icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

gapa
28. feb 2010

zaneta,
ty nie si na RD, lebo na RD môže byť len človek zametnaný (rodičovská dovolenka je upravená Zákonníkom práce, ktorý upravuje vzťahy medzi zamestnancom a zamestnávatelom), ale nie nezamestnaný a ani szčo. Ak si nebola potrebnú dobu poistená dobrovolne v nezamestnanosti, tak nárok na podporu nebudeš mať.

gapa
28. feb 2010

opravujem:
miesto zametnaný, malo byť zamestnaný 🙂

zanetak
1. mar 2010

aha, díky, moc tomu nechápem, ale ked som podnikala, tak ten dobrovolný príspevok na nezamestnanosť som neplatila.
Keď som bola na MD, ten prvý polrok, tak som ešte mala živnosť a potom som ju ukončila a hneď prešla na RD.
Podľa teba som není na RD, takže vlastne nechápem kde potom som 🙂 Poberám rodičovský príspevok.
Takže to znamená, že ak dám skôr malú do školky, alebo hocikedy a nenájdem si prácu, tak nemám nárok ani na nejakú podporu?

maznacik007
1. mar 2010

zanetak.. presne tak..

nie si na rodicovskej dovolenke... /lebo tu ti poskytuje zamestnavatel.. a ty nie si zamestnana.. resp. tvoj pracovny pomer netrva/ to ze mas narok na RP rodicovsky prispevok je jasne.. to mas narok.. bez ohladu na zamestnanie.. a pod..

ak das malu do skolky o RP prides.. a narok na podporu mat nebudes

klarika12
1. mar 2010

pan mihal mam otazku.od roku 2003 som pracovala v ceskej republike.v roku 2007 som nastupila na MD a nasledne RD.Ktora mi skoncila 22.1.2010.zamestnanie som ukoncila 31.1.2010.rodicovsky prispevok som dostavala z ceskej republiky.mam podla noveho zakona narok na podporu v nezamestnanosti ked som na urade prace evidovana od 1.2.2010.na socialnej poistovni mi povedali ze pravdepodobne nedostanem nic.dakujem za odpoved

zanetak
1. mar 2010

no tak to som krásne dopadla, keby som vedela tak tie nepovinné odvody do fondu nezamestnanosti platím. Škoda, že pani úradničky toto nikomu nevvsvetlia.

jenula
2. mar 2010

ahoj Gapa
chcem sa ťa opýtať, to s tým vyplacaním podpory platí aj vtedy, keď chcem ukončiť PP na základe dohody so zamestnávateľom? Či to musí byť len výpoveď?

jenula
2. mar 2010

vie mi niekto poradiť? Mala by som nastúpiť 4.3.2010 po RD. Môžem ukončiť PP dohodou ja? a zaevidovať sa na ÚP s tým, že budem mať nárok na podporu? keď spĺňam nové podmienky po 1.2.2010?
Ďakujem veľmi pekne dopredu za radu, už mi to súri

gapa
2. mar 2010

môžeš. Ak si bola poist.v nezam aspon tri roky v posledných štyroch a nepoberala podporu.

jenula
2. mar 2010

no bola som na MD a teraz na RD,ktorá mi končí ku 4.3. Môžem to chápať tak, že sa mi zarátava RD plus MD po novom? od 1.2.2010? ja som si neplatila poist v nezamestnanosti a ani som nepoberala podporu. Predtým som samozrejme pracovala roky v tej firme.
Ďakujem gapa za odpoveď

jenula
2. mar 2010

keď to dobre chápem, tak sa to ráta.
ďakujem

nezmar367
2. mar 2010

ahojte,aj ja prosim o radu,od roku 2006 som na MD+RD od 5.12008 znova MD+RD,ale od 1.1 2009 som dostala vypoveď,vznikne mi narok na podporu keď som nezamestnaná,alebo sa môžem ešte dobrovolne pripoistiť?

xpetka1x
2. mar 2010

aj mna by zaujmalo ci mam narok na podporu rodicovska mi skoncila 17.2.2010 nerobila som nikdy ale platim si dnp?

lubica69
2. mar 2010

xpetka nárok na podporu po MD a RD majú len mamičky ktoré boli v tom období zamestnané alebo si platia DPvN nie DNP

anka.1
3. mar 2010

Ahoj prosila by som tieš o radu 5.1.2010mi skončila RD hned som nastupila do PR kde som pracovala aj pred MD.Ale pre nevyhovujuce podmienky som musela dať vypoved ku dňu 3.2.2010.Po tyždny od nastupu som musela isť na PN ktora my zatial ešče trva chcela by som sa spytať či mam narok na podporu a či mi ktemu započitaju aj PN.vopred dakujem

gapa
3. mar 2010

anka,
tak si dohodou skončila PPdna 3.2.2010?
Nárok na podporu budeš mať a bude sa rátať z obdobia a vym. základu v období 6.1.2010 do dna pred vznikom PN.
Od ukončenia PP už nie si poistná v nezamestnanosti, ani dôchodkovo, ani nemocensky. Do zdravotnej poist. by si mala zájsť asi s dokladom o poberaní nemocenského. No zisti si najlepšie vo svojej ZP, lebo nemajú rovnaké požiadavky.

susi157
3. mar 2010

ahojte chcem sa spytat.RD mi konci 21.3.2010 ak dam dieta do skolky od pondelka tj.8.3. dostanem ten rodicovsky alebo nie za tento mesiac.vopred dakujem za odpoved.

andrej121121
3. mar 2010

som na predlzenej materskej a pracujem na dohodu,co treba platit a co nie, ?dakujem za odpoved.

lubica69
3. mar 2010

susi rodičovský sa vypláca mesiac pozadu a za celý mesiac😀

susi157
3. mar 2010

lubica to viem ako sa vyplaca ale ide mi o to ci mi ten marec vyplatia ked ho dam uz 8do skolky

zobaka
3. mar 2010

susi - vyplatia Ti cely rodicak, mne vyplatili a to mi koncil v polovicke mesiaca a maly nastupil do skolky

susi157
4. mar 2010

diky zobaka ale mam zasa iny problem.pracu ktoru som mala pred matreskou prebral iny majitel a ten ma asi nezobral pod seba tak pravdepodobne mam zmluvu u stareho majitela a ten ma prepusti kedze jeho firma uz nieje.ako to bude budem mat narok na odstupne alebo ako sa v takomto pripade postupuje poradte mi prosim.lebo zatil som sa nespojila ani zo starim zamestnavatelom ani z novym.

zobaka
5. mar 2010

Susi ja si myslim, ze nárok budes, ved vypoved ako vypoved

Baby, stale mi neprislo rozhodnutie 😒 povedali, ze do dvoch týždnov, dva týždne presli a nic, dokedy mam cakat? 😠

jancazv
5. mar 2010

Zobaka ,to snad ani nemyslis vazne! Ja uz tak netrpezlivo cakam na tvoje prispevky a hlavne na to ,ako s tebou resp.s nami vybabru!No ja by som sa isla v pondelok informovat,ze dokedy mas asi tak cakat.Hlavne daj vediet,ako to dopadlo,mna to tiez caka........

zobaka
5. mar 2010

janca - cakam, cakam, snad sa dockam 😅 dam im este týžden, ak do stvrtka nic nepride, v piatok tam zajdem 🙄

skorpionka34
5. mar 2010

Ja som tiez nedockava na zobakine info 😉

lucaska
5. mar 2010

ahojte, poprosila by som vas o radu......4.4 mi konci rodicovsky, a pracovny pomer mi skonci tiez, lebo chcem ostat s malym do septembra doma........takze by som chcela ist na podporu, dufam ze budem mat narok...som stale zamestnancom,len so chcela vedet co budem mat pre vypocet podpory najlepsie???? vypoved hned v ten den ked mi skonci rodicovsky??? ale mam akoze na jeden den nastup ??? ale ist na socialku a platit si teraz dnp , len to ohladom socialky nemam ani sajnu..................daaakujem

veronika0701
7. mar 2010

ahojte, aj ja vas prosim o radu, od oktobra robim,ale az v januari mi skoncila rod.dovolenka,v aprili mam vypoved,dostanem aj odstupne.....z coho mi vypocitaju podporu??...........dakujem

wapman
8. mar 2010

Ahojte kočeny. Konečne mi došiel posudok, malú uznali ako dieťa s dlhodobo nepr.zdravot.stavom, zajtra môžem zase behať po úradoch,zdrav.poisťovňa,aj do sociálnej poisťovne asi treba... Ako jeto vlastne keď mi to uznali spiatočne od 1.februára? Malá mala 3roky 8.februára,na február dostanem rodičovskú a od marca ako starostlivosť o dieťa? Zobaka ešte ti nedošlo rozhodnutie? Držte mi palce abysom zajtra všetko vybavil, aj ja vám všetkým držím...hihi čaute a poslúchajte mangelov (ak máte).

lubica69
8. mar 2010

wapman tak aspoň že uznali Super Tak držím zajtra zas na úradoch palce A určite ti to vyplatia spätne