icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

kata13
9. apr 2018

@majusqa77 hmm cize, ak jej zvysi, tak nieco by to pomohlo, aj ked maximum to uz asi nebude.
Dobre rozumiem?

majusqa77
9. apr 2018

@kata13 nieco, treba preratat co

kata13
9. apr 2018

@majusqa77 dakujem. Pri tom novom to znie istejsie. Skusime to preratat este

lulula1990
21. máj 2018

Ahojte baby, ja mám tiež otázku. Som na začiatku tehotenstva, zamestnaná, plánujem dať výpoveď (jednak pracujem na rizikovom pracovisku, nemajú ma kam presunúť a ani nechcem zostať na PN, pokiaľ nemusím).
Splnenú podmienku 270 dní NP mám. Manžel má sro, takže by ma kľudne zamestnal na tých 90 dní za max. denný vymeriavací základ. Problém je ale ten, že nevieme ako to dať do pracovnej zmluvy, môže to byť že pracovný pomer za uzatvára len na 3 mesiace, teda na dobu určitú ? Nebude to pre Sociálnu poisťovňu nápadné ? Viem že sa to dá tak, aby som sa dala po tých 90ňoch vypísať na PN, ale ja PN nechcem pokiaľ nemám zdravotné problémy.

zalka
21. máj 2018

@lulula1990 ak ti skončí PP po 90dnoch tak ti MD vyrátajú z platu z predošlého zamestnania ... PP musí k nástupu na MD trvať

lulula1990
21. máj 2018

@zalka ďakujem, takže ak mám termín vo februári, stačí aby som nový pracovný pomer uzatvorila napríklad v októbri ?
Alebo druhá možnosť, ukončila terajší PP, v novom odpracovala min. 90 dní bez PN a OCR a po tých 90 dňoch sa dala na PN až do nástupu na materskú ? Ide mi o to, že ako potom muž má spraviť pracovnú zmluvu, čiže na aké dlhé časové obdobie ?

zalka
21. máj 2018

@lulula1990 no ideálne je na neurčito aby si bola poistená aj počas MD, a RD čo ak otehotnieš s druhým?

lulula1990
21. máj 2018

@zalka ja čakám druhé. V terajšej práci mám PP na dobu určitú do 31. novembra, som tehotná, takže mi zmluvu nepredĺžia. Manžel ma chce zamestnať len kvôli tomu, aby som mala vyššiu MD, lebo inak má len 1 zamestnanca a to seba.

zalka
21. máj 2018

@lulula1990 a vieš 100% že da lšie dieťa nebude? a podporu mať po rodičáku nechceš ... ved počas PN, MD, RD tvoj muž za teba nič platiť nebude takže PP môže u neho trvať

lulula1990
21. máj 2018

@zalka to som tiez netusila. Tak mi ma dat normalne PP na dpbu neurcitu ? A potom pred koncom RD dam vypoved a mozem poberat podporu z maxima ? Ak som to teda spravne pochopila.

zalka
21. máj 2018

@lulula1990 áno presne tak

lupcup
1. jún 2018

Ahojte, chcela by som sa opýtať ako postupovať v mojom prípade. Prac. pomer mi končí k 31.6. Dátum nástupu na MD je 21.11. Chcem sa prezamestnať na 90 dní , avšak mesiac júl by som chcela ísť ešte na ÚP. 270 dní NP mám. Teda musím si ešte na Up doplácať nemocenské? Potom 3 mesiace byť zamestnaná a v novembri ísť na Pn až do materskej. Taktiež ma zaujíma či si budem môcť dobrať po materskej zvyšnú dávku, s tým, že rodičák by som prehodila na manžela. Dakujem vopred za odpoved 😊

ukulela
1. jún 2018

@lupcup x tym "dobratim" davky - teoreticky by to malo byt mozne, prakticky - my sme teraz chceli, aby manzel po skonceni v robote (rusili firmu) na UP vycerpal podporu, potrebovali sme, aby bol za ten cas doma kvoli inym dovodom. podporu ma dobru, v zivote necerpal, ani on, ani ja, tak reku preco nevyuzit system. od prveho dna ho posielaju na pohovory, nie o jeden, ani o dva okresy, ale 200 km daleko, o dva kraje! len a len aby ho vyradili. nieco take, ako zena zamestnana na nepravidelny pracovny cas a decko v skolke otvorenej do 16 ich ale vobec nezaujima. .... takze aby si sa na to nespoliehala, ze len povies, ze chces dobrat, nech ti daju pokoj, oni musia "vykazovat pracovnu cinnost" a znizovat cisla ... normalne sme pripraveni, ze ho vyleju skor 🙂 kazi totiz cisla 🙂

nivea777
1. jún 2018

@ukulela nie vsade to je take hrozne ako u vás.. j som od marca na up a este ma nikam neposlali

popoluska24
24. jún 2018

Ahojte, neviete niekto či už je schválená súbežna materská od budúceho roka? Všade sa o tom už od januára píše ale schvaľovať to mali až teraz niekedy v máji alebo júni... Nikde sa neviem k tomu dopátrať, pozerala som aj novelu zákona ale nenašla som že by sa teraz niečo schvalovalo... Má niekto nejake info?? Ďakujem

nivea777
26. jún 2018

Ahojte, napadlo mi par otazok,som nezamestnana a mala by som moznost zamestnat sa za max VZ
1. na RD sa mozem vratit hocikedy alebo musim mesiac dopredu poziadat za vsetkych okolnosti? Kedze by som bola cez znameho tak on by si nevyzadoval oznamenie,len ci to nie je dane zo zakona nejak
2. dieta neplanujeme zatial, ked na mesiac "pojdem" do práce,zaplatia sa max odvody,vratim sa na RD tak aka bude materska v pripade ze by som isla buduci rok 2019 na matersku? minimalna ked len mesiac odrobim a nebudem tam mat 90 dni bez PN a OCR?
3. je vobec mozne aby som bola mesiac v praci a potom mala z toho v buducnosti narok na matersku?
4. keby idem na MD v roku 2020 tak by mi materku ratali z predpokladaneho prijmu z 2019?
5. riesime ci byt zamestnana 90dni alebo staci mesiac kedze najskor planujem otehotniet buduci rok v lete cize by nastupila na matersku az v roku 2020. PP by trval ,270 dni by som nazbierala

vopred dakujem za odpovede

dena1973
27. jún 2018

@nivea777 Rok 2020 je ešte riešiť skoro... Čo platí dnes nemusi platiť (obrazne povedané) "zajtra" 🤔😉

nivea777
27. jún 2018

@dena1973 myslim ze obdobie z ktoreho rataju VZ nebudu menit.. oki tak co v pripade ze sa zamestnam na mesiac,pojdem naspat na RD,dni NP mi budu plynut cize 270 dni do porodu nazbieram a na matersku nastupim buduci rok? mali by brat rok 2018 ale tam som nemala 90 dni bez pn a ocr,tak co? bude minimalna?

majusqa77
27. jún 2018

@nivea777 chod na par dni do prace v roku 2018, 2019 budes cely na rd (PP nech trva) a vtedy sa v roku 2020 bude pocitat z predpokladaneho vz 🙂

nivea777
27. jún 2018

@majusqa77 dakujem krasne za odpoved..toto som potrebovala vediet.. a co v pripade keby nahodou idem na matersku uz buduci rok? 270 dni by som mala ale 90 bez pn a ocr nie,cize minimalna materska? alebo potom riesenie ze teraz mesiac v praci a keby nahodou som tehotna ( co asi nebudem) tak potom este ist do prace aby som mala 90 dni?

buba08
28. aug 2018

@zalka prosim o radu, PP mi konci 31.8., od 1.9. by som sa mala prihlásiť na úrad prace a žiadať o podporu, v 10/18 mám v pláne ísť na Ivf, ak otehotniem a budem zároveň vedená na úrade prace, nárok na materskú mat nebudem,však? Podmienku 270 dni nem. poistenia za posledné 2 roky mám splnenú. Mám ale možnosť sa zamestnať u kamaráta, dal mi na vyber, ak chcem, môže ma zamestnať hneď od 1.9., alebo trebars, až keď otehotniem, tam by sme sa dohodli na najvyšší vymeriavací základ, teda 90 dni by som som mala najvyšší VZ bez PN a OČR a po 90 dňoch by som išla na PN až do nástupu na materskú. Čo je prosim pre mna vyhodnejsie? Mám na mesiac nastúpiť na UP a zamestnať sa u nho od októbra, alebo radšej hneď od 1.9.?Dakujem.

majusqa77
28. aug 2018

@buba08 ak mas narok na podporu, vyber aspon 3 mesiace. Potom sa zamestnaj, zo zbytku nevycerpanej casti si daj 50% preplatit, vydrz 90dni a chod na pn

zalka
28. aug 2018

@buba08 skús sa zamestnať až ked otehotnieš ... aj ked je pravda že pri IFV zvykne byť PN hned na začiatku, a čo bude po 90 dnoch ak by sa IFV nepodarilo? ... už by si opätovne kamaráta nemohla použiť na pomoc s MD ... bez platenia ..

buba08
28. aug 2018

@majusqa77 prepac, nerozumiem, zo zbytku nevyčerpanej časti si daj 50 % preplatiť, komu? akej časti? podpory?

majusqa77
28. aug 2018

@buba08 podpory. Po vycerpani 3 mesiacov - ak nasleduje vyradenie z evidencie si zo zbytku nevycerpanej casti mozes dat polovicu preplatit

buba08
28. aug 2018

@zalka toto bude moj posledný vklad, naše 6 ivf,takze už fakt končíme. Cize odporucas 1.9. nastúpiť na UP, byt na podpore cely čas, keď nájdem po vklade 2 //, hneď sa zamestnať u kamosa, 90 dni byt zamestnaná s najvyšším vymeriavacím základom a po 90 dňoch ísť na PN? Budem mat v takom prípade nárok na najvyššiu materskú? Dakujem.

buba08
28. aug 2018

@majusqa77 to vážne? požiadam o preplatenie úrad prace?

zalka
28. aug 2018

@buba08 áno asi takto to bude lepšie ... také na istotu ... a držím palec

majusqa77
28. aug 2018

@buba08 ano, ale musis 3 mesiace podpory vycerpat. Takze 9-12 up, potom 3 mesiace praca a potom pn a materska

majusqa77
28. aug 2018

teda vlastne 9-11 up,...