icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

standa0000
28. jan 2010

Gapa dakujem, takze neviem ci som to spravne pochopila: mala by som sa odhlasit z UP /a mam sa ist nahlasit do zdravotnej poisovne ze chcem byt na predlzenej materskej?/aby teda za mna platili zdravotne. a na par dni si zaplatit dobrov.poistenie v nezamestnosti. a potom keby sa o mesiac znova hlasim na UP uz by som mala na nieco narok? alebo az po tych 3 rokoch? mam v tom nejaky zmatok.

denzi
28. jan 2010

Gapa, ďakujem určite sa tam pôjdem zajtra opýtať ako to je.

gapa
28. jan 2010

standaooo,
ak ti trval PP 9rokov do 10/2009 a nanovo sa zaregistruješ najskôr 1.2.2010 a do nového zaregistovania sa prihlásiš na pár dní na DPvN a zaplatíš včas a v správnej sume, tak ti nárok na podporu vznikne. Ten spôsob vyradenia nechám na vás a s tým súvisí aj ZP.

denzi,
over, nech to máš radšej z viac strán overené, len sa zajtra nezaregistruj 😀

standa0000
29. jan 2010

Gapa, dakujem ze mas taku trpezlivost odpovedat na moje otazky, dnes som bola na urade prace sa na to opytat, a tam mi povedali, ze si to DPvN musim platit 9 mesiacov az potom je na nieco narok a ked sa sama odlasim z UP tak sa mozem znovu prihlasit po 3 mesiacoch.

jamama
29. jan 2010

Gapa, mala by som aj ja nárok,ak mi PP skončil 30.3.2005 počas MD,RD skončila 10.5.2008 a teraz som na predlženej neplatenej RD?Mohla by som sa zaevidovať na UP,neplatila som poist. v nezam.,alebo mohla by som niečo urobiť,aby som mala nárok na dávku v nezamestnanosti?

A ešte mam otazku k DNP,ak môžem.Od 18.1.2010 som sa prihlasila čiže mam si zaplatiť za tento mesiac 6,30eur za januar,ale mala som hned 5 dni očr,mam si to odratať od tých 6,30 prislušnu čiastku?Dakujem

tajka1
29. jan 2010

ahoj, chcem sa spytat, 18.5. mi konci materska, kedze mam prac.pomer v CR a len som prestupila z jednej mateskej na druhu, budem mat narok na Sk na podporu?dakujem

paula80
30. jan 2010

Ahojte, ja by som sa chcela tiež spýtať, lebo mám v tom stále zmätok, tiež sa mi skončil pracovný pomer počas tehotenstva, bola som potom na PN do tých 6 týždňov pred porodom mi vznikol nárok na materské, platila som si aj dobrovolné nemocenské poistenie, nakoľko som pred plánovaným porodom nemala odrobené 270 dní, ale spolu s dobrovoľným poistením mi to nakoniec vyšlo a priznali ma materské.
Chcem sa ale spýtať, ako mám postupovať ak chcem aby mi po skončení RD vznikol nárok na podporu, platím si dobrovolné poistenie v nezamest. a to hneď narodením syna, čiže budú to v apríli 2 roky.
Má význam si to po novom platiť ešte do konca RD, teda viac ako rok?
ako je to po novom, má naozaj nárok na podporu každá žena na RD, ráta sa rodičovská dovolenka, aby vznikol nárok na podporu?
CHcem sa vyhnúť tomu, aby som si poistenie zbytočne platila, keď to po novom netreba.
Ďakujem za odpoveďe, veľmi pomožu.

jankkam
30. jan 2010

Mám otázku. gapa
Do 2.2 2010 som na RD potom nastupujem do práce – pred narodením som pracovala dlho. Po nástupe do práce ma asi prepustia. Ak by som si začala platiť DPvN 1.2.2010 z najvyššieho vymeriavaného základu čo je 2 892.12eur. Kedy by som mohla začať poberať podporu v nezamestnanosti a to najvyššiu ráta sa mi to aj z matrskou .Svoju hrubú mzdu mám odrátať od najvyššieho vymer. základu. Ako to mám urobiť keď sa pôjdem zaevidovať toho 1.2.2010 a vtedy budem ešte na RD.

lubica69
3. feb 2010

Paula DPvN si myslím stačí platiť len 2 roky
Čo sa týka podpory matiek po ukončení RD nárok na ňu majú len matky tkorým počas RD trval TPP teda boli poistené posledné 3 roky z posledných styroch A tam sa ráta aj RD
Janka ak ti počas RD trval TPP nárok na podporu máš Ak ťa hneď prepustia bolo by dobré platiť si DPvN stačí pár dní čo je maximum myslím 71 eur za každý kalendárni deň Ale stačí ti to až po ukončení RD resp TPP Ak dobre radím a pochopila som to správne 😅

lubica69
3. feb 2010

tajka ak ti TPP stále trvá tak áno

lubica69
3. feb 2010

jamama myslím,že nárok nemáš TPP by mal trvať až do ukončenia RD resp aspoň 3 roky za posledné 4 roky

jamama
3. feb 2010

lubica dakujem,práve dnes somsa bola inf. a posudzuju sa mamičky ,ktoré pracovali do r.2006.Stačilo by aspon mesiac pracovať a mala by som nárok.Ak by som bola zamestnana na dobu určitu aspon 2 roky,mala ba som narok na 4 mesiace poberania dávky.To len ak by niektorej mamičke pomohla nejaka informacia.

lubica69
3. feb 2010

jamama a berie sa aj rok 2006 či len do 2006
info ti dali na sociálke či na UPSVaRe?
Ja som tiež v pomykove či mám nárok lebo môj zamestnávateľ počas mojej RD skončil ale výpoveď do dnes nemám Ani neviem či ma odhlásil na sociálke Možno sa to odhlasuje automaticky s pozastavením živnosti zo strany zamestnávateľa Neviete?

paula80
3. feb 2010

Lubica ďakujem za radu, len neviem, čítala som si na stránkach soc.poisťovne, že si to ale treba platiť až ku dňu registrácie na úrade práce, aby vznikol nárok, ale nikde som sa nedočítala, že 2 roky, skor si myslím, že tiež sa to musí platiť 3 roky, alebo nakombinovať aby to za tie posledné 4 roky, bolo presne 3x365, čiže 3 roky, len neviem, či to musí byť v kuse alebo sa tieto poistenia spočítaju, aj keď bolo medzi nimi prerušenie.

lubica69
3. feb 2010

teraz asi nechápem Čo si treba začať platiť až ku dňu zaregistrovania sa na UPSVaRe?DNP či DPvN

jankkam
3. feb 2010

Ahoj
Som zamestnaná na dobu určitú do 30.6.2011 dieťa sa mi narodí október 2010, keď mi skončí RD v roku 2013 ostanem bez práce počula som že ak by som si dala DPvN tak by som ho nemusela platiť počas MD a RD. Kedy si to mám dať až po narodení dieťaťa, aby so ho nemusela platiť. Ako dlho ho musím mať aby som dostala podporu v nezamestnanosti a to najvyššiu.

paula80
3. feb 2010

ja som myslela dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti

gapa
3. feb 2010

vkuse nemusí byť a nemusí trvať PvN do zaregistrovania na UP. To je iné ako nemocenské poistenie.

jankkam
3. feb 2010

Ahoj
Som zamestnaná na dobu určitú do 30.6.2011 dieťa sa mi narodí október 2010, keď mi skončí RD v roku 2013 ostanem bez práce počula som že ak by som si dala DPvN tak by som ho nemusela platiť počas MD a RD. Kedy si to mám dať až po narodení dieťaťa, aby so ho nemusela platiť. Ako dlho ho musím mať aby som dostala podporu v nezamestnanosti a to najvyššiu.

paula80
3. feb 2010

Ďakujem gapa, ale som si to znova našla, prekopírujem to sem:
Podmienky nároku

Poistenec má nárok na dávku v nezamestnanosti, ak v posledných 4 rokoch pred zaradením do evidencie nezamestnaných občanov hľadajúcich zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej 3 roky.

Obdobie dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti sa započítava na vznik nároku na dávku v nezamestnanosti len vtedy, ak za toto obdobie poistenec zaplatil poistné na poistenie v nezamestnanosti do konca kalendárneho mesiaca predchádzajúceho kalendárnemu mesiacu, v ktorom bol zaradený do evidencie nezamestnaných občanov, najneskôr v posledný deň kalendárneho mesiaca, v ktorom bol zaradený do tejto evidencie.
http://www.employment.gov.sk/DIS/dis/index.php?..., tak potom neviem, ako to má byť.

gapa
3. feb 2010

s tým zaplatením nesúhlasím, aj ked je to na stránkach UPSVaR, dávku vypláca soc.poistovna a oni majú iné písané napr. v poradni. Treba platiť v splatnosti, aby sa obdobie rátalo, príp. pozri priamo v zákone § 104 ods.6 Zákon o sociálnom poistení.

gapa
3. feb 2010

napr. tuto píšu v poslednom odseku,
http://www.socpoist.sk/489/1212s?prm2=26453

"v správnej výške a včas"

mimi
3. feb 2010

neviete mi niekto povedat, kde si mozem vyzdvihnut tlacivo o nepriaznivom zdrav.stave dietata kvoli predlzenej RD?

gapa, mam otazocku na teba. Som uz pol roka na neplatenej RD, pracujem na dohodu a dnes mi volali zo soc.poistovne, ze nemozem robit na dohodu i ked som na neplatenej RD. Nevies nieco o tomto zakone? Lebo v zdrav. poistovni mi povedali, ze mozem pracovat iba na dohodu, ale socialka nie a kvoli tomu mi chcu pozastavit odvody do dochodku. Povedali mi, ze iba ak ma dieta nepriaznivy zdrav. stav, tak moze chodit do MS na styri hodiny a ja mozem pracovat na dohodu. Dakujem za odpoved!

gapa
3. feb 2010

mimi,
pozri si túto tému na stránke porady,
http://www.porada.sk/t129272-dochodkove-poisten...

mimi
3. feb 2010

dakujem gapa, vidim teda, ze sa zakon naozaj zmenil a ani na dohodu sa neda pracovat.

gapa
3. feb 2010

zmenil, ale záleží na konkrétnej dohode, treba si to prečítať dokonca. Ak sa aj počas práce na dohodu staráš osobne o dieťa, tak by som si nedala odhlášku. Ak niekto iný, tak sa uvidí, ako to dopadne ...

paula80
4. feb 2010

gapa ďakujem za všetky rady.. 🙂

rozala111
4. feb 2010

Ahojte, ja mam v tom si dost chaos.
viete mi poradit ci budem mat narok na podporu? na matersku som isla 11/2005 dovtedy som pracovala na dobu neurcitu (od 30.10. 2003), doteraz som na rodicovskej - s 2. dietatom. este stale mi trva TTP, ale zial zrusila sa mi v meste pobocka, takze budem asi nezamestnana. Mam narok na nezamestnanecku? co v pripade, ze si budem musiet dat vypoved sama? ma to nejaky nasledok?dakujem.

susi157
4. feb 2010

ahojte ja mam tiež rovnaku otazku v marci mi skonci RD a nie je iste ci mi dieta zoberu do skolky ak nie tak ma istotne prepustia.ci mam narok na podporu.nastupila som 15.1.2001 vo februari 2006 som sla na matersku. 🙂

gapa
4. feb 2010

susi,
ak stále trvá PP, tak máš.

rozala,
ak ti trvá stále prac.pomer, tak podla teraz platného zákona si poistená v nezam.počas čerpania RD v zaemstnaní. To či skončí PP výpovedou zo strany zamestnanca alebo zaemstnávatela je nepodstatné.
A nečuduj sa, ak ti zamestnávatel bude ponúkať iné miesto, ktoré nezodpovedá tvojej prac.zmluve. Je to jeho povinnost. Ak máš v PZ ako miesto výkonu práce túto konkrétnu pobočku a ponúknu ti prac.miesto na inom mieste ako máš v prac.zmluve, tak to miesto môžeš odmietnuť a aj tak máš nárok na odstupné. Dostaneš výpoved bud z nadbytočnosti alebo z dôvodu zrušenia pobočky s nárokom na odstupné. Ak by ste podpisovali dohodu o ukončení PP, tak si daj bacha, aby tam takýto dôvod bol uvedený alebo dôvod uvedený v § 63 ods.1 písm. a) alebo b) Zákonníka práce. Inak by si nemusela mať nárok na odstupné.
Iba miesto zodpovedajúce plne tvojej prac.zmluve (miesto, pozícia...) nemôžeš odmietnut. Ak by si také odmietla, tak musíš dať výpoved ty.