icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

linea22
1. dec 2017

@ikonica nie nie bola som prekážkovy pracovník v Kooperative

marisha1982
12. dec 2017

@zalka este raz by som ta chcela poprosit o pomoc ohladne veci popisanej vyssie, z 30. novembra. dnes mi na ucet cinkli peniaze. Z prace som sa dozvedela, ze mi poslali ten prispevok na babo a plus nejaku mensiu ciastku ako vianocne. Lenze, dali mi to do novembrovej vyplaty. V novembri som ale nemala vycerpany ani jeden den dovolenky. Ako mi tieto peniaze ovplyvnia vymeriavaci zaklad? Budu sa mi ratat nejake dni aj z novembra, ci mi do uvahy zoberu iba dni cerpanej dovolenky v january a v septembri? Co sa tyka dochodkovej poistovni, musim sa ist kvoli tomuto bonusu opat nahlasit, aby za mna platil stat?

zalka
12. dec 2017

@marisha1982 no kedže si nemala ani den odpracovaný alebo oddovolenkovaný tak z tých penazí sa odvody do SP neplatili tj. vôbec ti to neovplyvní VZ.

marisha1982
13. dec 2017

@zalka dakujem za odpoved. Nie je to sice podla mojich predstav, ale teraz uz asi nic nenarobim 😒. V tej nasej firme vedia pokaslat tolko veci, ze jednemu rozum postoji....

jdani
26. dec 2017

Zdravim vas.
Ja by som chcel vediet, ci by dakto uz urobila tie kroky na zvysenie materskej, ze na tie 90dni zmeni zamestnávateľa..?
V kratkosti; 75% dostanete z hrubej mzdy. ( maximum 1350 eura v mesiaci s 31 dňami)
Na to potrebuje u noveho zamestnávateľa hrubu mzdu 1800eur.
No podla mna tazko sa najde taky zamestnávateľ.
Ja ako manzel, som zamestnávateľ, mozem manzelku zamestnat. No ako cistu mzdu dostat nebude do ruk, ale na papieri to bude. Samozrejme ja ako zamestnávateľ, budem platit odvody za zamestnankyňu, aj z jej hrubej mzdy zaplati sa odvody do poistovne, + aj dan z hrubej.
Necelych 9mesiacov ma dostat matersku.
To je 9x1350, takze 12150eur.
No sice ja ako zamestnávateľ, zaplatim odvody za tie 3 mesiace cca 3300eur, ale ona dostane 12150eur.
Moze to fungovat podla vas?

evittam
26. dec 2017

@jdani Funguje to presne ako si napísal.

jdani
27. dec 2017

@evittam
A aky je postup, co a kedy?
Dajme jednoduchy pripad :
Deň otehotnenia je 1.1.2018 a deň pôrodu je 30.9.2018.
Deň nástupu na materské má podľa zákona 6-8 týždňov pred pôrodom, teda v rozmedzí od 4.8.2018 do 18.8.2018.
Kedy ma ukoncit staru pracu, a urobit novu?
Samozrejme len presne tych 90dni chcem manzelku zamestnat, nechcem dalej zbytocne platit vysoke odvody.
Ak napr. na matersku bude ist 4.8.2018, novu pracu mame vytvorit presne pred tym datumom 90dni nazad?
Co ak novu pracu vytvorime hned, ak vieme ze bude tehotna, ale doba takisto bude len 90dni?
Ked tie 3 mesiace koncia, konci aj pracovna zmluva, a bude nezamestnana, do tych 4.8.2018?

Prosim poradte, kedy to bolo najlepsie.
Dakujem.

evittam
27. dec 2017

@jdani Tak ucite by som to nenechavala presne len tych 90dni. Ak by mala nástup na MD napr.4.8.2018, tak novy PP aspon od 1.4.2018, ved moze ist i 90dnoch na PN, a PP by som skoncila az po skončení MD aby to nebolo podozrive. Odvody pocas MD a PN neplatis. A btw.moze porodit skor.....takze radsej sa poistiť.

evittam
27. dec 2017

*ist po

jdani
27. dec 2017

Tie 90dni ako sa pocita?
Pred nastupom na materskou ma byt poistena (ma pracovat) minimum 90dni;
Alebo pred nastupom na matersku sa pozeraju to, ze ci mala odpracovany v poslednom PP aspon 90dni hocikedy v roku?
Cital som na internete presne Ten priklad, ze zmenila zamestnávateľa, ale pocas prace isla na PN, a doslala len minimum.
Kde je to presne napisane na cierno-bielo, ze materska sa vypocita z toho, ak mala novu pracu, a v tom mala aspon odrobena 90dni?

evittam
27. dec 2017

@jdani No ved ak počas tych 90dni mala PN tak nech sa nedivi. Musíš mať u nového zamestnávateľa minimalne 90 kalendárnych dni bez PN a OCR pred nástupom na MD.

fiffinkaa
27. dec 2017

@jdani ano je to tak ako si písal vyššie, zamestnaj ju na 3 mesiace, potom výpoveď,.Môže byť ďalej nezamestnaná do nástupu na md, bude sa brat do úvahy posledne zamestnanie pred nástupom na md..Mihal to radil, mozno aj v jeho knihe by si sa to docital..

shanti_7
27. dec 2017

Dobrý večer. Prosím Vás o radu. 18.1.2018 mi končí RD. Znova som tehotná. Som zamestnaná na TPP. Pred pôrodom som bola na PN (rizikové) od 19.06.2014. Následne som 12.12.2014 nastúpila na MD a potom RD. Teraz mi znova hrozí PN. Budem mať normálne nárok na PN a potom aj materskú? V práci mi vypočítali zostatok dovolenky 28 dní. Mám ju vyčerpať celú prípadne nejakú časť alebo sa dať teda hneď na PN?

majusqa77
27. dec 2017

@shanti_7 ano, ale nastup na pn musi byt najskor po skonceni rd

majusqa77
27. dec 2017

@shanti_7 a dovo ti nic neriesi, nechala by som si ju

shanti_7
28. dec 2017

@majusqa77
Známa mi spomínala niečo také, že by mal byť pracovný pomer po Rd obnovený aspoň na jeden deň. Preto by som vraj mala aspoň jeden deň odrobiť alebo teda čerpať dovolenku. Alebo to už neplatí?

jdani
28. dec 2017

@fiffinkaa
A. Neviete kde sa to pise na cierno-bielo, dajaky paragraf alebo daco take, ze to fakt presne takto je, ako to piseme?
Ten sposob co som pisal, urobila uz dakto od nas?

majusqa77
28. dec 2017

@shanti_7 zalezi od datumov. Ak to nejde cez rok, netreba. Oni ju v posledny den rd odhlasia ako poistenca statu a druhy den moze nastupit na pn

mellany76
28. dec 2017

v marci by chcel nastupit na rodicovsku dovolenku moj manzel s 2.5 rocnym dietatom a ja by som sa vratila do prace. zaroven sa ale pokusame o druhe dieta. Ak by to vyslo, mohla by som na zaciatku tehotenstva dat v praci vypoved a prihlasit sa na urad prace a brat podporu 6 mesiacov a potom 90 dni pred terminom porodu sa prihlasit na dobrovolne nemocenske a dochodkove poistenie aby som mala vyssiu matersku?. teraz som na RD , moj zakladny plat je 550 e, tak by som si chcela takto navysit matersku.

majusqa77
28. dec 2017

@mellany76 hmmmm, tusim pri dnp musis mat 26 tyzdnov poistenia, aby sa vyplacalo z neho

mellany76
28. dec 2017

@majusqa77 pravda, niekde som citala o tom ze dat si posledne tri mesiace vysoke dnp a sa mi to poplietlo. rozmyslam ci sa da nejak vyuzit dnp ak by som bola doma na podpore tehotna

zalka
28. dec 2017

@mellany76 na podpore a platiť DNP , lebo aj tak nemôžeš po RD ísť sa prihlásiť na DNP a ísť na PN, ak chceš vyššiu MD tak musíš pred nástupom na MD platiť 26týždnov poistenie ...

motovidlo83
28. dec 2017

@jdani pred rokom to takto urobila kamaratka a takto jej aj vyratali matersku, z tych 90 dni...mne to takto poradila znama co pracuje v SP a v polovici januara sa idem takto zamestnat

mellany76
28. dec 2017

@zalka ,vdaka, takze ak pojdem spat do prace, hned po otehotneni dam vypoved a budem platit 6 mesiacov a nieco dnp , z toho posledne 3 mesiace vyssie, dostanem peknu matersku ?
ak by som otehotnela skor , pred navratom do prace, oplati sa mi ist do prace na jeden den a dat sa potom na na pn az do materskej ?

zalka
28. dec 2017

@mellany76 mýliš sa
26t musí byť DNP ... nepretržite
90 dní je pre zamestnanie bez PN a OCR

zalka
28. dec 2017

@mellany76 a zmena DNP sa dá robiť po uplynutí 26t takže nemôžeš platiť 3mesiace minimum a 3 maximum ... lebo to nezmeníš ... a ak zrušíš a znovu založíš tak nebudeš mať 26t nepretržite

mellany76
28. dec 2017

@zalka rozumiem, a mozem byt na podpore v nezamestnanosti a zaroven si platit dnp ?

zalka
28. dec 2017

@mellany76 áno môžeš .. z maxima 1824e pre rok 2018 sa platí 35,15% takže mesačná platba za DNP Je 641,14 €

zuuzika
29. dec 2017

@zalka Dobry den chcem sa opytat ohladom materskej, kedze moja hruba mzda sa odvija hlavne od nocnych sluzieb - zdravotnictvo. akonahle otehotniem, prestanem mat aj nocne, tym padom aj ovela nizsi prijem. materska sa vypocita zo zakladnej mzdy iba? teraz mam hruby prijem okolo 1800, bez sluzieb iba 1100. Dakujem.

basska_b
29. dec 2017

@zuuzika závisí od toho, kedy nastúpis na materskú. Berie sa celý predošlý uzavretý kalendárny rok. Za ten rok si zober výplatne pásky a pozri si sumu "hrubá mzda". Všetkých 12 vyplat spočítaj, del 365 dňami a dostaneš denný vymeriavací základ. Z neho 75% ti bude prislúchat na jeden deň materskej. Iba po strop tuším 1290 € pri 31-d. mesiaci.
Takže ak ti tie nočné upravia počas tehotenstva, ale na materskú nastúpis povedzme koncom roka 2018, tak je jedno, že ako tehotná si mala menej, lebo sa ti to ráta z 2017 roka a bude to teda možno aj vyššie. Naopak mne sa oplatilo, že nastupujem 4.1., našťastie to tak vyšlo, lebo v roku 2017 som mala lepšie výplaty ako 2016.