Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@zalka ak tomu dobre rozumiem ak by som dala len vypoved bez toho jedneho dna dovolenky,alebo si ju vycerpala az potom dala vypoved tak ta podpora by bola mensia. A ako to ze podporu by som mala vysiu ako prijem ak by som cerpala ten jeden den DV? predtym som mala v hrubom cca 750eu matersku som mala cca 420 eu. tak som myslela ze podpora by bola v takej sume. Kolko vlastne vychadza ta max. podpora?
@gatmicka max. podpora je 770-800 e ... ak by si dala výpoved a nečerpala dovolenku tak by si mala podporu rátanú z platu pred MD .. čiže 50% z 750 eur ..
ak čerpeš den dovolenky a zvyšok sa ti preplatí ... si písala o 13 dnoch ... pri plate 750 e je plat na den cca 37,50 eur .. takže za 1 den by si mala plat cca 37,50*13 dní = 487,50 eur ..
na max. podporu treba mať plat na deň cca 55 eur ... takže u teba by nevadilo ani to, že nedeľu by si bola už aj zamestnaná ... ale PP by si skončila čerpaním dovolenky v pondelok a výpovedou v pondelok ...
Preto takto sa dá dosiahnuť max. podpora ...
@gatmicka hm.. zamestnávateľovi môžeš oznámiť teda musíš oznámiť nástup do práce ...
čo sa týka dovolenky tak ti ju musí schváliť... teda podla toho ako to máte v práci zaužívané ... a s dohodou o skončení PP musí súhlasiť zamestnávateľ ... preto je to o dohode, a nie, že ty dáš na stôl 2 papiere a zamestnávateľ urobí tak ako chceš ty ... ked mu to vôbec nemusí vyhovovať ...
@zalka Kedze robim vo firme, kde nie je praca zavisla len na mne a nemusel kvoli mne hladat nahradu tak si myslim ze problem s tym nebude mat... robila som v callcentre. ale aj tak dakujem za rady 🙂 inak chcem sa ta este opytat, ked som pred tym patrala teda ako to je tak niekde som nasla ze nemala by som odrobit ani den aby som mala narok na podporu. A ci sa teraz nemeli zakony? Ci to co si mi pisala je podla noveho, alebo teda podla zmien?
@zalka Ja som to nemyslela v zlom 🙂 preboha... ani som ta nechcela urazit, len sama mam s toho stresy 😔 Ja ti naozaj za vsetko dakujem, pretoze si mi naozaj pomohla 🙂 len som sa pytala.. ja sa v tom vobec nevyznam a preto sa radsej opytam.. aj tisic krat ako vobec a urobim nejaku koninu
Ahoj zalka,
citam tu uz asi tri hodiny diskusie a vidim, ze davas celkom dobre rady, tak si dovolujem ta poprosit o radu. Som zamestana u posledneho zamestnavatela od 03/2008 a od 28.2.2011 som na MD + hned RD (tohto casu som este RD), ibaze som tehotna a predpokladany termin nastupu na druhu MD je 3.7.2013......potrebovala by som poradit :
1. ak sa jedna o retazovy porod cize v mojom pripade som evidovana ako zamestnana od 03/08 ale na MD som od roku 2011 +RD a zase 07/13 MD + RD predpokladany datum ukoncenia bude az 08/2016 tak ak som to tu spravne pochopila, ale pri ukonceni PP je lepsie sa dohodnut na ukonceni PP s odstupnym + cerpanie jeden den dovolenky. Moja otazka znie, co sa tyka odstupneho do obdobia odpracovanych rokov sa rata aj MD a RD? cize ak som pracovala od 03/2008 a druha RD mi skonci 08/2016 mozem ratat ze som odrobila u zamestnavatela 8 rokov aj 5 mesiacov a podla toho je patricne odstupne teraz podla noveho ak sa nemylim 2 mesiace HM? alebo len 3 roky (obdobie od 03/2008 - 28.2.2011 kedy som nastupila na prvu MD), cize 1 mesiace HM?
2. dalej ma napadlo (mozno je to hlupost ale napadlo ma to a za opytanie nic nedam 😖 ), ze aby som si zabezpecila maximalnu podporu v nezamestnanosti (po ukonceni RD + vypovedi od zamestnavatela), ci nie je este nejaka ina moznost ako odstupne + dovolenka, ale ci nie je mozne napriklad popri poberani RD dva roky pred skoncenim RD si platit dobrovolne poistne, samozrejme maximalku a tak si zabezepcit maximalnu podporu bez toho aby som sa dotahovala so zamestnavatelom. Mozno je to hlupost co tu pisem, je to len taky napad, len sa vyznas lepsie v tejto problematike tak mozno budes vediet mi povedat ci je to blbi napad alebo mozno stoji za nieco 🙂
3. dalej ak mozem trosku z ineho sudku zamestnavatel ma tlacil aby som si vycerpala dovolenku este s roku 2011 (mam nevycerpanu este 21 dni), tak ma napadlo zeby som si ju vycerpala este pred nastupom na druhu MD (aby sa mi potom nekratila) cize v mesiaci jun 2013 (19 dni ) a v july 2013 (2dni) kedze od 3.7. 13 idem na druhu MD ----- no ibaze mam pochybnosti o tom, ci robim spravne, ci sa mi neznizi DVZ z ktoreho sa pocita vyska materskej. Viem ze toto je forum o podpore v nezamestnanosti po skonceni RD ale napadlo ma ci mi nevies poradit aj v tomto. Volala som so mzdarkou a ta mi povedala, ze sa nahlasuje DVZ z predpokladanej hrubej mzdy, len neviem ci sa do tej predpokladanej hrubej mzdy zahlasuju aj mesacne odmeny, ktore nie su narokovatelke a nemusia byt priznane.......to znamena , zeby som mala druhu MD nizsiu ako prvu MD? Cize by tato cerpana dovolenka pred druhou MD nemala ziadny vplyv na vypocet DVZ pre vypocet druhej MD? Je to dost komplikovane tak dufam ze som sa vyjadrila dostatocne. Tu predpokladanu hrubu mdzu viem si aj ja nejako vypocitat, alebo to je jednoduch len moj dohodnuty hruby prijem bez odmien?
Vopred dakujem za tvoj cas.
@petronela16
1) MD a RD sa ráta do odrobených rokov, ktohovie čo bude v roku 2016 ako sa dovtedy pomenia zákony takže tým by som si hlavu netrápila
2) no teda to si chceš sama platiť 2 roky dobrovolné poistenie z VZ cca 1600 e .. pričom mesačná platba by bola 562,40 eur? .. skade chceš na to vziať?
3) dovolenka z roku 2011 sa prenesie bez toho aby sa krátila , teda na koľko dní dovolenky si mala nárok v roku 2011 tak na toľko budeš mať nárok aj v roku 2016 . A kedže tento rok nastúpiš na dalšiu MD tak aj tento rok Ti vznikne nárok na pomernú časť dovolenky ... kt. si tiež môžeš vyčerpať po skončení RD ... alebo si ju nechať preplatiť.
Ak by si čerpala tento rok dovolenku pred nástupom na MD , tak tvoja MD by bola vyrátaná z tejto dovolenky, a táto dovolenka by mala nizky priemer ... ako píšeš bez odmien.
Je pre teba výhodnejšie nečerpať dovolenku, a požiadať mzdárku aby do predpokladaného príjmu zahrnula prípadné odmeny, zvýšenie platu ... tj. od mzdárky bude závisieť či MD budeš mať vyššiu alebo rovnakú alebo nižšiu ako poslednú MD ... za to, že napíše do papierov vyšší príjem ako z hrubej mzdy sa vôbec nič nestane, lebo za tie roky šli mzdy hore ... takže toto je lepšie si vybaviť z mzdárkou ...
zalka dakujem velmi pekne za rychlu odpoved a radu.
baby, kolko trvalo, kym ste dostali vymer zo Soc. poistovne? Ja uz cakam asi od polky aprila....a nic
@zalka ahoj prosím mohla by si mi poradiť som zamestnaná od roku 2003 aktualne na rp končí mi 7/2013 a tu je problém zatial nám malú nevzali ani do jednej škôlky bola som na obecnom úrade a skúsia niaku nájsť takže sme to chcely spraviť tak že by som dala výpoved a ostala doma na podpore a do decembra by sme vybavli niekde štatnu škôlku,financne by sa mi to oplatilo viac ako dať teraz malú do súkromnej a chodiť do roboty nakolko v čistom zarábam cca 420€. materskú som mala cca 270€ to bolo tých 55% čiže tolko bude cca aj podpora ak má správne info ak by som v čase na podpore ostala tehotná s čoho by mi bola vyrátana materská? mala by som na nu vôbec nárok? či mám 27.7 nastúpiť a odrobiť do konca mesiaca a k 1 8.dať výpoved?chcely by sme druhé dieťa ale kedže sa nám rok nedarí nemôžem sa na to spoliehať u nás v práci niesu moc naklonený k mamičkám pracuje sa na smeny,po podpore by som hned nastúpila do druhej prace ktorú mam už slúbenu, teda ak by som neostala tehotná.dakujem
@nibiru
tak za radom .. môžeš nastúpiť toho 27.7. a dať výpoved k 31.7.2013 s tým, že Ti dovolenku preplatia .. aby si mala max. podporu v nezamestnanosti ... môžeš nastúpiť aj na 1 den a dať výpoved s tým že dovolenku preplatia
ak ostaneš tehu teraz niekedy, tak treba písomne informovať zamestnávateľa o tehu ... on ťa prepustiť nemôže .. a po skončení RD môžeš ísť na PN napríklad ... do nástupu na dalšiu MD ..
ak ostaneš tehu po výpovedi napr. v septembri ... tak MD môžeš získať platením DNP alebo novým zamestnaním ... DNP treba byť poistená 26týždnov nepretržite ... nové zamestnanie treba mať cca 90 dní bez PN a OCR ... aby bol nárok na MD rátanú z nového zamestnania ...
@zalka dakujem velmi pekne dovolenku nemám už žiadnu tú som čerpala ešte pred nastupom na md, takže ak by som ostala tehotná počas poberania podpory nemám nárok na materskú ak som to správne pochopila áno?na pn moc nechcem ísť chdíme na zahradu a nechcem biť v ete obmedzovaná tým že nemôžem chodiť von.
@zalka ano nakolko som mala komplikacie bola som 3m. pn potom som čerpala 20dní dovolenky a hned nástup na materskú.:o( DNP si patiť teraz neviem ten balík je pálka :o( musím to dáko sklbiť aby som neboal škodná ak by som ostala tehotná ja som taká vytočená kôli tej školke aj by sa podarilo vybaviť štátnu tak by som v pohode v septrembri nastúpila do roboty alebo dala výpoved a nastúpila do novej ale takto neviem čo s malou a na sukromnú nezarobím.
@nibiru no to verím ... ako mohla by si mať maximálnu podporu ... daš výpoved v starej robote napr. 27.7.13 ( odpracuješ 1 den ) ...potom nastúpiš na 1 - 2 dni niekam do zamestnania ... tak aby plat za 1 deň bol cca 55 eur .. za dva dni cca 110 eur ...resp. tak aby plat za 1 den z prvej roboty .. a plat za dni z druhej roboty ... urobili denný priemer 55 eur ... a skončíš ... a pôjdeš na podporu ... podpora by mala byť cca 770-800 eur ... a z toho by sa dalo aj balík platiť maximum 414,41 eur mesačne z maxima 1179 eur ...
Pr. plat za 1 den z prvej roboty budeš mať čo ja viem 20 eur ... tak z druhej roboty za 2 dni potrebuješ plat 145 eur ... aby bol priemer za 3 dni 55 eur na den ...
@evita68 Dobrý deň. Prosím o radu ako získať čo najviac peňazí emoticon
Dňa 31.08.2013 dieťa dovŕši 3 roky. Mala by som nastúpiť do práce, ale ... bola som sa pýtať vo firme, kde som zamestnaná na dobu neurčitú, ale nechcú ma zobrať späť, lebo sú spokojný s tým zamestnancom, ktorý išiel namiesto mňa.
Viem, že mi musia držať miesto z dôvodu ochrannej lehoty. Ale pani mi povedala, že 02.09.2013 ma môžu zobrať, ale 03.09.2013 mi dajú výpoveď pre nedostatok miesta.
Prosím o radu ako mám postupovať ? Alebo mám ešte čas to riešiť ? Idem si hľadať prácu, hoci radšej by som bola doma, ale ... potrebujem peniaze.
Alebo ešte som tu kdesi vyčítala info, že napr. 02.09.2013 by som čerpala jeden deň dovolenky a 03.09.2013 by som dostala maximálnu podporu ? Koľko by to vyšlo ? Alebo radšej hľadať prácu ? Radšej by som bola doma, lebo ak mi deti v škôlke ochorejú nemám ich kam dať a ten pol roka podpory by mi padol vhod emoticon
Ďakujem za všetky rady !!!!!!!!!!!
@slavka1307 môžeš poberať pol roka maximálnu podporu, čo je až 801 eur mesačne.. toho 2.9. treba čerpať jeden deň dovolenky, ostatnú, ktorá vznikla počas MD si nechať preplatiť a v tento istý deň aj ukončenie prac. pomeru.. pracovný pomer ukončiť dohodou a ako dôvod uviesť, že PP končí z dôvodu uvedenom v par. 63 ods 1 písm. b a vtedy je nárok aj na odstupné.. dôležité je, aby si za ten deň - 2.9., mala príjem minimálne cca 110 eur, aby bol nárok na max. podporu
Prosím o info, dnes mi prišli po mesiaci a pol podpísaní dohody o skončení pp výstupné doklady, počas trvania pp som bola dva krát na MD, neprerušene a papiere pre soc.poisťovňu, aby som mohla poberať podporu mám zapísanú len jednu-prvú MD a pritom som odovzdávala šéfovi aj nástup na MD aj ku druhému dieťaťu a mala som potvrdené aj soc.poisťovňou denný vymer.základ. Je to v poriadku? 😖
@sisiacik30 určite to je v poriadku, do potvrdení na účely výpočtu podpory sa udáva príjem pred MD .. pred 1 MD si príjem mala preto je uvedený , pred 2 MD si príjem nemala , tak je zbytočne písať tam tie roky .. lebo tam bola 0
@zalka ďakujem 😵
@slavka1307 pri dohode nie je výpovedná lehota.. iba pri výpovedi.. ak sa nedohodnete na dohode, tak pri výpovedi a výpovednej dobe nebudeš mať max. podporu.. podľa mňa ti dajú podpísať dohodu.. nárok na odstupné je len pri výpovedi... pri dohode je len vtedy, ak ako dôvod sa uvedie ten, čo som ti písala..
nespájaj si dva rozdielne pojmy - dohoda o skončení prac. pomeru je jedna vec a výpoved druhá
písala som ti, že 2.9. čerpeš dovolenku aj končíš prac. pomer..
stačí, ked to začneš riešiť v auguste..

@tinatina ked dieťa dovrši tri roky ... máš 7 dní na evidenciu na UP .. v opačnom prípade ťa nezaevidujú spätne ale až odo dna kedy ideš na UP ... a ehm ... vznikne TI dlh v ZP na odvodoch