icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

macatana
30. aug 2013

@zalka
Dakujem veľmi pekne za odpoved, v utorok som mala ísť podpisovať zmluvu, takže si to dvakrát premyslím

zalka
30. aug 2013

@macatana no ešte by si mohla uzavrieť dohodu s nepravidelným príjmom ... tam sa neplatia odvody do nemocenské poistenia a do poistenia v nezamestnanosti ... takže táto dohoda ti nepokazí prípadnú podporu ... a nepravidelný príjem tj. príjem napr. raz za 3 mesiace vyplácaný .... abo raz za rok ...

macatana
30. aug 2013

@zalka aha, to je dobré vedieť, ešte raz dakujem za ochotu

zalka
30. aug 2013

@macatana rado sa stalo 🙂

danielkaaa28
30. aug 2013

@zalka prosím ťa mohla by si mi teda poradiť ako to mám spraviť, lebo potrebujem vykryt obdobie do januára kedy mi až maly pôjde do škôlky.ci je vôbec nejaká varianta pre mna vhodná. Viem že to asi veľmi kombinujem,ale nedalo by sa to tak keby som sa teraz zamestnala na mesiac prípadne dva (ked sa uz da pri rodicovskej ist do zamestnania) a potom by som išla naspäť na rodičovský.neviem ako je to zákonom dane. To by znamenalo že by som potom do konca RD bola zamestnaná, ale neviem či by som mala toľko dovolenky na preplatenie.za pochopenie ďakujem

zalka
30. aug 2013

@danielkaaa28 hm... no dovolenku na preplatenie by si mala len za odpracované dni ... a pochybujem, že mesačne ti dajú zarobiť 1600 e aby si mala max. podporu ... hm... možno by šlo požiadať o podporu ... vybrať ju mesiac .. potom sa zase vrátiť na RP ... a po skončení RP .. zase požiadať o doplatenie zvyšnej podpory ... možno by to šlo takto ...

danielkaaa28
30. aug 2013

@zalka ďakujem veľmi pekne, ale tomuto veľmi nerozumiem, takze nebudem to radšej komplikovat.pekny večer

zalka
30. aug 2013

@danielkaaa28 čomu nerozumieš čo spravíš vlastne? ...

danielkaaa28
30. aug 2013

@zalka nechcem ťa už otravovat je mi to blbe, nechápem kedy mám požiadať teda o tu podporu. Absolútne sa v tomto neviem orientovat.

zalka
30. aug 2013

@danielkaaa28 najneskôr do 364 dna od skončenia PP tj. bajočko do 5/2014.. ale dovtedy musíš mať aj další PP .. aj ked len na pár dní s vysokou mzdou ..

matka166
30. aug 2013

@zalka no uctovnik je na dovolenke,ale sefka niečo spominala,že ta moja dovolenka (celá,to je tých 13 dní) by mala vyjsť v hrubom do 600 eur. Tak neviem

zalka
30. aug 2013

@matka166 tak to by malo byť potom v poriadku ... mala by si mať za takýchto okolností max. podporu

macatana
1. sep 2013

Dobrý den, mohla by som ešte jednu otázočku? ja mám totiž taký dojem, že ma prinútili vyčerpať si komplet celú dovolenku, takže u mna to s tým preplatením dovolenky fungovať nebude ☹ manžel má živnosť, keby som sa potom unho zamestnala na pár dní?

zalka
1. sep 2013

@macatana tak to ti nepomôže, lebo sa už spriemeruje tvoj príjem za dovolenku s tými pár dnami u mng. .. to by si musela byť u mng. zamestnaná aspon tolko dní koľko si čerpala dovolenku .. a z max. VZ ... tj. z nejakých 3930 eur mesačne ... aby sa priemer zo zamestnaním spravila max. podpora ... čo je teda dosť pálka ...

macatana
1. sep 2013

@zalka hop, tu sme sa asi troška nepochopili, omluvam sa, zle som to napísala, ja som si ju musela vyčerpať ešte pred nástupom na materskú dovolenku, celú za celý rok aj za dobu čo som bola na materskej, čiže mi nezostala žiadna, ktorú by som si mohla nechať preplatiť

zalka
1. sep 2013

@macatana tak to je potom iné ... vtedy by to bolo možné zamestnanie niekde inde pár dní.

macatana
1. sep 2013

@zalka a koľkože by som to musela zarobiť? tých 52 euro v hrubom na den?

zalka
1. sep 2013

@macatana áno toľko .. od januára to pôjde trošku hore ...

macatana
1. sep 2013

@zalka ako inak 🙂 už sme si všimli, že je život rok od roku drahší. Veľmi pekne Vám dakujem, ste naozaj zlatá

zalka
1. sep 2013

@macatana no tým pádom i podpora bude málinko vyššia ...

marci1408
2. sep 2013

@zalka mám ešte jednu otázočku....min.týždeň som bola na rodič.združení v škôlke a tam jedna mamička začala vyrábať paniku. Tvrdí, že ak mamička nemá prácu a dá svoje dieťa, ktoré ešte nemá tri roky, do škôlky, tak nedostane rodičovský príspevok. Vraj jej to povedala akási pani v Soc.poisťovni.
Podľa mojich info takejto mamičke rodičovský príspevok ostáva a ostáva jej aj vtedy, ak ide do práce.
...alebo mi niečo ušlo? 🙂

zalka
2. sep 2013

@marci1408 ak dá taká mamička dieťa na celý den do škôlky tak samozrejme RP jej ostane , ale musí si sama platiť odvody do ZP ... to isté sa týka mamičky kt. je zamestnaná ale je doma na RD , poberá RP a dá dieťa na celý den do škôlky tak si musí sama platiť odvody do ZP .. 55,02 eur mesačne.

marci1408
2. sep 2013

@zalka ??? to vážne??? Veď mamička, ktorá je doma na RD nemá predsa klasický príjem a zdravotku platí za ňu štát...či?

Ja som dnes dala dcérku aspoň na jeden deň do škôlky, pretože ak dieťa nenastúpi do 15.9. do škôlky tak nemusí byť nakoniec prijaté v termíne, kedy chce nastúpiť, resp. keď bude mať tri roky. Potom som sa dá žiadosť o prerušenie dochádzky...
Ja ešte prácu nemám, takže dcérka tak ako dnes začala, tak aj skončí so škôlkou, pretože tri roky má až mesiac pred Vianocami a dovtedy by som musela platiť školné 50 eur+strava...a ako tak čítam, tak by k tomu pribudlo ďalších 55 eur.
...tak teda za ten jeden deň, čo bola dcérka dnes v škôke, musím zaplatiť alikvotnú čiastku z 55,02 eur Zdravotnej poisťovni???

marci1408
2. sep 2013

@zalka ...a ak by dcérka chodila do školky len pol dňa? Aj tak by som si musela platiť zdravot.poistenie?

zalka
2. sep 2013

@marci1408 ak bude chodiť dcérka na 4 hodiny do škôlky tak platiť odvody do ZP nemusíš ... len neviem či ti ju tak vezmú do škôlky ... na 4 hodiny lebo tomu sa dosť bránia ... a dnešok nerieš že je v škôlke to je 1 deň ...

marci1408
2. sep 2013

@zalka si ma teda vystrašila 🙂 ....tak som zavolala do poisťovne, kde mi povedali, že kým som do troch rokov na materskej dovolenke, poistenie si neplatím, ani keď bude dcérka celý deň v škôlke a ja budem poberať RP. Vraj oni neskúmajú do troch rokov, teda kým je mamička na RD, či je dieťa v škôlke, či nie....
Platí to vraj vtedy, keď by som sa u nich evidovala po skončení RD, ako matka starajúca sa o dieťa do 6 rokov a dieťa by bolo v škôlke celý deň. Ak by bolo len štyri hodiny, tak by som platiť nemusela.

zalka
2. sep 2013

@marci1408 no vidíš ... najlepšia informácia ... 🙂

marci1408
2. sep 2013

@zalka juj ale niekdy sa tak bleskovo menia veci, že človek aby sedel na nete a študoval zákony 😒
Ja som len preto chcela potvrdiť túto info, lebo som uvažovala, že by som dcérku dala do škôlky aspoň na týždeň, keď tam tak veľmi chce chodiť. Na viac by nevyšlo, lebo to školné do troch rokov je príliš pre nás ☹ kým som na RD. A takto ak by potom nechodila ďalších 30 dní do škôlky, tak by sme nemuseli platiť školné, iba stravu a poplatok na rodič.združenie.

zalka
2. sep 2013

@marci1408 no to je pravda, rýchlosťou blesku sa mení a vždy iné usmernenia sa vydávajú ... 🙂

slavka1307
2. sep 2013

@zalka Dostala ste prosím moju správu v IP ? Ďakujem.