Musí obchod dodržať cenu uvedenú na regáli?
Dnes sa mi stalo, ze pri tovare bola cena 12,99 a pri pokladni mi naskocilo 16,99. Predavacka len povedala, ze cenovka bola stara a za tu cenu mi to neda.
Ja som mala za to, ze ked maju pri tovare nejaku cenu, tak by mala platit. Alebo sa mylim?
Vecne to tu sedi, len zapadla otazka anonym_033b88, ci ti to obchod naozaj musi predat. Tam sa to lame.
SOI berie ucet vyssi, nez je cena uvedena pri tovare, ako klamlivu obchodnu praktiku a pokutuje za to - pri kontrolach zliav to byva jedna z najcastejsich chyb vobec. Co ale SOI nerobi, je to, ze by obchodu prikazala predat konkretny kus za cenu z cenovky. Preto sa to v praxi vzdy riesi na mieste cez veducu a preto to vacsina retazcov aj vyriesi - podnet ich stoji nepomerne viac ako ten rozdiel. Ked to na mieste odmietnu, ako pisala huxy z Pepca, dalsi krok uz nie je pokladna, ale podnet.
Preto sa oplati mat dve veci: fotku cenovky aj s tovarom a jeho nazvom, ideal je zabrat aj ciarovy kod, a blocek. Foti sa to este pred pokladnou. Cenovku vymenia do hodiny a bez fotky je z podnetu tvrdenie proti tvrdeniu.
To, co pisala huxy o inom popise, sedi. Cenovka plati pre ten tovar, ktory popisuje - ked je pod krabicou fig cenovka mineralky, to nie je chyba v cene, to je zle vylozeny tovar a z toho sa nic nevytlce.
A k tomu, na co sa pyta hiro: funguje to naozaj len jednym smerom. Nejde totiz o pravo na cenu z regalu ako takej, ide o zakaz vypytat si viac, nez si spotrebitelovi uviedol. Ked pokladna nablokuje menej, nikto nic klamlivo neuviedol, takze doplacat nemusis.

@hiro za kazdu chybu v cenach obchodu zodpoveda obchod nikdy nie zakaznik !!!!
@anonym_64e3e4 Však obchod spravil chybu, na regál dal vyššiu sumu ako je nahodená v pokladni, nedá sa nič robiť, je to chyba obchodu a zákazník musí zaplatiť sumu na regáli a nie taká ako je v pokladni, tak ako to vyššie tvrdíš "musi predat za cenu aku ma uvedenu na regali", či?