icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zalka
2. okt 2013

@delilah1 hm.. tak mu nepodpíšeš dohodu o skončení PP a bude ti musieť dať výpoved, a výpovednú lehotu, kedy ti bude musieť dať robiť prácu čo si robila predtým ... myslím, že máš páky na to aby spolupracoval na dohode ...

delilah1
2. okt 2013

@zalka vieš on má dobrého právnika a ja neviem či nejaké dobrého nájdem... asi bude tlačiť na to, že moje miesto zaniklo... ale on ho iba premenoval - baba sedí na mojej stoličke len sa jej prac. zaradenie volá inak - chápeš? chcem teda dohodu a tú 1-2 dni dovolenky... odstupné podla situácie 2 al. 3 mesiace - podla dohody ako bude spolupracovať a potom sa mám evidovať na upsvar? dakujem

zalka
2. okt 2013

@delilah1 áno po skončení PP treba ísť na UP ..

cistko
3. okt 2013

@zalka a ked tu dovolenku nemam? a este by som sa opytala ci nahodou nevies ako je to s pracou na dohodu. Vcera sa mi naskytla prilezitost privyrobit si, kedze to s mojou pracou nevyzera ruzovo. Mozem zacat uz teraz - ma to nejaky vplyv na rodicovsky prispevok? Nepridem o neho? A ako by to bolo potom v pripade podpory?

adinaas
3. okt 2013

@zalka ahoj zalka, ja som ti pisala pred 2 dnami, mne konci rd 9.12. a s tym zamestnavatelom som sa dohodla, ze by mi ukoncila prac. pomer dohodou ku dnu 15.12., takze by som tam cerpala 4 dni dovolenky a zvysnych 37 by mi preplatil, ale nevadi, ze 15. je nedela, nemam radswj ziadat, aby to ukoncil 11. 12. alebo 13. to je piatok ...ide my o to, aby mi vysla ta maximalna podpora, len sa bojim, ze ked to bude koncil vykendom tak to bude vadit..., alebo to tak moze byt kdo toho 15. nedelu.velmi pekne dakujem za odpoved, moc mi pomozes 🙂

jankaste
3. okt 2013

ahoj zalka, vidím že dávaš dobré rady, tak ťa tiež chcem požiadať
2.11 mi končí RD ( sobota ) a chcem dať výpoveď dohodou ( moje miesto bolo zrušené... ) ale tak, že ma na 1 deň zamestnajú 4.11, to budem čerpať dovolenku, zvyšnú si dám preplatiť ( mám nárok na cca 22 dní po nástupe po RD za celý kalendárny rok ).3.11. je však nedeľa a teda neviem, či mi potom z toho vyjde aj max podpora v nezamestnanosti. bruto mzda pred MD 1200 a teda aj za ten jeden deň. mám dať výpoveď potom už hneď k 4. alebo až k 5.11 ? Ďakujem pekne

zalka
4. okt 2013

@cistko ak budeš pracovať na dohodu s pravidelným príjmom tak tvoja podpora sa vypočíta z tej dohody čiže ak zarobíš 100 e tvoja podpora bude 50e pokazí ti to podporu taká práca na dohodu ... a prečo nemáš dovolenku, nerátala som ti už že nárok na dovolenku máš?
@adinaas no lepšie je končiť pracovným dnom ... lebo sa príjem nerozpočítava na pracovné dni ale na kalendárne. Tj. nebudeš mať VZ za 4 dni ale za 6 dni . Ako výjde to drahšie ale i tak pri tvojej dovolenke mala by výjsť max. podpora.
@jankaste tým že ti RD končí v sobotu, stačí v pohode ak pondelok budeš čerpať dovolenku a skončíš PP. Aj tak bude max. podpora.

cistko
4. okt 2013

@zalka zalka neviem ci mam narok na dovolenku, o tom sme si nepisali. Aka forma odhody je teraz pre mna najvyhodnejsia? Najprv kym som na rodicovskom prispoevku, preotze nastupit by som mala uz od pondelka. A potom ked uz mi rodicovsky skonci a prejdem an podporu.

adinaas
4. okt 2013

@zalka ahoj zalka, tak nakoniec sa mi podarilo dohodnut so zamestavatelom toto - dala som vypoved dohodou k 11.12.2013, 9.12. ma syn 3 roky, 10. a 11. cerpam RD a 39 dni preplatenie zostavajucej dovolenky, takze by mala byt max.podpora? ale zabudla som ti spomenut, ze pred nastupom na matersku som bola na rizikovom teh, teda na pn 6. mesiacov a potom som nabehla hned na matersku, tak dufam,ze to na tu max podporu neovplyvni a nebudem ju mat nizsiu...u zamestnavatela som uz zamestnana 13. rokov. Toto uz je moja posledna otazocka na teba,bola by som ti velmi vdacna za tvoju odpoved a cas... ☹ velmi pekne dakujem

zalka
4. okt 2013

@cistko jedine dohoda s nepravidelným príjmom, z tej sa neplatia nemocenské odvody a ani poistenie v nezamestnanosti .. tj. odrobíš tri mesiace a po 3 mesiacoch ti dajú výplatu .. tak nejako by mala byť tá dohoda

@adinaas nie neovplyvní to .. podpora sa vypočíta z príjmu z 10.- 11.12.2013 .. takže PN na to vplyv nemá ani tak by nemala PN vplyv na podporu.

adinaas
4. okt 2013

@zalka zalka velmi pekne ti dakujem za vsetky odpovede, moc si mi pomohla... 🙂 , len dufam, ze vlada tie podmienky ny vysku max. podpory po novom roku nezmeni a nejak sa ma to spatne nedotkne... ☹ esta raz pekne dakujem, pekny den

zalka
4. okt 2013

@adinaas nie spätne nič nemôže ani vláda zmeniť. 🙂

adinaas
4. okt 2013

@zalka zalka, keby si aspon mohla byt odmenovana za TVOJU OCHOTU a POMOC, velmi by si si to zasluzila... 🙂 , vela ludom si pomohla a stale pomahas... bez tvojej pomoci by som asi skoncila s min. podporou a ani by som netusila,ze t tak nemusi byt.. 😉 este raz dakujem, som ti vdacna, len skoda, ze sa ti nemam ako inac odvdacit... 🙂 , vsetko dobre ...

zalka
4. okt 2013

@adinaas no len nech to výjde a nech zamestnávateľ niečo nedomrví .. krásny dník prajem ...

smisna
4. okt 2013

ahojte,
kedze aj mne o chvilocku konci rodicovsky prispevok a zaroven aj pracovny pomer, rada by som si nechala poradit..vopred dakujem
Rodicovsky prispevok konci 6.10.2013,( maly bude mat 3 roky), prac. pomer mi stale trva, ale musim ho ukoncit, kedze som pracovala v ba, ale momentalne zijeme v ke a spat sa do prace nemozem vratit. PP bude ukonceny dohodou, len by som chcela vediet k akemu datumu - ci staci ukoncenie PP ku dnu 07.10.2013, aby som mala narok na maximalnu podporu a ci vobec bude podpora. Este doplnim, ze PP trva od roku 2007, ale od aprila 2008 som bola na materskej s prvym dietatom - rodicovsky - materska - rodicovsky az do teraz.

zalka
4. okt 2013

@smisna áno 7.10.13 čerpanie dovolenky, a 7.10.13 skončenie PP + preplatenie dovolenky zvyšku... tak budeš mať nárok na max. podporu.

smisna
4. okt 2013

@zalka zalka dakujem velmi pekne za odpoved, citala som trosku diskusiu, ale predsa som sa chcela uistit, ked dnes vypisujem papiere k ukonceniu pp, aby to bolo ok..radsej by som brala pracu, ale ked nie je, tak aspon toto..este raz vdaka

zalka
4. okt 2013

@smisna rado sa stalo ... aké papiere vypisuješ?

smisna
6. okt 2013

@zalka ahoj zalka, si zlata..doplnala som udaje do dohody o ukonceni pp a ziadost o ukoncenie pp..v praci to uz maju predpripravene a kazdy si uz len vyplni osobne udaje..a je to za mnou..

zalka
6. okt 2013

@smisna jaj ta fasa ... predpripravené no kokos fakt sila

bianca9
7. okt 2013

@zalka dobry vecer, chcela by som sa poradit, tiez mi cochvila konci rodicovska dovolenka. zamestnavatel z dovodu nadbytocnosti vsak pre mna nema pracu. pani na urade prace mi poradila aby som po skonceni rodicovskej dovolenky nastupila na par dni do prace a potom skoncila pracovny pomer dohodou so zamestnavatelom z dovodov organizacnych nechala si vyplatit odstupne aj dovolenku za obdobie materskej, tym padom v danom mesiaci dosiahnem vysoky prijem a dostanem max. podporu. co si o tom myslite?

nikil
8. okt 2013

@zalka ahoj.prosim ta,vie mi poradit?po skonceni RD som mala dovolenku,potom som nastupila do prace.podala som vypoved.vcera som podala papiere do Soc.p.Pani mi povedala ze na nom mam 350:10(10dni).Z toho 50percent 17.5. A este aj z toho polovica je denny vym.zaklad?Vies mi povedat ,ze kolko dostanem?

zalka
8. okt 2013

@bianca9 áno ako som písala mnohokrát vyššie, stačí 1-2 dni dovolenky čerpať po skončení RD a skončiť PP dohodou , nechať si preplatiť dovolenku zvyšnú + odstupné bude max. podpora v nezamestnanosti.
@nikil si pridlho čerpala dovolenku , podporu dostaneš tých 17,50 eur na den takže za mesiac cca 515 eur

nikil
8. okt 2013

@zalka dakujem za odpoved,.potesila si ma.povodne som nechcela podat vypoved,len to tak vyslo.

zalka
8. okt 2013

@nikil ak si dala presné údaje tak bude toľko ako som napísala 🙂

nikil
8. okt 2013

@zalka ano,su tie udaje presne.len som nevedela ,ci 35alebo 17.50 je denny vym.zaklad.

zalka
8. okt 2013

@nikil no DVZ je 35e ... a podpora je 50% z DVZ

nikil
8. okt 2013

@zalka no dufam,ze vsetko dopadne dobre. 🙂 dakujem ti za odpoved.Pekny vecer!

monline
8. okt 2013

@zalka ahoj, prosím ťa, vieš mi povedať, koľko hodín môže na dohodu mesačne odpracovať dospelá študentka stredoškoláčka, resp. koľko môže zarobiť? dakujem

zalka
8. okt 2013

@monline na DoBPŠ ( brig. práca študenta) môže odpracovať denne 4 hodiny ... a zarobiť môže 155 eur bez zaplatenia odvodov ... z každej vyššej sumy odvody do SP a ZP už platí.