icon

Ako odstúpiť od zmluvy pri skrytej vade auta?

20. feb 2026

Kupovali sme pred mesiacom jazdeny Volkswagen Golf v jednom vacsom autobazare v Ziline. Tvrdili ze auto je po prvom majitelovi a nebúrané. Teraz nam v servise pri vymene oleja mechanik povedal, ze cely pravy bok bol striekany a airbagy su tam bohvieake. Ked som volala do bazaru, tak ma odbili ze som podpisala preberaci protokol kde je napisane ze beriem auto "ako stoji a lezi" a ze sa na to zaruka nevztahuje. Mate skusenost ako odstupit od zmluvy pri skrytej vade, ked vas takto oklamali? Auto stalo 9000 eur a bojim sa v tom teraz vozit deti ked neviem ci to vobec vystreli pri naraze.

martinmmartin
20. feb 2026

a co pouzijes ako protiargument ked bazar povie ze auto bolo ok ty si ho hnned naburala a teraz ho iba chces vratit?
Prebrala si auto ake bolo a teraz ho mas

anonym_6f7b7b
20. feb 2026

Kupovala si v AAA?

muzula
20. feb 2026

A aka je teda ta skryta vada?

anonym_4a2b94
20. feb 2026

@anonym_autor
O skrytú vadu sa jedná vtedy,keď predávajúci o nej vedel a úmyselne ju zamlčal. A ty musíš dokázať,že predávajúci o nej vedel. To je jedna vec a druhá - načo kupujete predražený koncern,naleštenú biedu,alebo neviem ako to ešte nazvať..

anonym_e2392f
20. feb 2026

No zaleží čo máš v zmluve, a v zlmuve očividne nemáš nič, čo by ta chránilo.. bohužial v tomto nepochodíš.. ja si preto dávam zmluvy robiť právnikovi, áno aj na kúpu auta.. vďaka tomu som už 2x odišla bez auta, ale teda síce preto, že jedno bolo predmetom DPH podvodu a druhe bolo burane v Nemecku.. chlapci sa zlakli, zmluvu ani nechceli podpisať...

anonym_d3a36a
20. feb 2026

@anonym_autor áno, pri formulke ktorú opisujes s "v stave v akom leží a stojí" budeš mať veľký problém dovolať sa spravodlivosti. Jedine s pomocou veľmi dobrého advokáta, ktorého ale musíš zaplatiť a záruka výsledku je nejasná.

muzula
20. feb 2026

Ale autorka stale nenapisala o aku vadu jej ide. Lebo to, ze na aute bolo nieco opravene/prestriekane nie je skryta vada. Je to len zamlcanie jeho historie, o ktorej teoreticky predajca vediet nemusel.

draik
20. feb 2026

Podstatné je, čo je v zmluve. To, že Vám niečo tvrdili, sa vylučuje s tým, čo ste následne uviedli o doložke v zmluve. Nie že by sa s tým nedalo vôbec nič robiť, ale náklady prípadného sporu nebudú najnižšie. Teraz už hocikto má merač laku, čiže zjavne tu bola zanedbaná kontrola stavu, čo spôsobilo terajšie problémy. Vyjadrenie, že airbagy sú bohvieaké snáď ani netreba komentovať. Už zistenie skutočného stavu bude stáť peniaze.

misanthropicdann
20. feb 2026
@anonym_d3a36a

@anonym_autor áno, pri formulke ktorú opisujes s "v stave v akom leží a stojí" budeš mať veľký problém dovolať sa spravodlivosti. Jedine s pomocou veľmi dobrého advokáta, ktorého ale musíš zaplatiť a záruka výsledku je nejasná.

@anonym_d3a36a predávať veci ako "stojí a leží" je možné len pri predaju súboru veci, nie jednej konkrétnej veci.
Táto formulka nijako nechráni autobazár.

anonym_d3a36a
20. feb 2026
@misanthropicdann

@anonym_d3a36a predávať veci ako "stojí a leží" je možné len pri predaju súboru veci, nie jednej konkrétnej veci.
Táto formulka nijako nechráni autobazár.

@misanthropicdann akože nie. Mám KP zmluvy na auta ktoré som predávala, písané advokátmi podotykam ktorí tam túto vetu výslovne odporučili zakomponovať.

misanthropicdann
20. feb 2026
@anonym_d3a36a

@misanthropicdann akože nie. Mám KP zmluvy na auta ktoré som predávala, písané advokátmi podotykam ktorí tam túto vetu výslovne odporučili zakomponovať.

@anonym_d3a36a tak si dohľadajte informácie a rozsudky Slovenského súdu. Ak predávate jednu konkrétnu vec :vozidlo ktoré sa dá určiť vin číslom, nehnuteľnosť supisnym číslom, produkt sériovým číslom táto časť zmluvy je absolútne neplatná.
Táto formulka sa vzťahuje len keď predávate viacero veci v jednom balíku, napríklad niekoľko vozidiel, nehnuteľnosť v ktorej zostáva nábytok/elektronika (tak na tie veci sa to vzťahuje). Ale nie na vozidlo.

"Čo však je podstatné, doložka previesť vec "ako stojí a leží" sa nedá dojednať pri predaji akejkoľvek veci, ale len pri predaji súboru vecí určeného úhrnom. Môže ísť typicky napr. o dojednanie o predaji všetkých vecí nachádzajúcich sa na určitom mieste, napr. tých, ktoré sa nachádzajú v rodinnom dome , či byte, na pozemku a pod. Môžem tak však predať aj veci, ktoré vyložím pred svoj dom a kupujúcemu ich ukážem, či kupujúcemu predávam autovraky nachádzajúce sa pred autoservisom, ktorý vlastním, alebo mu predám všetky knihy nachádzajúce sa v mojom byte. "

misanthropicdann
20. feb 2026
@anonym_d3a36a

@anonym_d3a36a Ak by sa chcel autobazár zbaviť zodpovednosti musel by uviesť ze predáva auto na súčiastky a vtedy by išlo o súbor veci (diely, súčiastky) na ktoré by sa "stojí a leží" dalo uplatniť

anonym_d3a36a
20. feb 2026
@misanthropicdann

@anonym_d3a36a tak si dohľadajte informácie a rozsudky Slovenského súdu. Ak predávate jednu konkrétnu vec :vozidlo ktoré sa dá určiť vin číslom, nehnuteľnosť supisnym číslom, produkt sériovým číslom táto časť zmluvy je absolútne neplatná.
Táto formulka sa vzťahuje len keď predávate viacero veci v jednom balíku, napríklad niekoľko vozidiel, nehnuteľnosť v ktorej zostáva nábytok/elektronika (tak na tie veci sa to vzťahuje). Ale nie na vozidlo.

"Čo však je podstatné, doložka previesť vec "ako stojí a leží" sa nedá dojednať pri predaji akejkoľvek veci, ale len pri predaji súboru vecí určeného úhrnom. Môže ísť typicky napr. o dojednanie o predaji všetkých vecí nachádzajúcich sa na určitom mieste, napr. tých, ktoré sa nachádzajú v rodinnom dome , či byte, na pozemku a pod. Môžem tak však predať aj veci, ktoré vyložím pred svoj dom a kupujúcemu ich ukážem, či kupujúcemu predávam autovraky nachádzajúce sa pred autoservisom, ktorý vlastním, alebo mu predám všetky knihy nachádzajúce sa v mojom byte. "

@misanthropicdann ty si právnik? Lebo ak dovolíš, ja sa budem riadiť advokátmi, ktorí vyštudovali právo a zložili advokátske skúšky a už 20 rokov vykonávajú úspešnú advokátsku prax 🙂

draik
20. feb 2026
@anonym_d3a36a

@misanthropicdann ty si právnik? Lebo ak dovolíš, ja sa budem riadiť advokátmi, ktorí vyštudovali právo a zložili advokátske skúšky a už 20 rokov vykonávajú úspešnú advokátsku prax 🙂

@anonym_d3a36a
Je to tak, ako je uvedené vyššie. Zo súdnej praxe vyplýva, že danú doložku možno uplatniť len v prípade prevádzaného súboru vecí, nie veci jednotlivo určenej. O to viac. ak ide o spotrebiteľa.
Kedysi sa tak predávajúci snažili obchádzať zodpovednosť za vady. Toto ustanovenie je už historicky dané pre úhrn vecí, len v minulosti zákonodarca trochu pozmenil znenie a špekulanti sa toho chytili.

misanthropicdann
21. feb 2026
@anonym_d3a36a

@anonym_d3a36a riad sa čím chceš, ľudia sa chodia aj liečiť hocijakým sarlatanom, ich vec.
Hovorím nájdi si súdne rozhodnutia kde máš súdom vysvetlene ze daná doložka je neplatná v takejto situácii. A väčšina z nich je práve predaj vozidla pretoze kopu ľudí si to tam dava a potom musia zaplatiť za auto a ešte aj súdne trovy.

To ze niekto je právnik s praxou neznamená ze je aj dobrý právnik. Väčšinou to zistíte az tou horsou cestou.

banalu
21. feb 2026

Nam pomohlo akurat, ze sme boli "blby" a vyplatili auto v hotovosti a to podla zakona nad urcitu ciastku nesmie - boli sme ochotni niest za to pripadne nasledky, bazar sa, ale zlakol viac ako my, auto vzali spat a vratili nam peniaze.
Ak by sme ale platili prevodom, tak nam nepomoze asi nic. Aj majitel auta sa ozval, ze on nechce problemy - napisali sme mu list do vlastnych ruk, co sa stalo, a ze sme ochotni sa sudit.