Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@zalka takze to znamená, že má nemôže nikto iný zamestnať iba mama? Keby naspäť otvorila tu živnosť ako si písala do tých 364 dni to by vychádzalo koncom marca. Dalo by sa to?
@danielkaaa28 nie to nič také neznamená ... môže ťa aj niekto druhý zamestnať ale určite nemôžeš čakať do konca RD ...
Viem že to komplikujem,ale zhodou okolnosti sme mali návštevu a jej známa to urobila tak že sa ku koncu RD zamestnala na 3 týždne s platom max. Odvodov a dostala max podporu. Stretla si sa s takouto situáciou. Ďakujem ďakujem.
@danielkaaa28 ale ty to nemôžeš tak urobiť ...
tebe skončil PP v 5/2013
RP ti končí 10/2014
to je viac ako 364 dní ...
ak si bez poistenia viac ako 365 dní tak nemáš nárok na podporu .. lebo nesplníš podmienku 2 roky poistenia v posledných 3 rokoch .... už chápeš?
@zalka Ahoj zalka,prosim ťa,vedela by si mi povedať,či mám nárok na podporu v prípade,že muž je podnikateľ(má s.r.o.)? Neviem,ako sa to posudzuje. Dakujem. Inak včera som bola na ÚP aj na sociálke a nevedeli mi povedať,či vôbec dostanem nejakú podporu(aj ked som im popísala situáciu),hlavne mám doniesť všetky papiere.
@zalka ahoj,vidim,ze sa vyznas,mozem sa ta prosim popytat,co by bolo v mojom pripade najlepsie urobit....som zamestnana od 1999,medzitym som bola 2003-2006 na materskej s prvou dcerkou,potom som sa vratila na povodne miesto..v roku 2010 som otehotnela a do 16.10.2010 som bola na Pn,od 17.10. som nastupila na matersku dovolenku,staru dovolenku som si vycerpala pred nastupom na MD/ale vcera som sa docitala,ze mam narok aj na dovolenku za cas,co som bola na MD/...na rodicovsku som presla niekedy v juli 2011...dcerka bude mat 27.11.2013 tri rocky,v praci so mnou uz nerataju,preto by som vyuzila podporu,kedze predpokladam,ze na nu narok mam..je mozne v mojom pripade ziskat max.podporu,ak ano,ako to urobit?Dakujem velmi pekne ze odpoved
@zalka dakujem. To som potrebovala vedieť. Ja som sa ťa tento týždeň už pýtala na nejaké veci ohľadom podpory. 18.8. mi skončila RD a od 19.8. do 26.8. som si čerpala dovolenku a k tomuto dňu som mala skončený pracovný pomer dohodou(neziskovka,v ktorej som predtým robila,je v likvidácii). Takže aj podľa mňa mám nárok na podporu. Dnes som však stretla jednu známu a tá mi vravela,že jej muž je podnikateľ a jej pred rokom povedali na ÚP,že nedostane nič, aj ked jej vtedy skončila RD a ževraj predtým robila 10 rokov. Tak si ma potešila,že to tak nie je.Dakujem
@matka166 no zrejme tvojej známej skončil PP počas RD alebo po MD .. a bola tam medzera viac ako rok ...
@simisi áno za rok 2011 ti vznikol nárok na dovolenku, treba presne napísať dátumy a ročný nárok a zistíme koľko dní ti ostáva ... no a ideálne je čerpať 1 den dovolenky a zvyšnú si nechať preplatiť a bude max. podpora.
@zalka Dobrý večer. Milá pani, otravovala som Vás pred pár dňami. Nemyslite si, že Vám neverím !! Len ma dnes kamarátka vyplašila, že tú podporu vraj určite nedostanem. Robíte na úrade práce ? Bola som rozhodnuta ist na úrad práce aj keď mi ponúli prácu, ale inú ako som robila. Takže Vás prosím, či by ste mi nenapísala ešte raz, či je to na tisíc percent, že dostanem max. podporu. 2.9. si vyžiadam dovolenku na papieri a 2. 9. keď dám deti do škôlky im prinesiem výpoveď dohodou z mojej strany. S tým, že tam napíšem aj vetu s požiadavkou o preplatenie zvyšnej dovolenky cca 40 dní. Ďakujem pani zalka !!!!!!!!!!
@zalka velmi pekne dakujem,este mam otazocku,kedze som sa dnes dozvedela,ze sme opat zmenili majitela,neviem ci bude ochotny mi vyjst v ustrety...ako by to bolo,ak by som si musela cerpat celu dovolenku,alebo by som sa s nimi dohodla,ze nechcem preplatit ten zvysok,ovplyvni to vysku podpory?
@simisi samozrejme ovplyvní ... čím viac dovolenky vyčerpeš .. tým nižšia bude podpora ..
detto ak ju nebudeš mať preplatenú ten zvyšok ...
pre max. podporu je potrebné čerpať 1 den dovolenky a zvyšok si dať preplatiť tak aby hrubá mzda za ten 1 den bola aspon 52 eur ...
a pochybujem že ak sa dovolenky vzdáš tak z čoho budeš mať min. hrubú mzdu za ten jeden den vo výške 52eur z ničoho bude menšia ... a ty dostaneš podporu z platu čo si poberala pred MD.
@slavka1307 ale nezabúdaj ... že s dohodou musia súhlasiť obe strany .. čiže ak ty dáš žiadosť o skončenie PP dohodou .. a zamestnávateľ nebude súhlasiť .. tak potom max. podpora nebude ... preto sa treba dohodnúť zo zamestnávateľom skôr ... a áno môžeš uviesť v žiadosti o skočnení PP dohodou koľko dní dovolenky ti má preplatiť.
@zalka Jasné. Zajtra zavolám konateľovi a opýtam sa, či by súhlasili s dohodou o rozviazaní PP a donesiem v pondelok žiadosť. Ale akú budem mať istotu, že dostanem tú podporu ?
@simisi najlepšie by bolo aby oni chceli skončiť PP .. dohodou s odstupným
ak dáš žiadosť o dohodu ty tak nárok na odstupné nemáš ...
@slavka1307 tak ja ti neviem ... čítaj ostatné babenky na koníkovi .. akú mali istotu .. proste je to tak .. ak sa preplatí dovolenka a 1 den čerpe .. ( ak RD končí v sobotu tak treba 2 dni dovolenky čerpať ) ... tak je max. podpora ...
@zalka Ďakujem. Ešte raz - 31.8.2013 má dcéra 3 roky - t. j. sobota - takže 1.9. nič a pondelok a utorok mám čerpať dovolenku a ísť tam v utorok 3.9. ? Ďakujem.
@slavka1307 stačí ti čerpať dovolenku v pondelok ,a v pondelok skončiť PP .
@zalka Ešte niečo prosím - ako zistím, či budem mať tú správnu výšku vymeriavacieho základu na podporu ?
@zalka Zalka,prosim ťa,vieš mi poradiť ohľadom podpory,aby mi vyšla podľa možnosti,čo najvyššia (viem, že max. nedostanem.) 18.8. mi končila RD,od 19.8.-26.8 som čerpala dovolenku,s tým,že 26.8 som mala aj ukončený pracovný pomer dohodou,bez odstupného. Ostalo mi ešte 7 dní dovolenky,ktorú mi preplatia. Chcem sa spýtať,za ktoré dni dovolenky mi má vyjsť hrubá mzda na 1 den aspoň 52 eur? Za vyčerpanú dovolenku(6 dní a ráta sa k tomu aj víkend?),alebo,len tú preplatenú,alebo za tých celých 13 dní dovolenky? Dakujem
Dobrý den, ja som tu nová,ale tiež by som mala otázočku, ja mám síce ešte rok čas, ale nepokazím si tú prípadnú podporu ak si teraz pojdem privyrábať na dododu o pracovnej činnosti? Dakujem
@matka166 dokopy hrubá mzda na výplatu za august musí byť minimálne 416 eur ... vtedy bude max. podpora tj. 8 dní od 19-26.8. ... a tých 13 dní ... akú máš hrubú mzdu v zamestnaní? Z čoho ti platili dovolenku?
@macatana áno pokazíš .. lebo z dohody o pracovnej činnosti sa platí aj do fondu nezamestnanosti .. takže podpora sa ti potom vypočíta z toho ... ak si chceš privyrábať ... nedá sa na živnosť? aby si si živnosť otvorila?

@zalka waaaaaaaaw, odpadnem 😀 dakujeeeeem ti velmi pekne 😀