icon

Musí obchod dodržať cenu uvedenú na regáli?

28. aug 2026

Dnes sa mi stalo, ze pri tovare bola cena 12,99 a pri pokladni mi naskocilo 16,99. Predavacka len povedala, ze cenovka bola stara a za tu cenu mi to neda.
Ja som mala za to, ze ked maju pri tovare nejaku cenu, tak by mala platit. Alebo sa mylim?

Strana
z2
hiro
29. aug 2026
@anonym_64e3e4

@hiro za kazdu chybu v cenach obchodu zodpoveda obchod nikdy nie zakaznik !!!!

@anonym_64e3e4 Však obchod spravil chybu, na regál dal vyššiu sumu ako je nahodená v pokladni, nedá sa nič robiť, je to chyba obchodu a zákazník musí zaplatiť sumu na regáli a nie taká ako je v pokladni, tak ako to vyššie tvrdíš "musi predat za cenu aku ma uvedenu na regali", či?

jimmyy128
Dnes o 09:24

Vecne to tu sedi, len zapadla otazka anonym_033b88, ci ti to obchod naozaj musi predat. Tam sa to lame.

SOI berie ucet vyssi, nez je cena uvedena pri tovare, ako klamlivu obchodnu praktiku a pokutuje za to - pri kontrolach zliav to byva jedna z najcastejsich chyb vobec. Co ale SOI nerobi, je to, ze by obchodu prikazala predat konkretny kus za cenu z cenovky. Preto sa to v praxi vzdy riesi na mieste cez veducu a preto to vacsina retazcov aj vyriesi - podnet ich stoji nepomerne viac ako ten rozdiel. Ked to na mieste odmietnu, ako pisala huxy z Pepca, dalsi krok uz nie je pokladna, ale podnet.

Preto sa oplati mat dve veci: fotku cenovky aj s tovarom a jeho nazvom, ideal je zabrat aj ciarovy kod, a blocek. Foti sa to este pred pokladnou. Cenovku vymenia do hodiny a bez fotky je z podnetu tvrdenie proti tvrdeniu.

To, co pisala huxy o inom popise, sedi. Cenovka plati pre ten tovar, ktory popisuje - ked je pod krabicou fig cenovka mineralky, to nie je chyba v cene, to je zle vylozeny tovar a z toho sa nic nevytlce.

A k tomu, na co sa pyta hiro: funguje to naozaj len jednym smerom. Nejde totiz o pravo na cenu z regalu ako takej, ide o zakaz vypytat si viac, nez si spotrebitelovi uviedol. Ked pokladna nablokuje menej, nikto nic klamlivo neuviedol, takze doplacat nemusis.

Strana
z2