icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

mima595
27. mar 2013

@annna.m ale jej skoncil PP v roku 2012 a zaevidovat sa ma do konca juna r. 2013

zalka
27. mar 2013

@annna.m ale ak čítaš tak ten holke skončil pracovný pomer pred skoro rokom, ona musí urobiť ako som napísala. Lebo ináč nárok na podporu mať nebude ... ona už nie je zamestnaná , nie je na rodičovskej dovolenke... ona už len poberá rodičovský príspevok .
Na rodičovskej dovolenke je žena ak je zamestnaná, a má túto rodičovskú dovolenku ... ale nezamestnaná je stále nezamestnanou a dovolenku nemá .. len poberá rodičovský príspevok ...

jasminga
27. mar 2013

@zalka ale dnes som sa dozvedela ze pocas materskej mi vznikol narok len na desat dni dovolenky.. bude aj to stacit na max. podporu? ze si vycerpam dva dni dovolenky a zvysok mi preplati?

@evita68 prosim ta tak z akej hrubej mzdy mi ma odviest odvody aby som mohla mat max. podporu?

zalka
27. mar 2013

@jasminga no jasne že to bude stačiť a prečo chceš čerpať 2 dni dovolenku .. čerpaj 1 den a zvyšok daj preplatiť ...
a hrubá mzda za 1 den 55e .. za 2 dni 110 e ..
tou hrubom mzdou sa myslí aj preplatená dovolenka k tomu.

jasminga
27. mar 2013

@zalka tak mozem druheho akoze nastupit do prace- teda cerpat dovolenku, a hned v ten den dat aj vypoved? a zvysnych devat dni nech mi preplati?
to potom staci aj z hrubeho platu 300 eur, nie?

zalka
27. mar 2013

@jasminga áno môžeš tak kludne urobiť ... a z toho platu 300 e nahrabeš 55e hrubú mzdu za ten 1 den dovči a 9 preplatených ...

jasminga
27. mar 2013

@zalka jemin, si mi dala taku nadej obrovsku.. dnes som uz bola kvoli tomu uplne zufala.. zajtra volam sefkovi, dufam ze bude suhlasit..

zalka
27. mar 2013

@jasminga ale pohoda bude dobre .. nezabudni čerpať dovču 2.4. a skončiť PP 2.4. .. a vybavené ... či 3.4. či jak ti to po PN vychádza .

annna.m
28. mar 2013

@zalka hej , zle som pozrela tie roky, ospravedlnujem sa

enkag
28. mar 2013

ahojte, potrebovala by som sa poradit. je tu toho pisane vela, a tak sa bojim aby som nieco nepoplietla. Som 7 rok doma s detmi (3 deti, isla som z materskej na matersku...)Predtym som od 2001 pracovala, isla som na matersku r.2006 a posledny syn bude mat 20.4.2013 teraz 3 roky. Do prace sa velmi nemozem a nechcem vratit, neda sa to pri detoch stihat....chcela som dat vypoved alebo to ukoncit dohodou. Prosim napiste mi, co je teda lepsie a k akemu datumu. Volala som so zamestnavatelom a povedal mi aby som mu poslala datum ukoncenia rodicovskej dovolenky a ze on mi vyrata kolko mam este dovolenky. Mam teda este 21.4.2013 cerpat dovolenku a ukoncit pomer az 22.4.2013? myslim kvoli max.podpore v nezamestnanosti. alebo je to uplne jedno a ukoncit to mam 20.4.? Prosim napiste mi ako to urobit. vdaka.

zalka
28. mar 2013

@enkag nie je to jedno , dovolenku 1 deň čerpaj 21.4. a zvyšok si nechaj preplatiť ... aj výpoved bude s dátumom 21.4. .. a bude max. podpora.

tigri
28. mar 2013

@zalka prosim ta, ako je to s vypovedou? ked sa chcem vratit do prace, musi mi zamestnavatel umoznit nastupit? chapem, ze hned v den nastupu dostanem vypoved, ale ak som to spravne pochopija, prijat ma naspat musi, ze?

zalka
28. mar 2013

@tigri no áno, a ak dostaneš výpoved ... tak to samozrejme môžeš, ak sa nedohodneš so zamestnávateľom na skončení PP dohodou .. tak dostaneš výpoved s výpovednou dobou počas, ktorej Ti patrí plat.
S dohodou musia súhlasiť obe strany, a ak nesúhlasíš dohodu nepodpíšeš a ak sa ťa chce zbaviť tak má možnosť len cez výpovednú lehotu.

enkag
28. mar 2013

@zalka dakujem ti za odpoved, ale az teraz som si uvedomila, ze 20.4. je sobota a 21.4. nedela. tak mam dat tu dovolenku az na pondelok 22.4.2013, a hned aj na ten den vypoved? vdaka

zalka
28. mar 2013

@enkag áno môžeš urobiť tak. Ale lepšie by bolo keby si nastúpila do práce 19.4. . a 19.4 čerpala dovolenku a dala výpoved.

enkag
28. mar 2013

@zalka ok, dakujem ti za odpoved, urobim to teda k 19.4.2013

zalka
28. mar 2013

@enkag 18.4. nech ti zamestnávateľ ukončí RD ... aby si mohla 19.4. čerpať dovolenku.

enkag
28. mar 2013

@zalka , ak mozem este mam jednu otazku, ak mi zamestnavatel nebude chciet preplatit dovolenku, ale bude chciet aby som ju vlastne vycerpala vsetku a PP ukoncila az po dovolenke, je to tiez dobre? dostala by som aj vtedy max.podporu?

tigri
28. mar 2013

@zalka dakujem 🙂

zalka
28. mar 2013

@enkag vtedy max. podporu nedostaneš ...

jasminga
28. mar 2013

ahoj @zalka.. tak som tu znova..:-/
dnes som absolvovala rozhovor s veducim.. povedala som mu teda, ze nech mi da vycerpat jeden den dovolenky a zvysok preplati..
on zasa prisiel so svojim navrhom, ktoreho sa nechce vzdat.. tak teda chce ma dat na jeden den, ze akoze som nastupila do prace, na druhy den cerpat dovolenku a treti den mi chce dat vypoved..

vraj ten jeden den do prace mu odporucil uctovnik, netusim preco.. potom ze ja som chcela jeden den cerpat dovolenku, a tvrdil mi ze pocas cerpania dovolenky nemozem dat/dostat vypoved, ze to musi urobit az nasledujuci den.. samozrejme moje slova bral ako menejcenne a nenechal si vysvetlit ze sa to da.. :-/ odvody mi slubil z hrubej mzdy 400eur, ako pri nastupe do prace.. a ze mi ostane nejakych 7 a pol dna dovolenky kt. mi preplati..

tymto sposobom mi to pravdepodobne nevyjde ze? rozmyslam este ze ho zajtra ukecam, aby som potom tu dovolenku necerpala vobec, ked ma akoze na jeden den zamestna.. nech druheho odrobim jeden den a tretieho podpiseme dohodu.. bolo by to lepsie pre mna?

prepac ze ta stale otravujem, ale nikdy by som nepovedala ze to bude take zlozite 😅

zalka
28. mar 2013

@jasminga určite .. ak máš odrobiť 1 den .. tak ho odrob .. dovolenku nemusíš čerpať .. dôležité je že ti ju preplatia ... a účtovníka nakopať do prdele ked si sám vymyšla zákony ...ale fajn .. aspon že ti dovolia nastúpiť na 1 den do práce

A dalšia vec, kolega mal dovolenku 2.1. tento rok .. a 2.1. dal výpoved ... a od 3.1. bol nezamestnaný a problém žiadny nebol ... ani pri výpočte mzdy ani pri posúdeni podpory v nezamestnanosti ... proste v ničom ..

mima595
28. mar 2013

@jasminga - mozes to urobit aj tak, ako ti radi veduci...ak sa inak nebude dat..na tie 2 dni sa pripoisti na balik DNp + DpvN..do maxima a narok na max. podporu mat budes.....
sice si niecopriplatis, ale stale sa ti to kvoli max.podpore oplati....

jasminga
28. mar 2013

@mima595 akurat vcera som bola podat odhlasku z dnp+ dpvn k druhemu aprilu... 😒
ale ak nebude veduci suhlasit s dalsim navrhom zajtrajsim tak to asi tak spravim.. vravis teda, ze povinne poistenie v nezamestnanosti sa da priratat k dobrovolnemu??

@zalka ale ved on si furt len to svoje pletie.. vobec ma nepocuval- nikdy.. zajtra mu este skusim oznamit nech to stiahne na tie dva dni.. nebudem cerpat dovcu, len jeden den v praci a druhy den vypoved..
strasne vela nervov ma to stoji.. uz nech to mam za sebou 😀

zalka
28. mar 2013

@jasminga držím palec.

tinucha
28. mar 2013

Ahoj. Chcem sa opýtať. Budem mať nárok na podporu, ak som počas MD prišla o prácu tak, že sa organizácia, ktorá ma zamestnávala zrušila? Bola som tam zamestnáná 8 rokov, z toho posledné 3 roky som bola na MD a RD so synom a plynule som prešla na MD s dcérou. Počas nej som z dôvodu rušenia organizácie dostala výpoveď. Ďakujem.

zalka
28. mar 2013

@tinucha kedy ti skončil PP? dátum.

mima595
28. mar 2013

@jasminga - ale ked si mala sj DPvN, tak timaximum asi nevyjde....odkedy dokedy si mala DPvN???

jasminga
28. mar 2013

@mima595 od 26. septembra 2012- do 1.oktobra som si platila potom som bola pn- cize oslobodena od platenia.. ale ja nechcem podporu z dobrovolneho poistenia, chcela by som z povinneho..

mima595
28. mar 2013

@jasminga - to je jedno, ze nechces, alw ked si bola prihlasena, oni ti ju zarataju....
a platila si z minima, ci maxima??,
ale ako som to narychlo prepocitala, mala by sa ti ratat aj podpora z DPvN..lebo ti trvalo poistenie dlhsie ako 26 tyzdnov...