Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@stanicca priatel musi spolupracovat najprv musi on ist na urad a poziadat o ukoncenie RD a nasledne vy znovu vyplnite tlacivo a nastupite na RD ... ale potom uz nemozete poberat podporu.
@maznacik007 takže by bolo lepšie keby sa ten prepis urobil pred začatím RD do 6 rokov?
ahojte, viem ze sa tu toho uz popisalo a mozno sa budem opakovat, ale chcela by som poradit, kedze je tu dost odbornicok - co spravit.
som 4mesiac na RD a so zamestnavatelom som mala dohodu, ze sa po roku vratim na povodne miesto, avsak nestalo sa tak a preto sa chcu so mnou teraz dohodnut a ja s nim tak isto. tym padom by som k 2/9 mala byt bez prace, pravnicka mi poradila prehodit RP na druha a ja si mam poziadat o podporu, cize:
- zajtra idem prepisat RP na druha
- ja sa idem 2/9 prihlasit na urad prace na poberanie podpory
- po 6 mes RP prepisem na seba - som brana ako nezamestnana alebo ako zena na rodicovskej?
- zaroven musim ist na socialku odhlasit dochodkove, co som davala pri nastupe na RD alebo?
- dobrovolne poistenie si mam platit iba kvoli tomu, ak by som nahodou otehotnela na vysku materskej, alebo este na nieco ine
- ked som poberala plat nad 1500E budem poberat maximalnu vysku podpory? bola som zamestnana 12 rokov, zmluva neurcita, a v auguste bude 1rok co som na MD+RD. alebo ako si sama vypocitam vysku podpory..?
- platim si aj DDP - je to k niecomu potrebne alebo co s tym dalej?
je este nieco na co som zabudla, co mam spravit alebo by som mohla?
dakujem vam za pomoc, kedze tieto veci su pre mna spanielska dedina.
@meggy10 nerob tú chybu, a neukonči PP .. počas RD nemôže Ti dať zamestnávateľ výpoved a dohodu nepodpíš. Ostaň doma normálne na RP. Aby si mala nárok na MD aj pri prípadnom druhom tehu .
Dnes je drahé platiť si DNP aby si mala nárok na MD, z maxima 1179 eur sa DNP musí platiť vo výške 414,41 eur . Oveľa lepšie je ti ostať v PP.
zalka, druhe zatial neplanujeme - chcem sa aj tak zaciatkom buduceho roka zamestnat, aj preto som bola dohodnuta po roku nastupit. nechcem zostat 3 roky doma - nie som ten typ, druhe babo ma este cas. preto by som chcela vediet co najviac ziskat a ako to cele vybavit..
@meggy10 hm... tak ak počas RD sa dohodnete na výpovedi, nebudeš z odstupného platiť odvody do SP a neovplyvní ti výšku podpory .. tá bude rátaná z príjmu pred MD .
Ale kedže si len rok doma ... tak aj keby si čerpala den dovolenku a zvyšok si nechala preplatiť ti veľmi neovplyvní výšku podpory ... takže môžeš skončiť, tak aby k prvé=mu v mesiaci si prepísala RD na partnera a ty sa môžeš zaevidovať na UP.
@zalka Dobrý deň. A musím informovať zamestnávateľa aj v tom prípade, že som tam už sa bola informovať a bolo mi povedané, že nemajú pre mňa miesto ? Mám sa ozvať v auguste, či sa od septembra niečo uvoľní. Ďakujem. !!!
@slavka1307 som teraz mimo ... o čom chceš informovať zamestnávateľa? vysvetli bližšie
@zalka Prepáčte ! Písala ste mi, že mesiac pred tým ako mám nastúpiť do práce treba ho písomne informovať, že chcem nastúpiť. Ale ja som tam už bola asi v máji, a zajtra začíta ten mesiac a ja som im nenapísala nič. Ja tam nechcem sa vrátiť, nemali ma radi, hrozne psychicky ma "týrali" a ťažko sa mi pracovalo, aj keď prácu som mala rada ako takú. Ale tiež viem, že ma nechcú ani oni späť. Ja som úplne zúfalá. ... Ďakujem za radu a hlavne pochopenie.
@slavka1307 no informovať ho musíš že ti končí RD, to je zákon .. či sa tam chceš vrátiť alebo nie to je jedno ... ak nebude mať pre teba robotu tak sa dohodnete na skončení PP a nech ti dá odstupné ... alebo ti nájde miesto a ak tam nechceš robiť dáš výpoved ty ..
no tak to uz mam za sebou, teda iba jednu cast. pani bola velmi neprijemna a nechapala preco prepisujem rodicovsky na otca, to sa akoze zriekam dietata 🙂 bola som z toho tak mimo, ze som sa zabudla spytat, kam vsade mam nahlasit ukoncenie poberania rodicovskeho - prosim poradte. a tak isto nemam ziadny doklad, ze rodicovsky uz poberat nebudem - mam sa tam vratit a vyziadat si ho? dakujem
uz som niektore veci vybavila t.j. doklad z uradu prace atd, atd ale volala som do zdravotnej poistovne, ze ako dalej a dostala som tuto info, prosim o odpoved ci je to tak.
rodicovsky som prepisala na otca dietata k 1/8, nastup do prace 2/9 (kde ale viem, ze ma nezamestnaju - mam potvrdene) v ZP mi povedali, ze zrusenie poberania rodicovskeho mam oznamit svojmu zamestnavatelovi a on ma povinnost voci ZP, ze on ma musi zaradit do nejakej kategorie ( neplatene volno, osoba starajuca sa o dieta atd), ze ja to mam s nimi riesit iba keby som szco. tak teraz ako to spravit nahlasit zamestnavatelovi a potom ked budem poberat podporu od 2/9 ist do ZP. prosim poradte
@meggy10 no tým pádom, že otec dieťaťa bude poberať RP od 1.8.13 tak ty 1.8.13 musíš nastúpiť do práce. Bud pracovať, alebo čerpať dovolenku. Na to pozor aby ťa neprepustili z dôvodu porušenia pracovnej disciplíny alebo absencii ... alebo musíš ukončiť PP skôr .. a ísť sa zaevidovať na UP do 7 dní od skončenia PP ...
dnes sa tam opat zastavim a prepisem datum, lebo ze to za mna prepisat nemozu. uuuf, som si vydychla.
a potom to vsetko nahlasim na ZP a SP - ze som skoncila poberat rodicovsky, alebo mam cas az v sept?
@meggy10 ty do SP a ZP nič nehlásiš... ty oznám zamestnávateľovi že 1.9. nastupuješ do práce ... aby ťa nahlásil on do ZP a SP znova ako zamestnanca .. a potom môžete podpísať dohodu o skončení PP .. ako sa dohodnete ...
a ty po zaevidovaní sa na UP, dostaneš rozhodnutie a s tým až pôjdeš do ZP a SP ...
ja som uz zamestnavatelovi oznamila nastup 2.9, kedze 1.9 je nedela. bola som tam aj osobne, s tym, ze miesto pre mna nie je a mame sa v auguste dohodnut -predpokladam, ze sa dohodneme a tym padom som od 2.9 bez prace. mam dat do tej ziadosti od 2/9 alebo 1/9 - ci ten jeden den je jedno - aby som zase neprisla o nejaky mesiac - ci ako?
sice predpokladam ze aj zamestnavatel bude riesit dohodu od 1/9 a nie 2/9 - teda myslim, asi logicky od zaciatku mesiaca
@meggy10 no to je na dohode medzi vami ... ako sa dohodnete ... ale on si musí poriešiť veci zo sp a zp ... nie ty ... ty až po evidencii na UP .. a samozrejme do 8 dní od skončenia poberania RP treba ísť na SP zrušiť dôchodkové poistenie štátu za starostlivosť o dieťa... na kt. nemáš nárok ako nezamestnaná ... ak sa ti vráti RP na teba a nebudeš mať prácu tak sa opätovne nahlásiš na dôchodkové poistenie
Ahojte, hadam mi tu niekdo poradí, 21 jula sa mi skončila md, to bola nedela, v pondelok som bola zaniest papiere na up, pracovny pomer som ukoncila dohodou k 21.7 nevedela som o moznosti ze ak sa vratim do zamestnania aspon na jeden den a az potom rozviazem pp, tak môžem dostať max. výšku podpory. Ďalší termín mám 12.8 , kedy mam doniest vyplnené papiere od zamestnávateľa. Tak som sa chcela opýtať, či sa s tým dá niečo urobiť, ze by mi napisal ze som jeden deň odpracovala a zaplatil za mna odvody
ahojte viete mi prosim poradit teraz tento mesiac mam dostat davky v nezamestnanosti chcem sa opytat kedy tak zvyknu chodit na ucet a ako sa rataju iba pracovne dni alebo cely mesiac?diki
Baby za matersku pripada 10 dni dovolenky? Cize ked som bola na materskej 2krat, bude mi preplatenych 20 dni?
@sakura77 no vôbec nie ... napíš dátumy od kedy do kedy si bola na MD ... a podla toho sa vypočíta koľko dní dovolenky máš za MD ...
samozrejme za dni na RD nárok na dovolenku nie je ...
@majaja26 podpora zvykne chodiť na účet okolo 16-18teho v mesiaci , a vyplácaná je za kalendárne dni
@petkajanka no s tým asi nič neurobí ... lebo to by ťa spätne musel nahlásiť do ZP a SP , a neverím , že by riskoval kontrolu ( musel by veľmi chcieť Ti pomôcť ) ... a čo sa týka papierov tak na UP papiere od zamestnávateľa nenosíš , len zápočtový list... potvrdenie o príjmoch zoberieš spolu zo žiadosťou a potvrdením o zaradení na UP rovno na SP , a kopiu o zaradení na UP zanesieš aj na ZP. Zrejme toho 12.8. si máš ísť po rozhodnutie o zaradení na UP.
dobrý večer, zas a znova jedna stratená ☹
kde začať? 9.8. má dcérka tri roky. Ja som zatiaľ zamestnaná, no z časových dôvodov nemôžem nastúpiť. Do dnes som si pravdepodobne mylne myslela, dostanem výpoveď, pôjdem na ÚP a pol roka mám akú takú nádej na prežitie. Lenže...V roku 2006 som bola úspešne 13-ty rok zamestnaná. V auguste som ostala na prvej materskej a užívala som si tri roky. Prekvapila ma výpoveď v auguste 2009. Nuž poďho na ÚP kde mi povedali, že nemám nárok na podporu... Od septembra do októbra ÚP a potom sa zadarila robota 🙂 Od 10/2009 som do augusta 2010 pracovala a august a druhá moja žabka... Teraz má tri roky a ja zas nič nedostanem? A predĺžiť RD možem len so súhlasom zamestnávateľa, alebo aj po rozviazaní prac. pomeru? Prosím, dajte mi dáku pozitívnu informáciu ☹ Ďakujem, srdečne 🙂
@hanikbanik zákon sa zmenil, nárok na podporu mať budeš ... vyčerpaj 1 den dovolenky po RD, zvyšok dovolenky si nechaj preplatiť .. a po výpovedi dostaneš max. podporu cca 800e

@zalka do 730 dni poistenia sa pocitaju aj dni na PN ci OčR?Na materskej som uz nebola,len rodicovskej