icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

mima595
14. feb 2012

@l3nka - takže najnovsie info...subeh rodicaku a podpory ani po 1.1.2012 nie je možny 😉 ..takže to bola len nejaka kacica z úradu prace....

dalsia a potesujuca sprava.....kamaratka mala prac. pomer na dobu urcitu...skoncil jej 31.10.2011, zaevidovala sa 2.1.2012. na konci prac. pomeru jej bola iba preplatena dovolenka, fyzicky nebola v praci ani den....
ale mala este VZ z obdobia 2.1.-24.1.2010...pred nastupom na matersku...toto jej vyslo do vypoctu podpory...plus si platila DPvN od 17.11.2011 do 2.1.2012..z uplneho maxima 2900E...lebo sme chceli, aby jej to v priemere davali co najvyssiu podporu....
takže jej do podpory zaratali aj platenie DPvN, aj ked nemala splnenych 26 tyzdnov a nebolo o ani v obdobi, ked mala mzdu....

nevysla jej uplne max. podpora, ale velmi blizka maximu....s tym sme aj ratali, lebo im omylom vznikol nedoplatok na DNP, tym padom im asi nezaratali DPvN za november....

chantalle7
14. feb 2012

@mima595 mima dakujem samozrejme ze podporu chcem ale az po skonceni RD. no kedze mi to staci do roka tak by to malo byt v pohode vypoved mam od 31.12.2011 a na podporu chcem ist od 1.9.2012. tak dufam ze to bude v pohode. este sa ta chcem opytat pred casom som sa ta pytala na to ako dosiahnut max podporu po RD chcem sa este raz uistit v tom ci uz nefunguje to pobrovolne platenie si 24t. /ide mi o to ci sa to plati len z tohto poistenia alebo je to uz v nejakom baliku ako to vymyslel pan Mihal :-/) pokial by sa to dalo platit samostatne tak tato forma by mi vyhovovala.
2/ ak sa to neda tak potom mam druhu otazku na tvoj navrh zamestnat sa na aspon jeden den u niekoho znameho na max alebo min. mzdu a doplatit si DPvN. myslis ze by som sa mohla zamestnat aj u svojho manzela? /nebude im to podozrive? a ktora forma je vyhodnejsia /tj. pri ktorej sa menej oplaca stat pri variente min. mzda- tj. maznel odvedie menej statu a ja si doplatim alebo ta druha ze mi da max. 75eur. a den?
taktiez mam otazku ci je naozaj postacujuci ten jeden den, a kolko ci aj to DPvN bude potom trvat tolko dni co budem zamestnana a ci to musi byt presne v tie dni ako budem zamestnana.

prepac ze sa pytam tak blbo ale ja mam v tychto veciach neuveritelny gulas ☹

dakujem dakujem dakujem 😅

mima595
14. feb 2012

@chantalle7 - odpoviem, ako je to teraz....co bude po volbach, nikto nevie...ja som sa preto zaevidovala na UP teraz, hoci maly bude mat 3 roky až v novembri....

. /ide mi o to ci sa to plati len z tohto poistenia alebo je to uz v nejakom baliku ako to vymyslel pan Mihal :-/) pokial by sa to dalo platit samostatne tak tato forma by mi vyhovovala. ....to už sa neda, iba v baliku...

2/ ak sa to neda tak potom mam druhu otazku na tvoj navrh zamestnat sa na aspon jeden den u niekoho znameho na max alebo min. mzdu a doplatit si DPvN. myslis ze by som sa mohla zamestnat aj u svojho manzela? /nebude im to podozrive?...netusim......
a ktora forma je vyhodnejsia /tj. pri ktorej sa menej oplaca stat pri variente min. mzda- tj. maznel odvedie menej statu a ja si doplatim alebo ta druha ze mi da max. 75eur. a den? ...to iež nemam preratane...ale kedze sa jedna o 1 den, tam nevidim velke rozdiely oproti tomu, co možes ziskat....

taktiez mam otazku ci je naozaj postacujuci ten jeden den, a kolko ci aj to DPvN bude potom trvat tolko dni co budem zamestnana a ci to musi byt presne v tie dni ako budem zamestnana. ...staci 1 den, najlepsie aby odpracovany den aj DPvN boli jeden den...a tym DPvN si len doplatis do maxima...../pozor, aby to nebol vikend/

l3nka
14. feb 2012

@mima595 no super, snáď to budem mať aj ja tak. ja nemám žiadnu preplatenú dovolenku, žiadne odstupné len minimálnu mzdu na papiery a DPvN z maxima. sledujem to už od novembra už mi z toho šibe 😀 ale tanitta aj ty ste ma upokojili tak teraz už len čakat... 🙂

chantalle7
14. feb 2012

@mima595

mima dakujem velmi pekne za info, tak aj ja sa skusim ist zaevidovat asi teraz niekedy na UP a potom to skusim s tym jednodnovym zamestnanim sa u mojho manzela. ved co v najhorsom mi to neuznaju ...
tak este raz velke DAKUJEM!!!!

mima595
14. feb 2012

@chantalle7 - ale ty najprv musis mat VZ z prace, až potom sa možes zaevidovat!!!!!

chantalle7
14. feb 2012

@mima595 mima ja mam uz vsetky papiere vratane tych pre urad prace cize s VZ aj ked to obdobie pre ktore potrebujem je VZ-0 :-/
prave som min. tyzden rieisla ci to uz nemam mat urobene podla noveho zakona co plati v roku 2011 a uz mi to kolegyna dokonca isla robit ale nakoniec jej to system nechcel spravit a tak patrala a zistila ze na mna sa vztahuje este stary zakon kedze som na RD este pres 1.1.2011. takze smola inka som mohla mat pekny VZ z odstupneho 😢

mima595
14. feb 2012

@chantalle7 - ohladne odstupneho neviem poradit...
ale no a co, že mas stare papiere zo starej firmy...teraz by ta zamestnal manzel, a isiel by ti VZ od neho...v com vidis problem???? 😕

hana1236
14. feb 2012

Baby prosím Vás, dnes mi prišlo rozhodnutie zo sociálky o priznaní podpory, a výpočet z minima,5e na deň. Celý čas som si myslela, že mi to vyrátajú zo zárobku pred materskou,rodičovskou,aj som im to predkladala...Takže som bola na MD a následne RD od roku 2005 s jedným dieťaťom do jeho 6 rokov,riadna rodičovská pre zdravotný stav do november 2011. Nastúpila som z práce a celý čas mi vo firme pracovný pomer trval.Po skončení RD som sa naťahovala so zamestnávateľom,miesto pre mňa nemali, výpoveď mi dať nechceli, tak som sa dala na PN, takže som bola u nich ešte v pracovnom pomere dva týždne po RD ale na PN.Potom som dala výpoveď a išla na ÚP.Myslíte, že postupovali správne, keď mi nezohľadnili odpracované dva roky pred MD?ak sa nájde niektorá, ktorá sa vyzná, prosím poradte.Dík

mima595
14. feb 2012

@hana1236 - a aky si mala prijem vtedy?? lebo predsa je to len 6 až 8 rokov rokov dozadu, ta mzda sa nevalorizuje.....
a dokonca sa mi mari...a to by som musela pohladat, že pre narok na podporu sa rata iba rodicovska od 1.1.2006....lebo zakon plati od 1.2.2010, dovtedy platila pravna uprava, že ženy po ukonceni rodicaku nemali narok na podporu....idem skusit, ci to najdem.....

mima595
14. feb 2012

@hana1236
e. prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky podľa osobitného predpisu (obdobie čerpania rodičovskej dovolenky sa na účely nároku na dávku v nezamestnanosti započíta do obdobia poistenia v nezamestnanosti v prípade, ak bude poistenec zaradený do evidencie uchádzačov o zamestnanie po 31. januári 2010); do obdobia poistenia v nezamestnanosti na nárok na dávku v nezamestnanosti sa započítava aj obdobie od 1. februára 2006 do 31. januára 2010, počas ktorého bolo prerušené povinné poistenie v nezamestnanosti z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky podľa osobitného predpisu, ak nárok na dávku v nezamestnanosti vznikol po 31. januári 2010.

a este k tomu vypoctu......tam som nenasla ziadne obmedzenia...no viac ti poradit neviem....

hana1236
14. feb 2012

Dík,že si to pozrela.Takže sa to ráta spätne len od 2006 teho a to vtedy som už bola rok doma...Budú to mať akože dobre vyrátané? zarábala som asi na sk 16 000 v čistom a rátala som že budem mať podporu o 100 e vyššiu ako mi priznali...

mima595
14. feb 2012

@hana1236 - to teda fakt netusim...lebo ak si mala v cistom cca. 16tis., tak by si podporu mala mat urcite viac ako minimum...a ten rok by podla mna nevadil, ved im staci aj aby bol VZ aspon 1 den.....

ale fakt ti neviem poradit.....

gapa
14. feb 2012

@hana1236
@mima595
podla mna je to z dôvodu, že si bola pn.
lebo v zákone je myslím písané, že by sa ti to rátalo z vym.základu dva roky pred nástupom na Rd len v prípade, že v rozhodujúcom období (dva roky pred zaregistrovnaím) máš LEN dni prerušenia poistenia Z DôVODU čERPANIA RD. No a ty máš v rozhod.období aj obdobie čerpania PN. Takže preto je podla mna podpora z minima.

tanitta
15. feb 2012

dievcence kolkateho pripisuju podporu na ucet??.... vdaka

evkaspa
15. feb 2012

Myslím, že práve na PN Ti to celé pokazila. Asi je to tak, ako píše Gapa. Tiež som bola dnes mierne v šoku, lebo som čakala o niekoľko stoviek vyššiu podporu. Sila je, že panie na sociálke výrazne zavádzajú ľudí. Pred tým ako som išla na úrad práce som si u viacerých v sociálke prezisťovala, a všetci sa tvárili, že mi budú počítať podporu z pôvodnej mzdy. Mne výšku podpory pokazila materská, ktorá sa mi zarátava do posledných dvoch rokov. S tým už asi nič neurobím však?

mima595
15. feb 2012

@evkaspa - ale materska sa do podpory nezaratava...obdobie PN, OCR a materske sa z vypoctu podpory vynima, prave kvoli dovodu, aby neznizovali podporu....

mima595
15. feb 2012

@tanitta - v nasej pobocke mali uzavierkovy den na SP v pondelok...ale rataj tak, ako chodila materska....

evkaspa
15. feb 2012

@mima595 Aj ja som si to tak myslela, na základe informácií zo sociálnej poisťovne, ale nakoľko posledné dva roky som bola pár dní na PN, následne materská a rodičovská dovolenka, dali mi iba minimálnu podporu. Myslíš, že je možné to ešte nejako zmeniť? Má zmysel podať odvolanie?

mima595
15. feb 2012

@evkaspa - ja neviem....ono ja s tou podporou nemam velke skusenosi...len co som si nastudovala...ved vidis, že este sa stale mam co ucit ☹
akože skusit možes, len tam treba uviest padne argumenty, že preco sa odvolavas....

skus uviest vsetky datumy a sumy, co mas...možno sa na nieco prijde.....

evkaspa
15. feb 2012

@mima595 Veľmi sa na nich na sociálke hnevám, lebo som sa ich ešte aj pýtala, či by mi podporu nezvýšilo, ak by som sa dobrovoľne pripoistila. Oni mi tvrdili, že vymeriavací základ sa bude počítať z pôvodného zamestnania a na pripoistenie by sa vôbec neprihliadalo. Na papier mi napísali, od ktorého mesiaca mám zamestnávateľa žiadať o potvrdenie vymeriavacieho základu. Ale odvolávať sa na papier s niekoho písmom nemôžem ☹ . Teraz mám minimálnu podporu a mohla som mať maximum, keby som skôr našla túto diskusiu 😨
.

evkaspa
15. feb 2012

@mima595 ale aj tak by som na to možno neprišla, lebo som dôverovala trom nezávislým pracovníčkam zo sociálnej poisťovne.

luna22
15. feb 2012

prosim Vás ako sa ráta podpora? zaratávaju sa aj 3 roky čo som na rodičáku?

evkaspa
15. feb 2012

@luna22 áno, pokiaľ si bola počas rodičovskej zamestnaná

seesee
16. feb 2012

Ahojte baby
chcem si iba overiť
Mne končí RD dnes 16.02.2012. Od 17.02 mi zamestnávateľ nariadil povinné čerpanie dovolenky v počte 52 dní. t.j. do 03.05.2012. Som jeden z tých prípadov čo im odmietli zaplatiť odstupné hoci naň mám nárok. (moje miesto v princípe neexistuje, ale sa tvária že áno. Hrajú na to že po skončení dovolenky dám návrh na skončenie prac. pomeru aj sama, keďže asi majú svoje cesty ako ma odtiaľ vyštvať.)
Takže moja jediná šanca na lepšiu podporu je platiť si celý balík poistného počas celej doby trvania povinnej dovolenky z takej sumy aby som si navýšila VZ na maximum?
vďaka za rady

racik
16. feb 2012

@mima595 ahoj. takze ja to mam s tou podporou pokazene, lebo cely januar som doplatila DPvN a mala som napisanu dovolenku, ktoru mi uctovnicka neurobila:((( (dnes som sa dozvedela, ze mi tu dovolenku nezauctovala, vraj spatne sa to uz neda a cez telefon tvrdi, ze aj keby somu ju mala, tak pocas RD som chranena od niektorych odvodov teda do podpoty sa mi to zaratavat nebude a okrem toho som si mala podat ziadost ze chcem nastupit do prace) Prosim ta, teraz mi porad co mam potom urobit v novembri, aj ked uz mam januar dobrovolne zaplateny, aby som si to nejako aspon trocha zvysila. som neskutocne nasr....DIK

mima595
16. feb 2012

@racik - no aspon aspon v novembri 1 den nastup do prace, aby si mala hocijaky VZ....ono by sa ti malo ratat aj DPvN platene v januari, ale pre istotu, ak by si sa dohodla na tom 1-2 dnoch, tak by som sa aj vtedy prihlasila na ten balik zmaxima...ono to na den vychadza cca. 25E, tak aj tak by sa ti to oplatilo....

zatial tak, uvidime, ake budu zakony platit potom....

racik
16. feb 2012

@mima595 podobne som rozmyslala ako si napisala ... a da sa aj tak, ze dostanem vypoved, teda nebudem mat ani jediny den odpracovany a hned na druhy den sa zamestnam u uplne ineho zamestnavatela s najvacsim VZ na ten jeden den (hoci by to bola ovela vacsia suma ako len 100 e - to sice znie tak nerealisticky), aby sa mi trocha vyrovnalo s januarovym DPvN??? Nebolo by to pre socialku take spekulativne, keby ta suma bola az prilis velka?????

mima595
16. feb 2012

@racik - co ja viem, co je pre SP spekulativne??? ved im musi byt jasne, že aj ked v normalnej praci dostanes za den 75E, že je to spekulativne
ak vsak nastupis do novej prace, alebo aj do starej, je jedno...ty proste potrebujes mat pred zaevidovanim nejaky VZ, z ktoreho sa budu platit aj odvody....

tebe by napr stacilo aj minimum...lebo ono sa to spriemeruvava....ak si v januari 2012 platila cely mesiac z VZ 2400...tak mas denny VZ cca. 77E a ked v novembri budes mat 1 den z minimalneho VZ zo zamestnania...napr. 5E..tak podpora by bola zhruba takato: 31 dni x 77E + 1 den x 5E..a to vsetko vydelis 32 dnami.....vyjde 75,15E na den a z toho podpora je 50%...co je aj tak maximum.....

luna22
16. feb 2012

@evkaspa ano som zamestnaná len, bola som zamestnaná asi 6 mesiacov a potom som išla na matersku, do prace sa už pravdepodobne nevratím, ale mám na dobu neurčitu. Nevieš či sa mi to sčita rodičák + tých 6 mesiacov ?