icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

jasminga
28. mar 2013

tam som mala vz 1150- maximum pre nemocenske co bolo.. ano vcera bolo presne 26 tyzdnov.. tak teraz to budu podla coho ratat, povinne ci dobrovolne? sakra..
@mima595

mima595
28. mar 2013

@jasminga - podla mojich vedomosti ...by sa ti to malo scitavat....teda v podstate by bolo jedno, ci ti preplatia dovolenku,dolezite je, aby si odpracovala aspon jeden den...ale mozes odpracovat aj vsetky...a mala by si mat maximum...

ale v tvojom pripade by som sa na to spytala na www.socpoist.sk....lebo este som v praxi nikdy takyto pripad neriesila...je to len teoria, co mam nastudovane...

jasminga
28. mar 2013

@mima595 a nemala by som byt v den prihasenia na up este stale prihlasena na to dobrovolne pvn? tak ako to je pri nemocenskom? pretoze ja som uz podala odhlasku k druhemu aprilu..

no kazdopadne sa nebudem spoliehat len na toto dobrovolne, i tak som chcela tazit z povinneho poistenia, tak dufam ze mi to nejak vyjde 😀
vdaka za rady 😉

monline
28. mar 2013

dievčence, potrebujem poradiť..
11. júna bude mať syn 3 roky a ja dostanem výpoveď, keďže sa zrušila prevádzka aj moje pracovné miesto. Momentálne zisťujem, či mi ostala dovolenka, pokiaľ áno, chcela by som sa pokúsiť čerpať 1 deň dovolenky a nechať si zvyšok preplatiť, aby som dosiahla maximálnu podporu. Problém je v tom, že môj zamestnávateľ nedodržal slovo už v minulosti a nemôžem mu veriť, že mi vyjde v ústrety. Do dnešného dňa mi dlhuje peniaze a je otázne, či mi vôbec vyplatí odstupné. (povie, že nemá z čoho) Preto by som mala rada aj záložný plán, a síce- v minulom roku som pracovala v jednej firme na dohodu, ale keďže sa v tomto roku veci tak pomenili okolo dohôd, ukončila som prácu na dohodu ku koncu roka, ale naďalej pracujem, dohodla som sa s šéfom, že mi peniaze vyplatí naraz niekedy pred ukončením RD, aby som tú podporu získala. Potrebujem vedieť, ako to spraviť..či sa dá napr spraviť dohoda na obdobie týždeň, dostať peniaze v takej hodnote, aby mi to s podporou vyšlo. Kedy by som mala mať peniaze z dohody vyplatené? Pracujem len pár hodín v mesiaci, cca 12, takže mesačne mi to robí len okolo 120 eur, preto to chcem spraviť na kratšie obdobie a za pár mesiacov naraz..bolo by to možné? ďakujem za rady

mima595
29. mar 2013

@jasminga - nevim, ci musis byt prihlasena, podla mna nie,ale ako vravim, takypripad som v praxi este neriesila a neviem na 100%potvrdit, zemoj nazor je spravny...
lebo pri DpvN je iny postup ako pri DNP, nedavas 2 ziadosti, oni si v systeme overia VZ..a tie uvadzas aj v ziadosti o podporu....
teda kazdopadne sa opytaj na poradni

tinucha
29. mar 2013

Zalka PP mi skončil 31.8.2011. (malá sa narodila v marci 2011).

evita68
29. mar 2013

@tinucha nebudeš mať nárok na podporu, lebo v posledných troch rokoch nie si dva roky poistená v nezamestnanosti

handmade
Odpoveď bola odstránená
alenockap
2. apr 2013

vie mi niekto poradiť, či dostanem dáke korunky z úradu práce, ak mi teraz skončí rodičovský, pred teho som pracovala,ale firma zanikla ... a aké doklady budem potrebovať na úrad práce?

zalka
2. apr 2013

@alenockap kedy ti skončil PP? dátum.

alenockap
2. apr 2013

31.12.2012

zalka
2. apr 2013

@alenockap ak Ti skončí RD do 30.12.2013 a sa zaeviduješ na UP tak nárok na podporu mať budeš.

alenockap
2. apr 2013

a čo ako to je ked si sa pýtala na dátum? neviem, preto sa pýtam 🙂

zalka
2. apr 2013

@alenockap lebo zákon hovorí, že musí byť 730 dní poistenia v posledných 3 rokoch ... ak by si sa nahlásila na UP 1.1.2014 tak už túto podmienku nesplnaš a už by si nič nedostala ... preto som sa pýtala na dátum, je dôležitý.

alenockap
2. apr 2013

aha, ďakujem

alenockap
2. apr 2013

aha, ďakujem, a kedy mám ísť na UP, ked malý bude mať 6.mája 3roky

zalka
2. apr 2013

@alenockap tak 7 mája .. alebo najbližší pracovný deň do 7 dní od skončenia RD.

alenockap
2. apr 2013

@zalka aha, ja som myslela že skorej. A aké papiere budem potrebovať neviete?

zalka
2. apr 2013

@alenockap no žiadosť o zaradenie do evidencie, zápočtový list, výpoved zo zamestnania .. a podla toho kedy si posledne bola na UP, tak možno aj dáke doklady ohladom skončenia školy a tak ale to Ta vyzvú na doplnenie .. základ je ten zápočtový list ... a vypísať žiadosť o zaradenie do evidencie.

alenockap
2. apr 2013

ok, ďakujem

stanicca
2. apr 2013

@annna.m ďakujem za rady. Ešte by som sa chcela opýtať, ak by som sa zaevidovala na UP niekedy teraz dostala by som podporu v nezamestnanosti asi o mesiac neskôr poberala by som ju do októbra a náhodou by sa mi podarilo v auguste predĺžiť rodičovskú dovolenku do 6 rokov. Musela by som tie peniaze vrátiť?

monline
2. apr 2013

@zalka prosím ťa, nepozrela by si sa na moju situáciu? opisovala som ju na tejto strane vyššie, ďakujem...vieš mi poradiť?

zalka
2. apr 2013

@monline ved si to dobre vymyslela, a na max. podporu potrebuješ mať dennú mzdu cca 60 eur .. ale ak Ti spraví dohodu ... a len na jeden mesiac mohlo by sa to brať ako nepravidelný príjem a tam odvody na poistenie v nezamestnanosti nie sú ...
takže lepšie je zamestnať sa koncom mesiaca napr. v máji okolo 28. -30.5 ... proste napr. uzavrieš zmluvu že začneš robiť 30.5. tak mzda za 30.5. a 31.5. bude 120 eur ... dohoda bude pokračovať v júny ... 1,2,3,4 napríklad a za 4 dni v júny bude 240 eur a mala by si mať max. podporu ... pozor na víkendy .. i na tie musí výjsť ten základ ...
Alebo ak by to malo byť na kratšie obdobie ... tak potom radšej uzavri 10.6. pracovnú zmluvu ... a 12.6. daj výpoved v skúšobnej dobe .. a za tie 3 dni potrebuješ mať výplatu 180e ... a potom môžeš ísť na UP.

monline
2. apr 2013

@zalka ja rátam do júna so sumou cca 5x120 eur, čiže 10 dní práce by mi vyšlo na dohodu, takže musím mať kratší úsek ako mesiac..to čo píšeš na konci- to myslíš riadnu pracovnú zmluvu? a následne výpoveď? nemusím dostať výpoveď od pôvodného zamestnávateľa skôr?

zalka
2. apr 2013

@monline no ved to môžeš aj teraz ukončiť PP s bývalým zamestnávateľom ... to je úplne jedno kedy s ním skončíš ... a tie dátumy ber orientačne .. ved si ich prispôsobíš sebe ...
a hovorím radšej PP .. ako dohodu ... dohodu by si musela mať na prelome mesiacov ... PP ti stačí uzavrieť v júny na pár dní ...

monline
2. apr 2013

@zalka ak požiadam o výpoved sama, neohrozím tým vyplatenie odstupného?
robím tam od roku 2001, za koľko mesiacov by som mala dostať, ak zrušil prevádzku a neponúkne mi iné miesto?

zalka
2. apr 2013

@monline tak to ohrozíš .. tak počkaj ... a potom poriešiš zmluvu s novou firmou ... alebo ju porieš tú novú zmluvu teraz pár dní ale musí byť PZ .. nie dohoda ...

monline
2. apr 2013

@zalka aha..čiže súbežne by som mohla mať pracovnú zmluvu napr v mesiaci máj, ktorú by som sama ukončila po týždni výpoveďou a vtedy neohrozím vyplatenie odstupného od zamestnávateľa, od ktorého som šla na materskú a ktorý mi dá v júni výpoveď...nebude problém, že mám pracovné zmluvy na dvoch miestach?

zalka
2. apr 2013

@monline nie vôbec to neohrozí nič ... 🙂 nemá dôvod to ohroziť ak budeš mať plat hrubú mzdu na den cca 60e .. tak to bude v poriadku ...

monline
2. apr 2013

@zalka vďaka za odpovede...ešte tento týždeň zistím, či mi ostala dovolenka a ak nie, tak spravím tú novú pracovnú zmluvu