Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@racik cauko...a ked budem riesit tu vypoved skor,ako mi konci rod.dovolenka,aj v tom pripade sa mi bude pocitat VZ z tej vyplaty prepl.dovolenka+odstupne?a este nieco:vypoved ma byt §63 kvoli odstupnemu a nie dohodou,ze?prac.pomer mi trva cca.7rokov,tak ze narok na podporu mam,ale teraz priklad.:mam narok na 10 dni dovolenky,kt.mi vznikla pocas MD,27.12.cerpam 1den dovolenky,ostatnych 9 dam preplatit+odstupne,28.12 vypoved a 31.12.sa prihlasit na UP.od1.1.prehodit na manzela rodicovske???alebo to je uz neskoro???cele to mam este skor riesit???ja so z toho uplne mimo 😢
@caterine ja som na tom tak isto, len o 2 tyzdne neskor ☹ najnovsie pre mna pracu maju (takze odstupne asi nedostanem kedze mi vypoved asi oni nedaju) ale ja sa tam uz nechcem vratit spät (aj preto ze mi malu nevzali do skolky) , len teraz spekulujem ako sa dopracovat po tu max.podporu. mam 20 dni dovolenky, je lepsie si ju vycerpat a potom dat vypoved ci vycerpat len par dni a nechat si ju preplatit? treba si aj nieco doplatit, poradite @mima595 dakujem
@mimco1 - ale ved to nie je až taky problem..narok na odicak mas aj vtedy, ak v mesiaci cerpas len 1 den v mesiaci...
ty sa napr. možes zaevidovat na UP aj 29.10..aj ked rodcak poberas..oni ti potom pozastavia vyplacanie podpory pocas obdobia, kym si poberala rodicak....
ale nebudes ukratenu o podporu, len ti vyplatu posunu...
teda ka sa zaevidujes trebars 20.11, z rodicak sa odhlasis k 30.11 a MM sa nahlasi od 1.12....
ahojte baby... mam na vas otazocku... mne koncila rodicovska dovolenka 23.9.2012 s tym, ze o moznosti zvysenia si podpory na urade prace som nevedela... o tejto moznosti som sa dozvedela az pred par dnami, ale to som uz od 24.9.2012 zaevidovana na urade a spatne sa uz to opravit neda... ale chcela by som sa spytat, ze keby teraz sa zamestnam v novembri na par dni a potom ide znova na urad, ze ci potom sa mi bude podpora ratat z vymeriavacieho zakladu z tych par dni, co budem zamestnana... cize ak by som bola zamestnana od 1.11. do 6.11. a dostala by som 1000€ v hrubom, tak by sa mi denny vymeriavaci zaklad pocital iba z tychto par dni? cize 1000/6dni co je cca 166,70? a z toho by sa mi potom ratala podpora 50% z tych 166,70 x pocet dni na urade, cim by som vlastne ziskala max.podporu aspon na ten zvysok obdobia na urade, nakolko uz cast budem mat vycerpanu??? dakujem za odpoved 🙂
ahojte dievcata, tak ja som dnes bola prehadzovat rodicovsky prispevok na manzela a poviem vam, ze mali s tym ohromny problem.... lebo mnazel pracuje a ma narok na materske takze ked som bola na socialke pytat papier ,že nemá nárok na materske (to kvôly úradu práce) tak mi povedali, že on ten nárok ma, že mi to nedajú
baby, ktore ste to uz absolvovali poradte, co bolo potrebne pre prehodenie rodičovskeho na manžela???
Mam narok na podporu v nezamestnanosti? - zamestnana som od septembra 2008, zmluva stale trva, od 17. januara 2010 som na materskej.. rodicovska konci 2.marca 2013.. od 1.oktobra si platim aj dobrovolne poistenie v nezamestnanosti, vymeriavaci zaklad 1150,5eura -ale asi len do konca roka pokial som PN, teda oslobodena od platenia..
urcite dostanem vypoved, pretoze ma nemaju kde zamestnat. mam narok na podporu?
ak ano, tak z coho sa mi bude pocitat??
ahojte, chcela by som sa spytat ako mam postupovat. moje prac.miesto sa zrusilo, povodne som ratala s tym ze dostanem po skonceni RD vypoved dohodou + odstupne a pojdem na UP, ale mi ponukli ine miesto, ktore vzhladom na casovu narocnost nemozem prijat.. mam narok aj tak na to odstpune?
chcela by som sa opytat v novembri mi konci materska co treba treba sa niekde odhlasit alebo prihlasit?robila som pol roka predtym a potom som isla na matersku len sa menil maitel a dali mi vypoved som slobodna mamicka a robotu este stale nemam mozem dostat aj niaky prispevok ci nie?poradte mi prosim vas dakujem mozem aj ja dostavat podporu?
ahojte ja by som sa chcela opytat v novembri mi konci materska dovolenka a chcela by som vediet kde mi treba ist to nahlasit alebo nieco odhlasit pracovala som predtym pol roka a potom som isla na matersku lenze medzi tym mi dali vypoved lebo sa menil maitel a este mi neposlali ani vypoved som slobodna mamicka a ako je s rodicovskov dovolenkov ide sa na nu po materskej ci ako to je?mam este narok na niake peniazky kedze nemam kde nechat synceka a potebujem peniazky?dakujem
Ahojte @mima595 a @gapa, dneska som si bola pre vypoved, ktora bola dohodou podla paragrafu 60 ZP zo strany zamestnanca. Dali mi hned aj započtovy list a mam to tam rozpisane nasledovne: rok 2009 - januar 442.52 eur, februar 480.76 eur, marec 304.19 eur dalšie mesiace som bola na PN až do nastupu na MD spolu to je 1538,17 eur. Rok 2010 - 0 eur a 2011- 0 eur. Rok 2012 - 198.44 eur. Mala som ešte 16.50 dna dovolenky a 2 som vyčerpala a ostatne si dala preplatit. Vychadza z toho max. podpora alebo nie? Neviem ako dosiahli taku vysoku sumu, to sa bude ešte nejako rozratavat na dni alebo ako ? dakujem
@gapa ano po RD som čerpala 2 dni dovolenky. Takže tych 198,44 eur je rozratanych na tie 2 dni a na den je to 99,22 dobre som to pochopila? Mohla by som ta ešte poprosit , zajtra sa idem evidovat na Urad prace neviš čo tam budem všetko potrebovat a ten započtovy mam odniest hned do soc. poistovne?
prosím o radu mima595 resp. dievčatá, ktoré s tým majú skúsenosť. Ak sa zaevidujem na úp od 6.12.2012, pričom za december mi ešte príde v januári RP, požiadam si o dávku v nezam. na SP toho 6.12., priznajú mi nárok a výšku podľa účinného zákona do 31.12.2012 (pýtam sa kvôli max. výške, aby nebola len tých 700 eur ale viac)? A následne pozastavia výplatu dávky za december? Čítala som tu príspevky, len si chcem overiť, či tomu dobre rozumiem. Teda nie je nutné prehadzovať RP za december na manžela? A ešte jedna otázočka, k žiadosti o dávku sa pridáva aj rozhodnutie o zaradení do evidencie na up. Dostali ste to rozhodnutie hneď alebo nie? Aby sa to potom nenaťahovalo a mohla som si uplatniť dávku ešte v tomto roku. Veľmi pekne ďakujem.
ahojte žienky, tak dnes som sa bola evidovať na úrade práce, chcem sa spýtať nevadí ak mi končí rovnaký den pracovný pomer aj poberanie rodičovského príspevku, (31.10.2012) ? ale rodičovsku dovolenku som ukončila 29.10.2012
dva dni som čerpala dovolenku
dali mi tlačivo pre zamestnávateľa, tam sú kolonky na vymeriavaci základ pre 4 roky, to musia byť vyplnené všetky?
a z ktorých rokov budú brat do úvahy pre výpočet podpory?
@rainee
v podstate je to jedno, ak máš vysoký vym.základ na 1kalend. den trvania pp, napr ak končí rd v sobotu, tak treba rátať kalend. dni od nedele do ukončenia pp. A teda je PODSTATNé!!! aj či ide o ten istý kalendárny mesiac. Ak by napr. končila rd 25teho a máš nízku mzdu do konca mesiaca, tj. v obd. 26-31vého a potom máš vysoký vym.základ dajmetomu v obd. 1vého až 7meho, tak to tiež je nižší vym.základ v priemere. Lebo odstupné sa zohladní len vo vym.základe za obd. 1-7meho, nezvýši vym. základ za predch. mesiac.
Ale to tiež velmi záleží na konkr. číslaach a dnoch.
@gapa ahoj, prosim Ta o radu,
ja som nastupila na 1. MD 12.9.2010 nasledne som cerpala rodicovsky prispevok, s tym, ze som este v roku 2011 po ukonceni 1.MD vycerpala aj zostavajucu dovolenku(5dni) za rok 2010. Na 2.MD som nastupila 21.3.2012, takze mi konci 13.11.2012. V roku 2011 som pracovala na dohodu (300Eur mesacne). Zaratava sa aj to do VZ na tie dva roky spätne?
V decembri by som chcela ukoncit PP (trva od roku 2005) a zaevidovat sa na UP. Prislucha mi za tento rok dovolenka -18,5 dna pocas MD? Staci si vycerpat 1 den dovolenky a ostatne si preplatit aby som mala najvyssi mozny VZ, alebo je nutne na jeden den nastupit?
Vdaka za odpoved a usmernenie
@gapa ahoj môžeš mi prosím poradiť?
pracovala som od 5.12.2007 do 15.3.2008. od 16.3.2008 do 11.4.2008 evidovaná na upsvar, dňa 12.4.2008 som uzavrela zmluvu na dobu neurčitú, no firma zanikla 31.1.2009 a od 1.2.2009 prebrala nás zamestnancov sesterská firma, ale už nám rozdali zmluvy len na dobu určitú. mne do 31.12.2009. no k tomuto dátumu zanikla aj táto firma. síce zamestnancov preberala opäť ďalšia firma, ale ja som bola v tej dobe v piatom mesiaci tehotenstva, čiže nová firma ma už neprijala. od 4.1.2010 som bola až do nástupu na MD práceneschopná kvôli rizikovému tehu. 20.6. 2013 mi končí RD. budem mať nárok na podporu ak by som dovtedy nenašla zamestnanie? som samoživiteľka, takže radšej si všetko zisťujem aj ďaleko dopredu, lebo nemôžem ostať bez príjmu.
bola by som veľmi rada, keby si mi poradila. ďakujem
ahojte, 18.11. mi končí RP, idem do práce na 2 dni, chcela by som vedieť, akú mzdu si mám pýtať na 1 deň, aby mi vyšla max. podpora?
@julinka2787
bez poistenia v nezam. si už viac ako 2roky (do konca 2009), tj. nárok na podporu mať nebudeš. Leda, čo si bola v obd. 1.1.-3.1.2010??? evidovaná na up?? s poberaním podpory? Jedine v takom prípade, že si vtedy bola evidovaná na up s nárokom na podporu a ak sa mysllím do 2rokov!!!! (predtým bolo do 3rokov, no teraz to myslím zmenili na 2) znovu zaeviduješ, tak by si si mohla vyčerpať zvyšok podpory, čo si nevyčerpala. Ale nerátala som, či ti vtedy nárok vznikol. Tj. ale ak pôjdeš na up až v júni, tak určite nie.
@gapa diky za info, cize najlepsie je ukoncit rd (prepisom na manzela) a nasledne dat vypoved s tym, ze 1 den vycerpam dovolenku a ostatnu si necham preplatit...
ak tomu spravne rozumiem prepisem rd na mm od decembra a 1.12. vycerpam dovolenku a 2.12. vypoved. co ak medzi ukoncenim rd a vypovedou bude viacero dni (napr.15.12 ukoncenie PP) budem sa musiet hlasit na nejake urady? ci ako riesit prekrytie tychto dni?
@gapa citujem:
"nie je trehba nastúpiť, podstatný je vym.zákla, podstatné je ukončenie rd skôr ako skončí pp. Z dohody sa odvody v nezam. teraz neplatatia, tj. tá neovplyvní výšku podpory."
prosím ťa to znamená že ked sa zamestná a zároven je na rodičovskej a potom zruší aj rodičovský aj pracovný pomer k tomu istému dňu a ide na UP tak nebudem mať VZ? platný na určenie DVN?
dakujem ti velmi pekne

@mimco1 materska mi konci 5. novembra, takze to nemusim riesit