icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zalka
24. aug 2013

@cylka čiže odvody neplatíš ... ak by si obnovila tak tiež by si neplatila odvody ... :( no na MD potrebuješ 270 dní poistenia ... tj. 9 mesiacov ... a píšeš že o 5m pôjdeš na MD .. tj. dátum pôrodu je cca o 6,5 mesiaca ...
Trebalo trošku skôr sa ozvať. Ale možno sa to ešte dá zachrániť .. 2 zamestnaniami ... pričom jedno skončí den pred nástupom na MD ... ale treba to porátať tak aby dokopy bolo 270 dní poistenia. A čo sa týka peknej MD tak musí za teba platiť tie vysoké odvody 90 dní, počas nich nesmieš ísť na PN ... ináč bude MD minimálna ... ale na MD bude nárok len ak sa ti podarí vyzbierať aj ked len súbežne 270 dní poistenia.

matka166
24. aug 2013

@zalka Ahoj,chcela by som ťa poprosiť o radu. 18.8. mi končila RD Od 19.8. -5.9. si mám vyčerpať dovolenku, nakoľko je neziskovka, v ktorej som robila pred nástupom na materskú v likvidácii a potom budem mať ukončený pracovný pomer. V pondelok to mám práve doriešiť, či to bude dohodou, alebo výpovedou, bohuzial asi bez odstupného. 6.9. sa teda chystám na ÚP. Chcem sa spytať,či sa dá ešte niečo spraviť,aby som dostala nejakú slušnú podporu? (5 dní dovolenky som už vyčerpala). Dakujem

urbanovapatricia
25. aug 2013

No baby,ako čítam,tak čítam,som z toho trochu jeleň.Takže mne končí materská 3.1.2014,Pred MD som bola na rizikovom,vtedy som dostávala dávky z DNP.Materskú tak isti .Potom som šla na rodič.príspevok.Počas tohto obdobia som nikde nepracovala.Pred nástupom na rizikové a materskú som pracovala 3 roky na neurčito vo firme,kde som dvíhala 25 kg mechy-vrecia.Teraz mi zamestnávateľ tvrdí,že ma nemôže vziať späť na moje miesto,kôli tým vreciam,a inú prácu asi pre mňa mať nebude,lebo je nás tam dokopy 5 a tí sú v kancelárii.Miesto mňa už má muža.4iže moje prac,.miesto neruší,tak podľa zákona nemám nárok na podporu,ani na odstupné.Podporu asi tých 146eur asi ano.Čiže ak som rozumela,ak sa teraz prihlásim na podporu v nezamestnanosti a budem ju platiť 4 mesiace z VZ 1500 mám nárok,na nejakú podporu?Alebo to treba platiť 2 roky?

zalka
25. aug 2013

@matka166 no na slušnú podporu sa dohodni na skončení PP hned k zajtrajšiemu dátumu, a zvyšok dovolenky si daj preplatiť. Ak vyčerpeš všetku dovolenku tak podpora sa ti vyráta len z tej dovolenky, a to bude 50% z toho ...
@urbanovapatricia počas MD ti vznikol nárok na dovolenku. Takže ak ti RD končí 3.1.14 tak 4.1.14 čerpaj dovolenku a zvyšok dovolenky si daj preplatiť a potom dostaneš maximálnu podporu ... ak by si si sama chcela platiť DNP teda poistenie v nezamestnanosti v tom, tak by si zaplatila za mesiac zo VZ 1500 e sumu 527,25 eur čo je dosť nemyslíš?

matka166
25. aug 2013

a keby náhodou som dostala výpoved, je to pre mňa v tomto smere nevýhodnejšie? Ešte by som chcela vedieť,z čoho sa ráta podpora,keby som zajtra stopla čerpanie dovolenky?

zalka
25. aug 2013

@matka166 no určite je to pre teba nevýhodnejšie... a z čoho sa ráta podpora ... ak stopneš dovolenku ... tak z dovolenky + z preplatenej dovolenky... preplatená dovolenka ti dvihne tvoju hrubú mzdu .... lebo ak máš napr. za dden dovolenky 10 eur ... a dalších 10 si dáš preplatiť .. tak mzdu za ten 1 den budeš mať 110 eur .. a podpora bude maximálna...
no ak si vyčerpeš 11 dní dovolenky a mzda za 11 dní bude 110 eur .. tj. za den 10 eur tak podpora bude tých 150 eur mesačne ... už vidíš ten rozdiel?

urbanovapatricia
25. aug 2013

Zalka,ďakujem za odpoveď,neviem či mi to bude chcieť preplatiť,je to česká firma,a ako ich poznám,budú špekulovať,ako sa ma zbaviť bez odstupného aj nejakých takých praktík.Po nástupe som sa s nimi pol roka hádala o výplatu.on mi stanovil plat 10kč za kýblikv čistom a jeho účtovníčka mi to stále zdaňovala.Nevedela to prerátať do hrubého.Čiže ,čím viac som kýblov spravila,tým väčšiu som mala daň,a stále mi tam tých 20 percent platu chýbalo.Až po pol roku uznal,že mám pravdu.Drž mi teda palec.A ešte raz moc díky.Jana

matka166
25. aug 2013

@zalka dakujem Zalka za vysvetlenie,ten rozdiel je viditeľný🙂. Inak prečo je to pri výpovedi pre mňa nevýhodnejšie? Napadlo ma ešte, že ked zajtra poviem, že chcem stopnúť čerpanie dovolenky, nemôže mi šefka povedať,že už s tým nevie nič robiť, lebo to nahlásila už do poisťovne,alebo niečo podobné?. Potrebujem byť pripravená na všetky alternatívy.A ešte 1 otázka. Keby som zajtra ukončila pracovný pomer,išla sa zaevidovať na ÚP,mám nejakú povinnosť voči sociálnej alebo zdravotnej poisťovni, oznamiť im,že mi skončila rodičovská dovolenka?

zalka
26. aug 2013

@matka166 do SP si mala ísť ked si začala čerpať dovolenku, a ostatok si vybeháš až ked ťa zaradia na UP. A samozrejme, že s tým vie niečo urobiť. Podpíše ti dohodu o skončení PP a odhlási ťa zo SP aký problém žiaden ...

zalka
26. aug 2013

@urbanovapatricia no čo sa týka odstupného tak to ovplyvniť nevieš ... a čo sa týka dovolenky tú ti preplatiť musí nakoľko by porušili zákon... a mohla by si sa s nimi súdiť.

slavka1307
26. aug 2013

@zalka Pekne prosím ešte o pomoc. Dnes idem do práce informovať sa, čo so mnou bude po 1.9. keďze dcéra má 31.8. tri roky. Poradili ste mi paragraf 63, odst. 1 písmeno b s tým, že bude mať nárok na odstupné. Ak by mala znieť na papieri tá ich výpoveď pre mňa, aby som tú podporu dostala a čo všetko musím si dať pozor. Pani Evita radila aj 2.9. dovolenku a v ten istý deň aj tú výpoveď. A čo potom so zvyšnou dovolenkou ? A čo keď a tú dohodu nepristúpia ? Oni sú na peniaze. Ako potom ked tam uz nechcem pracovat a potrebujem peniaze, lebo chcem podat o rozvod. Je to také ťažké. Muž ma podvádza a deti neposlúchajú a ešte aj o robotu mám prísť - nechcú ma tam, a predsa viem, že mi budú robiť problémy.
Ďakujem.

slavka1307
26. aug 2013

@zalka A ešte jedno - môžem mať 2.9. dovolenku a v ten deň môžem podpísať aj výpoveď ?

slavka1307
26. aug 2013

@zalka A ešte jedno - tú dovolenku zvyšnú si dám normálne preplatiť a uviesť to aj do výpovede ? Ďakujem.

zalka
26. aug 2013

@slavka1307 no pre max. podporu treba 2.9. čerpať dovolenku, zvyšnú dovolenku ti musia zo zákona preplatiť .. a aj 2.9. ukončiť PP ... ved predsa ty musíš ten den kedy ti končí pracovná zmluva bud odpracovať alebo čerpať dovolenku ... takže áno 2.9. čerpať dovolenku a skončiť PP 2.9.
Čo sa týka odstupného aj bez neho pri preplatenej dovolenke bude max. podpora. A vo výpovedi ak ti ju dajú oni by malo byť napísané ... skončenie prac. pomeru dohodou podla §60 s dôvodov podla § 63 odst.1 písmeno b ... vtedy je nárok na odstupné.
Ak podpíšeš skončenie PP dohodou podla §60 bez dôvodu .. resp. ak dáš výpoved takto ty tak na odstupné nárok nie je.

A čo sa týka dovolenky, tak môže byť v dohode napísané, že ostatok xy dní dovolenky bude preplatených.

slavka1307
26. aug 2013

@zalka Ďakujem. A keby som dala výpoveď ja, ako ju mám formulovať, resp. aký paragraf a bude nárok na max. podporu ?

zalka
26. aug 2013

@slavka1307 žiadam o skončenie PP dohodou podľa § 60 k 2.9.2013 a zároveň žiadam o preplatenie zostatku xy dní dovolenky. ...

na max. podporu potrebuješ mať za ten 1 den plat 110 eur bajočko v hrubom

slavka1307
26. aug 2013

@zalka Dobrý deň. Vrátila som sa z práce. Urobili so mnou normálne pohovor na novú pozíciu Expedient (veľmi ešte ani nevedia pracovnú náplň) alebo Skladník (zastupovanie počas MD), lebo moja pracovná pozícia pôvodná nezanikla ale sú spokojný s pracovníkom, ktorý išiel miesto mňa. Do zajtra (!) rozhodnúť, ktorú zoberiem. Čo mám robiť ? Ja som hrozne nerozhodná. Ako som písala vyššie, s mužom si nerozumiem a deti bývajú často choré, ale väčšinou ich liečim doma, tak asi ani predĺžená rodičovská sa nepodarí. Nechcem sa tam vrátiť, lebo sa tam zle cítim. Pani majiteľova manželka ma vyslovene neznáša (aj preto sa nemôžem vrátiť na pôvodnú pozíciu), tak to tam sa budem hrozne cítiť. Potrebujem peniaze. Ponúkajú mi 500 eur v hrubom. Čo robiť ? ĎAKUJEM.

zalka
26. aug 2013

@slavka1307 vieš ono je pekné mať podporu 800 e .. ale podpora je vyplácaná 6 mesiacov a potom nič .. a ak je práca tak predsa len človek má stabilný príjem hádam aj dlhšiu dobu .. ťažko radiť rozhodnúť sa musíš sama.

matka166
26. aug 2013

@zalka Ahoj,tak bola som dnes v práci. Dohodli sme sa na ukončení pracovného pomeru dohodou k dnešnému dňu,bohužial bez odstupného. Zajtra si mám ísť pre papiere. Napadlo ma teraz, že v tej dohode o ukončení prac. pomeru dohodou musí byť tiež udaný nejaký paragraf,aj ked viem,že odstupné už nedostanem? Pýtam sa,aby som zajtra nepodpísala niečo,čo nebude v poriadku. A musí tam byť uvedená aj tá dovolenka,že koľko dní budem mať preplatených? Inak ohľadom max. podpory-mám povedať šéfke nejakú konkrétnu sumu,ktorú mi tam má dať na papier( z 13 dní dovolenky mám teda vyčerpaných 6- ked sa teda aj dnešok ráta) ? Inak mimochodom, si veľmi zlatá,že sa najmä mamičkám snažíš pomôcť sa zorientovať. DAKUJEM

tana78
26. aug 2013

Ahojte, chcem sa opytat, do zamestnania som nastupila vo februari 2007 a mam zmluvu na dobu neurcitu. V maji 2008 som nastupila na matersku, ktora mi skoncila v decembri 2012. 1.1.2013 som nastupila do prace. Mam narok na podporu v nezamestnanosti?

zalka
26. aug 2013

@matka166 v podstate si myslím, že pripravia dohodu tak, že ty si dala výpoved a tam nemusí byť žiaden paragraf .. a áno aj dnešok sa ráta ... aj víkendy ... škoda že si sa neozvala skôr .. a skôr neukončila PP ... ale stále väčšia podpora ti výjde ako keby z dvojnásobného platu ako z normálneho ... resp. pre max. podporu treba aby na každý den bola hrubá mzda cca52 eur ... a tým každým dnom myslím i víkendy....

zalka
26. aug 2013

@tana78 samozrejme, že pri skončení PP máš nárok na podporu .. máš 730 dní poistenia v posledných 3 rokoch ...

uska2
26. aug 2013

ahoj, uz som sa tu raz radila, teraz uz mam podpisanu dohodu so 6 mesacnym odstupnym. Koniec k 15.9. Od 11-15.9 cerpam dovolenku. preplatia mi 25 dni dovolenky. Bude mi stacit na maximalnu podporu?

zaketa
26. aug 2013

@zalka ahoj zalka potrebovala by som pomoc,asi ako každá z nás🙂
Môj prípad:
máj 2007 zamestnaná
2.1.2008 MD
14.9.2010 druhá MD(stale vedená ako zamestnanec)
26.10 mi konci RD a mala by som nastúpiť do práce,bohužiaľ so mnou nerátajú.
Neviem ako s výpoveďou,co by bolo najlepšie,co dovolenka čerpať,preplatiť.
A taktiež ma zaujíma narok na podporu,ci budem mať.
Ďakujem veľmi pekne

slavka1307
26. aug 2013

@zalka Milá pani. Ja nemám energiu sa vrátiť späť do firmy. Ale keby som tam predsa išla a nevládala by som znášať ich psychický teror, a dala by som výpoveď, tak by som aj vtedy mala nárok na max. podporu ?

zalka
26. aug 2013

@zaketa nárok na podporu máš, ideálne 1 den čerpať dovču zvyšok preplatiť ... a podpora bude max.

zalka
26. aug 2013

@slavka1307 samozrejme že je nárok na podporu ... UP neskúma kto dal výpoved ... úrad skúma iné podmienky ...

zaketa
26. aug 2013

@zalka čiže 26.10 čerpať dovolenku alebo až po 26?
A co sa týka výpovede aká by bola najlepšia formulácia?
Viem,že si to tu asi napísala skrat,ale som z toho mimo.
Takže ďakujem za pomoc

bertik25
26. aug 2013

Aj ja potrebujem pomoc kedze na socilke mi povedali nieco ine a na upsvr mi zas povedali nieco ine: odpracovane mam 5 rokov suvisle, ale posledny prac. pomer bol na dobru urcitu 8/2010 a dietatko sa mi narodilo tiez v auguste cize este pocas pracovneho pomeru. teraz koncim RD a neviem ci mam alebo nemam narok na podporu kedze robotu sa mi zatial nepodarilo zohnat. na socialke povedali ze nie a na upsvar povedali ze ano, tak kde je pravda??? dakujem za info

slavka1307
26. aug 2013

@zalka a tá podpora ?