icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

gapa
15. aug 2012

@halienka
zdravotné. ak si dala prihlášku, tak dôch.
nie nemocenské

gapa
15. aug 2012

@sjuz
treba potom si podať prihlášku do 45dni na dôch.poistenie ako osoba riadne sa staraj. odieťa do 6rokov
budeš poistená ako zamestnaec len do dna ukončenia pp (dôch, nemocnesky, v nezam, zdravotne)
Po ukončení pp už ti žiadne poistenie zamestnanca nebude trvať.

zdravotne budeš poistencom štátu ako poberatel materského, potom rodič.príspevku. Treba potom po ukončení pp zájsť na zdr.poistovnu so zápočt.listom a rozhodnutím o priznaní materského. no lepšie sa informovať vo svojej zp.

ked dáš do 45dní po pôrode prihlášku na soc.poistovnu, budeš odo dna pôrodu dôch.poistená štátom.

v obd. medzi ukonč.pp do dna pred pôrodom dôchpoistená nebudeš.

iné poistenie v soc.poistovni ti trvať nebude (nemocens. v nezam)

----
ak sa pôjdeš evidovať na up a budeš si hladať prácu a môžeš a chceš pracovať, tak aj tak sa dá. Manžel môže medzitým poberať Rp.

gapa
15. aug 2012

@tomba
do 10rokov
mzdárka asi to myslela tak, že nebude odvádzať za tých 25dní. Ona odvedie odvody z cca 200eur vym.základi, to je maximum.

tomba
15. aug 2012

@gapa no ona mi tvrdí, že odvedie odvody do SP len za tie dva dni čerpanej dovolenky, nie preplatenej..

tomba
15. aug 2012

@gapa a keď budem mať teda dva maximálne VZ do 10 rokov môžem požiadať SP o vrátenie tých už zaplatených 51e z dobrovoľného poistenia? chápem to správne?

gapa
15. aug 2012

@mimco1
je to ok. Max na den je cca 100eur v závislosti či ide o 30dnový alebo 31dnový mesiac

gapa
15. aug 2012

@tomba
áno, myslím stále platí tých 10rokov, no nenechávala by som to tak dlho.

tomba
15. aug 2012

@gapa 🙂. ďakujem veľmi pekne

sjuz
16. aug 2012

@gapa dakujem velmi pekne. tak bude lepsie ak si PP ukoncim az po porode, nie?

halienka
16. aug 2012

@gapa ďakujem, musím zistiť či som dala tú prihlášku na dôch., lebo všetko po pôrode vybavoval manžel a ja neviem, či niečo také dával. Musím zavolať na sociálku. Čiže mala by som platené dôchodkové a zdravotné, do toho spadá normálne ošetrenie a prípadná hospitalizácia, však? A do nemocenského spadá vyplávanie PN, OČR, poprípade ďalšej materskej? Či aj napr. prípadní invalidka? Je dobré si to nemocenské platiť potom dobrovoľne?

gapa
16. aug 2012

@sjuz
áno,minimálne po pôrode a hned dať prihlášku najneskôr v den po ukončení pp.
no pre nárok na podporu (podla teraz účinných zákonov, aj ked to plánujú meniť) po dovršení 3rokov dieťaťa mať nebudeš, len ak by si sa evidovala do 1roku po ukončení pp.

gapa
16. aug 2012

@halienka
áno, ako píšeš. Platiť len dnp sa už nedá, musíš platiť celý balík poistení, čo je vyše 35% z vym.základu miesto 4,4% z vz, a to sa bez dôvodu skôr neoplatí. Len pri plánovaní operácií, materskej sa asi oplatí (nerátala som, za akých okolnosti)

halienka
16. aug 2012

@gapa tuším niekde niekto písal, že minimum je to teraz nejakých cca 50 Eur mesačne, myslím, to dobrovolné nemocenské...no materskú určite neplánujem, len človek nevie čo sa niekedy môže do chvíle stať, tak len aby som naozaj nejako moc neriskovala ak si to nebudem platiť, veď ono by sa jednalo možno len o rok, max dva, že by som bola ešte doma...no uvidíme. 🙂

gapa
16. aug 2012

@halienka
to platilo do 31.1.2012, už nie!!! tých 50 ale cca 119eur z minima!!!
predtým som si aj ja pre istotu plaila dobr.nem.poistenie, ak by náhodou uraz ... ak som nezamestnaná, no teraz po ukončení dnp po starom nehrozí (mám teraz úraz prstu a aj tak nie som pn, aj ked dnp mám a z maxima by bola dávka 🙂, to sa nedá byť s 3mi detmi doma )

kafa
16. aug 2012

Ahoj, prosim o radu, ja som v tychto veciach uuuplne mimo.. Som teraz na RD a syncek ide od septembra do skolky.. Tri roky bude mat v novembri.. Ja som teraz v 6tt a do prace sa vratit nechcem, aj ked by som mala kde (teda som v tpp). Takze ako to bude teraz? Som este kym bude mat 3 roky na RD, alebo ta mi automaticky konci s nastupom do skolky? Ak konci, mam dat vypoved a ist na UP, alebo pytat neplatene volno? A ako je to s platbami nemocenske atd? Dakujem za odpoved 😉

halienka
16. aug 2012

@gapa No do zadku, a že sociálny štát 😀 šak to je furt čím ďalej tým horšie, už aj tých 50 je dosť, nie to 119 ! A pritom sa v konečnom dôsledku nemusí za to obdobie nič stať... 😖 Mne ani nejde o nejaké PN alebo OCR, veď to je jedno, keď som doma, ale skôr také skutočne krízové situácie, napr. prídem o muža, kt. je živiteľ rodiny, samozrejme budem si čo najskôr musieť nájsť prácu, ale to môže trvať mesiac-dva v dnešnej dobe, tak proste na prekrytie takého obdobia nejakými dávkami v hm. núdzi alebo také dačo...alebo sa môže stať že ťažko ochoriem a vlastne by som sa už nikdy nemohla zamestnať, mala by som mať invalidný dôchodok ale už ho nikdy nedostanem, lebo som si určitú dobu neplatila dnp. Takýchto nejakých situácií sa bojím...

silvia_pp
16. aug 2012

@gapa ahoj, prosím o radu, dcéra bude mať tri roky v januári 2013, do škôlky nastupuje od septembra, voľné miesto pre mňa v práci momentálne nemajú, mám čakať do januára a potom sa rozhodne, môže ma zamestnávateľ nechať čakať až do januára? A ako je to potom s odvodmi, platí ich naďalej za mňa štát,keď je dieťa už v škôlke? Ďakujem 🙂

moon1979
16. aug 2012

@kafa ja by som si PP neukoncovala, cerpala by som PN az do porodu ...

empowering
16. aug 2012

@gapa ahoj chcem sa opytat syn bude mat 3 roky 12.7.2013 budem mat narok na nezamestnanecku po tomto datume ak mi zmluva o praci skoncila 31.12.2010.ak nie staci sa mi zamestnat na buduci rok aspon na par dni a potom mi mozu ratat podporu v nezamestnanosti s tejto práce??a kolko musim byt zamestnana aby som mala narok dakujem 🙂

sjuz
16. aug 2012

@gapa ved ja by som to asi urobila hned po MD, tak mi poradila aj pani na UPSVaR, predsa len ta podpora je viac ako RP... Dakujem za radu.

empowering
16. aug 2012

@gapa a este sa opytam keby si chcem dobrovolne priplacat nez . mozem? a ako dlho ho musim platit aby mi s toho ratali podporu? 🙂

kafa
17. aug 2012

@moon1979 dakujem. A od kedy sa mam dat vypisat PN, od septembra, ked maly nastupi do skolky, alebo od novembra, ked bude mat 3 roky?

gapa
17. aug 2012

@silvia_pp
pokial poberáš RP a podla terajšieho zákona áno. počas poberania RP platí zddr.poist, aj keby chodil na 8hod.
Na dôchodkové si si dala predpokladám prihlášku na soc.poist. po pôrode.

rainee
17. aug 2012

@gapa ahoj, ja som bola dnes na UPSvAR a teda musim povedat ze tety mi vobec nevedeli poradit ako sa zariadit po skonceni prac.pomeru a rodic.dovolenky. dokonca ani len to, ci dostanem rodicak do konca mesiaca v kt.je mala narodena, alebo len adekvatnu cast do datumu nar. a zvysok do konca mesiaca podporu 😒 mne konci RD v novembri, ako som sa tu uz docitala, nemal by mi koncit prac.pomer zaroven s rodic.dovolenkou, ale treba skusit poziadat o cerpanie dovolenky kt. mi vznikla pocas MD (teda ratam cca. 10 dni za ten polrok) s cim predpokladam sotva moj zamestnavatel bude suhlasit kedze musi za mna platit tych par dni odvody ak som to dobre pochopila. takze ako si zvysit vymer.zaklad aby som mala max.podporu? lebo navyse mi ani dieta nezobrali do skolky, takze to vyzera ze do dalsieho septembra budem musiet byt s nou doma, na sukr.skolku nemame peniaze. lenze bez prijmu nemozem ostat, je to cele zacarovany kruh....

gapa
17. aug 2012

@empowering
mala si len pp na dobu určitú???? ak išlo o pp na dobu neurčitú a skončil 31.12.2010, tak podla terajších zákonov by si mala nárok na podporu až v prípade, že ti nové poistrenie bude trvať aspon 2roky.
Ak na dobu určitú si mala v posledných 4och rokoch, nie neurčitú, tak len v prípade, že máš aspon 2roky poistenia v posledných 4och rokoch, ktoré sa ti na predchádzajúci podporu nerátali.

gapa
17. aug 2012

@empowering
ak máš splnenú podmienku aspon 730dní poistenia v nezam. v posledných 3och (ak máš aj pp na dobu neurčtú)/4och rokoch TO JE ZáSADNá PODMIENKA
a
- máš nejaký vym.základ zo zamestnania v posledných 3rokoch pred zaevidovaním na up, tak sa ráta aj dobr.poistenie v nezam.
- ak nemáš v posled.2rokoch vym.základ zo zamestnania, tak dobr.pois.v nezam. musí trvať aspon 26týžl a platiťvždy!!! v splatnosti!!! a ani o cent menej

gapa
17. aug 2012

@rainee
proste nepodpíš ukončennie prac.pomeru dohodou ku dnu ukončenia Rd.- ak ti nevyhovuje, nemusíš podpísať
Podpíš len prevzatie, ak ti dá výpoved podla § 63 ods.1 písm. b) Zákonníka práce. tj. daj bacha čo podpisuješ. A vždy napíš: Prevzala dna xx.xx.xx + podpis
tj. nič také že končá pp dnom či ku dnp xx.xx.xx nepodpisuj.

pri výpovedi nekončí pp určitým dnom ale až po uplynutá výp. lehoty. Ale teraz bud vypovedná lhotea alebo odstupné.

Ak je dieta narodené napr. v 11/2012, tak za nov. ešte dostaneš v decembri vyplatený PLNý rp.

rainee
17. aug 2012

@gapa dakujem. u mna to bude isto variant dohodou + odstupne. lenze chcem to urobit tak ze par dni po ukonceni RD vycerpam dovolenku na kt. mi vznikol narok pocas MD (som sa docitala ze za 6m je to cca 10 dni) a az potom podpisem vypoved dohodou. len nerozumiem ako ovplyvnuje to odstupne vymer.zaklad na podporu.

empowering
17. aug 2012

@gapa tak to upresnim od januara 2006.som bola zamestnana do konca aprila 2010potom kôli vyssej md som sa zamestnala v druhej firmeod1.5.2010 kde mi dali zmluvu do konca roka2010 od 4.6.2010som na m.d. tak dufam ze som to zrozumitelne napisala dakujem

gapa
18. aug 2012

@empowering
ak by si sa evidovala napr. 1.7.2013 na up, podla terajších zákonov (no môže byť zmena potom) sa sleduje obdobie 3resp 4roky späť, teda od 1.7.2010 aleb pri pp LEN na dobu určitú od 1.7.2009 do 30.6.2013.

podmienku aspon 730dní poistenia v nezam v období 3roky späť nesplnaš (si bez poistenia viac ako rok), jedine, ak by si odteraz do zaevidovania bola 2roky poistená.

Ak by to bolo podla zákona, tak v prípade, že máš v období 1.7.09-30.6.13 LEN!! pp na dobu určitú+ prí dobrov.poistenie (to ale nie je tvoj prípad), tak v prípade, že máš splnenú podmienu aspon 730dní poistenia v nezam. v tomto období 4och rokov, tak máš nárok na podporu 4mesiace. Ale ak si mala aj pp na dobu neurčitú (2009 do 4/2010), tak neviem. Niekto tu na fore tvrdiť, že aj v takom prípade je nárok na podporu 4mesiace, vraj nevadí ten pp na dobu neurčitú. Ale zákon to hovorí inak, tj. toto ti nemôžem garantovať. Takže ak by toto platilo, tak ke potrebné mať obdobie bez poistenia menšie ako 2roky, tj. byť poistená najnesk§r od 1.1.2013, no radšej skôr(ak si mala nejaké medzery v poistení náhodou) až do zaevidovania.
Ale toto by som si preverila cez poradnu soc.poistovne. Ozaj neviem, akí je prax. Podla zákona až poi 2rokoch nového poistenia.

a ozaj môžu byť zmeny v zákone dovtedy.