icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zalka
7. nov 2013

@zuuzii rado sa stalo ...

bubulka722
9. nov 2013

@zalka Ahoj! No ja som z nich už fakt hotová. Nakoniec súhlasili, že môžem dovolenku čerpať od 2.12 do 20.12., t.j. 15 dní a 1,5 dňa mi preplatia. Mzdová sa ale vyjadrila, že mi ukončia PP k 21.12 čo je sobota. Je to o.k. ak posledný deň čerpanej dovolenky bude 20.12. Veľmi jej záleží aby bol PP ukončený k poslednému dňu RP. Je to rozumné, môže mi to nejako ovplyvniť podporu, alebo by bolo lepšie zatlačiť ešte na nich aby to ukončili k 20.12. Už som z nich na nervy, ale postupne salámovou metódou ich dostávam tam kam potrebujem. 😀
ĎAKUJEM, kým sa nebudem inak revanžovať. 😉

zalka
10. nov 2013

@bubulka722 no sobota neni platená, takže trošku zníži VZ ... lepšie by bolo ukončiť PP 20.teho v piatok ...

bubulka722
10. nov 2013

@zalka Ja fakt nechápem prečo jej tak záleží aby bol skončený PP 21.12. kedy je posledný deň RP. Môže to mať pre nich nejaký logický význam? Skúsim im zavolať a nástojiť na 20.12., no ale chvalabohu som ich dostala tam kam som potrebovala. Neviem a z praktického hľadiska mi kedy majú dať papiere, ktoré budú potrebné predložiť na SP a na Úrade práce? Tam by som sa chcela ísť hlásiť 23.12.

zalka
10. nov 2013

@bubulka722 no ku dnu skončeniu PP ... a na UP potrebuješ kopiu výpovede a zápočtový list ...
no fakt nechápem prečo trvajú na takom dátume ... im to môže byť jedno

bubulka722
10. nov 2013

@zalka Díkes. No a kedy mi dajú podklady k výpočtu nároku na podporu v nezamestnanosti, ktoré budem musieť podať v SP?

zalka
10. nov 2013

@bubulka722 v januári ked urobia výplatu za december ...

bubulka722
10. nov 2013

@zalka Podklady pošlú mne alebo priamo na SP? Od akého dátumu mi potom začnú vyplácať podporu?

zalka
10. nov 2013

@bubulka722 tebe dajú na UP tlačivo a to tlačivo zanesieš zamestnávateľovi, a on ti ho vypíše a ty si toto tlačivo spolu zo žiadosťou o podporu podáš na SP ... a podporu? no prvá ti príde odhadujem vo februári.

leginca
11. nov 2013

Dievčatá,
obraciam sa na Vás s radou, či po skončení rodičovskej dovolenky budem mať nárok na podporu. Syn bude mať 3 roky 13.2.2014, ja som pred odchodom na materskú dovolenku pracovala vkuse asi 5 rokov. Mala som pracovný pomer počas zastupovania mat. dovolenky kolegyne, ktorá sa do práce vrátila a môj pracovný pomer teda skončil k 30.8.2011. Kvôli vážnym zdravotným problémom, ktoré mi vznikli po pôrode mi bol od 1.10.2012 priznaný 60 %-ný invalidný dôchodok - na posúdení zdravotného stavu som bola 4.11.2013 a zdravotný stav je ešte stále vážny a teda mi ho nechali na 60%. Ja som sa aj zamestnala - robila som od 16.9.2013 - 28.10.2013 - kedy som musela zo zdravotných dôvodov dať výpoveď v práci - nezvládnem prácu na plný úväzok. Popri mojich zdravotných problémoch by som mohla pracovať len na polovičný úväzok - a taká práca sa v dnešnej dobe hľadá veľmi ťažko.

zalka
11. nov 2013

@leginca nie nebudeš mať nárok na podporu v nezamestnanosti po skončení RD. Lebo nemáš 730 dní poistenia v posledných troch rokoch.

leginca
11. nov 2013

@zalka - ďakujem, myslela som si, že to tak bude.

zalka
11. nov 2013

@leginca rado sa stalo aj ked nepotešila som

davido
11. nov 2013

@zalka ahoj ,tak nakoniec mi ten 1 deň dovolenky dali 🙂 dnes 11.11.2013 som bola v robote, vyčerpala som 1deň dovolenky a zároveň ukončila pracovný pomer,tak bude to Ok a vyjde mi max.podpora?
zároveň mám na teba ešte pár otázok :
1.dnes mi prišlo rozhodnutie o predĺžení RD zo zdravotných dôvodov ,predĺžili mi ju až do 10.11.2015 ,tak som šla na úpsvar a požiadala o prepis RP na manžela .Vypísala som papier že žiadam o ukončenie RD k 31.10 .2013 a zároveň žiadam o posielanie RP od 1.11.2013 na manžela .Dnes manžel žiadosť vypíše a zajtra ju donesiem na úrad práce .Mne vlastne vyplatia RP za október v novembri a za november v decembri ale už na manžela ,je to takto OK?
2.musí sa manžel niekde hlásiť myslím na SP a ZP ,že bude poberať RP,keď pracuje ?
3.zajtra sa idem zaevidovať na úrad práce ,ale najprv vybavím ten prepis a potom sa môžem evidovať ?
Musím im tam oznámiť o tom RP že som ho prepísala na manžela?
4.z úradu práce sa mám ísť hlásit na SP a do zdravotnej poistovne?
5.môže syn navštevovať školku keď budem poberať podporu?
Dúfam že som to napísala zrozumiteľne ,ide mi o dátumy aby som mala všetko OK a nevznikli mi nejaké hluché dni .
ďakujem ti veľmi pekne ,veľmi si vážim že sa nájde niekto kto dokáže poradiť a pomôcť...
🙂

zalka
11. nov 2013

@davido
1. nie je to ok... lebo si technicky mala nastúpiť do práce k 1.11. kedže od vtedy si už nebola na RD ... ale bol manžel .. takže si to urobila trošku zle mala si prepísať RP na mng. od 1.12.
2) nie
3 no napísala som v bode 1 ... nešla by som na UP
4 áno
5 no prečo by nemohol

davido
11. nov 2013

@zalka no do kelu a teraz čo mám robiť? Zajtra tam teda pôjdem a poviem jej nech mi to prepíše na manžela až od 1.12.2013?

zalka
11. nov 2013

@davido no podla mna by to bolo lepšie ... lebo v opačnom prípade by si musela čerpať dovolenku od 1.11. a tým pádom by sa znížil VZ a nemala by si max. podporu.

davido
11. nov 2013

@zalka no dúfam že sa to bude dať ešte opraviť ,no a kedy sa mám ísť teda zaevidovať na úrad práce ako nezamestnaná? Ja už v tom mám nejaký guláš ☹

zalka
11. nov 2013

@davido no podla toho do kedy budeš na RP ... ak od 1.12. bude na RP mng. tak 1.12. môžeš sa zaevidovať na UP.

davido
11. nov 2013

@zalka ďakujem ti veľmi pekne ,zajtra to pôjdem opraviť malo by sa to dať ...,že? dúfam že už nič nepokašlem 😒 ešte raz ďakujem za pomoc ..

zalka
11. nov 2013

@davido držím palec ... lebo ináč budú problémy aj v práci ... s ohladom dovolenky a nahlasovania v SP ... teda ten koniec RD a čerpanie dovolenky ...

davido
11. nov 2013

@zalka ešte mi prosím ťa povedz ,môžem to teda prepísať aj zajtra ale s tým správnym dátumom od 1.12.2013 alebo až neskôr ?

zalka
11. nov 2013

@davido no vybav to tak, že tebe RP skončí 30.11. a mng. začne 1.12. a ty že 1.12. pôjdeš na UP ...

natadamik
12. nov 2013

Ahojte vsetci, viete mi prosim povedat, ako dlho ste cakali na rozhodnutie o vyske podpory v nezamestnanosti po skonceni rodicovskej dovolenky? Vsetky papiere som odniesla na socialnu poistovnu ako bolo treba presne 18.10.2013 a uz je to takmer mesiac a ja stale nemam v rukach rozhodnutie o vyske podpory..... je to normalne? Vopred dakujem

martuska75
14. nov 2013

@zalka už si mi tu nedávno radila, ale ešte by som ťa chcela veľmi poprosiť o radu. Dnes sa mi ozvali z mojej už skoro bývalej práce a ponúkli mi rozviazanie pracovného pomeru dohodou v pondelok - pričom mi končí rodičovská dovolenka v sobotu. Takže jeden deň dovolenky vyčerpám a potom ukončenie pp dohodou. Malo by to byť na podporu ok, že? Preplatia mi potom 22 dní dovolenky (jeden deň vyčerpám) + dostanem odstupné. Potom mám ísť kam - na úrad práce? Je to medzi vianocami je tam nejaká lehota do kedy sa musím zahlásiť? Alebo aj do sociálnej poisťovne? Ešte som nikdy nebola nezamestnaná netuším čo treba robiť.

zalka
14. nov 2013

@martuska75 no áno stačí 1 den dovolenky ... no a po skončení PP do 8 dní ísť na UP požiadať o zaevidovanie ... a tam ťa už nasmerujú ... prvé kroky na UP , a potom na UP ti povedia kam treba ísť.

martuska75
14. nov 2013

@zalka ďakujem, 8 dní kalendárnych alebo pracovných????? Lebo mi to vychádza na 23.12 ☹

zalka
14. nov 2013

@martuska75 kalendárnych ... ved nečakaj do posledného dna ...

martuska75
15. nov 2013

@zalka ved jasné, že nechcem čakať, len aby tam cez sviatky volakto bol 😒 Nemôžem tam ísť aj skôr, hned ako budem mať podpísanú tú dohodu???? Podľa všetkého bude podpísaná skôr s ukončením k 23.12? Už otravujem s blbosťami čo ? 😀 Ale pozerala som je tam pracovný deň od pondelka 23. až 27.12 - piatok a potom 30.12 ďalší pondelok. Ale to už dosť natesno. Preto sa bojím či to stihnem obehať. Som bola po skončení materskej (pred rodičovskou) raz na sociálke a stačilo mi. A to som mala papiere vypísané a bola som riadne "podkutá" odtialto z MK 😉 Keby som sa vtedy tu nebola poriadne poprezvedala tak mi tam povedali blbosti a až ked prišla na moju žiadosť nejaká vedúca, tak potvrdila, že ako hovorím je dobre. Lebo mi tvrdili že ked som sa nenahlásila pred materskou, tak sa mi celé obdobie materskej nebude rátať do dôchodku, čo reálne nebola pravda. Tak preto stresujem a zisťujem čo sa dá. Veľká rada za pomoc a trpezlivosť. Si tu taká dobrá víla čo tu babám pomáha, tak ťa tiež furt otravujem. Ešte raz dík.

zalka
15. nov 2013

@martuska75 no 23.12. ťa nezaevidujú , ale papiere ak si vezmeš skôr z UP teda žiadosť o evidenciu a vypíšeš si to doma, tak 27.12. to vybavíš .. neboj sa