 2-ročnou dcérkou osamostatnili. Doteraz sme bývali u svokrovcov, ktorí sa starali o domácnosť a manžel sa venoval výchove dcérky. Ja chodím do roboty na smeny, pravidelne 12-tky, preto som sa venovala týmto veciam pomerne okrajovo. Viem variť, ale nemám k tomu vzťah. Teraz je to však všetko na mne a preto sa chcem poradiť od vás, ktoré ste v tom zabehnuté. Mám 22 rokov, nie som žiadna tridsiatka, ktorá nikdy nevidela hrnce, no mám páru nedostatkov. Určite chcem variť zdravo, chuťovo na úrovni ale aj chcem aby to jedlo malo nejaký vzhľad. Viem uvariť zopár jedál poriadne, v mnohých sa ešte potrebujem zdokonaliť a xy ich dobabrem pri každom pokuse. Môj manžel miluje domáce knedle, no problém je, že s kysnutým cestom nejako extra neviem pracovať. Väčšinou mi vykysne, aj skúsenej kuchárke sa stane, že nie. Ak aj vykysne, je pekné nadýchané to cesto, no akonáhle či robím buchty, či šišky, knedle alebo langoše po dokončení všetko ostane tvrdé ako kameň alebo suché a nemá to typickú chuť, akú to má mať. Druhým problémom je, že neviem ako sa robí zápražka. Zahusťujem klasicky múka+voda+metlička+niekedy hrudky. A ani nehovorím lepivé cestoviny, rozvarená alebo nedovarená ryža(netuším koľko vody do nej dať) a xy ďalšieho. Nemám vo varení fantáziu čo s čím skombinovať. Prosím o rady. Ďakukem🙂)

nyusika
9. máj 2016

@mima4 presne to som isla napisat !

pise, ze chce zdravo a hen - sama zaprazka, kysnute cesto, sisky....

kedyse, ked nebolo tolko inych moznosti, sa toto mozno povazovalo za vrchol kulinarskeho umenia a dobra gazdina sa posudzovala podla toho, ake sisky spravi - u nas sa vsak toto absolutne vobec nerobi.
ja som super kucharka, lebo viem pripravit paradny steak, perfektne pripravujem ryby a mnou pripraveny bulgur zje aj otec- tradicnojedivsi ufrflany dochodca 😀 😀

h2
9. máj 2016

@simusiq2 Ahoj, prečítala som si len zopár prvých príspevkov, čo Ti baby odpísali a už som sa aj rozčúlila, aké sú na Teba zlé. Bóže, veď máš ešte len 22 rokov a máš snahu sa učiť a zdokonaľovať, tak dúfam, že sa tými nepríjemnými rečami nenecháš odradiť. Hľadáš pomoc na nete od skúsenejších kuchárok? Tak to robíš správne, len si sa obrátila na nesprávne fórum, tu Ťa každý len okritizuje. Na nete nájdeš kopec návodov na varenie, často s podrobným fotopostupom, alebo s videom, ako sa čo presne robí. Stačí, ak si do vyhľadávača zadáš názov jedla, ktoré chceš variť a nájde Ti to kopu odkazov na recepty. Držím Ti palce, varenie je skvelá zábava (chápem, že Ťa to zatiaľ nebaví, keď Ti to ešte príliš nejde, ale to sa zmení, keď sa zdokonalíš.) 🙂

nyusika
9. máj 2016

@h2 nic v zlom, byt slobodna 22 rocvna, co byva u mamy je nieco ine, ako mat svoju rodinu.
tu sa uz nejake zaklady predpokladaju, nie ? 🙂
a navic, pise, ze chce zdravo, ze je zaciatocnicka a zrazu diskusia o knedliach a siskach a kysnutom ceste.

h2
9. máj 2016

@nyusika Áno, je iné byť slobodná a bezdetná a iné je mať svoju rodinu, ale stať sa dobrou kuchárkou chce roky skúseností, to sa nestane len tak, za noc. Mne sa nepáči, aká kritika sa jej tu hneď zniesla na hlavu, pritom ona sem písala, aby sa niečo naučila od skúsenejších.
A k tomu, že chce variť zdravo a zrazu sa diskutuje o knedliach, no a? Ona predsa nepísala, že knedle sú zdravé. Chcela od nás rady, ako variť zdravo, a okrem iného spomenula, že sa jej nedarí variť knedle, ktoré robila pre manžela, lebo ich má rád.
A na záver mi ešte nedá nevyjadriť sa k Tvojej "skromnej" vete, že si skvelá kuchárka, lebo vieš pripraviť steak!!! No, neviem, čo je jednoduchšie, ako spraviť steak, ľudia si možno myslia, že je to nejaká veda, lebo naše babičky steaky nerobievali, ale nič na tom nie je. Tým nechcem povedať, že by si nemohla byť skvelá kuchárka, len sa mi nepáčia takéto samochválenkárske vyhlásenia. 😉

nyusika
9. máj 2016

@h2 jemine, kusok nadhladu...netreba brat vsetko smrtelne vazne a od slova do slova.

bolo to napisane ako porovnanie toho, co bolo kedysi brane ako vrchol kucharskeho umenia a co teraz.
priklad som mohla pouzit aj iny...nie konkretne steak

a pre mnohych je omnoho vacsie umenie pripravit uz ten spomenuty stejk, ako naparit knedlu.

sense
9. máj 2016

@h2 vo vsetkom s tebou suhlasim az na ten steak urobit dobry steak ci uz na sposom medium, ci saignant al. Prepeceny vyzaduje prax a nie kazdy viectu mieru odhadnut. V opacnom pripade to vyzera ako v 90perc restauracii na slovensku ze dostanes na tanieri nieco s nazvom steak aj za cenu steaku a zvycajne nie je ani spravny druh masa pouzity

h2
9. máj 2016

@sense My s mužom sme veľkí milovníci steakov, chodievali sme na nich do reštaurácií práve preto, lebo sme si mysleli, že urobiť to doma nie je "sranda", až kým sme to neskúsili. Robíme si steaky už roky a ani raz sa nestalo, že by sa nepodarili, proste hneď od prvého razu boli super a to ich robievam pre seba prepečený a pre muža medium až krvavejší. Najprv sme robili len zo sviečkovej, ale odkedy sú bežne dostupné aj iné druhy hovädzieho, už sme vyskúšali skoro všetky. Pre mňa je určite jednoduchšie spraviť steaky než napríklad sviečkovú na smotane s domácou knedľou.

janickacrazy
9. máj 2016

@h2 Prosím ťa a z akého masa robíš ten steak? Ja som to minule skúšala z hovadzieho a nejak mi to veľmi nevyšlo, stále to bolo tvrdé ako šlak. Neviem teda, či to maso bolo z nejakej starej kravy alebo čo, lebo to mi kupoval mama od nejakej známej z vidieka, takže to nebolo z obchodu. Čo som počula, tak steak by sa mal robiť z býka, aby bol dobrý.

h2
9. máj 2016

@janickacrazy Áno, mäso na steaky býva z mladých býkov, ale priznám sa, že netuším, či je z býkov preto, lebo to má nejaký špeciálny význam pre tie steaky, alebo jednoducho z praktických dôvodov, že kravy sa nechávajú na mlieko a býkov toľko netreba, tak idú na mäso. Najlepšia na steaky je pravá sviečková, to je jemné a mäkké mäsíčko, s tým nie je žiadny problém. Ďalej môžeš použiť roštenku, falošnú sviečkovú (stehno), alebo aj iné druhy mäsa, ale to musí byť dobre odležané, vyzreté. Na to doma nemáme podmienky, lebo ak kúpiš čerstvé mäso, treba ho nechať pri istých presne stanovených podmienkach (teplota, vlhkosť a prúdenie vzduchu). Ja preto kupujem buď sviečkovú, alebo ak je to mäso z inej časti, tak také, ktoré je určené na steaky a teda už je odležané (býva to na ňom uvedené). Ak si mala mäso od niekoho z vidieka, tak pravdepodobne to bolo mäso z čerstvo zabitého zvieraťa, z takého by bol steak mäkký, len ak by sa jednalo o sviečkovú z veľmi mladého zvieraťa.

janickacrazy
9. máj 2016

@h2 dakujem krásne za vysvetlenie, asi tam bol ten problém, že to maso nebolo odležané, skúsim kúpiť nejaké špeciálne na steaky a uvidíme, ako to pojde 😉

bosoriak
9. máj 2016

@simusiq2
Zjednodus si to:
Domace knedle som robila asi dvakrat, recept na hrncekovu knedlu som nasla na internete. Ale uz to nerobievam, nechuti nam to, je to velmi tazke.
Zaprazka - maslo roztopit a trochu muky. Zaprazku do zeleninovej polievky nedavam, na konci pridam bud postruhany zemiak alebo naberiem trochu zeleniny z polievky, rozmixujem tycovym mixerom a "zaprazene". 🙂
Ryza - oprazit, zaliat dvakrat tolko vody, kolko bolo ryze, varit tak 15 minut, potom nechat dokoncit na horucej platnicke.

Inak zdrave a chutne a jednoduche recepty najdes na kuchynalidla, ja som bola velmi milo prekvapena, kolko receptov som odtial robila, vsetky mi vysli vynikajuco. Su tam aj videa, vzdy odporucam si pozriet. Ja mam radsej tie recepty od Ihnacaka, ten vari lahke a chutne jedla, ale raz za cas spravim aj tie Paulusove mastnejsie a tazsie.
Inak je zakladom mojej kuchyne zelenina a maso, najcastejsie len narychlo orestovane a ochutene, to uplne staci. Netreba dusit, vyprazane som uz nerobila roky. A ide leto, tak sa blizi moje oblubene obdobie jedal - orestovane maso a salaty. Moj muz chvilu frfotal, ked sme presli z tej klasickej slovenskej kuchyne na takuto lahsiu, ale teraz ani on nezje pomaly nic od svojej mamy, lebo je mu to velmi tazke.

Len sa do toho pusti, je to zabava, a casom sa to naucis robit aj bez receptov. 🙂
Drzim palce.

sense
9. máj 2016

@h2 uprimne "steak" zo stehna uz pre mna nie je steak ale maso a la minute.....ale to uz je mimo temu....

natalym
9. máj 2016

@simusiq2 Ja mám vyše 40 rokov a knedle neviem, ani kysnuté, nerobím to. 😉
Variť ma nikto neučil, naučila som sa sama, lebo som bola donútená.

sense
9. máj 2016

@janickacrazy a ako si ten st3ak robila ked ti nevysiel plus zalezi aj z kt. Casti maso bolo....

h2
9. máj 2016

@sense Ja mám tiež najradšej tie "pravé", zo sviečkovej, ale teraz je plno rôznych steakov, v Lidli, aj v Bille, je to vyzreté mäso, vhodné na rýchlu úpravu, tak asi preto to nazvali steak. Ja som si tiež myslela, že steaky by mali byť len z pravej hovädzej sviečkovej no a dnes prídeš do reštaurácie a v jedálnom lístku čítaš: kurací steak, steak z bravčovej panenky, steak z lososa... dokonca už som videla aj šampiňónový steak (z tých veľkých šampiňónov portobello). 🙂 To je asi tak, ako sa dnes už úplne bežne zaužívali termíny, ako kuracia šunka, morčacia šunka. A pritom šunka je bravčové stehno...

anjelicek26
9. máj 2016

Milujem tuto tetu, to su take blbuvzdorne recepty aj s videom, niektore veci je proste tisic krat lepsie raz vidiet, ako ich len citat ♥

http://ekucharka.net/

janickacrazy
9. máj 2016

@sense robila som ho podľa receptu od jednej baby, čo vravela, že robieva steaky podľa neho a vraj sú dobré, len ako vravím to maso bolo isto z nejakej starej kravy, takže bolo veľmi tuhé

sonaja
9. máj 2016

@malabiba
@simusiq2
ja ryžu po novom varím ako cestovinu. zvyšok vody vylejem a je to. keď som ju varila ako ty 1:2 nikdy sa mi nepodarí uplne. zväčša je lepkava. a keď ju uvarim vo vode ako cestovinu je aspoň sypká.

sense
9. máj 2016

@janickacrazy to mohlo byt viac dovodov, bola to niekolkokrat otelena krava, nespravny kus masa , ci nie prava svieckova...staci ze je nesparavne nakrajany resp len odrezok...a napr my nikdy maso nesolime, nepacujeme mad pred pecenim okorenit, rozzerave3na panvica a hlavne do masa nepichat...

sense
9. máj 2016

@h2 veru steak je pomaly hociaky platok masa

natalym
9. máj 2016

@sense To tak honosne znie, skoro ako showroom namiesto predajňa. 😀

h2
9. máj 2016

@sense Keby len mäsa! 🙂

sense
9. máj 2016

@natalym a potom zistis ze je to odrb za cenu steaku lebo platis za nazov😁

natalym
9. máj 2016

@sense Nuž ale dajme ľudu čo chce. Chce honosné názvy, image, no nech má. 😉

sense
9. máj 2016

@natalym nuz niekto chce honosny nazov, iny kvalitne maso za kt. Je ochotny zaplatit ale to je uz uplne mimo temu....a s kysnutym cestom nema nic spolocne

stevvvka
9. máj 2016

@nyusika
@mima4
Tak si precitajte prosim autorkin prispevok....nazov je sice zdravo.....ale v prispevku spomina knedle aj zaprazku, tak jej odpovedame, nie? A ako sa ma naucit odlisit zdrave od nezdravych, ked nevie zaklady?

A teraz nemyslim len vas, ale vsetky raw a bio gazdinky...keby ste len vedeli, z coho vsetkeho sa mixuje spaldova muka...hlavne ze zeleninu kupujete vacsina v tescu ...
Je to vasa vec, ale aby niekto mna kritizoval, co si doma ja navarim..ja ked si aj zjem desat sisiek, vas do toho nic. Nedavam ich aj zjest vam. Jedzte si svoje jedla, poradte, upozornite na obezitu, ale navazat sa do inych kvoli niecomu, do coho vas nic nie je...

mima4
9. máj 2016

@stevvvka
však jasne, mna do toho nič... len ona nevie ani zasady zdravej vyzivy... a teda nadpis dala aj "zdravo" preto som reagovala...

ako creva si clvoek naplni hocicim... ale to co menovala nema ziadnu hodnotu pre telo, je to cisto len na naberanie tukov, ale telo je podvyzivnene, chyba mu vyziva.... zdrave to urcite nie je...

nyusika
9. máj 2016

@stevvvka za seba napisem, ze ziadne raw nejem, najlepsia zelenina je ten spomenuty stejk.
nezachadzajte zbytocne do extremov...existuje aji nieco medzi bretarianmi a knedlo/siskozrtutmi, nie ? 🙂

napisala "zdravo" ? napisala...tak sme si dovolili vujadrit sa.
a stojim si za nazorom, ze aj bez priprvy knedli a inehi kysnuteho cesta z nej moze byt vyborna kucharka.

ajana1
9. máj 2016

@simusiq2 neboj kazda sme nejako zacinala a ver tomu ze kazda jedna z nas par krat co to pokaslala. Zacni jednoduchsimi jedlami ako zeleninove polievky kde netreba zaprazku, kuskus, ryza s nejakym tym maskom a zeleninou. Uplna sa vykasli na kysnute veci ktore aj tak nie su zdrave a su aj casovo narocne. Ak chces nieco upiect na nete mas plno hrncekovych kolacov ktore sa urcite podaria a ak do toho das cerstve ovocie a trochu menej cukru su aj "zdravsie". Na varecha.pravda.sk alebo mytaste.sk mas vela dobrych a hlavne jednoduchych receptov. Len sa neboj experimentovat s bylinkami a chutami a ono to raz pride. 🙂 inak taky tip ked varis ci uz ryzu, cous-cous, pohanku alebo ine pomer je vzdy 1:2 a tak sa ti to urcite podari 🙂 pri cestovinach si odstopuj presny cas ktory je napisany na obale, hned premy studenou vodou a vzdy budu al dente. Takze vela zdaru a uspechov! ;)

mijo53
9. máj 2016

@h2 asi to bude mať z býka špeciálny význam, lebo napr. mäso z kohúta je tiež lepšie ako zo sliepky, ozaj, lenže kde v obchode kúpiš kohúta, to väčšinou z vlastného domáceho chovu