icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zalka
25. nov 2013

@jankahar ak si na RD tak nie, tam sa sleduje celoročný príjem, ak ho prekročíš je to dákych 2918 eur tak vtedy sa budú platiť odvody.
A ak si už nezamestnaná, tak požiadaj aspon zamestnávateľa aby ti rozpísal hodiny na 5 dní v týždni nie na tri .. pr. robíš PO, ST, PI po 4 hod denne .. tak nech ti napíše PO 4 h UT až PI po 2 hodiny každý den ... vtedy to bude jednoduhšie alebo nech ti dá zmluvu na polovičný úväzok ...

jankahar
25. nov 2013

@zalka jej dakujem ukludnila si ma 🙂 od decembra idem na UP a do konca roka mam zmluvu na dohodu. Uvidim ako to bude dalej, dakujem ti za navrh rozlozit pracu na vsetky prac dni.
Ked som sa vydala a prestahovala za manzelom(230km), po 3 mesiac. som si nasla pracu a hned v ten mesiac som otehotnela aj sa ocitla v nemocnici, zakrvacala som v den ked som dostala tehot. preukaz. Od r. 2008 som na RP do konca novembra.
Si zlata, dakujem este raz a nech sa ti dari 🙂

zalka
25. nov 2013

@jankahar rado sa stalo ... 🙂

bubulka722
26. nov 2013

@zalka Ahoj!!! Poprosím o radu. Kamarátke končí RD 8.2. 2014, t.j. sobota. Začiatkom januára chce posielať zamestnávateľovi oznámenie o nástupe do práce. K akému dátumu ho má dať ak je posledný deň RD sobota? Tesne po RD chce čerpať jeden deň dovolenky, ktorý deň by to malo byť a ako by to bolo najlepšie urobiť?
Čítala som tu tvoj príspevok o zmenách v SP od 1.1.2014. Vraj by sa mali týkať nároku na podporu v nezam. Predpokladáš, že od tohto dátumu nebude možné navýšiť ju vďaka čerpanej dovolenke po RD? Ak máš link, pošli mi ho, ďakujem!!!

zalka
26. nov 2013

@bubulka722 no pošle oznámenie, že kedy jej končí RD tj. 8.2. a že 9.2. nastupi do práce alebo dá tam dovetok prví pracovný den ... 10.2. čerpať dovču a skončiť PP ...
a to o zmenách sa myslí pre mamičky čo pracovali na dohody ... lebo im nepomôže čerpať ani teraz den dovolenky aby mali max. podporu ..

bubulka722
26. nov 2013

@zalka Ďakujem si zlatá!!! Hneď jej to prepošlem.
Takže čo sa týka možnosti získania najvyššej podpory, to novela zákona neovplyvní?
Budúci týždeň by som mala ísť podpísať ukončenie PP, len mi príde veľmi podozrivé, že aj po opakovanom žiadaní kópie dovolenkového lístka mi ho nechce dať. Od neho sa dá čakať všetko, takže mu nemôžem veriť, že mi tú sľúbenú dovolenku dá reálne vyčerpať. Má dokonca problém uviesť mi do ukončenia pp dohodou aj výšku odstupného. Nedá sa s ním vôbec komunikovať, stále opakuje, že im môžem veriť. Po viacerých veľmi neserióznych jednaniach s inými zamestnancami ktorým dal výpoveď mu samozrejme veriť nemôžem. Bude to ešte boj. Čo by si mi navrhovala?

zalka
26. nov 2013

@bubulka722 hm... povedz že nepodpíšeš, že si to musíš prejsť v klude doma, a že pôjdeš sa za právnikom poradiť ... a dôjdeš nasledujúci den ... no a doma naštuduješ poriadne či ťa nechcú ojekabátiť x

simisi
27. nov 2013

@zalka prepac,mozem mat este par otazok?
dnesnym dnom mi teda konci RD...skontaktovala som sa teda s konatelom spolocnosti,ktory mi povedal,ze sa pokusia najst moje papiere,teda napisu vypoved a poslu zapoctov list...ale,kedze neviem,kedy to bude,tak som si predlzila rodicovsku,neviem ci som urobila dobre,,,da sa ta kedykolvek zrusit?Ked budem mat v rukach vypoved,mam narok na podporu/zamestnana som od r.1999/a z akeho obdobia sa bude pocitat?Od 1.11.2009 som robila len na polovicny uvazok,od aprila 2010 som bola PN/rizikove/...

sofia244
27. nov 2013

Ahojte babulky) vedeli by ste mi poradiť))) v apríli mi končí rodičovský príspevok ako mnohým aj vám)))) a riešim či dostanem podporu z úradu práce, som stále zamestnaná na materskej ale budem musieť dať výpoveď ohľadom toho že moja práca je ďaleko od domova za celý deň som preč aj z cestou 12h. aj manžel takto pracuje a nemá sa nám kto postarať o naše dieťa myslím tým škôlku nemá ju kto vodiť ani brať zo škôlky, pred nástupom na materskú mám odrobené skoro 8 rokov v kuse. Tak sa pýtam vás či mám nárok na podporu))

zalka
27. nov 2013

@simisi no urobila si dobre ... že si predlžila RD .. ked postrácali tvoje papiere ... len by bolo dobré keby si aspon den čerpala tú dovolenku .. a tak skončila PP ak sa tak nepodarí, tak budeš dostávať z platu pred MD podporu ... .
@sofia244 áno budeš mať nárok na podporu, nezabudni nastúpiť do práce a čerpať aspon 1 den dovolenky a zvyšnú si nechať preplatiť, budeš mať tak max. podporu cca 800 e

simisi
27. nov 2013

@zalka dakujem,ale obavam sa,ze dovolenka by mi nepomohla,kedze predpokladam ze nedostanem ani odstupne ani preplatenu dovolenku...predpokladam,ze od nich nedostanem ani euro 😒
a tu predlzenu mozem ukoncit kedykolvek?Zajtra mu mam volat,ak mi napise vypoved ku koncu mesiaca,a pojdem na urad prace sa zaevidovat,musim ist hned na zdravotnu zrusit predlzenu,alebo mozem byt trebars do konca decembra na predlzenej a v januari ist na urad prace?

zalka
27. nov 2013

@simisi áno môžeš to tak urobiť ... a ísť na UP až v januári ...
počúvaj kočka ale to je trestný čin nevyplatenie mzdy a časti mzdy ... a máš nárok na preplatenie dovolenky ...

simisi
27. nov 2013

@zalka joooj moja,ale pri tych sumach co su oni dlzny,je moja dovolenka a odstupne len drobne...skusim sa s nim zajtra porozpravat,ale obavam sa,ze z toho nic nebude

zalka
27. nov 2013

@simisi držím palec. ...

simisi
27. nov 2013

@zalka si poklad 😉

zalka
27. nov 2013

@simisi len kopať a kopať? 😀 😝

simisi
27. nov 2013

@zalka tazko najst 🙂

zalka
27. nov 2013

@simisi 😀 😝 už som sa nalakala že budem samá modrina 😅

mariro
27. nov 2013

@zalka ahoj prosim o tvoj nazor,DNP si platim nepretrzite od roku 2010,cerpala som aj PN aj MD 2x a momentalne som na PN,stale z maxima.Uvazujem ze ak v roku 2014 v januari spravim zmenu na min.,tak ak by som cerpala nejake davky v roku 2014 boli by z maxima a platby by boli z minima? Ci budu robit nejaky prepocet tym,ze je tam zmena,nie nove DNP?Dakujem.

mariro
27. nov 2013

@zalka teraz som si vsimla ze do zlej temy som dala otazku...ospravedlnujem sa a idem to skopirovat do tej spravnej o DNP.

kesulkarenka
28. nov 2013

Dievčatá viete mi poradiť? pred nástupom na MD som pracovala v banke a teraz mi končí po troch rokoch rodičovský. Ak sa hned nezamestnám a budem musieť ísť na úrad práce mám nárok na podporu? lebo som sa informovala a povedali mi že NIE, lebo za posledné tri roky som dva roky neodpracovala...je to tak?

zalka
28. nov 2013

@kesulkarenka si stále vedená ako zamestnanec banky na RD? Ak áno nárok na podporu mať budeš. Ak ti skončil PP počas RD alebo MD tak nárok na podporu mať nebudeš.
Takžôe si zamestnanec alebo napíš ak nie , dátum skončenia PP.

kesulkarenka
28. nov 2013

Od maja 2010 som bola na pn a 12/2010 som nastupila na MD,ale v 11/2010 mi skoncil pp na dobu urcitu,matwrsku mi vyplacal zamestnavatel,banka,a tetaz 1/14 koncim rodicovsky.

zalka
28. nov 2013

@kesulkarenka nemáš nárok na podporu, lebo si nezamestnaná od 11/2010 čo je viac ako rok ... takže nárok nemáš.

evadz
28. nov 2013

Ahojte, prosím o radu. 22.11. (v piatok) mi skončila RD a 25.11 (v pondelok) som ukončila pp dohodou. Cez víkend t.j. 2 dni som bola ešte v pracovnom pomere. Dostanem odstupné a preplatenie nevyčerpanej dovolenky. Tieto dva dni mi ovplyvnia DVZ pre podporu v nezamestnanosti? Ráta sa odstupné a preplatená dovolenka pre tento výpočet? Ďakujem.

zalka
28. nov 2013

@evadz prečo si sa neporadila? ked ti piatok končila RD ... tak si mala čerpať dovolenku 2 dni len tak by bola max. podpora.
Tým že si čerpala len 1 den dovolenku tak tvoja podpora bude cca 600 eur namiesto 800 eur.

sofia244
28. nov 2013

@zalka ďakujem potešila si ma))) urobím to tak ako si mi poradila)))

zalka
28. nov 2013

@sofia244 rado sa stalo 🙂

evadz
29. nov 2013

ahoj zalka, ja mam vypoved k 25.11. bez cerpania dovolenky. Dovolenku mi nechceli dat, dostanem 8 mes. odstupne. Nezvysi mi to podporu? Dakujem. ☹

zalka
29. nov 2013

@evadz nie nezvýši ... lebo z toho sa ti tým pádom neplatia odvody do SP a neovplyvní to výšku podpory.