Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
Ahojte.....Rada by som Vas poziadala aj ja o radu. Momentalne som na rodicovskej dovolenke. Som zamestnana na dobu neurcitu, ale od 1.1.2012 som sa dohodla na vypovedi zo zamestnavatelom. Rada by som poberala podporu od statu 6 mesiacov, ale neviem co s rodicakom. Myslim ze nie je mozne poberat obe davky sucastne. Rozmyslala som aj o tom, ze ho prehodime na manzela , ale on je momentalne PN, tak neviem ci je to mozne aby on dostaval aj PN aj RP. Dakujem za odpoved! Niekde som pocula aj o moznosti vyplatenia rodicovskeho prispevku jednorazovo, je to pravda, ci?
@kakatka1 je to takto:
rp jednorazovo - bolo mozne do ..31.12.2010 25% sumy
RP a PN - ano, je mozne poberat sucasne, je mozny subeh, treba, aby od 01.01.2012 ukoncili RP na teba a aby on poziadal manzel - aj ked priznam sa, netusim ako to bude, pretoze v zakone ohladne podpory je uvedene ze na podporu nema narok ten, kto ma narok na RP --- a narok na RP ma predsa kazdy, kto ma dieta do 3 rokov veku... ale zase nema nam narok rodic - matka, ak rodic-otec RP pobera... detto je to s prispevkom na starostlivost - ak pobera opravnena osoba ten, nema narok na RP
ty a podpora - od 01.01.2012 netusim presne, preto som na podpore teraz od 16.12.2011 😀 😀 😀 😀
@kakatka1 podpora a RP sa vylucuje
Dakujem za odpoved a este jedna otazka, ak by som sa dohodla so zamestnavatelom aby ma zamestnal aspom na jeden den a az potom vypoved + preplatena dovolenka ovplyvnilo by to vysku mojej davky v nezamestnanosti? A ako zistim, ze ma naozaj na ten jeden den zamestnal? Samozrejme ze ja by som dala odhlasku na dochodcovske poistenie statom do socialne poistovne.
ahojte chcem sa spytat mala by som byt na RD do novembra 2012 ale je mozne ze mi dieta zoberu do skolky uz od septembra, ako potom s prispevkom? povedzme ze do prace by som isla najskor v novembri 2012 - januar 2013....
@kakatka1 Ja som skoro podobný prípad ako Ty 😉 Skončila mi RD 4.11 a zamestnávateľ mi dal výpoveď tiež 4.11. Podľa pracovníčok soc.poisťovne a aj gapy (myslím) stačilo aby mi zamestnávateľa dal výpoveď o jeden deň neskôr a ovplyvnilo by mi to podporu, keďže som mala celkom služné odstupné 😉
Od 5.11. som nahlásená na UPSVaR ako nezamestnaná, no v piatok mi volali, že mi vyhoveli žiadosti o predĺžení RP so zdravotných dôvodov dieťaťa, tak som dnes bola dávať žiadosť, aby RP poberal manžel 😉 Panie nič proti tomu nenamietali keď žiadosť dnes preberali 🙂
A prečo si dala odhlášku na dôchodkové poistenie štátom? Mne povedali, že ako nezamestnaná nemusím, keďže mám doma dieťa do 6 rokov. Som teda automaticky štátom na dôchodok poistená, aj ako nezamestnaná...
@rainee Ak bude platiť zákon tak, ako platí teraz, tak príspevok na RD budeš dostávať bez ohľadu na to, či pôjdeš, alebo nepôjdeš do práce 😉 Vôbec nehrá rolu, či dieťatko chodí do nejakého zariadenia, alebo je doma... Ak teda nastúpiš do práce o príspevok neprídeš (budeš dostávať aj plat, aj príspevok) 😉
@kakatka1 podla zakona ucinneho do 31.12.2011 ano, riadne to moze zmenit - minimalna verzus maximalna vyska 😉 co sa tyka teba, od 01.01.2012 - zakony nesledujem uz, ale malo by to byt to iste, ale over si
@kakatka1 A teraz pozerám, že máš dve detičky do 6 rokov 😉 Raz mi gapa radila, nech jedno dieťatko prehodím v soc. poisťovni na manžela a jedno nechám na seba aby sme boli obaja v soc.poisťovni štátom poistení na dôchodok... Že by sa to tak mohlo hádam spraviť, ale nech si to overím ešte na soc.poisťovni. Manžel bol totiž 3/4 roka nezamestnaný a ja na RD.... No v čase, keď mi to poradila už manžel našiel prácu, takže to už bolo pasé....
@rainee No gapa je v tomto odborník 😉 Tu je asi najdôležitejšie kedy výpoveď dostaneš... Ak je to tak ako ja, čiže v deň ukončenia RD je aj ukončenie zamestnaneckého pomeru, tak máš nárok na nezamestnanecké 😉 Resp. aj keď výpoveď bude dané neskôr ako skončenie RD, tak dostávaš nezamestnanecké. Ak však Ti dajú výpoveď skôr ako je ukončená RD, to neviem 😒
@tatolu to je to iste, v podstate... akurat treba o tom vediet, lebo su pripady kedy zrusili firmy pobocky a baby co boli na rd ani netusili, ze uz nikde nepracuju... 😠 😠 😠
@rainee toto zavisi od toho, ci si pocas *RD bola zamestnanec, alebo nie.... a tiez o tom, ci mas alebo nemas vymeriavaci zaklad v rozhodujucom obdobi.... a ak mas, tak aky 😉
@kaktusik007 Ahoj,chcela by som poprosiť o radu...Od septembra 2010 si platim poistenie v nezamestnanosti z maxima.Malá mi bude mať tri roky v septembri 2012.Neviem,ako mám teraz postupovať,keď zanikajú od februára poistenia....Čo mám urobiť,aby som mala nárok na dobrú podporu,keby si to prestanem platiť od februára 2012,aký a či vôbec by mi vznikol potom v septembri nárok na podporu??Ďakujem strašne moc 😅
@mima595 Som nezamestnana a tiež som sa zabudla opýtať,čo v prípade,keby som si teraz od februára prestala platiť poistenie,či by mi vznikol nárok v septembri?A ešte jednu,keď mi budú vyratávať sumu,bude sa brať do úvahy suma,ktorú si platím do februára-čiže z maxima,alebo mi to prepadne ☹ ?Ďakujem
@skajkaze - takže...ak prestanes platit vo februari, nedostanes nic....
potrebujes si doplatit tak, aby si mala 731 dni poistenia...to znamena zhruba do augusta 2012...takže by si sa mala prihlasit z balika..to je zhruba 7 mesiacov ...ak das z minima, platit budes cca. 120E na mesiac....ale podpora by ti vysla cca /17 mesiacov x 2400E + 7 mesiacov x 340E/ deleno 24 mesiacov a z toho 50%....a podpora zhruba 900E pocas 6 mesiacov...co ked tak pocitam, iež nie je zle
keby toto potvrdil este niekto, ci uvazujem spravne......
a este si platis aj DNP??? lebo ak ano, a mas VZ z maxima, tak by si v r. 2012 este mohla cerpat aj PN, aj OCR este z maxima, a za oto obdobie by si nemusela platit balik...co by tiež bolo plus.....
@skajkaze - ten balik z minima je 120E spolu aj podpora v nezamestnanosti, aj DNP aj dochodkove.....z maxima to vychadza na cca. 800E
a co sa tyka PN a OCR...ak by si sa prihlasila na balik, aj z minima, ale k datumu 1.2. bralo by sa ti to ako nepretrzite poistenie, a teda PN a OCR v r.2012 by sa ti ratali z VZ z roku 2011....
v r. 2013 by sa bral VZ z r. 2012 a to by si už mala z minima PN a OCR
ahojte, prosím vás ako to vlastne teraz je z DPvN za mesiac január sa ešte platí podla starého? a až od 1.2. 2012 zanikne?
ahojte.. davam do pozornosti odpoved zo socialky.. zistovala som ako je to s poberaim podpory po skonceni rodicovskej.. ak to niekomu pomoze..
Nárok na dávku v nezamestnanosti podľa § 104 ods. 1 zákona o sociálnom poistení je viazaný na splnenie nasledujúcich dvoch podmienok : evidenciu na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie a dosiahnutie doby poistenia v nezamestnanosti v rozsahu dvoch rokov, t. j. 730 dní, v posledných troch rokoch pred dňom zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Do obdobia poistenia v nezamestnanosti na nárok na dávku v nezamestnanosti sa započítava aj obdobie čerpania materskej dovolenky, práceneschopnosti ako aj obdobie prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky, avšak za predpokladu, že v tomto období pracovný pomer trval a toto obdobie spadá do posudzovaného obdobia (tri roky pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie).
Za predpokladu, že by ste boli zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie po ukončení rodičovskej dovolenky a obdobie od skončenia pracovného pomeru do ukončenia rodičovskej dovolenky by ste neboli poistená v nezamestnanosti, Sociálna poisťovňa bude zisťovať, či ste získali potrebnú dobu poistenia v nezamestnanosti v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie.
Výška dávky v nezamestnanosti sa vypočíta z rozhodného obdobia, ktoré je spravidla dva roky pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Ak v tomto období nemá poistenec vymeriavací základ na platenie poistenia v nezamestnanosti (z dôvodu prerušenia počas rodičovskej dovolenky), výška dávky sa určí z vymeriavacieho základu, ktorý dosiahol dva roky pred prerušením.
Čo sa týka evidencie na úrade práce, odporúčame Vám obrátiť sa na príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste Vášho trvalého bydliska.
Do pozornosti uvádzame, že ak by ste mali záujem si platiť za obdobie od ukončenia pracovného pomeru dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti, môžete si ho platiť ako samostatné poistenie len do 31.1.2012. Po uvedenom termíne v zmysle novely zákona toto poistenie Vám zanikne. Ak však budete mať záujem o dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti aj po 31.1.2012, budete sa môcť na toto poistenie prihlásiť opäť, ale už komplexne na všetky poistenia, t.j. súčasne na dobrovoľné dôchodkové poistenie, dobrovoľné nemocenské poistenie a dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti. V prípade potreby Vám ďalšie informácie poskytne príslušná pobočka Sociálnej poisťovne v mieste trvalého bydliska. Informácie o pobočkách nájdete na www.socpoist.sk v časti Kontakty – Kontakty – pobočky.
Reálne posúdenie Vášho nároku na dávku v nezamestnanosti ku dňu podania žiadosti o dávku v nezamestnanosti však bude možné až po predložení všetkých potrebných dokladov pobočke Sociálnej poisťovne, príslušnej podľa Vášho trvalého pobytu. Kontakty na jednotlivé pobočky nájdete v úvode našej webovej stránky www.socpoist.sk alebo nás môžete kontaktovať na t. č. 0906171989 (voľba 2).
Ahojte, prosím Vás o radu :
nastupila som na materskú vo februári roku 2009, syn sa narodil 24.marca, bola som vtedy zamestnaná na dobu určitu, zmluva sa skončila v juni, a potom zamestnávateľ sa zbalil, zatvoril hotel, kde som pracovala.
Rodičovská sa končí v marci ? alebo ako to ? a potom by som mala zájsť na Úrad práce zaregistrovať sa ?
A keby som medzi tím otehotnela ?
Ďakujem za odpovede
Anita
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, vznikne nárok na dávku v nezamestnanosti ak, PP bol uzatvorený pred nástupom na MD, potom RD a teraz stále trvá RD do 6rokov, ale bez nároku na príspevok ?....Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

@mima595 takze si to platit nemusim moyem to yrusit?? tie peniaye mi asi nevratia ye ked to yanikne?