icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

gapa
17. mar 2010

susi,
nuž vyhodiť by ťa mohla aj skôr, ale bez odstupného.

Ak by ťa aj zamestnala ale neposkytuje ti rovnaké podmienky, t.j. 42,5hod. pracovnú dobu, tak samozrejme nemusíš súhlasiť.

On ti musí dať výpoved. Pozri si v Zákonníku práce § cca 27-31 a hlavne pre teba 29a. + nárok na odstupné § 76 ods.1

susi157
17. mar 2010

to hej prakticky hocikedy aj na druhy den ma môze vyhodit.gapa je som to citala ale som s toho blazon idem to este raz precitat.on jednoznacne povedal ze mi vystup neda ze to mam dat aj na sud ze mu to je jedno.
a dalo by sa na neho podat aj trestne oznamenie za podvod.

gapa
17. mar 2010

aký výstup myslíš?
ved mzdárka musí všetko uzatvoriť, napr. evid.list dôch.poistenia, inak od r.2004 nebudeš mať papiere do dôchodku v poriadku.

No nie je ti čo závidieť. Ale moju radu som už napísala vyššie.

susi157
17. mar 2010

diki gapa,prestudovane odporucane paragrafy len teraz ako ho k tomu vystupu a odstupnym donutit .

este jedna otazka odstupne sa vypocitava podla terajsiej minimalnej mzdy alebo mzdy ked som isla na matersku.

gapa
17. mar 2010

pravdepodobnej, t.j. podla prac.zmluvy.

susi157
17. mar 2010

no ta zmluva bola podpisana pred 9timi rokmi a v tedy bola min.mzda 4400 ked som isla na MD tak bolo neakych 6-7tisic a teraz je az 8tisic presne neviem som s toho vysla.

je to spinstvo v tejto krajine aj ked si v prave tak nemas sancu.taka som znechutena fuj

gapa
17. mar 2010

ak máš 8hod, pracovný čas a minimálnu mzdu, tak samozreme z aktuálnej min.mzdy. Som nepochopila, že máš min.mzdu v PZ.
Ale ozaj by som si zistila o firme, či ešte existuje a ako prebehol prevod, na IP.

susi157
17. mar 2010

prvy majitel pod ktorym som ja sa tej firmy vzdal a druhy majitel prebral len tie zeny ktore v tom case preberania robili,nechapem preco neprebrala vsetky jeho zavezky cize on uz s tou firmou nema nic spolocne len to ze to ostalo v jeho budove.
cize on mi ponuka tu istu robotu len u druheho majitela.

vieraj
17. mar 2010

zobaka nic?
😲

zobaka
21. mar 2010

viera - nic, ale som v klude zatial, ked mi volali, povedali, ze nech este vydrzim, tak drzim 😀

vieraj
21. mar 2010

drž zobaka 😀 😀

manka
21. mar 2010

drz a my drzime tebe 🙂

zobaka
22. mar 2010

manka dik 🙂 aj ja drzim vsetkym, fakt ozvite sa baby ako ste dopadli ja sama neviem kolko to nakoniec bude a kedy 😝

janamed
23. mar 2010

ahojte maminky, čo už mate skusenosti.., chcem sa ta spýtať, mne končí RD buduci pondelok, 29.-3.010 bude mať malá 3 roky, tj,30.3.by som mala nastupiť do zamestnania, ale, marec má 31.dni, tj ked nastupim toho 30.3.010, budem v mesiaci 2 dni akože pracovať, a budem mať plat za tie 2 dni podľa mzdy v pracovnej zmluve.. chcem sa spýtať, ked chcem isť potom na urad, či mi stacia tie dva dni na odpracovanie a ku 31.3. dať výpoved dohodou, alebo ešte nejaké dni odpracovať v aprili, (ale tam su hned sviatky....) a potom dať výpoveď, aby to bolo čo najvýhodnejšie pre mňa..
malu mi zoberu do školky od septembra, tak potom sa opäť zamestnam v tej istej firme....

klarika12
23. mar 2010

janamed nezalezi na tam ci budes mat iba dva dni odpracovane.zakon urcuje iba to ze narok na podporu v nezamestnanosti mas ak ti skonci pracovny pomer po materskej respektivne po rodicovskej dovolenke.len nech ti nepisu do pepierov ze vypoved davas ty.to by si asi nedostala nic alebo iba skratenu podporu.

gapa
23. mar 2010

pre nárok na podporu nie podstatné, či dala výpoved ona, alebo ju dostala od zamestnávatela. To nárok na podporu ani výšku podpory neovplyvnuje.
Je podstatné aký bude vymeriavací základ na 1den trvania poistenia v nezamestnanosti. T.j. najlepšie čo najvyššia mzda, z ktorej sa odvádza poistenie v nezamestnanosti na čo najmenší počet "kalendárnych" dní, t.j. čo najmenej víkendov.

susi157
23. mar 2010

akurat som sa chcela spytat ci dostanem podporu aj ked si dam ja vypoved.lebo v pondelok som nastupila z RD do prace a ani pracu mi nedal ani vypoved prakticky nic.

aemyna
24. mar 2010

Ahojte. Viem,že to tu bolo spomenuté, ale chcem si to ujasniť.RP mi končí 20 juna 2010. Výpoveď po dohode so zamestnávateľom dám k 20.6.2010.Keďže sme s manželom dostali od jeho rodičov dovolenku do Chorvátska koncom júla a bojím sa aby mi na úrade nerobili problém a nenaplánovali mi stretnutie just na ten týždeň. A aj deti nemám kde dať až do septembra.Chcela by som si predĺžiť materskú bez nároku na fin príspevok-. Po príchode by som si ukončila materskú a išla by som sa zaregistrovať na úrad práce. Dajú mi potom podporu-,? Ak môžete potvrdte mi tento môj výmyseľ.Prácu si budem hľadať až od septembra, ale veľmi ťažko nakoľko muž robí ad 8,00- 17,00. Takže nestíhal by ani vybrať mladšieho zo skôlky tak prichádza do úvahy len jedna smena , alebo nočné. Dík za odpoveď

janamed
25. mar 2010

ahojte
a ešte prosím vás, aká je najvyššia mzda na výpočet podpory? aby bola podpora čo najvýhodnejšia?
myslim že to tu niekde bolo spomenuté, ale nemôžem to tu nájsť...
dakujem veľmi pekne

zobaka
25. mar 2010

janamed - nejakych 2200 eur na vyplate a podpora je 50% cize tých 1100 eur

gapa
26. mar 2010

na kalend.mesiac 2169,09eur je max. z čoho sa podpora vypláca

gapa
26. mar 2010

teda toho času 🙂

janamed
26. mar 2010

dakujem Vám pekne 🙂 tak taký prijem nemam ani mať nebudem ale budem rada ak sa to uhrá aspon na polovicu 🙂))

cezarka
28. mar 2010

Ahojte, viete mi poradit, kde najdem web page - link na matersku podporu? viem, ze sa materska vypocitava z momentalnej vysky platu, tak by som chcela vediet, aku budem mat matersku... mate niekto tu tabulku financii - materskej?
dakujem

greguska
28. mar 2010
susi157
29. mar 2010

ahoj gapa, chcem sa spytat ako mam dalej postupovat zamestnavatel mi po RP nedal pracu ani vypoved dala som si PN.mam ist na inspektorat prace alebo nie vôbec neviem.

gapa
29. mar 2010

susi,
už som ti napísala, čo by som na tvojom mieste spravila dve stránky späť. Písala si na ten IP? Ak nie, tak zbytočne si premárnila čas. By som povedala zamestnávatelovi, že som tam písala a najlepšie už s odpovedou (vraj odpisujú max. do 10dní), zatial bez uvedenia názvu firmy. Ak nebude postupovať podla toho, ako oni uvádzajú, že má postupovať, tak podáš podnet na IP aj s názvom firmy. Tiež som ti radila napísať list zamestnávatelovi (doporučene najlepšie s doručenkou, ak by to neprevzal), aby si mala dôkaz pre prípadný súd. Ale to už tiež čas plynie.

Samozrejme, ak si na PN, tak treba dodržiavať liečebný režim, t.j. na IP len v čase vychádzok, aby si ty neporušovala zákony a potom by sa ťa zamestnávatel ozaj lahlo zbavil.

Ak teda nestíhaaš nič, tak priamo sa obráť na IP aj s názvom firmy. Ty môžeš vytušíť najlepšie, či by prípadná kontrola IP mohla rozhýbať zamestnávatela.

susi157
29. mar 2010

gapa ten list som mu poslala ale ked som tam bola v pondelok tak povedal ze mu nic neprislo a mal v schranke par doruceniek ktore nevyzdvyhuje.na IP som volala a mala som prist ak mi da nejake papiere zial mi nedal nic.mam tam ist aj tak.

gapa
29. mar 2010

Aj ked list neprevezme, vrátením sa považuje predpokladám ako doručený (aj ked v každom zákone je to inak), ale budeš mať nejaký papier.
Asi by som na ten IP zašla. Ved čo iné ti ostáva?

susi157
29. mar 2010

no ved prave co iné.